DESIGN INTERIOR

Elemente specifice amenajării unui living în stil provensal

    Amenajarea unui living în stil provensal înseamnă mobilier masiv, materiale naturale și multă libertate la capitolul accesorii de casă.

    Secretul este să combini accentele rustice cu eleganța specific franțuzească. Iată cum să menții un echilibru între ele în amenajarea camerei tale de zi.

    Scurt istoric al stilului provensal în designul interior

    Stilul provensal vine din regiunea din sudul Franței care îi poartă numele, Provence, aflată între granița cu Italia și Marea Mediteraneană. „Provence” se traduce în „French country” sau zonă rurală franceză.

    Un living amenajat în acest stil îmbină eleganța cu simplitatea caselor de la țară din sudul Franței. Împarte multe puncte comune cu stilul mediteranean, ceea ce este și de înțeles, fiind parte din aceeași zonă geografică.

    A început să devină popular în secolul XIX, când oamenii căutau din ce în ce mai mult acea atmosferă liniștită și pașnică, specifică satelor. În zilele noastre, acest stil este potrivit atât pentru o casă la țară, cât și pentru un apartament într-un oraș mare.

    Ce deosebește un living în stil provensal de altele

    living in stil provensal pereti
    Materialele cu aspect nefinista, învechit sau antichizat aduc un farmec aparte.

    Într-un living în stil provensal găsești cu precădere materiale naturale și texturi cu aspect nefinisat, antichizat. Un astfel de exemplu ar fi lambriurile din lemn aplicate pe pereți sau materialele din care este fabricat mobilierul – lemnul și fierul forjat.

    Paleta de culori este inspirată de nuanțele naturale regăsite la malul mării. Alb, bej, albastru deschis, verde deschis și culoarea florilor de lavandă sunt cele mai întâlnite. Spre deosebire de o locuință în stil minimalist, unde accentele puternice de culoare sunt prezente adesea, aici chiar și accesoriile – pernele, păturile – sunt alese în nuanțe pastelate.

    Accesorii și mobilier

    living in stil provensal accesorii
    Ai de ales dintr-o varietate marii de accesorii.

    Oglinzile cu rame sculptate, obiectele ceramice pe masa de cafea, statuetele, toate fac parte din povestea unei amenajări provensale. Nu îți fie teamă nici de imprimeurile cu flori sau cele în dungi – fie pe canapea ori pe draperii, de exemplu. Important este să eviți materialele sintetice în favoarea celor naturale, precum bumbacul, inul, muselina sau lâna.

    Încearcă să profiți cât mai mult de lumina naturală și să nu o blochezi, iar acolo unde simți nevoia de lumină artificială, uită de modernele spoturi luminoase. Candelabrele voluminoase și încărcate sau aplicele de perete sunt mult mai potrivite atunci când vrei să adopți acest stil de design.

    living in stil provensal mobilier
    Mobilierul este masiv, dar îl poți vopsi în nuanțe deschise pentru a crea iluzia de spațiu.

    Mobilierul specific stilului provensal este masiv, de multe ori și vechi, însă accentul cade întotdeauna pe confort. Asta nu înseamnă că trebuie să faci un compromis în ceea ce privește spațiul. Pentru a crea impresia de încăpere aerisită, vopsește mobila închisă la culoare în nuanțe deschise.

    Ține cont de toate caracteristicile de mai sus, iar amenajarea unui living în stil provensal nu ar trebui să-ți dea prea multe bătăi de cap. Atenția la detalii este esențială, însă merită tot efortul, pentru că rezultatul este o cameră de zi aparte, în care îți va face plăcere să îți petreci timpul.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Elemente specifice amenajării unui living în stil provensal