DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: 18 dormitoare de care ne-am îndrăgostit

  În stil boho, minimalist, modern sau elegant, cu pereți de accent, mesteceni, origami sau chiar cu o cadă. Așa îți poți amenaja sau reamenaja și tu dormitorul. Găsește inspirație în cele 18 dormitoare despre care am scris pe Lovedeco, selectate pentru ca viitorul tău cuib de relaxare să fie fix așa cum ai visat.

  Când te apuci de amenajarea unui dormitor este important să răspunzi la câteva întrebări: ce stare vrei să-ți transmită, cât timp petreci în camera respectivă, ce culori îți plac, cât spațiu pentru mobilier ai și cum comunică cu restul casei tale. Poți transforma un dormitor într-un spațiu intim și cozy, în funcție de nevoiele tale, cu un buget mic – sau mare -, un pic de creativitatea și chiar cu piese second hand sau DIY.

  Dormitoare cu proiecte DIY, galerii de artă și decorațiuni inedite

  1. Pat cu baldachin și perete de accent

  Cum ar fi să locuiești într-un apartament ca o galerie de artă contemporană, în care să admiri tablouri, ilustrații și foarte multe piese DIY în orice colț ți-ai muta privirea? Arhitecta Larisa Rățoi stă cu chirie în acest apartament cu trei camere din București, cu tavan înalt de aproape patru metri și ferestre mari.

  Tot spațiul este personalizat prin culori și idei îndrăznețe, însă dormitorul este locul cel mai spațios și luminos. Aici proprietara a creat un spațiu foarte personal: un pat cu baldachin, un perete de accent, o lustră DIY cu becuri și origami, o ladă de zestre din Suceava și un balansoar împrumutat de la birou.

  2. Dormitorul unui pictor

  Pictorul Tudor Bura locuiește în Iași, într-un apartament cu trei camere. Fiindcă îi place ca tablourile pe care le face să fie expuse pe fundaluri diferite, acesta revopsește pereții casei aproape în fiecare anotimp. Întregul apartament este mereu într-o continuă schimbare și este plin de proiecte DIY.

  Dormitorul este unul luminos, vopsit într-o nuanță deschisă de bej. Pereții sunt decorați cu câteva profile decorative din polistiren atent așezate. Tudor a ales să aducă puțină culoare în cameră cu ajutorul patului albastru de la Somproduct, dar și cu tablourile pictate chiar de el.

  Sfeșnicele din dormitor sunt vopsite de proprietar tot într-o nuanță de albastru, iar masa este de la un depozit second hand.

  3. Dormitor în stil scandinav cu pereți pictați

  Roxana Puriș este designer vestimentar, iar apartamentul său din Timișoara este plin de proiecte DIY în stil scandinav.

  Dacă pe holul casei a montat un panou din frânghii, în dormitor, inspirată fiind de un peisaj cu munți dintr-o călătorie în Grecia, a pictat pe un perete vârfurile munților după o fotografie. A folosit o vopsea gri, din Hornbach, și una albă, simplă, pentru a putea crea mai multe nuanțe. Și-a dorit ca dormitorul să fie un spațiu calm, dar plin de culoare și elemente naturale. De aceea, cadrul de pat, covorul și noptiera sunt în culori deschise.

  4. Dormitor în stil boho – chic

  Decoraţiune din macrame
  Decorațiunea cu macrame dă un aer de vacanță locului

  Iulia Iacob locuiește cu chirie în acest apartament boho – chic din Bacău, și a reușit să-și creeze o oază de liniște și relaxare, cu 5000 de euro. De la bucătărie, living, baie și până la dormitor, totul este decorat în nuanțe calde, pământii, cu decorațiuni în stil boho – chic și elemente naturale – lemn și ratan. Peretele de accent e vopsit într-o nuanță de maro, iar decorațiunea din macrame conturează și mai mult stilul boho. Patul și noptierele sunt dintr-un set IKEA, cât mai simple și naturale.

  stil eclectic
  Stilul eclectic se potriveşte de minune în dormitor

  Decorațiunile din încăpere, atât cele de pe noptiere, cât și pernele decorative care nu se abat de la paleta cromatică deja folosită, conturează frumos întreg spațiul. Piesele principale din dormitor sunt de la IKEA, ZARA Home, lumânarea de la Visuell, iar decorațiunea macrame este realizată de Laura Jugaru.

