LIFE

Copaci care rămân verzi iarna și pe care îi poți planta în grădină

  Toamna și iarna, majoritatea plantelor intră în „hibernare”, pierzându-și frumusețea și verdeața. Însă, cu siguranță, nu-ți dorești o grădină „pustie” pe timp de iarnă, așa că, am cerut părerea unui specialist pentru a ne recomanda câteva specii de copaci care rămân verzi tot timpul anului.

  Daniel Mărășescu, peisagist și fondator El Jardin de Daniel, dă câteva exemple de arbuști care rămân verzi iarna și pe care-i poți planta în grădina ta, indiferent de dimensiunea acesteia. Cu toate că sunt rezistenți la ger, te sfătuiește să îi plantezi în zone cât mai însorite, protejate de vânt și să îi hrănești cu substanțe nutritive.

  Laur englezesc

  De un verde profund, cu frunze groase și lucioase, laurul englezesc(cireș de laur) se găsește în pepiniere sub formă de tufă. „Dacă dispui de un spațiu redus în grădină, poți crea un efect vizual deosebit, geometric, combinând acest arbust globur cu Thuja spiralati”, explică Daniel.

  Photinia Fraseri „Red Robin”

  Photinia Fraseri „Red Robin” este un arbust decorativ deosebit, care se dezvoltă puternic, răsfirat și dens. „Photinia preferă solurile bine drenate și spațiile însorite sau cu semi-umbră. De asemenea, acest copăcel este potrivit pentru crearea de garduri vii, fiind recomandată plantarea unui arbust la fiecare 50-70 centimetri și tunderea anuală pentru menținerea formei”, explică Daniel Mărășescu.

  Pyracantha

  Pyracantha poate fi considerat vedeta grădinilor, pentru că în momentul în care toată grădina intră în „hibernare”, fructele lui colorate și frunzele mici și lucioase îi dau viață și o înveselesc. În plus, specialistul peisagist susține că este un arbust ușor de întreținut, extrem de rezistent, inclusiv la temperaturi extreme. „Acolo unde solul este fertil, Pyracantha are o creștere intensă, necesitând tunderi dese”, mai punctează el.

  Nandina

  Nandina este un arbust elegant, care oferă un spectacol de culoare în orice anotimp. Daniel Mărășescu spune despre el că poate fi plantat sub formă de garduri vii sau solitar, în combinație cu alți arbuști. De asemenea, acesta mai susține că dacă este toaletat anual, Nandina își va păstra forma dorită. Și poate cel mai important de știut este faptul că acest arbust nu are nevoie de îngrijiri speciale, rezistă foarte bine la temperaturi scăzute și tolerează orice tip de sol.

  Picea Glauca Conica

  Picea Glauca Conica iese în evidență prin aspect, fiind un molid pitic cu ace foarte dese și scurte, de un verde intens și cu o creștere compactă. Când ajunge la maturitate, Picea își mărește baza, crescând în înălțime foarte lent, cu cinci sau zece centimetri pe an. Peisagistul Daniel Mărășescu susține că acesta rezistă iarna până la – 35grade Celsius, având nevoie doar de protecție împotriva vânturilor intense. De asemenea, specialistul punctează și faptul că după doi sau trei ani este recomandat să fie plantat în grădină, într-un loc cu sol bine drenat, ferit de excesul de apă.

  Carpen

  Carpen este un arbust foarte rezistent la ger, care se adaptează foarte ușor, inclusiv la locuri mai umbrite. Acesta crește rapid, iar frunzele lui au o formă ovală.

  Prunus Caroliniana

  copaci care raman verzi iarna

  Prunus Caroliniana este un arbust decorativ, cu un frunziș deosebit, de un verde intens. Specialiștii susțin că acesta rezistă la temperaturi de până la minus 17 grade Celsius și nu este deloc pretențios. Are nevoie doar de fertilitate ridicată, de apă și de un drenaj bun.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Copaci care rămân verzi iarna și pe care îi poți planta în grădină