DESIGN EXTERIOR

Tot ce ai nevoie să știi ca să-ți amenajezi o grădină de vis, de la stiluri până la greșeli și câteva exemple de grădini amenajate

publicat pe 28 apr. 2021

    Oricât de simplă ar putea părea ca idee amenajarea unei grădini, adevărul e că lucrurile se complică încă de când ajungi în fața rafturilor cu semințe de flori și nu știi ce să cumperi. Probabil acela e și primul moment în care îți dai seama că ar fi trebuit să-ți pui la punct un plan clar de acțiune, și tot atunci e momentul când scoți telefonul să cauți „amenajare grădină” pe Google în speranța că găsești ceva ajutoare.

    Ce presupune o amenajare de grădină / Unde amplasezi plantele decorative și unde pui grădina de legume / Stiluri de amenajare / Amenajare în stil rustic / Amenajare în stil cottage / Amenajare în stil tropical / Amenajarea unei grădini mici / Plante universale, potrivite oricărei grădini / Greșeli de amenajare în grădină / Trusa de unelte / Idei pentru grădina ta

    Și venim noi cu ele, dacă tot am deschis subiectul. Ne-am documentat temeinic și am vorbit cu arhitecți peisagiști, astfel încât să găsești în acest articol toate informațiile de care ai nevoie să-ți faci acasă o oază verde frumoasă și relaxantă. Le-am organizat pe teme principale, iar la final venim și cu 11 idei de amenajare pentru grădină, să ai de unde să te inspiri.

    Ce presupune o amenajare de grădină

    Pentru o grădină bine pusă la punct, cu un design în armonie cu cel al interiorului locuinței, cu un concept unitar de amenajare în funcție de orientarea casei și totul pus la punct, cel mai bine apelezi la serviciile unui arhitect peisagist. Acesta îți va crea releveul parcelei și va veni cu o propunere în urma unor discuții în care să-i explici ce ți-ai dori în materie de stil, culoare, volumetrie, accesorii de grădină, mobilier și poate chiar lucruri extra cu am ar fi iazurile, cascadele, heleșteele, zonele de rocărie, detaliază Dana Sandor, arhitect peisagist.

    Tot un specialist poate veni și cu o soluție tehnică, dacă nu este vorba doar de plantatat și plivit. Pot apărea mai multe elemente, precum sistemele de irigație, decopertări, sisteme de drenaj, atenționează Dana. Iar apoi puteți face împreună un plan de întreținere lunară, trimestrială sau anuală a tuturor plantelor.

    Dacă vrei să te ocupi chiar tu de amenajare în grădină, ți-am pregătit mai jos informațiile de care ai nevoie ca să știi de unde să începi.

    Unde amplasezi plantele decorative, și unde pui grădina de legume

    E foarte important să ai un plan bine pus la punct când te apuci de plantat, iar ca să-l pui pe foaie cum trebuie, trebuie să ai o oarecare idee despre unde vrei să plasezi florile decorative și unde pui plantele de consum. „Gândindu-ne la grădina bunicii, grădina românească unde legumele și în general ideea de utilitar defineau tot ce însemna curtea casei, iar grădinița de flori era o mică parcelă undeva în fața casei, spre stradă”, explică Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist la Poteca Studio.

    Însă, observă el, lucrurile s-au schimbat, iar în zilele noastre aceste zone sunt inversate ca poziționare, astfel încât grădina de legume a ajuns să fie plasată cât mai vizibil și ușor accesibilă din zonele de ședere, căci a devenit spațiu de învățare pentru cei mici și cei mari. Însă asta nu neapărat întotdeauna cea mai eficientă poziție.

    „În proiectele mele de peisagistică, aleg amplasarea zonelor de legume, fructe pentru a beneficia de cât mai mult soare, un flux bun pentru operațiunile de întreținere ale grădinii, dar mai ales în atentă legătură estetică cu restul designului”, explică Alexandru.

