Grădină

12 dintre cele mai frecvente greșeli de grădinărit și cum le poți evita

    Dacă nu prea îți ies lucrurile așa cum ți-ai dori în grădină, cel mai probabil te gândești că pur și simplu nu te înțelegi cu plantele. Dar chiar și grădinarii experimentați mai fac greșeli. Important e să înveți din ele și data viitoare să vii cu soluții mai bune.

    Află ce plante se potrivesc în grădina ta și ce nevoi au ele. Ca să te poți bucura de o grădină lucrată de tine, uite care sunt cele mai comune greșeli de grădinărit și cum să le eviți, conform celor de la The Spruce. 

    1. Plantezi prea devreme

    greșeli de grădinărit devreme

    E mai ușor ca niciodată să faci greșeala asta având în vedere cât de imprevizibilă a fost vremea în ultimii ani. În plus, florăriile și supermarketurile încep să ne tenteze încă din ianuarie-februarie cu flori care mai de care mai frumoase și mai tropicale. Tentația să le cumperi și să le plantezi în prima zi în care simți că vine primăvara este foarte mare.

    Problema e că, dacă după o săptămână de temperaturi mai ridicate dă un ultim îngheț, poți să-ți iei la revedere de la florile abia plantate în grădină. Ele au fost crescute în sere cu temperatură și umiditate controlate. Șocul înghețului este adesea mult prea mare ca să-și mai revină.

    Soluția: verifică la Institutul de Meteorologie când este estimată ultima zi de îngheț în zona unde locuiești. Planifică-ți momentul de plantare în funcție de asta, ca să nu ai surprize neplăcute. Și oricând cumperi bulbi, semințe sau plante pe care vrei să le plantezi în grădină, verifică online când e perioada ideală de plantare.

    2. Prea multă (sau prea puțină) apă

    greșeli de grădinărit apa

    Florile sunt la fel de pretențioase în materie de câtă apă au nevoie așa cum sunt cu expunerea la soare și fertilizarea. Atunci când cumperi ghivecele cu flori, verifică-le etichetă și vezi care sunt nevoile pe care trebuie să le îndeplinești. Dar din păcate, uneori tot nu le nimerești. Alte flori mai pot muri și dacă le iubești prea mult, la propriu. Sunt flori, precum lavanda, pe care dacă le uzi prea mult și prea des, le vor putrezi rădăcinile și vor muri.

    Soluția: plantează flori cu nevoi similare împreună. Cele care au nevoie de un sol mai umed într-o parte a grădinii și cele care tolerează și ariditatea în altă parte. De asemenea, nu te baza sută la sută pe eticheta cu care a venit ghiveciul. Citește despre fiecare plantă înainte să o cumperi și să o plantezi în grădină. Găsești o mulțime de sfaturi online și chiar clipuri tematice pe YouTube pentru fiecare plantă/floare în parte.

    3. Nu alegi locul potrivit

    Unele plante cu flori au nevoie de soare direct ca să facă boboci. Fără această sursă pentru fotosinteză, nu vor înflori, vor fi slabe și susceptibile la boli și dăunători. Alte plante au evoluat în păduri, cu lumină filtrată de copaci. În cazul lor, prea mult soare le va arde frunzele.

    Soluția: urmărește pe parcursul unei zile însorite cum bate soarele în grădină și alege în funcție de asta unde plantezi florile și plantele. Soarele de dimineața devreme și cel de la apus poate fi ok și pentru plante care iubesc umbra. Dar asigură-te că zona în care le plantezi nu primește deloc soare direct după ora 10:30 dimineața. Dacă vrei să mergi la sigur, plantează-le pe cele iubitoare de umbră într-o zonă din grădină unde nu bate niciodată soarele direct.

    4. Ești prea dură când replantezi

    greșeli de grădinărit replantare

    Cum scoți din ghivece plantele cu rădăcini crescute excesiv? În niciun caz trăgând de tulpini sau lovind puternic ghiveciul. Multe plante, în special erbaceele nelemnoase, sunt foarte vulnerabile la nivelul tulpinii. Când tragi de ele, le produci răni prin care pot fi afectate de fungi, insecte și alți dăunători.

    Soluția: nu trage niciodată o plantă de tulpini sau de frunze când o scoți din ghiveci. Bate ușor pe fundul ghiveciului, iar dacă nu se desprinde poți strânge ușor centrul ghiveciului. Dacă nu merge nici așa, ia cutterul și taie cu mare grijă ghiveciul.

    5. Plantezi prea mult

    greșeli de grădinărit prea mult

    Una dintre cele mai comune greșeli de grădinărit, în special la începători, este să iei un plic plin de semințe și să verși prea multe într-un ghiveci sau în grădină.

    Soluția: plantează semințele conform recomandărilor de spațiu de pe plic. Nu copleși un ghiveci cu prea multe semințe. Dacă toate încolțesc, scoate-le pe cele mai slabe și creează spațiu între răsaduri conform instrucțiunilor. Prea multe răsaduri care sunt în competiție în ghiveci pentru apă și resurse vor crea frunze mai mici, nu se vor dezvolta bine și pot atrage dăunători.