  5. Dormitor cu dressing DIY și pat pe europaleți

  Apartament eclectic Piața Romana Lovedeco
  Irina a lăsat un spațiu gol pe patul din europaleți, pentru pălării

  În apartamentul luminos din Piața Romană, Irina Moroșanu, owner Les Vacanes d`Irina, și-a creat un spațiu intim, pe care l-a împărțit în două: spațiu de locuit și showroom. Dormitorul reprezintă definiția simplității și a creativității.

  Proprietara a realizat un pat făcut din europaleți, și un dressing DIY, improvizat din bârne de lemn, sfoară și perdele albe, din bumbac, pentru a acoperi lucrurile. Camera este luminoasă, iar printurile și schițele expuse pe pereți fac toată încăperea mult mai creativă.

  6. Fototapet decorativ în dormitor

  dormitor cu atmosferă relaxantă
  Dormitorul schimbă atmosfera elegantă cu una mai relaxantă, potrivită pentru zona de noapte; foto: Alexandru Călin Photography

  Acest apartament din Berceni a fost transformat în șase luni, cu ajutorul designerului de interior Adriana Popa de la Studio AP, într-un loc aerisit și glam. Chiar dacă detaliile din catifea, profilele decorative și elementele metalice aurii sunt prezente în aproape fiecare încăpere, în dormitor designerul a ales să prezinte o atmosferă mult mai relaxată. A păstrat verdele în paleta cromatică, dar l-a folost într-un mod diferit: mai exact, un fototapet care te duce cu gândul la o vacanță în munți.

  Restul pereților au fost lăsați albi, simpli, tocmai pentru a nu încărca spațiul, iar balconul a fost transformat într-un colț de citit, separat cu ajutorul unei biblioteci minimaliste, albe. Un element costisitor a fost ușa de acces în dormitor. Aceasta este Filomuro, produsă în Polonia și, practic, este ca o ușă secretă, fără toc și balamale vizibile, mascată în finisajele peretelui.

  7. Mini – galerie de artă în dormitor

  perete negru in dormitor casa adela chivarean
  În dormitor, un perete e negru, iar restul sunt decorați cu tot felul de tablouri și obiecte vechi

  „Să nu aduci nimic în casă ce nu are o poveste„ – aceasta este regula după care Adela Chivărean, proprietara casei săsești din Ghimbav, se ghidează în amenajarea locuinței sale. Chiar dacă spațiul are o compartimentare de tip vagon, Adela l-a amenajat fie cu mobilă făcută de ea de la zero, fie cu piese restaurate. Acest lucru se aplică și în dormitor.

  Dormitorul este locul cu cea mai mare personalitate, deoarece patul este realizat în totalitate de către proprietară. Șifonierele sunt restaurate, scaunele retapițate, dar există și o mini galerie de artă, plină cu tablouri cu aer vintage și rame diverse, deasupra patului.

  mobila reconditionata portret farmacist
  Tabloul vechi de pe comodă este un portret recuperat dintr-o farmacie

  Alte două elemente wow în acest dormitor, crucifixul care măsoară un metru și este pus deasupra patului, și peretele de accent vopsit negru.

  8. Dormitor cu mesteceni și baldachin

  mesteceni în casă dormitor
  Au adus mesteceni în casă pentru a simți natura aproape.

  Proprietarii acestui apartament cu două camere din București, au integrat în amenajarea spațiului pasiunile lor cele mai mari: natura, caii, muzica și New York-ul.

