Apartamente

Cum arată apartamentul unui pictor din Iași, care revopsește pereții aproape în fiecare anotimp

    Nume: Tudor Bura, pictor și arhitect
    Oraș: Iași, cartier Bucium
    Tip de locuință: apartament cu 3 camere
    Suprafață: aproximativ 70 mp
    Stă aici: din ’98, proprietar
    Împarte casa cu: Sînziana, prietena lui

    Pictorul Tudor Bura revopsește pereții din casă aproape în fiecare anotimp pentru că îi place ca tablourile sale să fie expuse pe fundaluri diferite. Acest apartament e ca un tur de artă într-o continuă schimbare, iar proiectele DIY dau și mai multă personalitate amenajării.

    Când părinții lui s-au mutat la țară, în 2012, Tudor a rămas singur în apartamentul în care a copilărit. Avea doar o saltea, un șevalet și o măsuță de pictat. În perioada aceea era student la arhitectură, așa că veniturile sale nu erau foarte mari. A început să-și mobileze sufrageria cu banii câștigați în urma unui proiect de amenajare interioară. Apoi a improvizat mult, iar asta se se vede și în locuința sa, care își schimbă aspectul mai des decât un cameleon.

    „Abia în 2015 am început să mă simt ca acasă, deși locuiam aici de o grămadă de ani. Ușor, ușor am început să-mi las amprenta, ba o vopsea, ba o masă din paleți, totul e făcut cu buget mic, mobilă de prin târguri recondiționată și multe, multe tablouri. Dacă le dau jos, nu mai rămâne mare lucru. Schimb des culoarea și textura pereților ca să am background-uri (n.r. –  fundaluri) diferite pentru tablouri”, poveștește Tudor.

    Amenajare living
    Livingul lui Tudor este foarte luminos.

    „Nicio zi fără o linie’’ e mantra care îl ghidează în viață. Are puțin peste 30 de ani și trăiește din pictură, iar asta se vede și din modul în care a gândit și compartimentat locuința sa. Aproape toți pereții sunt îmbrăcați cu artă, iar două dintre cele trei camere ale apartamentului au duble funcționalități. Într-una din încăperi a fost amenajată o zonă de birou, dar pe care Tudor o folosește și ca depozit pentru tablouri, iar zona de zi ține loc și de atelier de pictură.

    Chiar dacă are o bucătărie spațioasă, tot în living e locul în care se adună și gașca lui de prieteni. Dacă n-ar fi pictor și arhitect, cel mai probabil s-ar face barman. Îi place să prepare cocktail-uri și cunoaște zeci de rețete. Își amintește că primul proiect DIY pe care l-a făcut pentru casa lui a fost să transforme în bar (dulap de băuturi) un bufet vechi pe care l-a găsit în garajul unui amic.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Clasic, cu o tentă eclectică.

    Inspirație: Arhitectură & pictură. Mă documentez mai tot timpul și încerc să fiu la curent cu ultimele noutăți, tendințe.

    Locul preferat: Sufrageria. E spațiul cel mai mare din apartament, așa că l-am transformat și-n atelier de pictură. Ca element principal, aici mi-am dorit un perete de culoare albastru închis, mai profund, care oferă un fundal pentru șemineul cu mască albă din MDF. (n.r. – MDF e abrevierea de la „medium-density fibreboard”, adică un material folosit în industria mobilei, care se obține din bușteni și resturi decojite care sunt lipite cu rășini și extrudate în plăci).

    Cea mai mare provocare: Urmează să vină. Vreau să mă apuc de reamenajat bucătăria și holul. Va fi un proiect mai amplu, cu un cost mai mare. Până acum, multe dintre proiecte le-am făcut eu, atât cât am putut. Am schimbat aspectul interior cu un buget mic, dar cu un impact destul de mare. Am văruit pereții camerelor în diferite culori, am  vopsit parchetul din lemn de stejar alb în dormitoare. Nu am vrut să îl schimb pentru că îmi place foarte mult.

    Cel mai bun lucru iarna: Atunci când pictez și pornesc șemineul din sufragerie, care e pe bază de bioetanol (n.r. – combustibil ecologic). Nu scoate fum și  miros, iar, față de șemineele electrice, acesta reușește să creeze o atmosferă cât mai apropiată de un șemineu real. Are flacără adevarată și chiar încălzește întreaga încăpere destul de repede.

    Cel mai bun lucru vara: Tot când pictez și în sufragerie bate soarele după-amiezii, iar eu îmi prepar un cocktail răcoritor.

    Ce spun prietenii: Sunt surprinși pentru că mai tot timpul este ceva diferit față de data trecută când au fost în vizită. Dacă nu culoarea pereților, atunci alte tablouri expuse, care schimbă aspectul interiorului.

    Cel mai mare răsfăț: Cred ca șemineul. A costat destul de mult și e o piesă mai puțin practică față de celelelate din casă, dar nu îmi pare rău pentru că schimbă total aspectul si atmosfera. În plus, el în sine e un element de design.

    Proiectul DIY preferat: Barul transformat dintr-un bufet vechi pe care l-am găsit la un prieten în garaj. Este si prima piesa DIY, de la care a pornit acest proiect de transformare a pieselor vechi de mobilier. Îmi place mult ideea de reciclare, să găsesc piese care nu mai sunt folosite și să le dau alte întrebuințări. Pe partea frontală a bufetului am pictat fațada Teatrului Național din Iași. O astfel de piesă poate fi un accent într-o amenajare.

    Proiect DIY
    Proiectele DIY aduc o notă și mai personală acestui apartament. Foto: Tudor Bura

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Cred ca lui James Bond i-ar plăcea să îi prepar un Martini din barul pictat. Dacă ar fi să fac un party cu oamenii pe care îi admir cel mai mult, i-aș mai invita pe Brâncuși, Van Gogh, Klimt, Picasso și pe Sinatra, să ne cante ceva.

    Sfaturi: Ai răbdare și dă-ți timp ca să te gândești la ceea ce îți dorești. Imaginează-ți cum ar trebui să arate locul și dacă răspunde nevoilor tale. Avem obiceiul să aglomerăm foarte mult spațiul în care locuim pentru că ne dorim câte un pic din toate, iar majoritatea oamenilor nu apelează la un designer de interior și nu știu când să se oprească. Și fă ceva cu mâna ta. Faptul ca m-am implicat și am văruit cu mâinile mele face locul ăsta mult mai personal. Satisfacția pe care o să o ai la finalul proiectului va fi mult mai mare.

    Foto: arhiva proprietarului

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre pe adresa contact@lovedeco. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum arată apartamentul unui pictor din Iași, care revopsește pereții aproape...