    Pe scurt, recomandarea peisagistului este să plasezi în fața casei plante cât mai puțin pretențioase la umiditate și potrivite la cantitatea de lumină pe care o vor primi acolo. „Intrarea este un spațiu de trecere, deci are sens să investiți mai mult timp și energie în spații unde vă petreceți cel mai mult timp, de exemplu lângă terasă sau sub fereastra bucătăriei”, explică el.

    Iar zonele de legume pot fi delimitate prin diverse metode. „Una dintre ele ar fi realizarea unui sistem de paturi ridicate din pământ îmbunătățit. Aceste mici parcele susținute de un mic perete de cărămidă sau câteva scânduri de lemn pot fi ușor de gestionat, ușor de irigat și de protejat împotriva dăunătorilor”, detaliază Alexandru.

    Stiluri de amenajare în grădină

    Există nenumărate stiluri de amenajare pentru grădină, însă unele se potrivesc mai bine în zona noastră decât altele. „Casele construite la noi ar fi greu de definit, dar dacă ar fi un fel de stil pentru ce construim noi în România, ceva care să salveze puțin situația, cred că o inspirație bună ar fi principiile «cottage garden»”, recomandă Alexandru Gheorghe.

    Printre cele mai căutate stiluri din rândul proprietarilor care vor să-și amenajeze pe cont propriu spațiul exterior rămâne, totuși, cel rustic. Iar dacă intri pe Pinterest, printre cele populare sunt grădinile de vis în stil tropical, puțin mai dificil de gestionat la noi, din cauza climei.

    Până la urmă, tot ce contează este abordarea naturalistă, subliniază Alexandru Gheorghe. „Puțină sălbăticie controlată poate face multe locuri să arate spectaculos, dar pentru asta este necesară pricepere, experiență și nu în ultimul rând curajul de a experimenta”, spune peisagistul.

    Principii pentru o amenajare de grădină rustică

    Dacă și casa ta e construită și decorată în stil rustic, atunci probabil ești în căutare de câteva caracteristici de amenajare pentru o grădină tot rustică. Conform Danei Sandor, arhitect peisagist, o astfel de amenajare are „o imagine de sălbăticie organizată din punct de vedere conceptual”. În ceea ce privește soiurile, recomandarea ei este să plantezi un amalgam de plante autohtone potrivite zonei noastre de climat.

    Vegetație

    amenajare gradina rustica
    Arborii și arbuștii coniferi se potrivesc într-o grădină rustică

    De exemplu, „zone verzi compuse din arbori și arbuști coniferi Picea abies „Nidiformis” (molid pitic), un arbust de talie mică, Thuja occidentalis (arbust), Picea pungens glauca (bradul argintiu), Betula pendula (mesteacănul), dud alb Pendula Morus alba, salcia plângătoare Chrysocoma Salix sepulcralis, plante cățărătoare Caprifoi – Mâna Maicii Domnului, iederă, Wisteria (glicina) care iubește locurile însorite din grădină”. Iar pentru un covor de culoare, Dana propune plante perene care înfloresc pe tot parcursul anului.

    Poți folosi vegetația și pentru alt scop decât cel decorativ, cum ar fi delimitarea proprietății și închiderea ei în partea dinspre vecini. Pentru asta, cele mai potrivite sunt foioasele sau coniferele, explică peisagista.

    Mobilier pentru o grădină rustică

    mobilier gradina rustica
    Mobilierul din lemn se integrează armonios în grădinile rustice

    În ceea ce privește mobilierul, se aplică cam aceleași principii de design pe care le-ai folosi și la interior. „Într-o amenajare de grădină rustică aș propune un mobilier din lemn masiv care să completeze amenajarea, dar care să respecte și să integreze conceptul unitar”, explică peisagista. Eventual, poți alege piese care au accente din fier forjat. „De asemenea, aș propune o zonă cu un balansoar care să fie integrată într-un masiv de vegetație, la capătul unei alei, undeva separat de locul de joacă, rocărie, piscină și eleșteu”, adaugă Dana.

