LIFE

Câteva lucruri de ținut cont atunci când muți plantele de interior afară, pe timpul verii

  Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar grădinile noastre sunt în plină evoluție. Acum este momentul oportun pentru mutarea plantelor afară. Asta le va ajuta să crească mai frumos, să se bucure de aer și chiar să înflorească. În plus, acum vei avea ocazia să cureți ca cum trebuie locurile din casă unde erau ghivecele, cât timp plantele vor sta afară.

  Acestea fiind spuse, trebuie totuși să ai în vedere și faptul că există niște mici riscuri atunci când faci mutarea plantelor afară. Dacă nu ai grijă la vreme, la condițiile și nevoile plantelor tale, riști să le distrugi. Ca să faci mutarea într-un mod inteligent, uite de ce trebuie să ții cont.

  Plantele de interior afară pe timpul verii

  Ai grijă să nu fie diferențe prea mari între condițiile din interior și cele din exterior

  „E important să nu fie un șoc pentru plante atunci când le scoatem afară, să nu fie foarte diferit mediul interior de cel exterior. Dacă în casă este întuneric, răcoare și umezeală, nu e ok să le scoatem în lumină puternică, căldură și aer uscat. Dacă sunt diferențe foarte mari între interior și exterior, e bine să facem mutarea treptat”, spune Ioana Marin, arhitect peisagist și co-fondator al Studio Fluid.

  • Căldura: dacă crești plantele în oraș, ești înconjurată de beton și asfalt, care absorb căldura soarelui la o rată alarmantă. Poate temperatura din aer are doar 25 de grade Celsius, dar plantele tale o resimt de parcă ar fi aproape 40 de grade Celsius. Asta fiindcă ele stau foarte aproape de pământ și prind radiațiile mult mai repede ca tine. Chiar dacă stai la curte în afara orașului, soarele tot usucă mai repede plantele când sunt afară.
  • Vremea capricioasă: o furtună puternică poate să-ți distrugă plantele dacă nu au rădăcinile adânci în pământ. Iar dacă ghiveciul nu are găuri pentru drenaj, atunci se pot suprasatura de apă și să le putrezească rădăcinile.
  • Vântul: o mică adiere nu va face niciun rău. Dar rafalele de vânt puternic pot să-ți răstoarne plantele și să îndepărteze umiditatea de la rădăcini, până să te prinzi de asta.

  Grijă la temperatură și la ghivece când faci mutarea plantelor afară

  Mută plantele afară doar după ce au trecut mai multe zile cu temperaturi peste 15 grade Celsius pe timp de noapte

  Chiar dacă florăriile au început să vândă plante anuale văratice, asta nu înseamnă că este îndeajuns de cald noaptea ca ele să supraviețuiască afară, mai ales cele de interior, scriu cei de la Apartment Therapy. Se zice că plantele vor fi ok afară dacă temperatura pe timpul nopții este de peste 15 grade constant. Temperaturile sunt peste această medie de mai bine de câteva săptămâni.

  Este foarte important ca atunci când muți o plantă afară, să o pui într-un ghiveci cu găuri pe fund, pentru un drenaj cât mai bun. Asta o va ajuta să nu se înece când stă mai mult timp în ploaie.

  Atenție la dăunători

  Odată mutate afară, plantele pot deveni o pradă ușoară pentru o mulțime de dăunători. „E bine să le supraveghem constant și să aplicăm tratamentele corespunzătoare. Mie îmi place să am biodiversitate în grădină și să atrag polenizatori și insecte benefice care luptă cu dăunătorii plantelor. Gărgărițele, de exemplu, sunt soldați foarte eficienți în lupta cu afidele”, spune Ioana Marin.

  Alege corect locul în care le pui și felul în care le uzi

  Nu pune ghivecele cu plantele de interior într-un loc unde vor avea parte de soare direct aproape toată ziua. Chiar dacă este vorba despre plante suculente sau cactuși, dacă le-ai ținut în casă până acum, nu sunt încă adaptate la condițiile de afară. Riscul este să facă arsuri pe frunze, așa că e mai bine să le pui într-un loc unde vor avea umbră parțială.

  Când vine vorba despre apă, trebuie ca ele să fie udate zilnic, de tine sau de ploaie. Afară ele se usucă mult mai repede decât în interior. Fă asta dimineață sau odată cu lăsarea serii. E bine ca plantele să aibă destulă umezeală pe timpul zilei ca să facă față caniculei.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Câteva lucruri de ținut cont atunci când muți plantele de interior afară, p...