Grădină

Cum plantezi și îngrijești pomii fructiferi ca să ai o livadă bogată și sănătoasă pentru zeci de ani

    Livada cu meri este, în amintirile multora dintre noi, un loc al copilăriei. Totuși, o livadă mixtă de pomi fructiferi merită locul ei în prezent, fiind nu doar un element de prospețime și culoare, dar și o investiție pe termen lung.

    O livadă mixtă de pomi fructiferi are o durată de viață de zeci de ani. În mod obișnuit, dă primele roade la aproximativ patru ani de la plantare, însă orice greșeală făcută la începutul acestui proiect de livadă cu pomi fructiferi poate avea consecințe nefaste asupra creșterii și dezvoltării pomilor. Și calitatea fructelor poate fi afectată dacă nu sunt luați în calcul factori precum zonarea sau alegerea locului, alegerea terenului (solul), sursele de apă și alegerea soiurilor de fructe.

    Livada mixtă de pomi fructiferi: ce trebuie să știi despre pomii plantați pentru a avea o livadă roditoare

    livada cu meri livada mixta pomi fructiferi
    Îngrijirea unei livezi cu pomi fructiferi poate fi o activitate relaxantă dacă îți face plăcere să petreci timp în natură.

    Principalul rol al unui proiect de livadă de pomi fructiferi nu este aspectul estetic, ci obținerea unei mici recolte în fiecare sezon. În plus, îngrijirea unei livezi cu pomi fructiferi poate fi o activitate relaxantă dacă îți face plăcere să petreci timp în natură și să te implici în activități agricole la scară mică.

    În cele ce urmează vei afla mai multe despre cum să înființezi corect un proiect de livadă cu pomi fructiferi, fie că alegi o livadă cu meri, peri sau alte fructe, fie o livadă mixtă cu pomi fructiferi.

    Livada cu meri: cultivarea mărului în livadă

    livada cu meri
    Mărul este un pom fructifer foarte ușor de cultivat și deloc capricios.

    Mărul este ușor de cultivat, indiferent de soi. Această specie de pom fructifer are o capacitate extraordinară de refacere, fiind astfel foarte rezistent indiferent de condițiile meteo. Atât mărul, cât și părul pot forma coroane ornamentale în livada cu meri, peri sau mixtă cu puțină întrumare din partea ta.

    Livada cu meri poate supraviețui în orice zonă geografică din România, pământul din estul Europei având proprietățile de care acest arbore are nevoie să prospere. Mărul necesită un spațiu redus de plantare și dezvoltare, așa că poți avea o livadă cu meri mică (ca întindere), dar bogată. Mărul are nevoie de un spațiu de patru metri pătrați per copac pentru a rodi.

    Pentru o livadă cu meri cu arbuști de soi pitic, distanța de plantare poate fi mai mică de 2×2 metri, pomii atingând înălțimi de 2,5 metri. Soiurile pitice au rădăcini superficiale și nu suportă seceta, așa că trebuie să acorzi mare atenție sistemului de irigații din livada cu meri. 

    Soiurile medii și mari se plantează la distanțe de 3,5×4 metri, formează coroane bogate și sunt mai puțin pretențioase când vine vorba de calitatea solului și cantitatea de apă – aceste soiuri sunt rezistente la secetă.

    Poți alege din mai multe variante – există soiuri de măr care se păstrează doar câteva zile, soiuri de măr de toamnă care rezistă până la începutul iernii și soiuri de măr de iarnă care pot fi păstrate până în luna mai a anului următor.

    Produsele pentru livada cu meri, orice soi ai alege, sunt ieftine în România și rodesc fructe ce pot fi mâncare pentru savoare alături de alte fructe delicioase din grădină, dar și fructe perfecte pentru dulcețuri, gemuri și compoturi. 

    Cele mai bune specii pentru livada cu meri sunt: Mar Starkrimson, Mar Idared, Mar Golden Delicios, Mar Tenroy, Mar Freedom, Mar Florina, Mar Jonagold.
    polenizatori mar
    Listă polenizatori măr.

    Livada cu peri: cultivarea părului in livada

    livada cu peri
    Regulile de cultivare pentru păr sunt similare cu regulile de cultivare pentru meri.

    Pretențiile de creștere și dezvoltare în cazul părului sunt similare cu cele ale mărului. Și-n acest caz există soiuri de vară și soiuri de toamnă.

    Cele mai bune specii pentru livada cu peri sunt: Par Williams alb, Par Conferance, Par Abate Fetel, Par Untoasa Hardy, Par Williams Rosu, Par Favorita lui Klapp.
    polenizatori par
    Listă polenizatori păr.

    Livada mixtă de pomi fructiferi: cultivarea cireșului și vișinului în livadă

    livada ciresi
    Cireșele sunt fructe delicioase, însă perisabile. Acestea se strică rapid.

    Vișinul și cireșul se împacă bine, de obicei, cu condițiile în care livada cu meri și livada cu peri prosperă dacă solul este bun, iar perioadele de secetă sunt scurte.

    Vișinul este mai rezistent decât cireșul și poate fi plantat în zonele care nu sunt tocmai propice pentru cireș. Totuși, un cireș produce mai multe fructe decât un vișin. Ca regulă, toate soiurile de vișin și cireș sunt autofertile, dar situarea lor în jurul altor specii îmbunătățește recolta, motiv pentru care sunt perfecte pentru o livadă mixtă de pomi fructiferi.

    polenizatori visin
    Listă polenizatori vișin.

    Și vișinii, și cireșii sunt pomi viguroși, așa că distanța de plantare recomandată este de 5×5 metri.

    Cele mai bune soiuri pentru livada mixtă de pomi fructiferi sunt: Cires Timpuriu de Bistrita, Cires Germersdorf – Giorgia, Visin Abundent de Erd, Visin Crisana, Visin Meteor, Cires Van, Cires Stella, Cires Hedelfingen, Cires Negru Amar.
    polenizatori cires
    Listă polenizatori cireș.

    Livada mixtă de pomi fructiferi: cultivarea prunului în livadă

    livada cu pruni
    Prunul este alegerea perfectă pentru începători.

    Prunul rezistă cu succes în toate zonele țării, iar fructele acestuia pot fi consumate proaspete, dar și uscate sau conservate. Este o alegere perfectă pentru un grădinar novice, pentru că nu are nevoie de îngrijire specială. O specie longevivă poate ajunge până la vârsta de 50 de ani și poate să atingă până la nouă metri înălțime. Acesta rodește începând de la trei până la cinci ani de la plantare,

    Cele mai bune soiuri sunt: Prun Cacanska Leepotica, Prun Silvia, Prun Centenar, Prun Stanley.
    polenizatori prun
    Listă polenizatori prun

    Livada mixtă de pomi fructiferi: cultivarea piersicului și nectarinului în livadă

    Piersicul si nectarinul se numără printre cei mai pretențioși arbuști pe care îi poți planta în livada ta mixtă de pomi fructiferi. Aceștia sunt foarte sensibili la gerul iernii. 

    Pentru fructe mari și sănătoase îți recomandăm să rărești fructele, care trebuie să se afle la aproximativ cinci centimetri unul de celălalt. Dacă fructele sunt mici nu vor avea loc să crească, pentru că ramurile vor fi aglomerate. În plus, există riscul de apariție al moniliozei și a putregaiului cenușiu, ceea ce înseamnă că fructele tale se vor strica înainte să apuci să le culegi.

    livada cu piersici
    Piersicul se numără printre cei mai capricioși pomi fructiferi.

    Piersicile și nectarinele nu pot fi păstrate o perioadă îndelungată în forma lor proaspătă, dar sunt delicioase în gemuri, dulcețuri, compoturi sau congelate, pentru utilizări viitoare în deserturi.

    Atât piersicul, cât și nectarinul sunt specii autofertile.

    Cele mai bune soiuri sunt: Piersic Redhaven, Piersic Champion.
    polenizatori piersic
    Listă polenizatori piersic.

    Livada mixtă de pomi fructiferi: cultivarea caisului în livadă

    Caisul face față cu brio gerului, dar poate fi afectat de bruma târzie. Dacă vrei fructe mai mari și îți dorești să oprești tendința de încărcare a pomului, procedează ca-n cazul caisului și nectarinului: creează spațiu între fructe eliminând surplusul.

    Distanta minima de plantare este de 3X4 metri, iar ruperea unei ramuri din cauza greutății fructelor poate provoca, în câțiva ani, moartea pomului. Atenție, așadar, la încărcătura pe care trebuie să o suporte ramurile acestuia. Caisul rodește după al doilea an de plantare și poate asigura recolte de 10-15 kilograme. Pe măsură ce îmbătrânește, după vârsta de zece ani, caisul poate ajunge la o producție de 50-70 kilograme.

    liovada mixta pomi fructiferi caise
    Caisul rodește după al doilea an de plantare și poate asigura recolte de 10-15 kilograme.

