Life

Ce să faci cu mobila veche: 14 idei care te vor inspira să nu o arunci

De câte ori nu ai văzut piese de mobilă veche aruncate la colțul străzii, abandonate în ploaie în așteptarea lucrătorilor de la salubritate? Probabil ți-a și trecut prin gând că unele dintre ele ar putea fi salvate. Ceea ce e adevărat, cu puțină creativitate și îndemânare. Uite câteva exemple.

Hârtie abrazivă (șmirghel), baiț, vopsea, un capsator de tapițerie, un metraj frumos, uneori ai nevoie de și mai puțin să dai o nouă viață unei piese de mobilă veche. Cel mai important e să ai idei și curaj, de acolo pornește tot procesul de recondiționare, restaurare sau chiar reinterpretare (numit și upcycling). Și dacă la capitolul curaj stai bine, permite-ne să venim în sprijinul tău și cu idei interesante, care să te inspire să-ți salvezi mobilierul vechi de la a lua calea ghenei.

Iar dacă nu ai experiență în a lucra cu uneltele, poți merge cu ideile de mai jos la ateliere de recondiționare de mobilă. Nu doar că rezultatul final va fi unul reușit, însă cel mai bine ceri părerea unui tâmplar sau unui tapițer dacă simți că piesa de mobilă pe cre vrei să o restaurezi ar putea avea și valoare istorică.

1. Masă veche transformată în blat pentru chiuveta din baie

a

Arhitectul Alexandru Călin de la Space Casuals a primit misiunea să recondiționeze și să amenajeze această casă interbelică din București, construită la finalul anilor ’90 într-un stil modernist specific epocii. Și ca să-i păstreze cât mai mult farmecul, a căutat să păstreze cât mai multe din elementele originale. Pe unele le-a folosit ca atare, iar pe altele le-a reinterpretat. Cel mai bun exemplu este blatul pentru chiuveta uneia dintre băi, care este de fapt o masă de dining salvată și adaptată la noul său rol.

2. Fotoliu în stil mid-century salvat și restaurat

b

Adela Chivărean este conservator-restaurator și are propriul ei atelier, Wood Doctor. Prin mâinile ei trec constant piese de mobilă veche abandonate și degradate, pe care le recondiționează și cărora le redă farmecul de altădată. De exemplu, fotoliul în stil mid-century de mai sus era într-o stare avansată de degradare când l-a găsit. După ce i-a studiat forma și caracteristicile, l-a restaurat și retapițat, iar rezultatul final i-a plăcut atât de mult încât l-a păstrat în locuința ei.

3. Mobilă veche pentru living vopsită și integrată în noul decor

c

Această casă de oaspeți din Valea Prahovei a fost, de fapt, casa în care a copilărit Vlad Savu, designer de interior și fondator After Deco, și frații lui. După ce toți membrii familiei s-au răspândit prin lume, casa a rămas nefolosită. Pentru că nu suporta gândul că va fi abandonată, Vlad a decis să o renoveze și a făcut totul cu soluții de buget. Una din aceste soluții a fost refolosirea unora dintre piesele de mobilă veche. Un exemplu este biblioteca de mai sus. Era demodată și părea că aglomerează încăperea, așa că Vlad a vopsit-o în alb, i-a schimbat feroneria și a încadrat-o în noul decor.

4. Pat salvat dintr-o casă veche de 100 ani, vopsit și integrat într-un dormitor tradițional

d

Parcă mobila nouă nu se potrivește cu ideea de casă veche de la țară, nu? Așa s-au gândit și Andra și Bogdan Pintincan când au decis să se mute într-un sat din Vâlcea, într-o casă veche de 100 ani. Așa că au făcut tot posibilul să salveze mobilierul găsit acolo. Un succes a fost patul din dormitor, care deși era demodat, se afla într-o stare bună. L-au șlefuit și refinisat și, ca să se potrivească într-un decor cu motive tradiționale românești, l-au vopsit bleu-vernil.

5. Comodă demodată reinterpretată în stil modern

e

Din dorința de a reîmprospăta amenajarea cu un buget limitat, proprietarii acestei case din Pipera au rugat-o pe Paula Persida Popescu, designer de interior, să-i ajute cu câteva idei. Și multe dintre ele au inclus refinisarea pieselor de mobilă veche. De exemplu, în living, comoda dădea un aer învechit amenajării, așa că Paula a vopsit-o în albastru și a pus-o într-o cu totul altă lumină.

