Smart ideas

Ce să faci cu mobila veche: 18 idei care te vor inspira să nu o arunci și unde poți să o donezi dacă nu o mai vrei

publicat pe 06 feb. 2021

    De câte ori nu ai văzut piese de mobilă veche aruncate la colțul străzii, abandonate în ploaie în așteptarea lucrătorilor de la salubritate? Probabil ți-a trecut prin gând că unele dintre ele ar fi putut fi salvate. Ceea ce e adevărat, cu puțină creativitate și îndemânare.

    Hârtie abrazivă (șmirghel), baiț, vopsea, un capsator de tapițerie, un metraj frumos, uneori ai nevoie chiar de mai puțin să dai o nouă viață unei piese de mobilă veche. Cel mai important e să ai idei și curaj, de acolo pornește tot procesul de recondiționare, restaurare sau chiar reinterpretare (numit și upcycling). Și dacă la capitolul curaj stai bine, o să venim în sprijinul tău cu idei interesante, care să te inspire să-ți salvezi mobilierul vechi de la a lua calea ghenei.

    Iar dacă nu ai experiență în a lucra cu uneltele, poți merge cu ideile de mai jos la ateliere de recondiționare de mobilă. Nu doar că rezultatul final va fi unul reușit, însă cel mai bine ceri părerea unui tâmplar sau unui tapițer dacă simți că piesa de mobilă pe cre vrei să o restaurezi ar putea avea și valoare istorică.

    1. Masă veche transformată în blat pentru chiuveta din baie

    a

    Arhitectul Alexandru Călin de la Space Casuals a primit misiunea să recondiționeze și să amenajeze această casă interbelică din București, construită la finalul anilor ’90 într-un stil modernist specific epocii. Ca să-i păstreze farmecul, a căutat să păstreze cât mai multe din elementele originale. Pe unele le-a folosit ca atare, iar pe altele le-a reinterpretat. Cel mai bun exemplu este blatul pentru chiuveta uneia dintre băi, care este de fapt o masă de dining salvată și adaptată la noul său rol.

    2. Fotoliu în stil mid-century salvat și restaurat

    b

    Adela Chivărean este conservator-restaurator și are propriul ei atelier, Wood Doctor. Prin mâinile ei trec constant piese de mobilă veche abandonate și degradate, pe care le recondiționează și cărora le redă farmecul de altădată. De exemplu, fotoliul în stil mid-century de mai sus era într-o stare avansată de degradare când l-a găsit. După ce i-a studiat forma și caracteristicile, l-a restaurat și retapițat, iar rezultatul final i-a plăcut atât de mult încât l-a păstrat în locuința ei.

    3. Mobilă veche pentru living vopsită și integrată în noul decor

    c

    Această casă de oaspeți din Valea Prahovei a fost, de fapt, casa în care a copilărit Vlad Savu, designer de interior și fondator After Deco, alături de frații lui. După ce toți membrii familiei s-au răspândit prin lume, casa a rămas nefolosită. Pentru că nu suporta gândul că va fi abandonată, Vlad a decis să o renoveze și a făcut totul cu soluții de buget. Una din aceste soluții a fost refolosirea unora dintre piesele de mobilă veche. Un exemplu este biblioteca de mai sus. Era demodată și părea că aglomerează încăperea, așa că Vlad a vopsit-o în alb, i-a schimbat feroneria și a încadrat-o în noul decor.

    4. Pat salvat dintr-o casă veche de 100 ani, vopsit și integrat într-un dormitor tradițional

    d

    Parcă mobila nouă nu se potrivește cu ideea de casă veche de la țară, nu? Așa s-au gândit și Andra și Bogdan Pintincan când au decis să se mute într-un sat din Vâlcea, într-o casă veche de 100 ani. Așa că au făcut tot posibilul să salveze mobilierul găsit acolo. Un succes a fost patul din dormitor, care deși era demodat, se afla într-o stare bună. L-au șlefuit și refinisat și, ca să se potrivească într-un decor cu motive tradiționale românești, l-au vopsit bleu-vernil.

    5. Comodă demodată reinterpretată în stil modern

    e

    Din dorința de a reîmprospăta amenajarea cu un buget limitat, proprietarii acestei case din Pipera au rugat-o pe Paula Persida Popescu, designer de interior, să-i ajute cu câteva idei. Multe dintre ele au inclus refinisarea pieselor de mobilă veche. De exemplu, în living, comoda dădea un aer învechit amenajării, așa că Paula a vopsit-o în albastru și a pus-o într-o cu totul altă lumină.