  Dacă în living au folosit un tapet încântător cu un cal desenat, în dormitor au adus trunchiuri adevărate de mesteacăn și, într-un mod natural, le-au integrat perfect. Designerul i-a folosit în dormitor pe un fundal gri, pentru a le pune culoarea ușor albicioasă în valoare. Împreună cu baldachinul, încăperea are un vibe misterios.

  Proprietara a ales să picteze și câteva stele pe tavan, pentru a da impresia unui cer înstelat într-o pădure de mesteceni.

  Amenajări de dormitoare în stil elegant

  9. Balcoanele, transformate în colțuri de citit

  coluri
  În dormitorul matrimonial, cromatica e una neutră, cu mici accente de culoare

  După nouă luni de muncă, un apartament din cartierul Iancului și-a pierdut complet aerul comunist și s-a transformat într-un loc modern și luminos.

  Deoarece proprietarele, o mamă și o fiică adolescentă, sunt iubitoare de literatură, una dintre cerințe a fost ca apartamentul să aibă multe spații pentru depozitarea cărților, integrate cât mai subtil. Pe lângă modificările inedite pe care arhitectele de la Acrea Design le-au făcut în toată casa, cele două dormitoare au fost modificate complet: domitorul fiicei a fost mărit cu ajutorul spațiului destinat oaspeților – fapt ce a rezultat o încăpere generoasă, cu un spațiu special pentru birou.

  amenajare dormitor
  Balconul din camera fetei a fost transformat în spațiu de citit

  În plus, atât în dormitorul matrimional, cât și în cel al adolescentei, arhitectele au transformat balcoanele în colțuri pentru citit. Au folosit culori deschise, pastelate, mult lemn și decorațiuni în nuanțe calde.

  10. Pat cu tăblie până la tavan într-un dormitor din Cotroceni

  vila Cotroceni dormitor
  Tăblia patului este tapițată cu in natural, asemenea banchetei.

  O vilă din Cotroceni, folosită ca sediu de firmă, a fost convertită într-un spațiu de locuit sub bagheta magică a designer-ului Hamid Nicola Katrib. Cei 700 metri pătrați sunt împărțiți pe patru niveluri – subsol, parter, etaj și mansardă. La etajul unu sunt amplasate trei dormitoare și două băi, iar în dormitorul matrimonial intrarea se face printr-o anticameră ce are rol de dressing.

  Designerul a trebuit să găsească câteva trucuri pentru ca amplasarea patului să fie una potrivită. Pe toți pereți era câte un glasvand sau o ușă, așa că patul a fost așezat între cele două și a ales câteva draperii care să mascheze lateralele. De asemenea, tablia înaltă a patului și tavanul refăcut cu scafe, placate cu lemn în dreptul patului, creează o compoziție teatrală. Noptierele sunt și ele în același stil, lucrate la comandă sub forma unor doi cinlindrii metalici, cu blat din lemn. Mocheta pufoasă de pe jos contrabalansează maroul lemnului și oferă luminozitate spațiului.

  11. Amenajare elegantă într-un dormitor din București

  Amenajare elegantă dormitor cu roz și alb. Acasă la Natalia Berezovskaia - Creativ Interior - The Famous Design (2)
  Dulapul este realizat din MDF

  Natalia Berezovskaia, designer de interior la Creativ Interior, s-a mutat împreună cu soțul și fiica lor într-un apartament cu trei camere. Amenajarea spațiului este una în stil eclectic, ce îmbină elemente contemporane, cu detalii moderne și tușe clasice.

  Amenajare dormitor cu roz și alb. Acasă la Natalia Berezovskaia - Creativ Interior - The Famous Design (1)
  Camera este amenajată în culori neutre

  Profilele decorative din dormitorul matrimonial, pe lângă combinația de culori roz pudrat – galben muștar – nude, dau un aer elegant întregului decor. În aceeași încăpere există un dulap înalt până la tavan și încăpător, realizat din PAL exact după schițele proprietarei. Patul matrimonial este făcut la comandă de High Class Solutions și are un spațiu generos pentru depozitare.