    Materiale

    materiale gradina rustica
    Într-o grădină rustică, folosește materiale naturale autohtone, cum ar fi piatra

    Arhitectul peisagist spune că ar trebui să delimitezi clar aleile principale de cele secundare într-o amenajare de grădină rustică, așa că poți face asta prin diferite materiale. „Aleile principale pot fi din piatră fasonată sau nefasonată, aleile secundare din piatră de râu combinată cu felii din lemn secționat din buștean cu un diametru de maximum 10 – 15 centimetri, așezate pe un pat de nisip”, exemplifică. O regulă de căpătâi a stilului rustic este să alegi materiale naturale specifice zonei.

    Decorațiuni

    La capitolul decorațiuni, ai o mulțime de variante. „Dacă vorbim de o casă de patrimoniu, aș refolosi toate obiectele care au fost ale locului. Ghivece, vase din lut, lemne din care poți realiza mici accente de culoare”, explică Dana Sandor. Pe de altă parte, dacă grădina se alătură unei locuințe noi, propunerea peisagistei este să aduci decorațiuni unice, făcute de mână, în detrimentul celor create în masă pentru marile magazine, pentru a personaliza eficient spațiul.

    Principii pentru o grădină tropicală

    Deși s-ar putea să-ți fure ochii imaginile de pe Instagram și Pinterest cu grădini amenajate în stil tropical, nu e neapărat un stil sustenabil pentru zona noastră, avertizează Luminița Nicorici, arhitect peisagist la Primitiv Plants. „Plantele care o compun sunt foarte sensibile la frig”, explică. Însă dacă ți s-a setat inima pe așa ceva, poți face un compromis și să-ți amenajezi sera în acest fel. „Vor mai rămâne câteva probleme de rezolvat, în special cele legate de cantiatea de lumină, iarna ziua fiind mult mai scurtă și lumina solară scăzută”, adaugă peisagista. La fel și în cazul umidității, căci în zonele tropicale umiditatea este foarte ridicată.

    Vegetație

    amenajare gradina tropicala
    Vegetația pentru o grădină tropicală e greu de gestionat în clima de la noi, așa că mai bine o adăpostești într-o seră

    Multe dintre plantele potrivite pentru o grădină în stil tropical sunt populare ca plante de apartament la noi. „E ca și cum ai amenaja o grădină cu plantele pe care uzual le folosești la interior – ficuși, Monstera, Strelitzia, Areca, palmieri”, enumeră Luminița. Acestea sunt mai degrabă potrivite pentru seră, însă afară poți planta ferigi, disponibile în zeci de soiuri pe piața de la noi, Yucca de grădină sau Palmier de grădină (Trachycarpus fortunei), care au șanse mai mari să supraviețuiască iernii.

    Mobilier

    gradina tropicala
    Menține mobilierul la un nivel minimal într-o grădină tropicală

    Pentru că în mod normal o grădină în stil tropical impresionează prin vegetație, poți păstra mobilierul la un nivel minimal. „Pentru mine, într-o grădină focusul va fi pe plante și din acest motiv prefer mobilierul simplu, construit funcțional și mai puțin decorativ”, detaliază peisagista. De exemplu, te poți rezuma la piese din ratan natural, nu foarte înzorzonate.

    Materiale

    gradina tropicala
    În grădinile tropicale, poți alege piatra sau ardezia pentru alei

    În ceea ce privește materialele pentru dale, Luminița Nicorici recomandă piatra, ardezia, materialele naturale în general. „Dar construim grădini și în jurul unor platforme construite și din alte materiale, cum ar fi betonul sau lemnul”, adaugă. De obicei, peisagista preferă nuanțele neutre și mai puțin vizibile, pentru că partea verde a grădinii este cea care ar trebui să iasă în evidență.

    Decorațiuni

    Și în ceea ce privește decorațiunile e indicat să le păstrezi la minim, însă dacă nu poți planta direct în sol, poți folosi ghivece sau jardiniere din materiale rezistente la frig, cu aspect de piatră, din metal sau lemn.

