Ziua Pământului: 15 lucruri pe care le poți face pentru binele planetei
publicat pe 21 apr. 2021Pe 22 aprilie sărbătorim la nivel global Ziua Pământului, o zi de celebrare a planetei care ne susține și ne oferă condițiile și resursele necesare pentru a trăi. E o zi în care activiștii ne reamintesc de schimbările climatice, poluare și ghețarii care se topesc, și ne îndeamnă să fim mai responsabili. Însă ar trebui să avem grijă de mediu în fiecare zi, nu-i așa?
Deși situația nu e una foarte roz, încă nu-i prea târziu să căutăm soluții pentru inversarea schimbărilor climatice. Cu pași mici, făcuți de fiecare dintre noi, putem să clădim un viitor mai verde pentru noi și pentru planetă. Dacă nu știi cu ce să începi, îți propunem 15 lucruri pe care le poți face ca să reduci impactul negativ asupra mediului.
1. De Ziua Pământului îmbrățișează reciclarea
Conform unui infografic al Monitorului Social, rata de reciclare a deșeurilor în România este de numai 14 la sută, iar asta ne plasează țara pe ultimul loc în Uniunea Europeană. În ultimii ani, România a produs 4,58 milioane de tone de deșeuri municipale nereciclate pe an, adică 12.500 de tone pe zi.
În condițiile astea, fiecare lucru pe care alegi să-l reciclezi va conta considerabil în lupta cu deșeurile. Ca să afli unde poți duce la reciclat obiectele, consultă Harta Reciclării, unde sunt trecute toate centrele de colectare. Începe prin a colecta selectiv și a nu mai arunca la gunoi lucrurile care pot fi reciclate. Ia-ți niște coșuri drăguțe care să te ajute să selectezi recipientele pentru reciclat ca să-ți ușurezi trierea. În timp te vei obișnui și tot procesul va fi floare la ureche.
2. Fă alegeri Waste Free
Dar reciclarea nu este singurul lucru pe care îl poți face pentru a reduce deșeurile din natură. Un pas important și care combate acumularea de deșeuri este stilul de viață Zero Waste sau Waste Free. Deși un stil de viață fără deșeuri necesită timp și răbdare, poți să începi prin a cumpăra mai des produse vrac pentru care să aduci tu recipientele. Un loc de unde îți poți face astfel cumpărăturile este Magazinul Zero Waste din București, unde vei găsi de la produse pentru curățenie eco la alimente și cosmetice.
Așa că păstrează câteva borcane, casolete, sticle și sacoșe pe care să le umpli de la magazinele care vând produse la vrac. În plus, și estetica băii tale se va schimba dacă nu va mai fi plină de recipiente colorate de tot felul. Investește într-un set de recipiente drăguțe care să se potrivească cu amenajarea și reumple-le cu produse vărsate.
3. Cumpără haine second-hand sau fă schimburi
Din calculele făcute de IPCC (Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice) reiese că industria modei produce anual zece la sută din emisiile de dioxid de carbon, și se estimează că folosește 1,5 trilioane de apă pe an. Printre lucrurile care exacerbează problemele, este conceptul de „fast fashion”, haine ieftine cumpărate și aruncate rapid când se schimbă trendurile.
Cum trendurile vestimentare au un circuit ciclic și revin în atenția iubitorilor de modă o dată la câțiva ani, poți găsi haine foarte fashionable și în tendințe și la magazinele second hand. Pe lângă faptul că vei găsi produse care-ți vor permite să te îmbraci unic și la un preț mult mai mic decât cele cumpărate din marile magazine de profil, vei ajuta și planeta. Așa că, de Ziua Pământului angajează-te să cauți haine și la magazinele second hand, cu siguranță vei găsi niște comori.
Un alt mod în care poți combate industria de fast fashion este să faci schimb de haine cu prietenele tale sau pe grupurile de freecycle. Dacă nu mai porți anumite haine, nu le arunca la gunoi, ci donează-le sau du-le la centrele care colectează obiecte vestimentare pentru reciclare.