  12. Dormitor – cameră de lux

  cada in dormitor
  Cada din dormitor este cel mai mare răsfăț pentru el

  Când Sorin Stratulat a luat legătura cu studioul de arhitectură care i-a amenajat casa, le-a spus scurt și la obiect că își dorește să trăiască într-o cameră de hotel de lux. Proprietarul și-a dorit foarte mult să fie integrată culoarea gri și să lipsească cu desfăvârșire contrastele, iar acest lucru s-a și întâmplat.

  dormitorul lui Sorin Stratulat
  Patul este desenat chiar de Sorin

  Dormitorul este preponderent amenajat în nuanțe de gri, cu detalii aurii și multe tablouri. Sorin și-a pus amprenta personală și prin patul din fier forjat ce a fost desenat chiar de către el. Un detaliu neobișnuit este cada din cameră, mai ales că ideea conceptului de spa a dictat și amenajarea spațiului.

  13. Șemineu și marmură într-un dormitor masculim

  Amenajare dormitor elegant cu marmură și șemineu Iași - PureAmbianceDesign
  Marmura e prezentă în fiecare cameră

  În apartamentul cu două camere al arhitectului Sorin Stanciu, din Iași, se regăsesc mai multe elemente wow, printre care și marmura în fiecare cameră, scafele cu LED-uri și chiar un șemineu în dormitor.

  Marmura este prezentă chiar și în dormitor, unde peretele pe care este tăblia patului, este acoperit cu plăci supradimensionate de gresie, 300 x 150 cm, cumpărate de la Porcelanosa. Pentru a ilumina plăcile cu LED și pentru a crea o senzație relaxantă, Sorin a folosit grinda deja existentă pentru a avea acest efect.

  Amenajare dormitor elegant cu marmură și șemineu Iași - PureAmbianceDesign
  Peretele cu rol despărțitor are și spații pentru depozitare integrate

  Piesa de rezistență este peretele pe care este expus televizor, dar și un șemineu cu bioetanol. Acest perete are rolul de a despărți dressingul de zona concepută pentru dormitor, dar și pentru a servi ca spațiu pentru depozitare, deoarece o treime din el se deschide din dormitor, iar două treimi din dressing.

  14. Texturi mate și lucioase într-un dormitor din Brașov

  Un apartament cu două camere, situat chiar în centrul orașului Brașov, a fost transformat într-o locuință avangardistă destinată închirierii prin AirBnb în numai o lună. Designerul de interior Laurențiu Paicu, a ales ca jocul dintre alb și negru să aibă un impact vizual puternic în toate încăperile locuinței.

  apartament Brasov detaliu
  Peretele despărțitor dintre dormitor și dressing este finisat cu faianță tip metro.

  Amenajarea întregii case este una modernă și ușor masculină. Dormitorul se bucură de un contrast interesant între texturile mate și cele lucioase. O modificare substanțială a fost aceea de a crea spații în spații. Zona de dressing, realizată în spatele patului matrimonial, este deschisă și separate cu ajutorul unui perete decorativ. Acesta este finisat cu faianță tip metro, una dintre cele mai cunoscute și mai celebre modele de ceramică. Efectul este unul spectaculos.

  Amenajări în stil minimalist

  15. Canapea galbenă și pereți gri – albăstrui

  amenajare dormitor
  Dormitorul este intim și cozy, în culori calde

  Ioana Vasîi, owner Animaletto Pizza Bar, locuiește împreună cu iubitul ei într-un apartament cu trei camere din București. Întreg spațiul se bucură de o amenajare modernă, cu mici influențe industriale. Proprietarii și-au dorit ca dormitorul să fie un loc intim și cozy, așa că au folosit puțin mobilier și culori cât mai deschise, care pun în valoare spațiul luminos.

  Pereții sunt vopsiți într-un gri alăbstrui cald, patul în nuanța galben muștar este de la Rovere, iar colțul destinat în mod normal televizorului, este transformat într-unul verde, plin cu plante.

