Camera copilului

Amenajare Montessori: 4 lucruri de care să ții cont pentru un dormitor adaptat nevoilor copilului tău

  La începutul secolului XX, Maria Montessori, medic și pedagog de origine italiană, a dezvoltat un concept de educare a copiilor cu accent pe independență, toleranță, interacțiune, libertate de mișcare, răbdare și înțelegere. El e folosit și astăzi atât în școli private, cât și publice din întreaga lume. Și se aplică inclusiv în amenajarea camerei copilului. Iată cum.

  Metoda Montessori se bazează pe câteva principii: independență, dezvoltarea simțurilor, învățare prin explorare și mișcare liberă (potrivită vârstei). Designerul de interior Iulia Văculișteanu, de la Designful, îți recomandă să ai în minte următoarele elemente dacă îți dorești să abordezi stilul Montessori în dormitorul celui mic.

  1. Ține cont de vârsta și de înălțimea copilului

  „Un dormitor amenajat în stil Montessori trebuie să aibă mobilier adecvat vârstei și staturii copilului”, spune Iulia. Încearcă să te orientezi după piese de mobilă care să-i ofere copilului tău ceea ce are nevoie în funcție de grupa de vârstă din care face parte (0-3 ani, 3-6 ani, 6-10 ani).

  2. Fă o amenajare care să trezească toate simțurile

  O amenajare Montessori este gândită să trezească toate simțurile: vizual, tactil, auditiv, olfactiv și gustativ. „Nu mâncăm în dormitor, însă bebelușul poate fi alăptat în dormitor”, explică ea. Iar cel mic are libertatea să bage și mâinile, și jucăriile în gură, căci astfel explorează relația cu corpul și cu mediul înconjurător.

  Cum amenajezi astfel încât fiecare simț uman să fie stimulat. Să le luăm pe rând:

  • Văz: lumini, oglinzi, culori;
  • Auz: alege jucării (din lemn, din metal) care scot diverse zgomote;
  • Tactil: joacă-te cu diferite tipuri de materiale atât textile, cât și dure: lemn, metal, sticlă, hârtie. Folosește materiale naturale și evită jucăriile electronice, cu sunete și luminițe. „Lucrurile pe care le experimentează un copil trebuie să apară natural. De exemplu, să zdruncine un cub de lemn pe parchet sau să lovească două capace de metal”, sfătuiește Iulia;
  • Olfactiv: Iulia recomandă să pui în camera celui mic elemente din natură care, de obicei, au un anumit miros: frunze, un ghiveci cu mentă, o floare de lavandă;
  • Gustativ: bebelușii explorează foarte mult lumea prin gust, pentru că bagă absolut orice în gură. Acest lucru se întâmplă pentru că mâinile și capul – implicit gura și limba, se dezvoltă primele din punct de vedere motric. „Inevitabil, un cub de lemn, un capac de metal, o oglindă, o carte cartonată, o pătură – toate, vor ajunge în gura unui bebeluș”, explică Iulia.
  O amenajare în stil Montessori nu trebuie să fie sofisticată, ci mai degrabă centrată pe nevoile copilului.

  3. Nu uita de zona de zi și zona de noapte

  Din punct de vedere funcțional, camera unui copil are două zone: cea de zi, pentru joacă și explorare, și cea de noapte, pentru somn.

  Zona de zi trebuie să fie veselă și plină de culoare pentru a invita copilul la joc. Aici ai nevoie de o masă și un scaun pentru joacă, jucării potrivite vârstei și staturii copilului și spații de depozitare pentru jucării. „Este important că jucăriile să aibă un loc al lor, pe care copilul să îl cunoască astfel încât să fie încurajată independența jocului, care, desigur, implică și punerea jucăriilor la loc”, explică Iulia.

  Poți merge și pe varianta unei salte direct pe podea.

  Pentru zona de noapte, pune un pat jos sau chiar o saltea pe podea, în care copilul să doarmă confortabil și care să îi ofere libertate de mișcare, dar în siguranță. De altfel, Iulia recomandă să te asiguri că toate piesele din cameră sunt sigure pentru copil. De exemplu, mobilierul este mic și poate fi deschis de către copil fară să îl pună în pericol sau oglinda este baby proof, adică nu se sparge. Alege culori calde care să calmeze copilul.

  Într-o cameră Montessori, e bine să ai un loc unde să expui cărțile.

  4. Implică-ți copilul în amenajare

  Bineînțeles, de la vârsta la care este posibil. „Să nu uităm că dormitorul este universul copilului, în primul rând, iar noi, ca adulți, suntem doar simpli invitați în acest univers, indiferent de stilul de amenajare al acestuia” e de părere Iulia. De asemenea, pune în camera copilului tău fotografii cu întreaga familie. Ideal, fă selecția alături de cel mic.

  Foto: Designful.ro

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Amenajare Montessori: 4 lucruri de care să ții cont pentru un dormitor adaptat...