Case

O casă săsească din Ghimbav, amenajată cu mobilă veche recondiționată și un perete negru

  Nume: Adela Chivărean, restaurator (The Wood Doctor)
  Oraș: Ghimbav, Brașov
  Tip de locuință: Casă săsească tip vagon
  Suprafață: 90 metri pătrați
  Stă aici: din 2012
  Împarte casa cu: încă o persoană și doi căței mici

  Un crucifix de un metru, un portret al proprietarului unei farmacii din anii 1900, un banc de lucru cu menghină pe post de birou – astea sunt câteva din elementele care exemplifică perfect regula după care Adela Chivărean se ghidează pentru amenajarea locuinței ei: „Să nu aduci nimic în casă ce nu are o poveste”.

  casa saseasca tip vagon
  Casa săsească în care locuiește Adela are o compartimentare tip vagon

  În casa săsească în care locuiește acum s-a mutat în 2012. Compartimentarea este tip vagon, are dormitor, living, bucătărie, baie și o debara. De-a lungul timpului, Adela a amenajat-o fie cu mobilă făcută de ea de la zero, fie cu piese vechi, restaurate. „Majoritatea lucrurilor le-am făcut singuri. De la mobilier și finisaje, până la conceptul de design, totul e făcut de mine”, povestește ea.

  „Să nu aduci nimic în casă ce nu are o poveste”

  În living, lemnul natur e predominant. E primul lucru pe care îl vezi când pășești în cameră, căci podeaua e acoperită cu parchet tip os de pește.

  biblioteca restaurata living
  Biblioteca a fost restaurată și adusă în casă recent

  Apoi îl vezi în măsuța de cafea din fața canapelei, și în bancul de lucru pe care Adela îl folosește pe post de birou. Lângă el, tronează o bibliotecă adusă de puțin timp în casă, pe care a și umplut-o cu o mulțime de cărți.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by The Wood Doctor (@the.wood.doctor) on

  Tot în living e și un fotoliu mov, retapițat și salvat dintr-o stare avansată de degradare de Adela, care odată ce a finisat proiectul, l-a luat acasă. Lângă el, soba pe lemne, responsabilă de încălzire și pe care Adela o consideră cel mai bun lucru pe timp de iarnă, chiar dacă „arhitectura tip vagon face dificilă păstrarea unei temperaturi constante în toate camerele”.

  perete negru in dormitor casa adela chivarean
  În dormitor, un perete e negru, iar restul sunt decorați cu tot felul de tablouri și obiecte vechi

  Dormitorul e camera cu cea mai multă personalitate. „Patul e făcut de mine, șifonierele sunt restaurate, scaunele retapițate, avem un perete negru și un crucifix de un metru deasupra patului”, povestește ea. Tot deasupra patului este și un perete mini-galerie de artă, plin cu tablouri cu aer vintage și rame cât mai diverse.

  mobila reconditionata portret farmacist
  Tabloul vechi de pe comodă este un portret recuperat dintr-o farmacie

  Mai nou, pe comoda din lateralul patului și-a găsit locul și potretrul proprietarului unei farmacii din anii 1900, care este și ultimul lucru cumpărat de Adela pentru casă.

  Până și în bucătărie a adus mobilă recondiționată

  Chiar și în bucătărie, Adela a adus piese de mobilă recondiționată. De exemplu, vitrina în care își ține vesela, în care de obicei îi place să investească ceva mai mult.

  vitrina restaurata bucatarie
  Iubitoare de veselă vintage, Adela a adus în bucătărie o vitrină restaurată în care să o țină

  „Am o slăbiciune pentru veselă. Cel mai mult am plătit pentru un set de farfurii vintage Villeroy and Boch și am un set de cuțite Robbe and Berking și mai scump… but knives are a girl’s best friend”, povestește ea.

  casa saseasca bucatarie adela chivarean
  Tavanul bucătăriei e cărămiziu și în mijloc e amenajată o zonă de luat masa

  Tavanul bucătăriei e roșu-cărămiziu, iar în mijlocul încăperii a amenajat și o zonă de luat prânzul, cu o masă masivă și patru scaune.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Este greu de definit… eclectic e puțin spus. Avem foarte puține obiecte cumpărate, majoritatea sunt vechi și restaurate: patul este făcut de mine, sifonierele sunt restaurate, scaunele retapițate, biroul este un banc de lucru cu menghină, avem un perete negru și cu crucifix de 1 m deasupra patului. Hotărâți voi stilul.

  dormitor perete negru crucifix
  Crucifixul de un metru, mobila recondiționată și peretele-galerie fac stilul amenajării greu de definit

  Elementul tău preferat: Mă gândesc de multe ori ce aș lua cu mine dacă ar trebui să aleg câteva lucruri. Aș lua sigur o cruce mică din metal pe care am găsit-o într-un sertar al unei comode, o parte din tablouri și fotoliul mov.

  Cel mai bun lucru vara: Răcoarea naturală (similară cu aerul condiționat) pe care casele de acest gen o oferă.

  Ce spun prietenii: Prietenii spun că este o casă atipică și deosebită în același timp. Unii se simt foarte bine și unii mi-au spus că am prea multe lucruri. De asemenea, am o prietenă care se plânge mereu de energiile foștilor proprietari ai mobilierului, haha.

  Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: În trecut au fost schimbate ferestrele de lemn cu unele din PVC, din motive obiective. Voi face schimbul la loc foarte curând.

  Dacă ar fi să-ți descrii casa în 5 cuvinte, acestea ar fi: iubire, culoare, lemn, aer, somn.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Învață să știi cine ești. Casa ta este oglinda ta. Nu te lua după trenduri, nu te lua după alții, închide ochii și gândește-te ce îți place ție. Nu pune becuri cu lumină rece, nu alege obiecte care nu se potrivesc cu arhitectura casei, grijă mare la proporții, nu lăsa toți pereții albi.

  Foto: Adela Chivărean/The Wood Doctor

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Marcy
  Marcy
  3 years ago

  Catelul e asa dulce, perfect pe fotoliul mov. F interesanta casa cu mobila reconditionata, altceva decat majoritatea apartamentelor in care gasesti ikea 😉

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  O casă săsească din Ghimbav, amenajată cu mobilă veche recondiționată și...