  16. Dormitor în nuanțe de maro și gri

  Un apartament de 56 metri pătrați din Cluj, destinat pentru închiriere, s-a bucurat de o transformare marca Atelier UnuPlusUnu.

  Arhitecții au folosit finisaje calitative și moderne, pardoseală LVT ( Luxury Vinyl Tiles ), lemn pentru obiectele de mobilier din bucătărie, insula custom-made și nucleul vopsit verde, și nici dormitorul nu a fost neglijat.

  Acesta a fost gândit foarte simplu, ca un spațiu în care există doar câteva elemente asociate armonios din punct de vedere al texturilor și al proporțiilor. Culorile folosite sunt neutre, în multe nuanțe de gri și alb, dar există și un element ce iese în evidență – masca de perete realizată din lemn pentru a acoperi aerul condiționat. Pentru că nu dispuneau de foarte mult spațiu, designerii au ales să amplaseze o oglindă chiar în dreptul patului pentru a oferi mai multă adâncime locului.

  17. Dormitor minimalist în nuanțe de gri

  Un cuplu de constănțeni locuiesc într-un apartament cu trei camere la etajul 14 al unui bloc cu vedere către Portul Constanța. Stilul amenajării este unul modern, cu linii geometrice, iar numitorul comun este culoarea gri. Diverse nuanțe de gri sunt prezente și în dormitor, unde acestea sunt completate de tonurile calde ale celorlalte elemente decorative. Spațiul este iluminat cu un sistem de LED-uri, mascate parțial de o platformă din gips – carton.

  Patul este realizat la comandă, din MDF, tăblia având atașate și cele două noptiere. În fața patului se află diverse corpuri de depozitare ascunse în spatele unor uși casetate tot din MDF. Corpurile sunt așa bine integrate, încât spațiul nu pare aglomerat, ci aerisit și într-o amenajare continuă, nu fragmentată.

  18. Amenajare în stil urban

  amenajări_de_dormitoare_lovedeco
  Dormitorul matrimonial combină finisajele brute de pe pereți, cu o pardoseală confortabilă cu mochetă

  Echipa IOG ARHITECTURA a reorganizat cele două etaje ale unui duplex din București astfel încât să se potrivească cu nevoile proprietarilor. Înainte, dormitoarele erau împrăștiate pe două etaje, lucru care nu era ideal pentru o familie cu doi copii mici.

  Arhitecții au separat funcțiunile în cele nouă luni de șantier, mutând zona de noapte, cele trei dormitoare și holul de la intrare, la primul etaj, iar la cel de-al doilea zona de zi – bucătăria și livingul.

  În dormitorul matrimonial accesul se face prin dessing. Acesta combină finisaje și texturi diferite într-un mod foarte natural. Pentru pereți și tavanul din dreptul patului, arhitecții au folosit o tencuială cu praf de piatră cimentoasă, iar pentru podea au ales o mochetă într-o nuanță deschisă. Culorile folosite în dormitor fac parte dintr-o paletă de culori deschisă, în nuanțe de gri și bej, cu accente de galben muștar și roz prăfuit. Designul este unul minimalist și cât mai aerisit.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Silvia
  Silvia
  3 years ago

  Buna ziua!
  In primul dormitor prezentat in material, cel al arhitectei Larisa Rățoi, apare, langa balansoarul „imprumutat” si suportul de haine transformat in suport de plante, o masuta rotunda, care pare a fi din zambila de apa. Caut de cativa ani o noptiera mai „altfel” si am gasit-o! Ma puteti ajuta cu informatii despre aceasta masuta divina? E DIY (cum a fost facuta?) sau cumparata (de unde?)?
  Multumesc frumos!
  Silvia

  Alina Ciobanu
  3 years ago
  Reply to  Silvia

  Salut, Silvia! Măsuța rotundă este de la IKEA (GAMLEHULT) – https://www.ikea.com/ro/ro/p/gamlehult-taburet-cu-depozitare-ratan-antracit-10434309/

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Inspirație pentru casă: 18 dormitoare de care ne-am îndrăgostit