Grădină

Un horticultor îți explică pas cu pas cum să plantezi și cum să îngrijești trandafirii din grădină

publicat pe 24 mai 2021

    Îți dorești să ai în grădină tufe bogate de trandafiri de care să te bucuri începând cu luna mai? Un horticultor îți povestește pas cu pas cum să faci plantarea trandafirilor, când să te apuci de ea și cum îi îngrijești apoi.

    Tufele de trandafiri sunt super instagramabile, romantice și poate cele mai iubite plante. Dar ca să ai tufe de trandafiri frumoase și sănătoase, trebuie să știi cum să-i îngrijești și să-i protejezi cât mai bine. Așa că ți-am pregătit un ghid pentru plantare trandafirilor și îngrijirea lor, cu ajutorul horticultorului Florian Luca de la pepiniera Luca Perene.

    Când să te apuci de plantarea trandafirilor și cum să o faci

    cum plantezi trandafirii
    Pentru plantarea trandafirilor, solul trebuie amestecat cu îngrășământ organic.

    Plantarea trandafirilor cu rădăcină nudă (cei care nu sunt crescuți în ghiveci și pe care îi găsești în supermarket) e obligatoriu fie făcută toamna, spre finalul anotimpului. Ei se bagă în pământ până la punctul de altoire, ciotul. „Acel ciot este limita dintre planta care ține altoiul, rădăcina de măceș, și altoiul, adică trandafirul care va decora prin flori. Ciotul trebuie lăsat afară din groapă, pentru ca să nu facă boli și dăunători”, explică Florin.

    Trandafirii care se înmulțesc prin altoire, pe rădăcină de măceș cresc foarte bine pe rădăcină proprie, nu fac dăunători la nivelul rădăcinii și se ancorează foarte ușor în sol. Sunt acei trandafirii pe care îi înmulțea bunica prin butășire, cu sticla de plastic peste ei. La acei trandafiri nu este prezent acel ciot, și trebuie să-i plantezi la nivelul la care au fost în ghiveci.

    Tipul de sol și îngrijire

    Fiind specie montană ca proveniență, trandafirul preferă un sol cât mai bine drenat în care să nu stagneze apa. Spre deosebire de hortensie, care necesită o pregătire mai intensă a solului pentru plantare, la trandafiri procedură este mult mai simplă. Faci o groapă, iar pământul scos îl amesteci cu îngrășământ organic. După ce ai făcut amestecul, plantezi trandafirul și acoperi groapa cu pământul amestecat cu îngrășământul organic.

    Au nevoie să-i plantezi în cea mai însorită zonă din grădină, fiindcă au nevoie de minim șase ore de soare direct pe zi ca să arate cât mai spectaculos și să aibă cât mai multe flori. Poziționarea geografică trebuie să fie sud-estică, sudică, vestică în grădină.

    Udarea trandafirului contează în funcție de zona țării, sezon, poziționare și vârsta plantei. Vara are nevoie de mai multă apă și, după verificarea umidității din sol, trebuie udat cam la trei-patru zile. Dacă a plouat torențial, atunci udarea se face o dată pe săptămână. „Dacă planta e proaspăt plantată, în primăvară sau în toamna anului trecut, în primul an are nevoie de udări mai repetate. Fiindcă rădăcina nu este încă bine ancorată în sol și este mai aproape de balot, are nevoie de udări mai dese. Dacă avem o plantă care a explorat solul și este matură (de patru-cinci ani), atunci este de ajuns să u udăm o dată pe săptămână”, spune horticultorul.

    Dăunătorii și bolile care pot afecta trandafirii

    dăunătorii trandafirilor
    După plantarea trandafirilor, horticultorul recomandă întotdeauna să apelezi la specialiștii de la fitofarmacie când vrei să faci tratamente în grădină

    Ca dăunători, trandafirii pot fi atacați de afide, tripsi (care înțeapă și deformează bobocii și viitoarea floare), acarienii și mai este o viespe care înțeapă tija trandafirilor, apărută în ultimii ani din China”, spune Florian.

    Horticultorul recomandă tratamentele la final de sezon, în toamnă, după ce se scutură frunzele și sunt condițiile atmosferice cele mai propice. Când le aplici tratamente, e bine ca afară să fie soare, iar noaptea temperatura peste cinci grade Celsius. Ocupă-te de asta în luna noiembrie, sau spre finalul ei, după ce dă prima brumă.

