
Amenajare Montessori: 4 lucruri de care să ții cont pentru un dormitor adaptat nevoilor copilului tău
publicat pe 14 sept. 2020La începutul secolului XX, Maria Montessori, medic și pedagog de origine italiană, a dezvoltat un concept de educare a copiilor cu accent pe independență, toleranță, interacțiune, libertate de mișcare, răbdare și înțelegere. El e folosit și astăzi atât în școli private, cât și publice din întreaga lume. Și se aplică inclusiv în amenajarea camerei copilului. Iată cum.
Metoda Montessori se bazează pe câteva principii: independență, dezvoltarea simțurilor, învățare prin explorare și mișcare liberă (potrivită vârstei). Designerul de interior Iulia Văculișteanu, de la Designful, îți recomandă să ai în minte următoarele elemente dacă îți dorești să abordezi stilul Montessori în dormitorul celui mic.
1. Ține cont de vârsta și de înălțimea copilului
„Un dormitor amenajat în stil Montessori trebuie să aibă mobilier adecvat vârstei și staturii copilului”, spune Iulia. Încearcă să te orientezi după piese de mobilă care să-i ofere copilului tău ceea ce are nevoie în funcție de grupa de vârstă din care face parte (0-3 ani, 3-6 ani, 6-10 ani).
2. Fă o amenajare care să trezească toate simțurile
O amenajare Montessori este gândită să trezească toate simțurile: vizual, tactil, auditiv, olfactiv și gustativ. „Nu mâncăm în dormitor, însă bebelușul poate fi alăptat în dormitor”, explică ea. Iar cel mic are libertatea să bage și mâinile, și jucăriile în gură, căci astfel explorează relația cu corpul și cu mediul înconjurător.
O tablă de scris poate fi o modalitate prin care copilul să-și exerseze creativitatea.
Adaugă poze cu familia și decorațiuni pentru o atmosferă cât mai plăcută.
Pentru zona de somn, alege nuanțe cât mai calde, astfel încât copilul să se odihnească bine.
Cum amenajezi astfel încât fiecare simț uman să fie stimulat. Să le luăm pe rând:
- Văz: lumini, oglinzi, culori;
- Auz: alege jucării (din lemn, din metal) care scot diverse zgomote;
- Tactil: joacă-te cu diferite tipuri de materiale atât textile, cât și dure: lemn, metal, sticlă, hârtie. Folosește materiale naturale și evită jucăriile electronice, cu sunete și luminițe. „Lucrurile pe care le experimentează un copil trebuie să apară natural. De exemplu, să zdruncine un cub de lemn pe parchet sau să lovească două capace de metal”, sfătuiește Iulia;
- Olfactiv: Iulia recomandă să pui în camera celui mic elemente din natură care, de obicei, au un anumit miros: frunze, un ghiveci cu mentă, o floare de lavandă;
- Gustativ: bebelușii explorează foarte mult lumea prin gust, pentru că bagă absolut orice în gură. Acest lucru se întâmplă pentru că mâinile și capul – implicit gura și limba, se dezvoltă primele din punct de vedere motric. „Inevitabil, un cub de lemn, un capac de metal, o oglindă, o carte cartonată, o pătură – toate, vor ajunge în gura unui bebeluș”, explică Iulia.

3. Nu uita de zona de zi și zona de noapte
Din punct de vedere funcțional, camera unui copil are două zone: cea de zi, pentru joacă și explorare, și cea de noapte, pentru somn.
Zona de zi trebuie să fie veselă și plină de culoare pentru a invita copilul la joc. Aici ai nevoie de o masă și un scaun pentru joacă, jucării potrivite vârstei și staturii copilului și spații de depozitare pentru jucării. „Este important că jucăriile să aibă un loc al lor, pe care copilul să îl cunoască astfel încât să fie încurajată independența jocului, care, desigur, implică și punerea jucăriilor la loc”, explică Iulia.

Pentru zona de noapte, pune un pat jos sau chiar o saltea pe podea, în care copilul să doarmă confortabil și care să îi ofere libertate de mișcare, dar în siguranță. De altfel, Iulia recomandă să te asiguri că toate piesele din cameră sunt sigure pentru copil. De exemplu, mobilierul este mic și poate fi deschis de către copil fară să îl pună în pericol sau oglinda este baby proof, adică nu se sparge. Alege culori calde care să calmeze copilul.

4. Implică-ți copilul în amenajare
Bineînțeles, de la vârsta la care este posibil. „Să nu uităm că dormitorul este universul copilului, în primul rând, iar noi, ca adulți, suntem doar simpli invitați în acest univers, indiferent de stilul de amenajare al acestuia” e de părere Iulia. De asemenea, pune în camera copilului tău fotografii cu întreaga familie. Ideal, fă selecția alături de cel mic.
Foto: Designful.ro
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.