    Principii pentru o grădină în stil cottage

    Partea cea mai interesantă la o grădină în stil cottage este că pare complet aleatorie, însă asta nu înseamnă că nu are un plan în spate, sau că nu e îngrijită. Avantajul unei astfel de grădini este că te întâmpină cu o mulțime de flori și parfumuri și îți asigură acea atmosferă foarte cozy când îți petreci timpul în ea, e relaxată și relaxantă. Iată câteva principii pe care să le urmezi dacă vrei să urmezi acest stil de amenajare în grădina ta, conform The Middle Sized Garden.

    Vegetație

    gradina in stil cottage vegetatie
    Poți combina tot soiul de flori colorate într-o grădină în stil cottage

    În general, într-o grădină cottage poți planta cam orice îți trece prin minte. Flori perene, multicolore, așezate unele lângă altele oriunde există un petic liber de pământ, într-un mix de texturi și înălțimi care pare complet dezorganizat, dar reușește să te impresioneze cu bogăția lui de fiecare dată. De la flori de vară, la trandafiri, brândușe, maci, lavandă și narcise, poți pune orice îți face inima să tresalte când înflorește.

    Și ierburile aromatice sunt foarte potrivite într-o grădină cottage, precum rozmarinul, salvia, feniculul sau chives. Orice ai face, asigură-te totuși că plantezi măcar un pom fructifer, nu doar pentru că adaugă înălțime și diversitate, ci pentru că va atrage albinele, care sunt esențiale pentru o astfel de grădină.

    Mobilier și accesorii

    amenajare gradina cottage
    Orice ai face, într-o grădină în stil cottage e musai să plantezi măcar un pom fructifer care să atragă albinele

    Cele mai potrivite piese de mobilier pentru o grădină cottage sunt cele reciclate, făcute din paleți și obiectele reinterpretate. Nu te sfii la capitolul culori, nuanțele intense sunt chiar recomandate. Și dacă nu ești gata să cumperi o masă cu scaune roșii, poți adăuga petele de culoare prin ghivece și alte decorațiuni.

    Trucuri de amenajare pentru o grădină mică

    amenajare gradina mica
    Ca să faci o grădină mică să pară mai mare, nu favoriza un singur punct de interes

    Folosește culori deschise – e un truc care e adesea aplicat la interior, însă poate fi foarte bine aplicat și la exterior. Conform peisagistei Dana Sandor, e recomandat ca în grădinile mici să alegi pavaj în nuanțe de crem, bej, alb, pietriș deschis la culoare și mobilier de grădină cât mai minimalist.

    Plantele tunse și fasonate pot da senzația de spațiu mai mare, spune Dana. Deci nu neglija gardul viu și nu lăsa celelalte plante să crească peste măsură, dacă nu vrei ca grădina ta să pară mică și înghesuită.

    Extinde zona pe verticală cu plante cățărătoare, sfătuiește Luminița Nicorici. „Poți folosi soiurile mai puțin utilizate la noi în grădini, precum hortensia cățărătoare”, adaugă peisagista. Totodată, recomandarea ei e să eviți cățărătoarele exotice, invazive, cum ar fi Falopia.

    Nu favoriza un singur un punct de observație, avertizează Luminița, ci obligă privitorul la plimbare și descoperire. „Dacă vrei separa grădina în zone diferite, izolate vizual, vei avea experiențe diferite în aceeași grădină”, explică ea, iar astfel nu va mai prea atât de mică.

    Folosește plante cu perioade diferite de înflorire. Dacă faci asta, grădina ta se va schimba în permanență, în funcție de sezon, detaliază Luminița. „Nu vei avea o grădină mai mare fizic, dar îți va oferi o experiență diferită în fiecare lună”, explică peisagista.