4. Sacoșă reutilizabilă
„Doriți punguță?” este una dintre replicile pe care le auzim constant la supermarket. În piețele agroalimentare nici nu mai ești întrebat, vânzătorii îți pun într-o pungă din plastic roșiile, în alta castraveții și tot așa, câte una pentru fiecare produs. Soarta pungilor de plastic este una foarte dureroasă pentru planetă, fiindcă ajung adesea în natură și în oceane, unde îmbolnăvesc și ucid viața marină.
Înainte să ieși la cumpărături fă o listă cu ce vrei să cumperi și decide-te de acasă de câte pungi vei avea nevoie. Ia cu tine săculeți din pânză pentru fructe și legume (sau pungi din plastic pe care le ai deja prin casă) și sacoșe de pânză în care să pui ce ai cumpărat.
Dar ține cont că plasele de bumbac ajută planeta doar dacă le folosești constant pentru cel puțin 11,5 ani. În caz că nu știai, producerea sacoșelor din bumbac creează de 606 ori mai multă poluare a apelor decât cea a pungilor din plastic. Deci nu cumpăra sacoșe textile noi la primele urme de uzură, ci folosește-le cât mai mulți ani.
Și dacă totuși mai cumperi din când pungi din plastic, fiindcă e firesc să mai faci și cumpărături neprevăzute, reciclează-le sau folosește-le la proiecte DIY. Uite aici câteva idei care te vor inspira să meșterești niște lucruri drăguțe de Ziua Pământului.
5. Renunță la paie
Odată cu revenirea treptată la normal după pandemie, vom relua ieșirile în baruri și petrecerile cu prietenii, acompaniate de cocktailuri delicioase și voie bună. Deși majoritatea cocktailurilor se savurează mai bine cu paiul, când alegi să folosești unul din plastic contribui la poluare. Paiele din plastic sunt principalele vinovate pentru poluarea cu plastic a mediului, fiindcă sunt folosite o singură dată și apoi aruncate. Numai în Statele Unite sunt folosite zilnic cinci sute de milioane de paie, iar multe dintre ele nu pot fi refolosite și nici reciclate din cauza substanțelor chimice conținute de acestea.
Soluția ar fi să-ți cumperi paie din metal, din bambus, sau cele compostabile. Păstrate într-un săculeț textil, le poți lua după tine data viitoare când vrei să servești un cocktail în oraș. Nu uita că fiecare gest contează, așa că refuză să folosești paie din plastic. Dacă nu vrei să te cari după tine cu paiele reutilizabile, alege băuturi pe care le poți bea fără pai.
6. De Ziua Pământului apucă-te de făcut compost
Pentru reducerea deșeurilor, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este compostul. Deșeurile provenite din activitățile casnice și grădinărit le poți transforma prin procesul de compostare în fertilizator pentru grădină. Poți să faci compost și în apartament dacă nu ai o grădină, urmând câțiva pași simpli.
Dacă spațiul din locuință nu-ți permite să faci compost, poți colecta resturile ca să le duci în curtea Magazinului Zero Waste. Acolo vei găsi butoaie cu deșeuri compostabile care ajung la Grădina Molcom ca îngrășământ pentru produse bio și eco. La compost poți folosi doar resturi alimentare care nu au fost gătite cu ulei.
7. Nu lăsa apa să curgă cât timp speli vasele
Micii pași pe care îi poți face să ajuți planeta includ și schimbarea obiceiurilor de spălare a vaselor. Studiile arată că folosirea unei mașini de spălat vase are un consum mai redus de apă și energie decât spălarea manuală, reducând astfel emisiile de gaze de seră care contribuie la încălzirea globală.
Chiar dacă nu ai mașină de spălat vase, există soluții și pentru curățarea manuală. Una dintre cele mai comune și rapide metode este să lași la înmuiat vasele în apă caldă cu detergent (preferabil eco) preț de câteva minute (în funcție de cât de murdare sunt) după care să le cureți de resturi, fără a da drumul la apă. Fă un teanc cu vasele proaspăt frecate cu detergent și la final limpezește-le pe toate cu apă rece. Vei reduce considerabil consumul de apă și de energie. Dacă nu ai mai făcut-o până acum, încearcă metoda asta de Ziua Pământului.
8. Upcycling: de la vechi la nou
Pentru că cel mai bine este să refolosești lucrurile în loc să le arunci, încearcă procesul de upcycling. Reduci deșeurile și faci și ceva creativ, din care te alegi cu noi decorațiuni aproape gratuit. Poți să-ți faci rafturi din materiale vechi, să folosești obiecte stricate sau vechi pentru decorațiuni, să recondiționezi mobila veche sau să vopsești borcanele de la bulion ca să le transformi în pahare sau în vaze pentru flori. Posibilitățile sunt nelimitate.
9. Crește legume din resturi
Știai că din legătura de ceapă verde poți să creezi una noua? O modalitate de reducere a deșeurilor din bucătărie este să crești legume din resturi. Pe unele le poți crește direct în apă, cum ar fi ceapa verde, pe altele într-un ghiveci cu pământ sau în grădină, cum ar fi cartofii încolțiți.
Ca să știi ce ai de făcut, uite câteva legume pe care le poți crește din resturi chiar pe pervazul geamului de la bucătărie. Dacă vei face asta constant, vei reduce consumul și vei economisi bani, pe lângă faptul că te vei simți mândră să-ți crești singură o parte din alimente.
10. Redu consumul de carne de vită
Deși studiile arată că un consum moderat de carne de vită nu este nesănătos, pentru planetă situația stă diferit. Aproape 30 la sută din terenurile fără gheață din lume sunt folosite pentru creșterea animalelor de consum.
Pentru creșterea bovinelor, mai mult decât pentru cea a porcului și a păsărilor, este nevoie de și mai mult teren. Producția de gaze cu efect de seră per porția de pui sau porc este de aproximativ 20 la sută din cea per porția de carne de vită. În plus, vacile produc o cantitate enormă de metan, responsabilă de aproape zece la sută din emisiile antropogene de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la schimbările climatice.
Dacă renunți sau reduci consumul de carne vită poți ajuta la scăderea emisiilor de gaze de seră și să faci un bine planetei. Începe cu pași mici ca să te poți ține de noul obicei sănătos. Dacă obișnuiai să mănânci burger sau friptură de vită săptămânal, încearcă să o faci bilunar, apoi o dată pe lună și vezi cum te simți. În timp te vei obișnui să consumi și mai rar, sau chiar să renunți de tot la carnea de vită.
11. Înlocuiește becurile
Uite o idee eco și rapidă de implementat de Ziua Pământului: verifică toate corpurile de iluminat din casă și pune la toate becuri cu LED, în locul celor ecologice și incandescente. Becurile cu LED pot economisi până la 90 la sută din consumul de electricitate, în comparație cu becurile incandescente și 50 la sută comparativ cu cele fluorescente.
Printre celelalte beneficii ale becurilor cu LED se află cantitatea redusă de căldură emanată, un lucru foarte util în verile călduroase, și au o medie de viață de 30 de mii până la 50 de mii de ore, ceea ce înseamnă că nu le vei înlocui prea des. În timp ce faci un bine planetei, vei economisi și bani la factura de energie și la achiziționarea becurilor.
12. Nu arunca la gunoi măștile de unică folosință
Poluarea cu microplastic a oceanelor devine mai gravă odată cu pandemia, din cauza măștilor chirurgicale de unică folosință, utilizate pretutindeni în lume. Făcute din materiale polimerice, măștile chirurgicale aruncate în natură sunt ușor de ingerat de peștii din oceane și microorganismele din viața acvatică, lucru care va afecta lanțul trofic și va duce într-un final la probleme de sănătate cronice la oameni.
Ca să ajuți planeta, încearcă fie să folosești măști reutilizabile din material textil, fie să nu le mai arunci pe cele chirurgicale la gunoi, și în niciun caz pe stradă. Începând din luna martie, în magazinele Kaufland din București poți duce pentru colectare măștile folosite. Vor fi valorificate energetic și eliminate din mediu printr-un proiect pilot de mediu, inițiat de „Orașul Meu, Culorile Mele”, o organizație non-guvernamentală. Așa că, strânge într-o pungă măștile folosite și du-le la Kaufland atunci când îți faci cumpărăturile. Un gest mic poate deveni imens atunci când este făcut de mai mulți oameni.
