Cum plantezi și îngrijești hortensia, un horticultor te învață tot ce trebuie să știi
publicat pe 20 mai 2021A venit vremea caldă și grădinile au început să se umple de flori. În luna iunie, una dintre plantele care încep să înflorească și să-ți încânte privirea este hortensia. O găsești în pepiniere, dar și în majoritatea florăriilor, chiar și în supermarket. Plină de flori colorate, care pot varia de la alb, la mov albastrui, roz și verde deschis, este o plantă perenă foarte îndrăgită.
Dacă vrei să-ți cumperi o hortensie și să o plantezi în grădină, trebuie să știi că este o plantă care are nevoie de condiții și îngrijire speciale, în funcție de specie. Ca să știi ce ai de făcut pentru a oferi hortensiei un mediu ideal, am vorbit cu horticultorul Florian Luca de la Luca Perene, despre perioada optimă de plantare și îngrijire.
Ce fel de plantă este Hortensia
Cea mai comună specie de hortensie, pe care o găsești în ghivece la majoritatea magazinelor care vând plante, este hortensia macrophylla (Hydrangea macrophylla). Este o plantă perenă, originară din Japonia, care este decorativă prin flori colorate în albastru, alb și roz. Are aspect de arbust și poate ajunge și la înălțimi de 170 de centimetri. Fiindcă este specia care are nevoie de cea mai complexă atenție și îngrijire, ne vom axa preponderent pe ea, iar la final vom menționa diferențele de îngrijire la restul speciilor de hortensie.
Alte specii de hortensie pe care le găsești în România sunt: Hydrangea paniculata, hydrangea anomala petiolaris și hydrangea arborescens.
Când plantezi hortensia
„Sunt două perioade optime pentru plantarea hortensiei. Prima ar fi după jumătatea lunii octombrie până la începutul lunii decembrie, dar depinde bineînțeles de zona din țară. Dacă vorbim de o zonă în care iarna vine foarte devreme, putem planta hortensia până la finalul lunii octombrie. În partea de nord a țării putem planta până în luna noiembrie, iar în partea de sud putem planta până în decembrie”, spune horticultorul.
A doua perioadă de plantare ar fi primăvara, până la finalul lunii aprilie, dar numai în cazul în care planta a fost cultivată în ghiveci. „Cele din supermarket cu flori sunt forțate. Dacă afară temperatura a atins 20 de grade Celsius, o poți scoate în grădină cu tot ghiveci. O poți și planta, dar e cam riscant. În niciun caz nu recomand plantarea vara, fiindcă nu o poți controla. Cel mai bine ar fi să faci plantarea toamna”, recomandă Florian Luca.
Solul și locul de plantare
Fiindcă e specie montană, din păduri, hortensia trebuie plantată la umbră sau în penumbră. Zonele ideale sunt nord, nord-est, fiindcă este important să nu atingă soarele de după amiază. „Dar să nu fie plantată foarte aproape de rădăcinile active ale pomilor. Nu este prea fericită când intră în concurență cu alte rădăcini, fiindcă arborii nu fac decât să sărăcească terenul din jurul plantei, iar ea e iubitoare de pământ bogat în îngrășăminte și apă. Dacă vrei neapărat să o plantezi la baza arborilor, trebuie irigată suplimentar”, spune horticultorul.
Hortensia macrophylla iubește solul cu pH-ul scăzut. Pentru sol, trebuie să cumperi de la magazinele de specialitate turbă acidă, care se aplică la plantare împreună cu îngrășăminte specifice hortensiilor care mențin pH-ul scăzut. Culoarea florilor depinde de asemenea de nivelul pH-ului. „Vrem să obținem culoarea albastră, scădem pH-ul mai mult. Pentru culoarea roz, acesta trebuie menținut cu ajutorul îngrășămintelor la nivelul de 5,5 – 6. Albul se menține cu ajutorul unui pH neutru”, spune horticultorul.
La plantare se aplică îngrășământ organic, cu dozaj în funcție de instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Acesta se încorporează cu ajutorul unei sape în solul unde urmează să fie plantata hortensia. Pentru a face o groapă adecvată, trebuie să ții cont de mărimea ghiveciului în care a venit planta. „Dacă planta este cultivată într-un ghiveci cu diametrul de 19 centimetri, înălțimea standard a recipientului ar fi de 15-17 centimetri, atunci groapa ar trebui să aibă un diametru mai mare cu 10 centimetri. Întotdeauna diametrul gropii trebuie să fie cu 10 centimetri mai mare”, spune horticultorul.
După ce ai făcut groapa, verifică cu tot cu ghiveci dacă are dimensiunea potrivită. Horticultorul recomandă să scoți planta din ghiveci și, dacă observi că rădăcinile sunt foarte bine strânse și închegate în balotul de pământ, trebuie să le îndepărtezi ușor, prin ciupire de balot, fără să scuturi pământul de pe ele. Astfel le obligi să intre în noul substrat din grădină ca să se poată fixa. Pământul scos din groapă trebuie amestecat cu îngrășământul organic și cel pentru hortensii care scade pH-ul.
„După plantare este obligatoriu să hidratăm hortensia. Uzi în jurul plantei pentru că bulele de aer de la nivelul solului, din jurul rădăcinilor, trebuie să dispară. Chiar dacă afară plouă, tot trebuie făcută operațiunea de udare post-plantare”, recomandă horticultorul.