    Tipuri de plante universale care se potrivesc în orice grădină, indiferent de stil

    salcie japoneza salix flamingo
    Salix flamingo sau salcia japoneză e acea plantă fermecătoare care se potrivește cam cu orice stil de amenajare a grădinii

    Dacă te-ai cam pierdut în stiluri și nu știi exact ce să alegi, ori ai amenajat deja grădina și ai constatat că nu prea se potrivește cu niciun stil, mai există un lucru de care poți ține cont: compatibilitățile dintre plante. Există câteva soiuri care se potrivesc în cam orice grădină. De exemplu…

    • „În perioada asta, universale ar fi liliacul clasic și cel de vară (Buddleja davidii), apoi în ultima vreme universal aș putea spune că este și Salix flamingo, dați-i un Google și o să vă placă. Apoi, pentru parfum, dacă nu punem cel puțin o iasomie în grădină nu există, dar nu ar strica și Arborele zânei (Chimoanthus praecox) la fel de puternic parfumat dar mult mai devreme în an decât iasomia”, spune peisagistul Alexandru Gheorghe.
    • „Arbuștii evergreen – cei care vor rezista și iarna. Îți dau structura grădinii, păstrează un punct de interes chiar și atunci când celelalte plante abia cresc, cum ar fi lunile de iarnă sau primăvara devreme. Noi folosim photinia, ilex, nandina, prunus”, menționează peisagista Luminița Nicorici.
    • „În general, arbori și arbuști atât foioși, cât și coniferi se potrivesc în orice concept peisagistisc prestabilit”, specifică peisagista Dana Sandor.

    Trusa de unelte pentru grădinărit

    Pe lângă plante, răsaduri, fertilizant și accesorii, trebuie să mai treci pe lista de cumpărături și unelte pentru grădinărit.

    trusa unelte de gradinarit
    Mănușile sunt indispensabile în trusa cu unelte pentru grădinărit

    În capul ei stă o pereche de mănuși de protecție, pe care le vei folosi la curățarea plantelor și pentru lucrul cu pământul, spune Luminița Nicorici. Apoi vei avea nevoie și de mănuși de latex, pentru lucrul cu pământul umed, apă, substanțe pentru tratament sau fertilizanți. Și dacă ai trandafiri sau alte plante spinoase, ți-ar mai fi de folos și niște mănuși anti-tăiere.

    Acum că ți-ai asigurat protecția mâinilor, poți cumpăra și unelte pentru grădinărit. Cum ar fi o spatulă din plastic cu care să transferi pământul în ghivece sau să sapi în grădină.

    Următoarele pe listă ar fi un foarfece pentru plante cu tulpină nelemnoasă și un foarfece pentru plante cu tulpină lemnoasă. Peisagista Luminița Nicorici le recomandă pe amândouă.

    Vei mai avea nevoie și de o săpăligă de mână – cel mai bine un model 2în1 care poate fi folosit pentru plantat, săpat gropi, răscolit pământul, plivit.

    Apropo de plivit, ți-ar mai fi util și un mini-prășitor, spune Luminița, care să distrugă buruienile și să afâneze pământul dintre rândurile de plante.

    Iar în final, nu uita că pe lângă toate celelalte operațiuni, plantele vor trebui udate constant. Așa că ia-ți un pistol de stropit pe care să-l atașezi furtunului. Recomandarea Luminiței este să-ți cumperi unul Benman, pentru că celea au mai multe găuri și o presiune mai scăzută, dar constantă a apei, imitând mai bine ploaia.

    Greșeli în amenajarea grădinii

    greseli gradina
    Ce-i prea mult strică în grădină, chiar și dacă-i vorba de plante frumos colorate

    Pui prea multe plante într-un spațiu prea mic. „Ele vor crește și vor avea nevoie de spațiu pentru a face asta într-un mod sănătos”, avertizează peisagistul Alexandru Gheorghe.

    Subestimezi gazonul.Gazonul este poate cea mai pretențioasă «plantă» din grădină”, spune Alexandru Gheorghe, așa că nu ar trebui să-l plantezi oriunde și oricum.