    6. Masă de dining refinisată pentru un decor luminos

    f

    Zona de dining părea întunecată din cauza mobilierului masiv din lemn. Ca să facă spațiul mai luminos, designerul de interior Paula Persida Popescu a recondiționat masa și scaunele din lemn și le-a revopsit în alb.

    7. Noptieră IKEA deteriorată

    g

    Când spui mobilă veche, te poți referi fie la piese păstrate din amenajări vechi de zeci de ani, fie la piese pe care le-ai cumpărat în urmă cu doar câțiva ani, în stil modern, dar care s-au degradat între timp. Cum e această noptieră de la IKEA de pe care, din anumite zone, vopseaua era sărită. Așa că am trecut-o printr-un proces de „makeunder”, ceea ce tradus din engleză în termeni liberi ar însemna un proces de simplificare, ba chiar îndepărtare a unor accesorii sau finisaje. Cu hârtie abrazivă și câteva ore de muncă, am scăpat și de vopseaua degradată și am descoperit și textura interesantă a lemnului de dedesubt.

    8. Noptiere din sertare cu picioare metalice

    h

    Uneori, nu toate elementele dintr-o piesă de mobilă veche merită sau pot fi salvate. De exemplu, noptiera de mai sus e făcută doar dintr-un sertar, pe care proprietarul l-a vopsit și căruia i-a adăugat picioare metalice de tipul „hairpin”. E un proiect simplu și foarte econom dacă ai nevoie de noptiere noi.

    9. Dulap de haine transformat în coffee bar

    i

    Un trend în creștere acum este amenajarea unui bar de cafea în locuință. Și dacă n-ai bugetul necesar să cumperi mobilier nou pentru asta, îl poți refolosi pe cel vechi. Barul din imagine este făcut dintr-o vitrină demodată vopsită, căreia i-au fost demontate ușile și unul din rafturi.

    10. Insulă de bucătărie făcută dintr-o comodă veche

    j

    Chiar și o comodă veche, masivă, poate fi reinterpretată. Oferă mult spațiu de depozitare, așa că o poți transforma în insulă de bucătărie. Trebuie doar să-i adaugi un blat de lemn și să o refinisezi, dacă nu-ți mai place aspectul ei original.

    11. Comodă veche refinisată și transformată în mască de chiuvetă

    k

    Tot cu o comodă veche poți crea și o mască nouă pentru chiuveta de la baie. Cea de mai sus e o comodă destul de mică, dar care se potrivește la fix în baia în stil shabby chic. Lemnul a fost vopsit într-un roz pal, iar blatul decupat cât să acomodeze instalațiile sanitare ale chiuvetei.

    12. Centru de imprimare pentru lucrul de-acasă făcut într-o comodă veche

    l

    Dacă n-ai nevoie nici de insulă de bucătărie, nici de mască de chiuvetă, dar încă ai o comodă veche, o poți transforma într-o stație de printare pentru lucrul de acasă. De când a început pandemia probabil ți-ai amenajat și tu un birou de work from home și, dacă lucrezi mult cu acte, cel mai probabil ai înghesuit pe el și o imprimantă. Cu o comodă veche poți să-i amenajezi un loc special unde să nu te mai încurce.

    13. Dulap recondiționat și împrospătat cu o pată de culoare

    m

    Dulapul din imagine păstrează, în mare parte, aspectul original, însă proprietarul i-a împrospătat aspectul cu o pată de culoare. A vopsit doar interiorul rafturilor, pentru ca piesa de mobilă veche să-și mențină farmecul inițial. Și dacă nu ai ceva asemănător în casă, poți face dintr-o secțiune de bibliotecă veche. Multe case sunt populate, încă, de acele biblioteci clasice cu rafturi cu uși la bază și rafturi deschise peste ele. Ca să arate ca în imagine, trebuie doar să-i adaugi niște picioare de lemn.

    14. Mix&match: bibliotecă veche din lemn cu

    n

    Într-un stil asemănător piesei de mai sus, și această bibliotecă veche atrage atenția prin interiorul rafturilor. În loc de vopsea, poți folosi tapet cu motive florale sau orice model se potrivește în amenajarea ta. Pentru continuitate și un efect asemănător celui din exemplu, vopsește ușile dulapului în culoarea de pe fundalului tapetului ales.

    Foto: colaj After Deco/Mădălina Ciobanu/Wood Doctor

    4 idei de recondiționare pentru mobilă ieșite din comun

    Propunerile de mai sus sunt deosebite, însă dacă îți dorești o adevărată provocare ori vrei să transformi piesele vechi în piese cu o identitate total diferită, îți sugerăm să citești în continuare.