    6. Nu ții cont de pH-ul solului

    greșeli de grădinărit pH

    Înainte să te apuci de plantare, asigură-te că solul tău este pregătit. Verifică întâi cerințele în materie de pH ale plantelor pe care urmează să le plantezi. Sapă și întoarce solul și, dacă e necesar, adaugă materie organică, precum compostul.

    Soluția: majoritatea plantelor au un sol cu pH preferat ca să crească optim. Poți verifica nivelul pH-ului cu benzi de testare sau cu un dispozitiv care măsoară diverși parametri în sol. Poți primi sfaturi mai detaliate despre cum să schimbi pH-ul solului la fitofarmacii sau la unele florării.

    7. Nu plantezi la adâncimea potrivită

    Unele flori nu au nevoie să fie plantate, se împrăștie cu ajutorul vântului și acolo unde aterizează cresc când au temperaturile, condițiile de apă și lumina potrivite. În general, însă, semințele mai mari sau bulbii au nevoie de o anumită adâncime pentru plantare.

    Soluția: respectă întocmai instrucțiunile de pe plicurile cu semințe. Cu cât e mai mare sămânța, cu atât e nevoie să fie mai adânc plantată. Dar dacă e prea adânc pusă în sol, s-ar putea să nu încolțească sau să nu ajungă la suprafață ca să obțină lumina de care are nevoie.

    8. Începi direct cu flori și plante dificile

    Când ești începătoare e important să nu te copleșești cu plante care au nevoie de foarte multă mentenanță. De asemenea, nu te aventura la trandafiri sau orhidee care au necesități speciale de apă și umiditate.

    Soluția: în primul an începe cu plante ușor de îngrijit, cum ar fi gălbenelele, floarea soarelui și begoniile. Odată ce începi să te obișnuiești cu grădinăritul, adaugă gradual noi specimene anul următor. Gălbenelele sunt perfecte ca să te învețe cum să îți dai seama de semnele stresului asupra plantelor și nevoile de îngrijire.

    9. Folosești insecticide și ierbicide incorect

    Majoritatea substanțelor chimice vor provoca într-o oarecare măsură echilibrul ecosistemului local, iar uneori pot avea efecte nefaste, precum uciderea insectelor benefice sau a plantelor din zonă. Aceeași premisă se aplică și remediilor organice precum săpunul insecticid, uleiul neem și oțetul, care pot afecta plantele și animalele din grădină.

    Soluția: toate substanțele chimice, naturale și sintetice, trebuie aplicate cu discreție. Citește cu atenție etichetele înainte să folosești produsele, consultă-te cu specialiștii de la fitofarmacie. De asemenea, folosește doar cantitatea minimă necesară. Mai mult nu înseamnă mai bine.

    10. Calculezi greșit mărimea plantei la maturitate

    O plantă care are inițial 25 de centimetri poate într-o zi să devină un copac care-și întinde rădăcinile spre casă, creează umbră unde nu e necesar sau strică designul grădinii. Este important să știi exact cât de mare crește planta și ce durată de viață are.

    Soluția: interesează-te de mărimea plantei la maturitate de pe internet sau de la cunoștințe/specialiști dacă nu scrie pe etichetă. Iar dacă primești cadou o plantă și nu știi cum se numește, folosește o aplicație de identificare plante și apoi citește despre ea. Ca regulă generală, un copac ar trebui plantat la cel puțin 4,5 metri distanță de fundația casei.

    11. Tai prea mult sau prea devreme

    Să tai și să cureți uscăturile și ramurile care nu sunt necesare e un obicei necesar și bun odată cu venirea primăverii. Numai că unele tufe fac flori pe lăstarii crescuți cu un an în urmă. Dacă ai făcut deja greșeala asta, ăsta e motivul pentru care nu au mai înflorit. Plante afectate de greșeala sunt, de regulă,  hortensiile, liliacul și rododendronii.

    Soluția: așteaptă să facă boboci înainte să faci tăierea. De asemenea, nu uita să verifici înainte dacă planta chiar are nevoie de o astfel de toaletare. În cazul multor plante nu e nevoie decât să tai ramurile uscate și moarte sau să le modifici puțin forma pentru estetică.

    12. Nu pregătești plantele

    greșeli de grădinărit pregătire

    Plantele tinere au nevoie de o perioadă de acomodare pentru viața afară (sau pentru momentul când le bagi la loc în casă). Trebuie să se obișnuiască cu soarele intens, cu vântul și cu ploile. Altfel, planta tânără poate să se streseze, să se ofilească, să se oprească din creștere sau chiar să moară.

    Soluția: dacă urmează să plantezi un răsad dintr-un ghiveci mic, lasă-l afară gradual în zona unde urmează să-l plantezi. Fă asta câteva ore pe zi și crește durata de-a lungul câtorva săptămâni.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    12 dintre cele mai frecvente greșeli de grădinărit și cum le poți evita