6. Masă de dining refinisată pentru un decor luminos

f

Zona de dining părea întunecată și asta și din cauza mobilierului masiv din lemn. Ca să facă spațiul mai luminos, designerul de interior Paula Persida Popescu a recondiționat masa și scaunele din lemn și le-a revopsit în alb.

7. Noptieră IKEA deteriorată

g

Când spui mobilă veche, te poți referi fie la piese păstrate din amenajări vechi de zeci de ani, fie la piese pe care le-ai cumpărat în urmă cu doar câțiva ani, în stil modern, dar care s-au degradat între timp. Cum e această noptieră de la IKEA de pe care, din anumite zone, vopseaua era sărită. Așa că am trecut-o printr-un proces de „makeunder”, ceea ce tradus din engleză în termeni liberi ar însemna un proces de simplificare, ba chiar îndepărtare a unor accesorii sau finisaje. Cu hârtie abrazivă și câteva ore de muncă, am scăpat și de vopseaua degradată și am descoperit și textura interesantă a lemnului de dedesubt.

8. Noptiere din sertare cu picioare metalice

h

Uneori, nu toate elementele dintr-o piesă de mobilă veche merită sau pot fi salvate. De exemplu, noptiera de mai sus e făcută doar dintr-un sertar, pe care proprietarul l-a vopsit și căruia i-a adăugat picioare metalice de tipul „hairpin”. E un proiect simplu și foarte economicos dacă ai nevoie de noptiere noi.

9. Dulap de haine transformat în coffee bar

i

Un trend în creștere acum este amenajarea unui bar de cafea în locuință. Și dacă n-ai bugetul necesar să cumperi mobilier nou pentru asta, îl poți refolosi pe cel vechi. Barul din imagine este făcut dintr-o vitrină demodată vopsită, căreia i-au fost demontate ușile și unul din rafturi.

10. Insulă de bucătărie făcută dintr-o comodă veche

j

Chiar și o comodă veche, masivă, poate fi reinterpretată. Oferă mult spațiu de depozitare, așa că o poți transforma în insulă de bucătărie. Trebuie doar să-i adaugi un blat de lemn și să o refinisezi, dacă nu-ți mai place aspectul ei original.

11. Comodă veche refinisată și transformată în mască de chiuvetă

k

Tot cu o comodă veche poți crea și o mască nouă pentru chiuveta de la baie. Cea de mai sus e o comodă destul de mică, dar care se potrivește la fix în baia în stil shabby chic. Lemnul a fost vopsit într-un roz pal, iar blatul decupat cât să acomodeze instalațiile sanitare ale chiuvetei.

12. Centru de imprimare pentru lucrul de-acasă făcut într-o comodă veche

l

Dacă n-ai nevoie nici de insulă de bucătărie, nici de macă de chiuvetă, dar totuși încă ai o comodă veche, o poți transforma într-o stație de printare pentru lucrul de acasă. De când cu pandemia, probabil ți-ai amenajat și tu un birou de work from home și, dacă lucrezi mult cu acte, cel mai probabil ai înghesuit pe el și o imprimantă. Cu o comodă veche poți să-i amenajezi un loc special unde să nu te mai încurce.

13. Dulap recondiționat și împrospătat cu o pată de culoare

m

Dulapul din imagine păstrează, în mare parte, aspectul original, însă proprietarul i-a împrospătat aspectul cu o pată de culoare. A vopsit doar interiorul rafturilor, pentru ca piesa de mobilă veche să-și mențină farmecul inițial. Și dacă nu ai ceva asemănător în casă, poți face dintr-o secțiune de bibliotecă veche. Multe case sunt populate, încă, de acele biblioteci clasice cu rafturi cu uși la bază și rafturi deschise peste ele. Ca să arate ca în imagine, trebuie doar să-i adaugi niște picioare de lemn.

14. Mix&match: bibliotecă veche din lemn cu

n

Într-un stil asemănător piesei de mai sus, și această bibliotecă veche atrage atenția prin interiorul rafturilor. În loc de vopsea, poți folosi tapet cu motive florale sau orice model se potrivește în amenajarea ta. Pentru continuitate și un efect asemănător celui din exemplu, vopsește ușile dulapului în culoarea de pe fundalului tapetului ales.

Foto: colaj After Deco/Mădălina Ciobanu/Wood Doctor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Before&after: de la o casă din 1887 la o casă inteligentă, cu 125.000 eu...