    Pentru tratament, folosești uleiuri horticole, care se amestecă cu insecticide (pentru asta cere ajutorul specialiștilor de la fitofarmacie) și substanțe pe bază de cupru (zeama bordeleză) care sunt eco-friendly. Zeama asta dezinfectează frunza, nu face decât să omoare germenii viitoarelor boli care pot apărea anul următor. Același tratament se aplică și primăvara devreme, la dezmugurit, pe la începutul/jumătatea lunii martie, în funcție de zonă. „Dacă primăvara vine mai devreme, cum se mai poate întâmpla în zona de sud a țării, putem stropi și în februarie. Dar la munte, o facem după 15 martie, chiar început de aprilie, pentru că acolo pot apărea înghețuri târzii și vremea e schimbătoare, iar trandafirii pot suferi șocuri”, adaugă Florian.

    Alege o zi însorită pentru aplicarea tratamentelor pentru trandafirii. În prima zi aplici substanța cuprică și o lași să se usuce pe plantă. A doua zi, după ce substanța s-a uscat, aplici uleiul horticol.

    Trandafirii mai pot fi afectați și de boli. „După jumătatea lunii mai-iunie, când e cald și există umiditate atmosferică mai mare, poate apărea făinarea, destul de abundentă la o parte dintre ei. În aceleași condiții mai poate apărea și mana. Iar toamna, când e umiditate mare și răcoare,  poate apărea rugina”, explică horticultorul. Și recomandă să apelezi la sfaturile celor de la fitofarmacie înainte să faci aceste tratamente.

    Cum protejezi iarna trandafirii în grădină

    cum să mușuroiești trandafirii
    Mușuroirea protejează trandafirii pe timp de iarnă

    Este foarte important să protejezi tufele de trandafiri pe timp de iarnă, ca plantele să aibă o viață cât mai lungă și să continue să te bucure cu flori. Protejarea trandafirilor se face printr-o procedură numită mușuroire, la final de toamnă. „Dislocăm pământul din jurul plantei, în forma de mușuroi, cu care acoperim cam cinci centimetri punctul de altoire”, explică Florian. În luna februarie-martie, când nu mai este pericol de îngheț, scoți trandafirii din mușuroi.

    „Iarna, seva migrează din frunza care cade, se duce în mod natural în tulpină unde se concentrează precum un antigel. Astfel planta se protejează natural de îngheț și stochează energia ei pentru primăvară. Dacă în sezonul rece avem parte de perioade cu mai multă căldură, acea sevă se dizolvă și începe înmugurirea, pornesc noii lăstari. Prin mușuroire, avem garanția că măcar o parte din plantă nu va fi afectată de îngheț sau de șocurile termice și de acolo o putem reface”, povestește horticultorul despre importanța procedurii de mușuroire.

    Toaletarea/tăierea trandafirilor

    Pentru întinerirea tufei, tăierea trandafirilor se face obligatoriu anual

    O altă parte importantă din îngrijirea trandafirilor este toaletarea sau tăierea tufei, care se face anual, la final de luna martie, început de aprilie. Procedura asigură întinerirea tufei, altfel lăstarul îmbătrânește. Înainte să tai trandafirii trebuie să te asiguri că ai la îndemână unelte de grădinărit de bună calitate. Pentru asta vei avea nevoie de o foarfecă mare foarte bine ascuțită. Horticultorul avertizează că dacă nu folosești o foarfecă bine ascuțită și tăierea este precară, atunci lăstarul se va usca și va permite germenilor să pătrundă foarte ușor în plantă și să o îmbolnăvească.

    La trandafirii tufă, de cea mai mică talie, tăierea se face în funcție de înălțimea plantei, între 25-38 de centimetri. La cei de talie mică spre medie, trebuie să rămână de la sol până la punctul de tăiere cam 25 de centimetri. „Lași patru-cinci ramuri sănătoase pe plantă și tăierea o faci deasupra unui ochi de creștere, unei frunze care crește spre exteriorul plantei. Tăierea se face sub forma unei cupe de șampanie, adică baza să nu aibă lăstari ca să permită intrarea soarelui. Lăstarii nu trebuie să se umbrească unul pe altul ca să putem avea cât mai multe flori. Tăierea nu o faci chiar foarte aproape de ochi, ci cam la jumătate de centimetru de el, pentru a-i lăsa loc să se cicatrizeze. Din acel ochi va crește viitorul lăstar”, spune Florian Luca. La tufele mai înalte tăierea se poate face între 38 și 45 de centimetri, folosind aceeași procedură.

    La trandafirii cățărători, din ramura principală din scheletul plantei rezultă lăstari în dreapta și în stânga. „Trebuie să fim foarte siguri că lăstarii respectivi sunt crescuți cu un an în urmă, aceia sunt purtători de ochi de creștere. Îi scurtăm la trei sau patru ochi de creștere, rămâne scheletul și păstrăm cinci ramuri purtătoare de lăstari. Dacă sunt mai multe, lăsam doar ce este mai sănătos și nu se intersectează, ca planta să fie expusă uniform la soare”, spune horticultorul.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments