Grădină

Lucrurile la care probabil nu te gândești, dar de care grădina ta are nevoie

publicat pe 04 aug. 2021

    Ai o grădină și știi că vrei să arate bine, să fie sănătoasă și să dea roade. Probabil că deja știi și cum să o îngrijești încât toate astea să se întâmple, dar există câteva idei practice pentru grădină la care nu te-ai gândit. Cum ar fi că forma în care plantezi are direct legătură cu cât de sănătoase vor fi plantele tale

    Sunt cinci lucruri pe care le poți face în grădina ta ca să fie cât mai sănătoasă și mai frumoasă, de la cum plantezi răsadurile sau plantele și până la ce poți face cu fertilizanții. Am stat de vorbă cu un peisagist, Gabriel Hrănean, care îți dă câteva idei practice pentru grădină. 

    Irigare sistematizată

    idei practice pentru grădină
    Oricât de mică ar fi grădină, ajută.

    Chiar dacă grădina nu are dimensiuni mari și nici nu ți se pare că ar merita să investești într-un sistem de irigare automatizat, e important să știi că un astfel de sistem ți-ar aduce numai beneficii. 

    „Irigarea sistematizată sau prin picurare nu este special concepută doar pentru grădinile de dimensiuni mari. Ea este perfectă și chiar necesară și pentru grădinile mici și mijlocii, neavând un consum mare de apă”, susține peisagistul Gabriel Hrănean. În plus, acesta spune că spre deosebire de clasicul udat cu furtunul în care consumul de apă este mai mare, printr-un sistem de irigare automatizat, nu se pierde nici apă, iar costurile sunt evident mai mici. Cele mai noi sisteme de irigare vin și cu aplicații wi-fi prin care pot fi ușor controlate de către proprietar. În plus, acestea beneficiază de senzori, astfel încât apa se va opri în zilele ploioase și va porni atunci când plantele au nevoie.  Ca să nu mai vorbim de faptul că apa ajunge exact la plantă, în cantitatea potrivită. „La o grădină de legume, spre exemplu, costurile unui astfel de sistem nu sunt deloc mari și, cu siguranță, se vor amortiza în timp”, susține peisagistul Hrănean. Acesta mai recomandă ca sistemul să fie instalat de către un specialist, pentru a fi sigur de corectitudinea amplasării. 

    Folosirea fertilizanților în fiecare primăvară

    Toate plantele au nevoie de fertilizanți, în special primăvară. Această procedură oferă  plantelor substanțele nutritive necesare pentru a crește și a se dezvolta mai rapid. Fertilizanții ajută plantele să facă față căldurii excesive la care sunt supuse vara, dăunătorilor și insectelor. 

    „Fie că vorbim de fertilizanți chimici sau naturali, aceștia sunt bineveniți, în special primăvara, pentru toate plantele din grădină. Ei ajută plantele să se dezvolte și, mai ales, le feresc și de anumite boli. În plus, acestea nu sunt nici poluante și nici toxice, așa că pot fi folosite cu încredere, respectând indicațiile de pe ambalaj sau sfaturile primate de la fitofarmacii”, susține Gabriel Hrănean.  

    De exemplu, poți scăpa de petele cafenii de pe trandafiri dacă le dai regulat îngrășăminte cu magneziu și potasiu.

    Păstrarea distanței între legume  

    Fie din dorința de a avea cât mai multe, fie de frica de a nu rămâne fără nicio legumă, unii oamenii plantează legumele foarte des, nelăsând niciun spațiu între răsaduri. Ceea ce nu ajută deloc. Dar iată poate cea mai importantă din cele câteva idei practice pentru grădină. 

    „Plantele au nevoie de spațiu pentru a se dezvolta, iar legumele nu fac nici ele excepție. Frunzele și tulpinile au nevoie de spațiu pentru a se extinde, iar rădăcinile pentru a se dezvolta. Un spațiu îngust stopează dezvoltarea, iar legumele fie nu ar crește, fie ar avea dimensiuni reduse. În plus, aglomerarea ar putea duce la apariția bolilor și a dăunătorilor, deoarece fluxul de aer ar fi limitat”, susține specialistul. 

    Plantarea în triunghi sau amfiteatru

    idei practice pentru grădină
    Un exemplu de plantare în triunghi.

    Fie că este vorba de grădina de legume sau de cea de flori, există o regulă pe care peisagiștii o recomandă atunci când se plantează: ca legumele sau florile să fie puse în formă de amfiteatru sau în formă de triunghi. „Ca să crească și să se dezvolte, plantele trebuie să primească uniform lumina, apă și hrană. Așa că ele trebuie plantate astfel încât aceste trei să ajungă la fiecare. Iar cele mai bune moduri sunt plantarea în amfiteatru, adică plantele cele mai înalte în spate, iar cele mai mici în față, și plantarea în triunghi, o planta înaltă în mijloc, iar în jurul ei din ce în ce mai mici”, explică Gabriel.

    Curățarea florilor de sezon

    Vara, toată lumea își dorește să aibă curtea și grădina plină de flori, care de care mai bogate și colorate. Numai că nu tot timpul se și întâmplă așa. Luați în calcul pământul în care plantați florile, îngrășământul folosit și curățarea periodică. De exemplu, mușcatele ar trebui plantate în turbă, iar în ea ar trebui să se pună un îngrășământ granulat. Dar această regulă este valabilă pentru toate florile din jardinieră. De asemenea, pentru ca petuniile să fie frumoase și bogate, este nevoie de un îngrășământ cu mult fier, mai spune specialistul. Și nu în ultimul rând, toate florile de vară trebuie curățate periodic de florile trecute și uscate.