    Bancă pentru hol renăscută

    Reutilizează scaunele diferite, care nu fac parte din același set, pentru a le da un scop nou – o bancă unică pentru pus în holul de la intrare. Asigură-te, înainte de a începe, că toate scaunele au aceeași înălțime.
    x
    După ce ai șlefuit și vopsit scaunele pentru un look elegant, noua ta piesă de mobilier upcycled se asamblează simplu și fără costuri mari. Vei avea nevoie doar de suficient placaj care să se întindă pe toate cele trei scaune, de o bucată de material și de burete sau spumă pentru umplutura moale de deasupra.

    Cadă transformată în fotoliu pentru citit

    Dacă ai văzut filmul Breakfast at Tiffany’s este imposibil să fi trecut cu vederea cada-canapea din film – idee clasică, dar cool pentru un nou proiect kitschy, dar foarte simpatic.
    x
    Trebuie să știi însă un lucru, și-anume faptul că acest proiect nu va fi gata într-un weekend. Îndepărtarea feroneriei, sablarea, tăierea, șlefuirea, vopsirea și realizarea pernei sunt migăloase și trebuie făcute cu atenție. vor necesita mult timp și unsoare de cot. Estetica produsului finit merită însă efortul.

    Leagăn balansoar confortabil pentru grădină

    Imaginează-ți confortul unui balansoar combinat cu distracția unui leagăn. Conceptul din spatele acestui obiect upcycled este simplu – înlocuiește scândura din lemn cu un scaun vechi.
    x
    Vei avea nevoie doar de frânghii, cârlige, șuruburi, șmirghel, vopsea, câteva unelte esențiale și un scaun cu brațe. Și, bineînțeles, de o ramură robustă de copac pentru a vă susține leagănul.

    Canapea sau fotoliu lounge din piele întinerită

    Pernele de canapea degradate sunt un indiciu că o canapea din piele a fost bine folosită și a ajuns la finalul vieții. Dar chiar și după ce pernele au cedat, pielea poate fi în stare bună, așa că în loc să arunci materialul reutiliză-l folosind acest model de scaun drept inspirație.
    x
    În primul rând, îndepărtează cu grijă pielea de pe canapeaua veche în secțiuni cât mai mari posibil. Fă apo o căptușeală dintr-un material rezistent, pentru durabilitate, construiește un cadru și atașează piesele de piele pentru un rezultat confortabil, cu un aspect special.

    Ce presupune un proces de restaurare mobilă DIY pentru piesele din lemn: care sunt pașii peste care nu trebuie să sari

    Dacă ai luat decizia să recondiționezi piesele de mobilier de unul singur, îți prezentăm, cu ajutorul Amish Outlet Store, un magazin online care vinde piese realizate manual, pașii de restaurare pentru mobila din lemn.

    Pasul 1: Curăță piesa de mobilier

    Pasul fundamental al oricărui proiect de refinisare sau reinterpretare a mobilierului este acela de a oferi piesei în cauză o curățare temeinică. În special dacă piesa a fost depozitată sau păstrată afară pentru o perioadă lungă de timp. În plus, dexistă șanse mari ca mobila să fie acoperită de un strat de murdărie.

    Cel mai simplu și mai eficient mod de a curăța piesa și de a o proteja este să folosești un amestec de săpun de vase și apă caldă. Freacă suprafața cu mișcări ușoare cu un burete, iar după ce ai curățat suprafața, clătește-o cu apă proaspătă cu un burete curat. Usucă apoi piesa cu un prosop.

    Pasul 2: Evaluează starea curentă a mobilierului

    Odată ce ai curățat piesa, trebuie să o analizezi atent. Dacă ai de-a face cu o piesă deosebit de veche, s-ar putea să descoperi că există pete de vopsea, urme, așchii și crăpături.

    Fă o evaluare generală a piesei și determină ce reparații vor fi necesare. Astfel vei putea face lista de produse necesare demersului tău de restaurare de mobilă.