    Din punct de vedere economic, investiția într-o livadă cu caiși este, așadar, profitabila, mai ales că nu necesită lucrări de îngrijire și întreținere costisitoare. Acesta se potrivește atât în grădini mici, cât și în grădini mari. 

    Caisele sunt fructe perisabile care nu rezistă foarte mult timp după culegere, dar le poți conserva și păstra peste iarnă sub forma unor compoturi, dulcețuri, marmeladă și gemuri delicioase. 

    Soiurile rcomandate de cais sunt: Cais Sulmona, Cais Bergeron, Cais Pannonia, Cais Cea mai buna de Ungaria ( NJA ), Cais Uriasa de Cegled.
    polenizatori cais
    Listă polenizatori cais.

    Livada cu meri și livada mixtă de pomi fructiferi: mic ghid de care trebuie să ții cont pentru o livadă roditoare pe termen lung

    O livadă cu meri sau o livadă mixtă de pomi fructiferi, cu fructe alese după gusturile tale, va fi cu siguranță o adevărată bucurie în sezonul roditor. Cui nu îi plac fructele proaspete? Iar dacă ai o grădină mare, îți poți transforma proiectul de livadă de pomi fructiferi într-o mică afacere.

    1. Selectarea poziției geografice a viitoarei livezi

    Înainte de analiza și testarea terenului, trebuie efectuată zonarea – definirea locației geografice în care va fi plasată livada. Aici, documentarea o poți face tu, în funcție de zonă – urmărește detalii precum relieful, tipul solului și climă. Ține cont că terenul trebuie să fie ferit de vânt puternic, să nu fie situat într-o pantă cu o înclinație de peste 20% și să fie, pe cât posibil, ferit de îngheț (pentru a rezolva această problemă poți adăposti pomii pe timpul iernii într-o seră de iarnă).

    2. Importanța terenului

    Terenul poate face diferența într-o livadă roditoare și una mediocră, care nu va rodi niciodată producții însemnate, indiferent de câtă muncă investești în îngrijirea ei. Un teren bine ales trebuie să asigure pomilor nutrienții necesari, să lase loc razelor soarelui să pătrundă și să fie racordat la un sistem de irigare.

    Din punct de vedere al solului se preferă solurile fertile cu textură medie, permeabile, cu pH 6–7.

    3. Lucrările de pregătire a terenurilor

    Terenul trebuie curățat înainte să treci la plantarea pomilor fructiferi. Elimină orice resturi vegetale, inclusiv trunchiuri ale unor copaci tăiați și rădăcini. După ce cureți terenul te sfătuim să îl rafinezi – o arătură este o idee excelentă, la o adâncime de aproximativ 25 de centimetri.

    Astfel te asiguri că ai scăpat de toare resturile vegetale din sol și vei putea observa dacă pământul este infestat cu dăunători și trebuie tratat. În cazul în care aplici insecticide trebuie să mai aștepți cel puțin o lună până la plantarea pomilor.

    4. Săpatul gropilor

    Ultima procedură necesară în pregătirea solului este săparea gropilor necesare pentru plantarea pomilor. În mod normal, dacă plantezi pomii primavara, trebuie să sapi gropile încă din toamnă. Poți însă să le sapi și cu 3-4 săptămâni înainte de plantarea efectivă. Ține cont de distanțele de plantare specifice pentru fiecare specie de pom fructifer.

    5. Fertilizarea pământului

    Ferilizantul se incorporeaza în sol printr-o arătură adâncă de 38 cm. Pentru cheltuieli reduse poți face fertilizarea direct la groapa de plantare folosind gunoi de grajd 10 – 12 kg pentru fiecare groapă. Aceste pregătiri de fertilizare se fac cu cel puțin două luni înainte de plantare.

    Sfat: Toate aceste pregatiri se fac cu cel putin 2 luni inainte de plantarea propriu–zisa.

    6. Delimitarea terenului

    Pentru o productivitate continuă, o livadă va avea totuși nevoie de lucrări și procedee speciale. Asigură-te la există suficient spațiu la intrarea în livadă și că rândurile dintre pomi sunt suficient de spațioase pentru a efectua manevre automate în interiorul livezii. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum plantezi și îngrijești pomii fructiferi ca să ai o livadă bogată și s...