Apartamente

TUR VIDEO Un apartament ca o galerie de artă, unde renovările nu se termină niciodată

    Nume: Larisa Rățoi, arhitectă la Wow Project
    Oraș: București, Calea Victoriei
    Tip de locuință: apartament cu trei camere, într-un bloc din 1910
    Suprafață: 80 metri pătrați
    Stă aici: din 2017, chiriașă
    Împarte casa cu: doi motani, Bumbăcel și Rozi

    Apartamentul Larisei e ca o galerie de artă contemporană în care admiri tablouri, ilustrații și foarte multe piese DIY ce îmbină extrem de bine estetica și funcționalul. Nimic nu e plasat la întâmplare, și aproape nici un obiect nu e în forma lui inițială, totul e modificat în acord cu personalitatea și trăirile ei.

    Schimbările nu se termină niciodată, procesul este unul continuu, Larisa renovează mereu câte ceva. În ultimii trei ani, spațiul a fost alb, roz (Millennial Pink), a avut pereți în degradeuri și, în prezent, pereți cu suprafețe colorate (color block-uri). Arhitecta glumește că l-a modificat atât de mult încât nici proprietarul nu l-ar mai recunoaște.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Larisa Ratoi (@larisa.chiar.ea) on


    Larisa a găsit foarte rapid apartamentul, a fost între primele trei la care a sunat de pe OLX. I-a plăcut din prima și l-a ales pentru înălțimea de aproape patru metri a camerelor și zona unde e situat –  într-un bloc vechi, vis a vis de Teatrul Odeon de pe Calea Victoriei.

    Apartament cu trei camere Calea Victoriei - acasă la arh. Larisa Rățoi - living verde (3)
    Apartamentul e tip vagon și păstrează fosta scară a servitorilor.

    „Lucrul care m-a atras cel mai mult e încăperea cu fosta scară de servitori. Am vizualizat-o din start ca pe un loc secret și minunat pentru citit. Din păcate, încă nu s-a transformat în asta, dar probabil urmează”, povestește ea.

    Când s-a mutat, locuința era ca o pânză goală, în care a văzut foarte mult potențial – funcționase ca birou cu zece ani înainte și rămăsese nelocuită timp de un an. A început prin a vărui totul în alb și a locuit așa cam șase luni, timp în care s-a gândit la cum ar vrea să arate. Următoarea etapă a fost să îl vopsească parțial în roz, nuanța Millennial Pink, la modă în acea perioadă. Au ajutat-o cu renovările interminabile familia, prietenii și ocazional profesioniștii plătiți, când chiar nu reușeau ei.

    În martie 2020 s-a apucat și de baie, care era veche, demodată. Urma să găzduiască o petrecere, așa că a gestionat o renovare-record în doar patru zile. „Am avut o echipă care a lucrat în baie și a produs zece tone de praf și trei prieteni care au lucrat în living și l-au transformat din roz într-un dining verde. Petrecerea a fost un succes”, își amintește Larisa.

    Regina „Do It Yourself”

    proiecte DIY
    Larisa & Bumbăcel

    Aproape totul este DIY în apartamentul arhitectei: de la pereții care au trecut prin diferite nuanțe atent alese, la parchetul laminat pe care l-a vopsit negru, piesele Ikea pe care nu le-ar mai recunoaște nici designerii suedezi (Larisa e regina „hack-urilor” Ikea) și fiecare lustră din casă.

    Masa de birou e compusă din două blaturi pe care le avea de la niște birouri mai vechi, din pal ieftin, pe care le-a prins unul de celălalt, le-a montat pe capre metalice de la Ikea vopsite auriu și le-a îmbrăcat în beton aparent, pe care l-a aplicat singură.

    Apartament cu trei camere Calea Victoriei - acasă la arh. Larisa Rățoi - birou beton aparent pereți bleu color block
    Nici calculatorul nu e unul obișnuit.

     Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Apartamentul e imposibil de încadrat într-un stil, e mai degrabă o radiografie a universului meu interior.  În pandemie am creat o serie de ilustrații digitale cu diferite locuri din lume pe care le-am vizitat și de care îmi e dor. Ca arhitect, consider că a amenaja o locuință e o experiență profund personală, trebuie să te reprezinte, trebuie să răspundă nevoilor tale, să îți fie sanctuar.

    Inspirație: Sunt foarte multe elemente și fiecare e rezultatul a ceva ce am fost la un moment dat. Livingul roz a fost despre curajul de a te arunca într-o schimbare riscantă (și un pic despre culoarea anului 2018), diningul verde de azi este despre a crea un cadru pentru tablourile mele. Mi-au plăcut întotdeauna cărțile, am fost fascinată de mitologia pe care unii autori o creează în spatele unei povești și cred că, la un nivel mai mic, uman și lipsit complet de grandoarea unei universalități, avem cu toții o mitologie personală și cred că sunt norocoasă că pot să mi-o exprim pe a mea în felul acesta.

    Apartament cu trei camere Calea Victoriei - acasă la arh. Larisa Rățoi - perete tablouri pereți bleu (5)
    Peretele de accent din living e fundal pentru tablourile create de Larisa: ilustrații digitale, acriluri și un colț cu suveniruri din proiecte.

    Elementul preferat: Înălțimea camerelor conferă o calitate de neanticipat locuirii, este genul acela de lucru pe care nu îl știi până nu ajungi să îl trăiești și fără de care nu-ți imaginezi că mai poți locui vreodată, după aceea.

    Living roz Millenium Pink - acasă la arh. Larisa Rățoi (3)
    Printre obiectele ei preferate se numără semnul de circulație cu Calea Victoriei și toate decorațiunile de la Seletti, un brand italian de porțelan.

    Cel mai mare răsfăț: Tabloul de Marcel Chirnoagă, pe care l-am cumpărat în urmă cu câțiva ani și care de atunci a crescut în valoare. Este de altfel singurul tablou cumpărat din casă, pe restul le-am făcut eu.

    Apartament cu trei camere Calea Victoriei - acasă la arh. Larisa Rățoi - living verde tablou Chirnoagă
    Singurul tablou cumpărat din casă este semnat de pictorul Marcel Chirnoagă

     

    Acasă înseamnă: Un sanctuar personal. Este un apartament într-un imobil vechi, cu o istorie a lui, cu povești adunate într-o sută de ani, iar eu sunt o femeie care mi l-am făcut acasă în ultimii trei ani și îi creez noi povești, ambianțe și trăiri. E scenografie trăită.

    Apartament cu trei camere Calea Victoriei - acasă la arh. Larisa Rățoi - perete tablouri pereți bleu (3)

    Sfaturi pentru cum să amenajezi o casă în care să te simți bine: Fii sincer cu tine, cu cine ești, ce îți dorești, ce te face să te simți fericit, caută, inspiră-te, umblă prin magazine, mergi prin târguri. Și, dacă simți că nu îți poți transforma viziunea în realitate, apelează la specialiști.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Un apartament ca o galerie de artă, unde renovările nu se termină n...