Camera copilului

12 idei creative de amenajare pentru camera copilului

  Dacă pentru restul casei optezi pentru o amenajare în stil scandinav, industrial sau eclectic, camera copilului poate avea un ton mai jucăuș, dar care să păstreze totuși o notă unitară. Ca să ai de unde să te inspiri, am selectat pentru tine 12 idei din proiectele despre care am scris pe Lovedeco.

  Elementele comune din aproape toate exemplele? Pereții animați – aceștia sunt vopsiți în culori vii, ori îmbrăcați în tapet sau în materiale cu textură -, tăblițele de scris – aceste tipuri de accesorii oferă copiilor flexibilitatea de a desena și a-și exersa scrisul, lucru care le sporește creativitatea -, dar și cadrurile paturilor, care sunt ori tip Montessori, ori baldachin, din lemn sau cu tapițerie colorată.

  Lucrurile se complică puțin dacă trebuie să amenajezi un singur dormitor pentru doi copii, însă câțiva specialiști au făcut o listă cu greșelile pe care le poți evita. Astfel vei împăca cei doi frați și nici nu vei spune adio conceptului de amenajare gândit de tine.

  1. Amenajare minimalistă cu tapet jucăuș în camera copilului

  În această casă de 175 metri pătrați din Cluj-Napoca, proprietarii au apelat la arhitectele de la AA Design Lab, care au propus un design contemporan – minimalist, cu o bază de tonuri neutre și accente pe culori închise pentru amenajarea locuinței. Iar pentru camera copilului au mers totuși către tonuri mai deschise, chiar pastel pe alocuri. Tapetul cu tematică camping, patul tip căsuță și ilustrațiile cu animale din zona biroului aduc viață camerei. Covorul este și el într-o notă jucăușă și completează perfect restul elementelor din cameră.

  2. O cameră de prințesă cu pat baldachin

  Amenajare cameră fetiță cu pat baldachin și roz. Acasă la Natalia Berezovskaia - Creativ Interior (1)
  Amenajarea camerei a pornit de la tapet.

  Designerul de interior Natalia Berezovskaia locuiește împreună cu soțul și fiica lor, Anastasia, într-un apartament de 70 metri pătrați, cu trei camere, din București. Fiindcă proprietarii iubesc stilul eclectic, toată amenajarea a fost realizată urmând caracteristicile principale ale acestui stil.

  Amenajare cameră fetiță cu pat baldachin și roz. Acasă la Natalia Berezovskaia - Creativ Interior (2)
  Patul trebuia să fie o căsuță, dar costurile erau prea mari, așa că Natalia a ales unul cu baldachin, găsit la Outlet Hobby Mobila.

  Camera fetiței lor este un amestesc de eleganță cu elemente vesele. Inițial nu era în plan ca acest spațiu să fie roz, însă tapetul a determinat restul alegerilor. Astfel, mobilierul alb a fost vopsit cu o lavabilă roz tip cretă, de la Benjamin Moore, au ales un covor în nuanțe de alb și roz și un pat alb de la Outlet Hobby Mobila, tip baldachin, potrivit pentru o prințesă.

  3. Decorațiuni DIY pentru camera copilului

  home_tour_ioana_buru_pat_teepee_DIY
  Patul a fost bricolat de soțul Ioanei, iar ea l-a decorat cu elemente jucăușe.

  Apartamentul Ioanei și al familiei ei este ca o vacanță în Grecia. Asta și pentru că albastrul predomină în bucătărie, iar în aproape fiecare cameră există câte un element care te duce cu gândul la mare și la bărci.

  Pentru camera fetiței au ales o amenjare simplă, cu un spațiu de depozitare alb, un pat tip divan de la IKEA și multe decorațiuni și jucării specifice vârstei. Soțul Ioanei a lucrat la patul și cortul teepee din cameră, iar Ioana le-a decorat cu elemente colorate și simpatice.

  4. Dormitor cu nori pe pereți și mobilier Montessori

  Camera copilului include mobilier Montessori.

  Această casă din Oradea este o combinație de idei bune de pe Pinterest, stil scandinav și elemente personale. Proprietarii au știut de dinainte cum o să arate toată casa, așa că au făcut toată mobila pe comandă.

  Dormitorul fiicei lor este cel mai drăgălaș spațiu. Pereții sunt vopsiți în gri și completați cu norișori de diverse dimensiuni. Patul este în formă de căsuță, gândit în stil Montessori, iar toată camera urmează un stil cât mai minimalist, tocmai pentru ca cea mică să se poate juca în voie în orice colț al camerei.

  amenajare camera copilului
  Ilustrațiile pe pereți sunt prezente și în camera fetiței.

  Ilustrațiile voioase sunt nelipsite de pe pereți, iar polița prinsă aproape de tavan ajută o la o mai bună organizare a decorațiunilor mici.

  5. Amenajare în stil contemporan-industrial pentru adolescenți

  dormitor_amenajare_stil_industrial
  Stilul industrial se regăsește și în camera fetei. Patul este din IKEA.

  În acest penthouse de 200 metri pătrați din București, amenajat în stil industrial, locuiește o familie cu doi copii. Proprietarii au colaborat cu arhitecții din spatele Dofinteriors pentru amenajarea spațiului, așa că pentru fiecare încăpere au ținut cont de elementele specific stilului.

  Pentru camera fetei au ales să folosească o paleta de culori deschisă, păstrând însă industrialitatea spațiului prin peretele îmbrăcat în cărămida albă, cadrul de lemn al patului și betonul cofrat (betonul căruia i s-a eliminat cofrajul de lemn în care a fost turnat). Pentru ca încăperea să fie cât mai aerisită, au ales să monteze un dressing integrat, în culoarea gri deschis.

  dormitor_amenajare_stil_industrial
  Patul este de la IKEA.

  Fiind adolescent, în camera băiatului au ales culori mai închise, mult negru și gri, dar au păstrat aceleași elemente industriale pentru amenajare.

  6. Dormitor în stil eclectic pentru două fetițe gemene

  Proprietarii acestei case, o familie tânără cu două fete gemene, au ales să se mute într-o zonă mai centrală pentru a avea acces mai ușor la școala copiilor și la diverse activități extra-școlare. Dacă întreaga amenajare este conturată în jurul culorilor vii, camera fetițelor este realizată doar în culori deschise și pastelate.

  Din punct de vedere al suprafeței, acest spațiu a reprezentat cea mai mare provocare. Proprietarii și arhitecții de la 441 Studio Design au ales paturi supraetajate și integrarea unui birou ascuns în băncuța de citit de la fereastră. Pentru pereți, au optat pentru un tapet monocrom, de la Rebel Walls, dar și la câteva păsări ceramice de la BoConcept.

  7. Camere viu colorate într-o casă cu o paletă cromatică neutră

  Amenajare Drumul Taberei - before and after - arh. int. Cristina Micu - dormitor fetita
  Camera fetiței include un birou către fereastră.

  O familie cu doi copii a cumpărat în 2018 acest apartament de 81,5 metri pătrați și a apelat la Cristina Micu Interior Design pentru a-l aduce la stadiul în care și-l doreau. Au pus accent pe spații pentru depozitare, un loc de luat masa, o bibliotecă și dormitoare separate pentru copii.

  Amenajare apartament
  În camera băiatului sunt toate la locul lor

  Dacă în restul camerelor predomină albul și griul, camerele copiilor sunt cele mai colorate din toată casa. Dormitorul băiatului este amenajat în nuanțe de gri, albastru și verde, iar un tapet simpatic din linii îi îmbracă pereții din jurul patului. Camera fetiței este plină de accesorii roz. Norii de pe pereți, covorul cu steluțe de diverse mărimi și draperiile folosite oferă un aer jucăuș încăperii. În plus, în ambele dormitoare, birourile au fost amenajate în zona geamurilor, iar pe pereți au ales să monteze un autocolant de tip tablă de scris cu cretă.

  8. Perete decorat cu vopsea tip tablă de scris într-un dormitor de băiat

  casa veche birou copil
  Designerul a concentrat biroul, biblioteca și dulapul pe același perete.

  O casă interbelică din Dorobanți a fost transformată într-un spațiul util și contemporan de către arhitecta Irina Radu de la iDecorate împreună cu echipa sa.

  camera copilului casa veche
  Vopsea pe care se poate scrie cu creta în camera copilului.

  Părinții și-au dorit ca dormitorul copilului să fie un spațiu ușor de întreținut, dar care să răspundă mai multor cerințe. Pe același perete, echipa de arhitecți a montat într-un mod compact biroul, biblioteca și dulapul pentru depozitarea lucrurilor. Astfel, cel mic are mai mult spațiu de joacă în centrul camerei, dar și o băncuță special concepută pentru citit la fereastră.

  camera copilului bleu
  Camera copilului funcționează ca spațiu de joacă, dormit și lucru.

  În plus, peretele dat cu vopsea tip tablă de scris a fost cea mai ingenioasă idee, căci cel mic și-a putut personaliza camera așa cum și-a dorit.

  9. Tapet cu lebede și pat Montessori

  amenajare camera copil
  Tapetul cu lebede este luat prin The Home.

  O amenajare în care albul și lemnul fac o echipă bună se poate vedea și în acest apartament din Dorobanți unde Sânziana Pop, aka Visuell.ro, a mers pe o combinație de stil scandinav cu elemente personale.

  stil scandinav casuta copilului
  Paleta cromatică este formată din alb, gri și roz.

  Chiar și camera fetiței proprietarilor, Lea, are o paleta cromatică bazată nuanțe de alb, gri și roz. Combinațiile dintre materiale și culori oferă spațiului o finețe aparte. Tapetul cu lebede este cumpărat de la The Home, iar jucăriile din lemn, împreună cu tabla pentru desenat cu creta, o îndeamnă pe cea mică la creativitate. Patul este creat pe comandă și este model Montessori.

  P.S: poți vedea mai multe imagini din camera copilului în turului video

  10. Vopsea eggshell și nuanțe de albastru

  amenajare camera copilului
  Vopsea lavabilă Eggshell are suprafața unei coji de ou și este mai ușor de întreținut.

  Această amenajare a gravitat în jurul celui mai mic proprietar al casei, iar spațiul a fost gândit astfel încât să existe cât mai multă libertate de mișcare. Stilul modern, cu accente scandinave și minimaliste, se regăsește și în camera copilului.

  Mobilierul alb, patul tip Montessori și elementele geometrice de pe pereți, transformă camera într-un spațiu aerisit. Proprietarii au ales pentru desenele de pe pereți să folosească vopseaua lavabilă Eggshell, care are suprafața unei coji de ou și este mult mai ușor de întreținut.

  11. Pasiunea integrată în amenajare

  Acest apartament din sudul Bucureștiului a fost transformat de echipa Piano:terra într-un spațiu aerisit, care reflectă îndeaproape personalitățile proprietarilor. Stilul contemporan, împletit cu elemente personalizate, se regăsesește și în camera copilului.

  Înainte, dormitorul era întunecat și plin cu corpuri de mobilier masive. Designerii au știut cum să pună în evidență spațiul, dar și cum să integreze câteva lucruri din pasiunea băiatului pentru handbal – forma hexagonală a mingii se regăsește în depozitările suspendate de deasupra biroului. Mobilierul deschis la culoare, patul capitonat și pata de culoare oferită prin peretele vopsit, pernele colorate și fotoliul din colțul de citit, au deschis camera și au făcut-o mult mai primitoare.

  12. Două dormitoare pentru trei copii

  În această casă din Mogoșoaia locuiește o familie cu trei copii. Este împărțită în parter și etaj, cu o cameră de zi, o bucătărie, trei băi, un dormitor matrimonial și două dormitoare pentru cei mici – unul pentru băiat și un dormitor pentru cele două fetițe.

  Aceste două camere au un stil fresh, la fel ca restul casei, însă detaliile și tot mobilierul conturează o lume de basm. Cea mai mare provocare a fost camera fetițelor, unde totul a trebuit gândit la dublu, dar totuși camera să nu fie foarte încărcată.

  În ambele dormitoare încadrarea patului seamană cu o căsuță, însă are și un rol funcțional pentru depozitare. Iar dacă în dormitorul băiatului predomină culoarea albastru, în al fetițelor rozul și movul sunt vedetele.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  12 idei creative de amenajare pentru camera copilului