Cum îngrijești hortensia
Udare. Hortensia este iubitoare de umiditate, deci solul trebuie să fie hidratat. Horticultorul recomandă să verifici cât de uscat este solul, fiindcă este cel mai bun indicator și numai așa îți poți da seama cât de des trebuie să o uzi pentru a avea o plantă sănătoasă. Pe timpul verii poți face udarea și la două zile distanță, și ori de câte ori este necesar.
Protejarea hortensiei iarna. „În zona de nord a țării, unde planta este mai sensibilă la temperaturi și îngheț, o poți proteja cu un material special de pâslă, numit agril. Acest agril este o țesătură sintetică care nu face decât să protejeze planta de curenții de aer reci pe timp de iarnă. În caz contrar, curenții duc la crăparea mugurilor și afectarea tulpinilor. Agrilul crește temperatura aerului din interior doar cu 5 grade Celsius”, explică Florian Luca.
Horticultorul spune să nu încerci să o protejezi cu folie de plastic, fiindcă aceasta va crea un efect de seră și planta va suferi. Fie pornește vegetația forțat, fie condensul pe timp de noapte, când este îngheț, poate afecta mugurii. Materialul agril ajută planta să respire, fiindcă este ca un fel de cearșaf de pânză care protejează hortensia pe timpul nopții, iar ziua aceasta poate respira.
Înmulțire. Toate speciile de hortensie se înmulțesc prin butășire sau în vitro. Din ramuri poți tăia fragmente pe care le amplasezi în condiții ideale de umiditate și căldură. „Butașii trebuie tăiați la dimensiunea de aproximativ cinci centimetri. Într-un ghiveci pui o turbă foarte bine drenată (turbă pentru semănat) în care plantezi butașii. Pe marginea ghiveciului înfingi bețișoare de bambus pentru frigărui peste care pui o pungă de plastic transparentă. Bețișoarele vor sprijini punga ca să nu se lipească de butași. Înainte să pui punga deasupra, trebuie să uzi substratul”, spune horticultorul.
Îți dai seama când butașii se înrădăcinează în momentul când cresc lăstarii sau înmugurește cel principal. În general, durează aproximativ trei săptămâni, o lună, până încep să crească primii lăstari.
Dăunători. Horticultorul spune că dacă ai făcut operațiunile de pregătire și întreținere a plantei corect, bolilele și dăunătorii nu ar trebui să o afecteze. Dacă totuși planta se îmbolnăvește, atunci înseamnă că ceva nu a fost făcut corect sau nu îi oferi condițiile ideale. „Principalii dăunători care afectează hortensia ar fi păianjenul roșu, acarianul și afidele. Ca boli, cea mai păguboasă ar fi mucegaiul cenușiu, care apare în urma ploilor abundente când planta este înflorită”, spune specialistul.
Acesta nu recomandă să aplici substanțe chimice pe hortensii și pe sol în cazul în care au fost afectate de dăunători. Cel mai bine ar fi să duci o frunză afectată și poze cu planta la o fitofarmacie pentru a primi îndrumarea specialiștilor, care îți vor spune ce să aplici și în ce condiții. O altă recomandare a horticultorului este să apelezi la firmele specializate pentru controlul dăunătorilor în grădină.
Curățarea/tăierea hortensiei. La hortensia macrophylla, după sfârșitul lunii martie, trebuie să tai doar uscăturile după ce planta pornește vegetația. Fiindcă florile apar pe lăstarii crescuți cu un an în urmă, dacă îi tai, vei pierde viitoarele flori.
Diferențele la celalalte specii de hortensie
Hortensia/hydrangea paniculata este cea mai adaptabilă specie. Spre deosebire de macrophylla, nu este nevoie să-i modifici pH-ul solului, o poți planta și în soare și este mai rar atacată de dăunători. „Un alt avantaj spre deosebire de macrophylla, care înflorește pe lăstarii formații în anul din urmă, paniculata formează flori pe lăstarul anului în curs și este mai floriferă”, spune horticultorul. Toaletarea plantei trebuie făcută primăvara, prin tăierea lăstarilor la jumătatea dimensiunii tijei. Florile paniculatei sunt sub formă conică alb-crem la începutul înfloririi, apoi ajung spre roz și verde.
Hydrangea arborescens. Cel mai cunoscut soi se numește Anabelle și are flori rotunde, albe, de diametrul unui cap de copil. Înflorește la fel ca paniculata pe lăstarii anului în curs și nu trebuie să îi modifici pH-ul. „Față de paniculata, trebuie plantată într-o zonă în care să aibă soare doar până la ora 14:00”, spune horticultorul. În cazul în care tijele cu flori sunt prea grele, Florian Luca recomandă să le legi cu ajutorul unei sfori ca să nu se rupă tufa. Toaletarea este obligatorie primăvara, prin tăierea lăstarilor la jumătatea dimensiunii.
Hydrangea anomala petiolaris este o specie de hortensie cățărătoare, de tip liană. Crește la umbră și penumbră, pe un zid sau pe structuri de tipul pergolelor. Horticultorul spune că dacă ai în grădină un colț foarte umbrit, această specie este alegerea ideală. Florile sunt de dimensiunea unei palme, puțin mai mari ca cele de soc. În primii doi ani creșterile sunt mici, iar florile se dezvoltă pe lăstarii formați în anul în curs.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]