LIFE

15 metode prin care poți răcori casa fără aparat de aer condiționat

În lunile caniculare este tentant să cumperi un aparat de aer condiționat sau să te pui în fața unui ventilator. Dar astea nu sunt singurele trucuri ca să scapi de zăpușeală. Se pare că sunt o mulțime de metode pentru răcorirea casei, fără să îți încarci factura de la curent. Cei de la Huff Post au descoperit 15 astfel de moduri, pe care dacă le urmezi, vei face mai ușor față caniculei.

Economisește bani la factura de energie electrică și aplică niște trucuri care te salvează de disconfort pe timp de vară. Sunt simple și rapide, ai nevoie de niște sticle cu apă, cearșafuri din bumbac și alte câteva lucruri pe care ți le povestim în continuare.

1. Ține jaluzelele trase

răcorirea casei vara jaluzele
Când e soarele puternic, ține jaluzelele trase, ca să nu se încălzească prea tare casa

Site-ul Family Handyman scrie că 30 la sută din căldura nedorită vine prin intermediul ferestrelor. Dacă folosești jaluzele sau draperii poți economisi până la șapte la sută la facturi și să scazi temperatura din interior cu până la șase grade Celsius. Cu alte cuvinte, să-ți tragi jaluzelele sau draperiile îți vei proteja casa să nu devină o seră în miniatură, mai ales dacă ai ferestre spre sud și vest.

2. Și mai bine, investește în draperii blackout

răcorirea casei vara draperii
Draperiile blackout te vor proteja cel mai bine de soare

Draperiile blackout blochează razele soarelui și izolează natural camerele în care sunt puse. Consumer Reports recomandă draperii în culori neutre cu suporturi din plastic alb ca să reduci acumularea de căldură cu până la 33 la sută.

3. Ai grijă cu ușile

Închiderea camerelor pe care nu le folosești va bloca circularea curentului, în cea mai caldă parte a zilei. Ar fi bine să capitalizezi și de pe urma nopților mai răcoroase, să lași aerul să circule natural prin casă.

4. Dă drumul mai degrabă la ventilator în loc de AC

Ventilator și gheață,echipa perfectă pentru răcorirea casei pe caniculă

Aerul condiționat nu-ți poate oferi o briză umedă ca de mare, dar trucul ăsta da. Umple un bol cu gheață și poziționează-l în fața unui ventilator mare ca aerul să fie mai rece și umed. O să-ți placă, e magică senzația.

5. Schimbă cearșafurile

Pe lângă faptul că schimbarea regulată a cearșafurilor aduce prospețime în cameră, dar te ajută și să o menții mai răcoroasă. Materialele precum flanelul și păturile fleece sunt minunate ca să mențină căldură, dar bumbacul este cel mai potrivit vara, fiindcă permite aerului să circule și e răcoros. Ca bonus, poți să-ți iei o pernă cu hrișcă. Fiindcă cojile de hrișcă au spațiu între ele, nu vor menține temperatura corpului tău ca pernele convenționale, chiar dacă sunt îndesate într-o față de pernă.

6. Setează ventilatoarele de tavan să meargă invers

Poate nu știai, dar ventilatoarele de tavan trebuie ajustate sezonier. Vara trebuie să meargă invers mișcărilor de ceas pe o viteză mare. Astfel aerul venit de la ventilator va crea un efect răcoros.

7. Temperatura corpului tău, nu a casei

răcorirea casei vara băuturi cu gheață
Răcorește-te din interior cu băuturi răcoritoare cu gheață

Dacă strămoșii tăi au putut trăi fără aer condiționat, și tu poți. De la băuturi răcoritoare cu gheață la aplicarea unor compresii reci pe gât și încheieturi, să te răcorești din interior nu e o idee rea. Alte trucuri ar fi folosești doar anumite tipuri de haine și să-i spui partenerului că abia când încep să cadă frunzele mai stați îmbrățișați. Poți încerca și să-ți ții un bol cu apă rece lângă pat și să-ți înmoi picioarele în el dacă ți-e foarte cald noaptea.

8. Pornește ventilatorul din baie

Sau pe cel din bucătărie. Ambele trag aerul fierbinte care se ridică după ce gătești sau faci un duș.

9. Protejează-ți patul de căldură

Mergi direct la sursă și ia-ți o pernă cu gel pe care să dormi vara. Pentru picioare umple o sticlă cu apă și pune-o în congelator înainte să o pui la picioarele patului. Sună ciudat, dar să-ți umezești puțin cearceafurile sau să le bagi la congelator înainte de culcare, te va răcori ca lumea.

10. Dormi cât mai jos

răcorirea casei vara saltea
Poți dormi direct pe saltea pe podea, unde e mai răcoare

Căldura se ridică, așa că, dacă stai la casă, dormi mai bine pe canapeaua de la parter sau la subsol. Dacă stai în apartament, îți poți pune salteaua direct pe podea, dacă e mai răcoros la nivelul ăla.

11. Lasă aerul nopții să între în casă

În lunile de vară, temperaturile pot scădea pe timp de noapte. Dacă în zona în care stai ai parte de asta, profită la maxim de aceste ore răcoroase și lasă ferestrele deschise înainte să te bagi în pat. Poți chiar să-ți faci un tunel al vântului dacă îți pui strategic ventilatoarele pe diagonala curentului de aer venit de afară. Trucul ăsta va maximiza puterea de răcire. Doar să închizi ferestrele și să tragi draperiile înainte să se încălează prea mult dimineața.

12. Trucuri cu ferestre

Pune un ventilator spre fereastra deschisă, ca să dea aerul cald afară. Mai poți și să uzi un cearceaf pe care să-l agăți în fața ferestrei, ca o cortină pentru un aer umed și răcoros.

13. Renunță la becurile incandescente

Dacă ai avut vreodată nevoie de motivație ca să faci trecerea la becurilecu led sau fluorescente, acum ai ocazia. Becurile incandescente consumă aproximativ 90 la sută din energie în căldura pe care o emit, deci dacă renunți la ele, vei vedea o diferență și la răcorirea casei și la factura electrică.

14. Fă grătare, dacă stai la curte

răcorirea casei grătar
Gătește afară, la grătar, ca să nu încălzești casa

Este cumva evident, dar cuptorul și aragazul, folosite vara, îți vor încălzi casa. Dacă deja e cald, ultimul lucru de care ai nevoie e un cuptor pornit. Bucură-te și de aer și de momentele din curte gătind afară, la grătar.

15. Fă câteva îmbunătățiri pe termen lung

Dacă nu vrei să-ți iei aer condiționat, poți să faci câteva schimbări ca să-ți păstrezi casa răcoroasă mai mult timp. O altă schimbare pe care o mai poți face este să pui o folie de protecție fumurie pe geamuri și are cam același scop ca niște jaluzele. Mai poți să plantezi copaci sau viță în apropiere de ferestrele care stau în soare. Astfel te vei proteja natural de razele solare și casa nu va mai absorbi atât de multă căldură. Este un efort care merită.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Am gătit cele mai cunoscute paste de pe Tik Tok într-o bucătărie smart și n...