    Nu îți faci un plan pe termen mediu. „Desenat sau mental, ar fi de preferat să avem cel puțin un plan pe termen mediu cu ceea ce vrem să facem în următorii ani în grădină”, explică Alexandru. Peisagistul recomandă să nu forțezi plante în locuri pe care nu le preferă și să fii mereu cu ochii pe ce se întâmplă în fiecare sezon cu ele, ca să-ți dai seama care sunt condițiile optime pentru fiecare.

    Nu te documentezi înainte să te apuci de amenajare. Este una dintre greșelile la care suntem cu toții predispuși când vine vorba de amenajarea grădinii, spune peisagista Dana Sandor. „La final, realizezi că ai cheltuit foarte mulți bani tocmai unde ar fi trebuit să te simți bine, în mica ta oază de relaxare, și te simți agasat de rezultat”, explică ea. Sfatul Danei este să tratezi grădina ca pe o prelungire a tuturor spațiilor interioare atât de la parter, cât și de la etaj, ca rezultatul final să fie un concept unitar și nu o rupere între acestea. Iar dacă nu te descurci, consultă un arhitect peisagist care îți poate propune cea mai potrivită soluție pentru tine, și din punct de vedere estetic, cât și tehnic.

    Nu experimentezi suficient. Peisagista Luminița Nicorici spune că e o greșeală comună să te bazezi doar pe experiența anterioară și pe ce vezi în grădinile din jurul tău. „Ar trebui să încerci specii de plante cât mai variate și stiluri de grădină diferite”, sfătuiește ea.

    Grădini amenajate din care să te inspiri

    Și dacă lista cu reguli, principii, potențiale greșeli și unelte pentru grădină e un pic prea lungă, am păstrat pentru final partea cea mai frumoasă: inspirația. Iată câteva grădini amenajate în care poți descoperi idei potrivite pentru tine.

    Această grădină de 60 metri pătrați a fost transformată într-o mică oază de relaxare de arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu. Cascada a fost un element pe care acesta și-a dorit foarte mult să-l integreze, pentru că dă o atmosferă super zen întregului spațiu. Ca elemente de decor, a ales o pergolă cu aer asiatic și mobilier de grădină din materiale naturale, iar în ceea ce privește vegetația s-a orientat către plante verzi, printre care și un pin ce a devenit vedeta terasei.

    casă pasivă otopeni grădină

    În grădina de 220 metri pătrați, proprietarii acestei case pasive din Otopeni au ales să delimiteze o zonă largă pentru cultivarea legumelor și plantelor aromatice. În rest au plantat gazon, iar în ce privește mobilierul pentru relaxare, au ales nuanțe de alb și maro.

    În cazul în care nu te pasionează într-atât de mult plantele și vrei ca grădina să-ți fie mai mult ca un spațiu verde pentru joacă și relaxare, poți lua exemplul Dianei Cătănoaia și a soțului ei. Lângă casa pe un nivel și-au amenajat o grădină cu tobogan și pietre de cățărat pentru cei mici. În rest au plantat gazon și un brad care le poate deveni pom de Crăciun în câțiva ani.

    gradina Corbeanca
    Pământul de deasupra cramei este „accesorizat” cu plante de diverse soiuri.
    gradina foc de tabara
    Locul destinat focului de tabără se află în vecinătatea cascadei.

    Minimalismul nu a fost cu siguranță în planul peisagistului Dragoș Isăcescu când a amenajat această grădină de 160 metri pătrați din Corbeanca. A adus în ea o cascadă, un loc special pentru foc de tabără, dar și o cramă. Și au folosit vegetația ca să le separe între ele, pe funcțiuni.

    gradini amenajate
    Pergola cu leagăne garantează relaxarea în serile de vară.

    O pergolă din lemn cu leagăne suspendate este elementul de interes din grădina acestei case din Cluj Napoca. Proprietarii și-au dorit o amenajare în stil minimalist, în care să integreze și inserții de vegetație, și gazon, dar și un spațiu de relaxare cu atmosferă zen. Și au reușit cu brio.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments