LIFE

Tot ce trebuie să știi despre Dipladenia sau Iasomia braziliană cățărătoare: ce-i place și mai ales ce nu-i place

  Dipladenia (Mandevilla), cunoscută și ca Iasomia braziliană, este un gen de plantă cățărătoare cu flori. Florile cu cinci petale, în nuanțe de roz, roșu și alb sunt parfumate, apar de obicei vara și rămân înflorite până toamna, în zonele cu climă temperat-continentală. Unele specii din acest gen au flori mai mici și mai abundente, în timp ce altele au flori mai puține și mai mari. Frunzișul lor este de obicei verde lucios.

  În zonele native, Dipladenia poate fi cultivată ca plantă perenă. Aceasta are o creștere rapidă și ar trebui să fie plantată la mijlocul sau sfârșitul primăverii, odată ce temperatura este suficient de caldă și riscul de îngheț a trecut.

  Nume comunDipladenia, Mandevilla, Iasomia braziliană
  Palmierul Areca, Palmierul de bambus, Palmierul galben, Palmierul de Madagascar
  Nume botanicMandevilla spp.
  FamilieApocynaceae
  Tip plantăCățărătoare
  LuminăLumină directă sau umbră parțială
  Tip solUmed, dar bine drenat
  pH solUșor acid sau neutru
  Anotimp înflorireVara și toamna
  Culori floriRoz, roșu, alb
  ProveniențăAmerica de Nord, America Centrală, America de Sud
  ToxicitateToxicitate moderată.

  Îngrijire Dipladenia

  Dipladenia este destul de ușor de îngrijit atâta timp cât îi sunt îndeplinite cerințele de bază. Are nevoie de multă lumină, căldură și umiditate, așa că trebuie să o uzi ori de câte ori solul începe să se usuce și să o fertilizezi în timpul sezonului de creștere.

  Pentru o plantă mai bogată, prinde tulpinile la începutul primăverii și asigură-i un suport pe care se poate cățăra. Dipladenia (Mandevilla) arată excelent și în ghivece suspendate.

  mandevilla planta cataratoare
  Mandevilla este planta ideală pentru balcon.

  Lumină

  Iasomia braziliană crește și înflorește rapid în plin soare, ceea ce înseamnă că are nevoie de cel puțin șase ore de lumină directă în majoritatea zilelor. Cu toate acestea tolerează fără probleme puțină umbră, iar în timpul verii, când soarele bate cu putere, aceste condiții sunt chiar recomandate.

  Un avantaj notabil pentru cultivarea acestei plante cățărătoare în ghivece este abilitatea de a muta planta din soarele dogoritor după cum este necesar, astfel încât frunzișul să nu fie ars de razele agresive.

  Sol

  Dipladenia are nevoie de sol nisipos, bine drenat, bogat în material organic amestecat. Un substrat bun pentru ghiveci este o combinație de mușchi de turbă, nisip și mulci de frunze. Planta preferă un sol cu pH ușor acid până la neutru, deși poate tolera și solul ușor alcalin.

  Apă

  Spre deosebire de multe plante cu flori, Dipladenia poate rezista în medii cu aerul uscat și să continue să înflorească. Totuși, Iasomia braziliană are nevoie de un nivel constant de umiditate, așa că ai grijă să menții solul umed, dar nu ud. Udă planta încet pentru a da timp solului să absoarbă umiditatea și pulverizează frunzele pentru a crește umiditatea din jurul plantei, dar și pentru a ține la distanță dăunătorii.

  dipladenia agatatoare
  Planta are nevoie de temperaturi calde și condiții de umiditate ridicată.

  Temperatură și umiditate

  Mandevilla are nevoie de temperaturi calde și umiditate ridicată. Temperaturile ar trebui să fie de cel puțin 15 grade Celsius în timpul zilei și nu mai mici de zeci grade Celsius în timpul nopții ca planta să poată fi plantată afară.

  Îngrăşământ

  Fertilizează Dipladenia primăvara cu un îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă. Alternativ, poți să folosești un îngrășământ lichid diluat la jumătate din putere la fiecare două săptămâni, din primăvară până în toamnă. De asemenea, poate fi util să adaugi compost în sol pentru a îmbunătăți nutriția.

  Tipuri de Dipladenia (Mandevilla)

  Există mai mult de 100 de specii în genul Mandevilla. Unele dintre cele mai populare pentru cultivarea în aer liber includ:

  • Mandevilla sanderi: cunoscută în mod obișnuit ca Iasomie braziliană, această specie de Mandevilla crește rapid, ajungând până la patru metri și jumătate înălțime. Are tulpini lemnoase, răsucite și flori mari roz-roșu.
  • Mandevilla boliviensis: Mandevilla albă, această specie este remarcabilă pentru florile sale albe delicate. Poate crește până la trei metri înălțime.
  • Mandevilla laxa: cunoscută în mod obișnuit ca Iasomie chiliană, această specie de Mandevilla produce mase de flori albe puternic parfumate, ajungând până la cinci metri înălțime.