13. Colectează uleiul de la prăjit
Uleiul folosit la prăjit nu ar trebui în niciun caz să fie aruncat la gunoi sau vărsat pe scurgerea de la chiuvetă atunci când speli vasele. Uleiul înfundă și corodează țevile, și fiindcă formează o peliculă deasupra apei poluează și privează de oxigen plantele și animalele acvatice. Și solul are de suferit fiindcă are nevoie de mai mulți ani ca să se regenereze după ce a intrat în contact cu uleiul folosit.
După ce se răcește uleiul, toarnă-l într-o sticlă cu ajutorul unei pâlnii și strecoară-l printr-o sită. Strânge minim patru litri și intră pe Uleiosul ca să completezi formularul de predare. Un voluntar va veni să-l ridice chiar de la tine de acasă. O altă variantă ar fi să-l duci la Carrefour atunci când îți faci cumpărăturile. La fiecare trei litri aduși vei primi o nouă sticlă de ulei pe care îl vei putea folosi la gătit. Acțiunea face parte din campania hipermarketului „Colectăm ulei folosit”.
14. Folosește mai des bicicleta ca mijloc de transport în comun
Bucureștiul se află în topul celor mai poluate orașe din Europa, cu depășiri constante ale cantității de particule fine în mișcare din aer (PM10, PM 2,5) și deficiențe în capacitatea de monitorizare a calității aerului. Traficul intens și un număr estimativ de două milioane de mașini zilnic pe străzile din capitală, contribuie constant la poluarea aerului.
Un lucru relativ simplu pe care îl poți face atât pentru sănătatea ta, cât și a planetei este să încerci să înlocuiești mașina cu bicicleta pentru drumurile prin oraș. Dacă nu ai o bicicletă, alege să iei mijloacele de transport în comun în loc să folosești mașina personală sau serviciile de tip ride-sharing precum Bolt și Uber. Sau, pentru drumuri planificate din timp, închiriază o bicicletă. Îți vei reduce astfel impactul asupra mediului, în timp ce vei face mai multă mișcare care-ți va îmbunătăți condiția fizică și tonusul psihic.
15. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie
Un pas mic pe care îl poți face pentru planetă de Ziua Pământul este să reduci consumul, o soluție care întâmpină problema deșeurilor și te ajută să economisești bani. De câte ori nu ai aruncat mâncarea care s-a stricat în frigider fiindcă ai cumpărat mai mult decât ai putut mânca? Și să nu uităm și de hainele purtate doar o dată sau deloc, de produsele cosmetice care au expirat nefolosite și de aglomerarea locuinței cu nimicuri pe care le-ai cumpărat ca să „le ai acolo în caz de ceva”.
Cu toții am făcut sau facem greșelile de mai sus, iar asta se datorează în mare parte faptului că ne facem cumpărăturile impulsiv și nu ne cuantificăm nevoile. Poți începe să rupi cercul ăsta vicios cu o mai bună planificare a cumpărăturilor și autoanaliză a obiceiurilor de consum. Într-o zi liberă rezervă-ți câteva ore ca să te gândești la ce vrei să gătești zilele următoare și de ce cantitate de ingrediente vei avea nevoie. Verifică rafturile din locuință să vezi ce produse ai din plin ca să nu cumperi în plus. Du-te la cumpărături cu lista și încearcă să te ții de obiceiul ăsta săptămânal.
Un alt truc care ajută planeta și în materie de poluare cât și de reducere a consumului este să încerci să faci mai rar comandă la mâncare și să-ți gătești singură preparatele. Reduci astfel consumul de recipiente de unică folosință și de carburant folosit de mașina livratorului și te și motivezi să gătești cu ingredientele din frigider ca să nu se strice. Pentru mai multe sfaturi eco, uite ce alegeri sustenabile fac alți cititori Lovedeco.
-
UTILE
Ce este noul standard nZEB și de ce ești obligat să-l respecți când construiești sau renovezi
-
ECO
Cum să ai o locuință cât mai responsabilă față de mediul înconjurător, fără să-ți modifici radical stilul de viață
-
ECO
Biano a lansat o categorie de produse eco, unde găsești peste 9000 de piese de mobilier și decorațiuni sustenabile
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.