    Pasul 3: Îndepărtează finisajul vechi

    Există două modalități principale pentru îndepărtarea vechiului finisaj de pe lemn în procesul de restaurare mobilă. Prima modalitate este să-l șlefuiești, iar a doua modalitate este să utilizezi un decapant chimic:

    Pentru șlefuire folosește un șmirghel grosier, un bloc de șlefuit sau un șlefuitor electric pentru a îndepărta finisajul până când suprafața rămâne netedă.Folosește apoi șmirghel cu granulație medie, apoi utilizează un șmirghel cu granulație fină pentru a netezi lemnul până când finisajul este complet îndepărtat.

    textura lemn

    Folosirea unui decapant chimic în restaurarea mobilierului din lemn este, de asemenea, o idee bună. Produsele de decapare chimică sunt concepute pentru a îndepărta fără efort finisajul lemnului. Alege un produs lichid sau pastă care poate conține sau nu clorură de metilen și răspândește-l uniform pe suprafața lemnului folosind o perie normală, cu peri. Urmează apoi instrucțiunile (ex: timpul de acțiune), după îndepărtează decapantul cu o racletă până când finisajul lemnului rămâne curat. Aplică diluant pentru lac pentru curățarea profundă a lemnului și îndepărtează rezidurile rămase.

    În cele din urmă, pregătește lemnul pentru colorare. Un produs de etanșare protejează lemnul și creează o bază pentru ca vopseaua să se răspândească uniform. Aplică un strat gros de etanșant și lasă-l să se înmoaie în lemn. Șterge excesul cu o cârpă curată și după ce materialul de etanșare s-a uscat șlefuiește din nou suprafața mobilei cu șmirghel fin.

    Pasul 5: Vopsește lemnul

    Următorul pas după aplicarea sigilantului este să vopsești sau să pictezi piesa de mobilier din lemn. Aceasta este o decizie personală și nu există neapărat o alegere corectă sau greșită. Ține cont că există o mulțime de finisaje de vopsea, cum ar fi emailul pe bază de ulei sau latexul, care oferă o acoperire durabilă. Urmează instrucțiunile de pe eticheta produsului înainte de aplicarea stratului de vopsea.

    Pasul 6: Aplică un coat de finisare

    Ultimul pas în procesul de restaurare pentru mobila din lemn, după vopsirea piesei de mobilier, este aplicarea unui strat de finisare. Există diferite produse de finisare din care poți să alegi.

    Ce poți face cu mobila veche în România: opțiuni sustenabile prin care poți să ajuți comunitățile defavorizate

    Fiecare piesă de mobilier aruncată înseamnă și mai multe deșeuri, așa că aruncarea propriu-zisă a pieselor de mobilier este o opțiune cu efecte îngrozitoare asupra mediului înconjurător. Însă mobila pe care tu vrei să o arunci poate fi utilă altcuiva.

    O poți vinde pe site-uri precum olx.ro, publi24.ro sau lajumate.ro ori pe grupurile de Facebook dedicate. Poți, de asemenea, să faci schimburi sau să donezi piesele de mobilier pe care nu le mai folosești celor care au nevoie de ele.

    Ce poți face cu mobila veche dacă nu vrei să o arunci: organizații nonprofit care se pot asigura că mobila ta va ajunge la cei care au nevoie de ea

    Dacă nu ai nevoie de mobila demodată sau ușor uzată și să te întrebi ce poți face cu mobila veche într-un mod sustenabil, doneaz-o unei organizații de caritate sau dă-o cuiva care are nevoie de ea. Există, de asemenea, grupuri de Facebook dedicate pentru donații, însă o modalitate excelentă este să apelezi la o organizație nonprofit care se ocupă de sprijinul comunităților defavorizate. Astfel, te asiguri că lucrurile tale ajung unde trebuie și, în plus, ajuți pe cineva.

    Îți prezentăm trei ONG-uri la care poți să apelezi dacă vrei să știi ce poți face cu mobila veche ajutând în proces pe cineva:

    1. Asociația Casă Bună a fost creată de Valeriu Nicolae acum mai bine de zece ani pentru a-i ajuta pe „cei care au cel mai mult nevoie de ajutor sunt și cei care, de cele mai mult ori, nu îl primesc” în slujba căreia lucrează sute de voluntari, cu același scop. Fie că ai de donat timp, ca voluntar, haine, bani sau piese de mobilier ce pot fi încă folosite poți lua legătura cu membrii asociației accesând asociatiacasabuna.ro.
    2. Fabrica de Daruri este o altă asociație care lucrează în slujba celor năpăstuiți. Este implicată în acțiuni de educație, ajutor civil și comunitar, strângere de fonduri și dezvoltare personală și comunitară. „De-a lungul timpului, am mobilat și utilat o mulțime de case cu tot ce a fost nevoie de la veselă până la aragaz, canapele, frigidere și multe altele”, consemnează site-ul lor, prin intermediul căruia îi poți contacta.
    3. O Mână de Ajutor este numele unui alt ONG prin intermediul căruia poți ajuta persoanele mai puțin norocoase. Asociația este preocupată și de domeniul educației, precum și de protecția mediului înconjurător.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments