CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să folosești oțetul ca să scapi de buruienile din grădină

    Oțetul este folosit ca erbicid în grădinăritul organic. Acidul acetic din oțet este substanța care ucide buruienile, iar cu cât este mai ridicat procentajul de acid acetic, cu atât efectul este mai puternic. Află cum să-l folosești cât mai eficient, ca să-ți iei la revedere de la plantele sălbatice.

    Oțetul folosit în bucătărie are o cantitate mai redusă de acid acetic (în jur de 5%). Dacă vrei să te asiguri că scapi de buruienile din grădină, atunci va fi nevoie să-ți iei produse cu o cantitate mai mare de acid acetic. Le găsești în magazinele pentru plante sau la furnizorii restaurantelelor. Uite ce instrucțiuni îți dau cei de la The Spruce.

    Atenție: Produsele cu un procentaj ridicat de acid acetic pot fi periculoase, așa că ai mare grijă când le folosești. Nu lăsa pielea să intre în contact cu ele și evită să-ți atingi fața.

    Când să aplici oțetul ca să scapi de buruienile din grădină

    Cum să folosești oțetul ca să scai de buruienile din grădină
    Buruienile perene, precum păpădia, supraviețuiesc prin rădăcini, chiar dacă le ucizi la suprafață

    Dacă te apuci să folosești produse organice pentru controlul buruienilor, ține cont de zicala: „Cunoaște-ți dușmanul”. Informează-te despre tipul de buruieni cu care ai de-a face, înainte să folosești oțetul pe ele.

    De exemplu, află perioada în care buruienile anuale fac semințe, ca să te ocupi de ele înainte de asta. Astfel te vei asigura ca nu ia naștere o nouă generație de buruieni. În funcție de specie, operațiunea asta poate fi făcută primăvara sau vara. Dacă te ocupi de ele din timp, o singură aplicare cu oțet va fi suficientă ca să-ți rezolva problema cu buruienile.

    Buruienile perene nu sunt atât de ușor de înfrânt. Ia ca exemplu păpădia. E bine să rupi florile de păpădie când le vezi, ca să nu se înmulțească prin semințe. Cu toate astea, deși le mor frunzele pe timpul iernii, aceste buruieni perene continuă să trăiască prin rădăcini. Deci nu va fi îndeajuns doar să nu le permiți înmulțirea prin semințe. Aici intră în joc aplicările cu oțet pe tot parcusul sezonului de creștere. De fiecare dată când vei aplica erbicidul, planta va slăbi. Cu pulverizări repetate, ar trebui să le stârpești.

    Cum să aplici oțetul ca să scapi de buruienile din grădină

     

    Aplică oțetul direct pe buruieni

    Dacă ai de-a face cu buruieni pe gazon, atunci va trebui să fii foarte atentă și să aplici oțetul direct pe buruieni. Nu lăsa oțetul să intre în contact cu iarba sau cu alte plante. Fiindcă oțetul este un produs natural, asta nu înseamnă că nu poate fi dăunător dacă nu este folosit corespunzător. Oțetul este non-selectiv, poate ucide mai multe plante, nu doar buruienile.

    Ca să eviți dăunarea ierbii și a alor plante, poți să aplici oțetul direct pe buruieni cu o pensulă. Dacă îl pulverizezi, nu o face până nu ești cu recipientul foarte aproape de buruiana vizată. Așteaptă o prognoză de cel puțin câteva zile consecutive cu soare înainte să aplici oțetul. Sunt două motive pentru care perioada însorită este atât de importantă. În primul rând, buruienile trebuie să fie saturate cu oțet, iar ploaia ar spăla de o bună parte din cantitate. În al doilea rând, adevărata forță erbicidă începe să se producă la câteva zile după aplicare, când soarele atinge frunzele.

    O modalitate prin care să potențezi eficiența erbicidului ar fi să adaugi în compoziție un surfactant (substanță folosită la obținerea dizolvanților, pentru dispersarea unor substanțe care în mod normal nu se dizolvă într-un lichid). Surfactantul în sine nu ucide buruiana. În schimb, ajută erbicidul să funcționeze. Ca erbicidul să aibă un impact mai profund, trebuie să rămână în contact cu planta îndeajuns de mult timp. E mai ușor de zis decât de făcut, fiindcă foliajul buruienilor este adesea protejat de un strat cerat. Rolul surfactantului este să contracareze această apărare și să permită oțetului să acționeze în profunzime. În rețetele DIY de erbicide, detergentul pentru vase este adesea folosit ca surfactant. Pentru amestec este recomandat să folosești 30 de mililitri de surfactant la patru litri de erbicid.

    Limitările oțetului atunci când e folosit pe buruienile din grădină

    Fiindcă e non-selectiv, oțetul nu este o metodă foarte eficientă ca să scapi de buruienile de pe peluză. E mai bine să-l folosești în zonele unde nu este iarbă sau alte plante, cum ar fi pe terasă sau pe poteci unde buruienile își fac apariția dintre crăpături.

    Cel mai probabil va trebui să reaplici oțetul ca să scapi de buruieni mai ales de buruienile perene. Oțetul este eficient pe buruienile mai tinere, cu un ciclu de viață anual. Un exemplu de buruiană perenă este păpădia, iar una anuală este meișorul. Ținând cont de limitările produselor erbicide în general, mai ales ale celor organice, va trebui probabul reaplici oțetul ca să scapi de buruieni.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să folosești oțetul ca să scapi de buruienile din grădină