Case

Transformarea unei case interbelice din Dorobanți într-un spațiu util și contemporan

    O casă construită în 1920 – cu interiorul degradat, ce nu mai fusese renovată de peste un deceniu – a fost transformată într-un cămin practic și modern, fără să-și piardă însă farmecul interbelic. Elementul de la care a pornit amenajarea a fost mozaicul din hol și bucătărie.

    În 2017, o familie tânără cu un copil mic a cumpărat această casă de 130 de metri pătrați din Dorobanți, București, pe care și-a dorit să o amenajeze în stil contemporan, combinat pe alocuri cu elemente ale stilului clasic.

    Au fost schimbate integral instalațiile electrice, sanitare și termice, iar parchetul din lemn masiv și mozaicul din hol și bucătărie au fost recondiționate.

    renovare casa veche hol mozaic
    Proprietarii și-au dorit foarte mult să păstreze mozaicul din hol

    „Mozaicul a fost dragoste la prima vedere pentru cei doi soți”, povestește arhitecta Irina Radu de la iDecorate, echipa care s-a ocupat de amenajare.

    Cei doi și-au dorit să profite de înălțimea celor patru camere și să nu piardă lumina naturală care intră în casă, așa că pereții au fost finisați în alb, cu câteva accente de culoare pe ici-colo. Perdelele și draperiile sunt montate din pardoseală până în tavan, pentru a nu lua din înălțimea camerelor.

    Pentru a crea un spațiu amplu și multifuncțional, biroul a fost deschis către living, iar balconul din living a fost inclus în suprafața camerei.

    „Am mărit bucătăria prin desființarea unei debarale adiacente și am transformat cel mai mic dintre dormitoare în dressing. Apoi am regândit total baia. Am creat spațiu atât pentru o cabină de duș walk-in (nu necesită cădiță de duș), cât și pentru o cadă, un lavoar cu blat generos și un corp de depozitare. Totul în 6 metri pătrați”, explică Irina Radu cum a rezolvat problema lipsei de spațiu din bucătărie și a existenței unei singure băi pentru toate cele patru camere.

    camera copilului bleu
    Camera copilului funcționează ca spațiu de joacă, dormit și lucru

    În camera copilului, părinții și-au dorit un spațiu ușor de întreținut, care să răspundă mai multor cerințe. Biroul, biblioteca și dulapul sunt pe același perete, într-o construcție compactă. Copilul are spațiu de joacă și citit pe latura cu fereastră, unde a fost integrată o bancă cu spațiu de depozitare.

    casa veche birou copil
    Designerul a concentrat biroul, biblioteca și dulapul pe același perete

    Stilul de amenajare al casei combină liniile simple și orientarea către practic, a modernismului, cu detaliile inconfundabile ale clasicului, precum scafe și profile decorative montate pe pereți și tavan. Procesul de renovare pentru această casă veche a durat patru luni.

    Tips&tricks de la Irina Radu

    Scoate în evidență o zonă anume prin montarea unor profile decorative. Sunt realizate din materiale diverse, de la polistiren extrudat şi expandat, la poliuretan și polimer. Printre cele mai rezistente sunt profilele din poliuretan și polimer.

    Încorporează frigiderul, cuptorul și centrala termică (unde e cazul) în dulapuri special prevăzute. Bucătăria va arăta clean.

    camera copilului casa veche
    Vopsea pe care se poate scrie cu creta în camera copilului

    În camera copilului, decorează o parte de perete cu vopsea tip tablă de scris. Își poate exersa aici talentul de desenator, fără a murdări pereții. Vopseaua se aplică simplu, cu o pensulă lată sau cu o rolă de burete. Înainte este bine să folosești o amorsă care închide porii suprafeței pe care aplici vopseaua.

    Ai o baie mică? Finiseaz-o cu faianță lucioasă, pentru a reflecta lumina, și alege mobilier placat cu oglinda. Oglinda creează impresia de spațiu mai mare.

    Într-un proiect de renovare pentru o casă veche păstrează, pe cât posibil, elementele ei originale: parchet, mozaic, tâmplărie, uși. Recondiționează-le și bucură-te de frumusețea lor specială. Sunt elemente care susțin arhitectura casei, care îi completează farmecul.

    Resurse:

    Mare parte a mobilierului a fost lucrat la comandă de Kubik Design.

    Finisajele au fost cumpărate de la Delta Studio.

    Canapelele și fotoliile au fost cumpărate de la Rovere Mobili.

    Foto: Vlad Crețeanu

    Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la iDecorate. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Transformarea unei case interbelice din Dorobanți într-un spațiu util și con...