  Tundere Dipladenia

  Este recomandat să tunzi Mandevilla cel puțin o dată pe an pentru stimularea înfloririi. Momentul ideal pentru tăiere este iarna sau primăvara devreme, înainte ca aceasta să înceapă o nouă creștere – dacă o tai prea târziu ai putea îndepărta potențialii muguri.

  Ca regulă generală, încearcă să nu tai mai mult de o treime din masa ei. Poți să tai orice ramuri bolnave sau deteriorate, precum și orice ramuri care creează o formă pe care nedorită ori merg într-o direcție nedorită. Înainte să treci la treabă, udă bine planta, astfel încât să fie hidratată și să ameliorezi stresul tăierii. Taie orice viță chiar deasupra unui set de frunze folosind o foarfecă de grădină ascuțită și curată.

  Înmulțirea Dipladenia

  Cel mai simplu mod de a-ți înfrumuseța casa cu întinderile spectaculoase ale plantei Dipladenia este fie să cumperi o plantă de la o pepinieră, fie să crești una prin propagare. Iată cum:

  1. Primăvara, taie porțiuni de zece până la 15 centimetri sub un nod al frunzei (unde o frunză se întâlnește cu tulpina) de la o plantă „mamă” sănătoasă care a înflorit cel puțin un sezon.
  2. Scoate frunzele și mugurii din jumătatea inferioară a butașilor.
  3. Înmoaie butașii (partea tăiată) în hormonul de înrădăcinare.
  4. Plantează butașii într-un ghiveci umplut cu pământ umed. Fixează capătul tăiat în sol și tasează ușor, dar ferm solul în jurul tulpinii pentru a-l stabiliza.
  5. Așază vasul într-un loc luminos, cu lumina soarelui filtrată, la temperaturi între 20 și 25 de grade Celsius.
  6. Păstrează solul umed și stropește ocazional butașii cu un pulverizator cu stropi fini. Aceștia ar trebui să prindă rădăcini în decurs de o lună, moment în care poți să fertilizezi noua plantă și să o îngrijești în mod normal.

  Replantarea plantei Dipladenia

  Dacă cultivi Dipladenia în ghivece, alege recipiente puțin mai mari decât globul de rădăcină. Un recipient prea mare poate face ca planta să consume mai multă energie pentru a produce rădăcini decât pentru a crește flori, așa că s-ar putea să vedeți mai puține flori până când își extinde sistemul de rădăcini. Ghiveciul trebuie să aibă găuri mari de drenaj pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

  Cu toate acestea, odată ce vezi rădăcini care ies din recipient, este timpul să transplantezi planta într-un alt chiveci. Dipladenia sunt plante cu creștere rapidă, așa că este posibil să aibă nevoie de replantare o dată pe an, primăvara. Scoate ușor globul de rădăcină din recipientul vechi, pune-l în noul recipient și umple ghiveciul în jurul globului de rădăcină cu substrat proaspăt. Udă apoi bine planta.

  Boli și dăunători

  Plantele Mandevilla, în general, nu au probleme serioase cu bolile. Cu toate acestea, pot atrage acarienii roșii, solzii, muștele albe și afidele. Este posibil să observi insecte minuscule sau semnele infestării, deteriorarea și decolorarea frunzelor. Dacă te lovești de o astfel de problemă aplică insecticid sau ulei horticol (cum ar fi uleiul de neem) până când toate semnele de infecție au trecut.

  Cum stimulezi înflorirea

  Pentru ca Dipladenia să producă multe flori în fiecare sezon are nevoie de suficientă lumină pentru a produce mulți muguri. Fertilizarea adecvată este, de asemenea, un factor important stimularea înfloririi Dipladenia. Fertilizează planta la fiecare două până la trei săptămâni în timpul sezonului de creștere cu un îngrășământ bogat în fosfor.

  Dipladenia este ușor de îngrijit?

  Plantele de Dipladenia (Mandevilla) sunt destul de ușor de îngrijit, dar trebuie să ai grijă să îndeplinești nevoile lor, ca să înflorească bogat și să se întindă rapid.

  Cât de repede crește Dipladenia?

  Dipladenia crește rapid în fiecare sezon. Din acest motiv, tăierea anuală nu este doar încurajată, ci necesară.

  Dipladenia poate să crească în interior?

  Cultivarea plantei în interior pe termen lung sau permanent nu este recomandată și este puțin probabil ca aceasta să înflorească bogat.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tot ce trebuie să știi despre Dipladenia sau Iasomia braziliană cățărătoa...