Cum să plantezi și să crești legume din resturi, în ghiveci sau în grădină
publicat pe 22 mai 2020Nu ai nevoie de o grădină ca să crești câteva legume, ci sunt suficiente și niște ghivece. Nu vei avea roade multe, dar suficiente pentru a le folosi în mâncarea de zi cu zi. Cum crești legume și fructe în ghiveci pe balcon? Din resturile celor pe care le-ai cumpărat de la piață.
Ca să-ți fie mai ușor și să știi ce ai de făcut, urmează instrucțiunile celor de la The Spruce despre cum să crești legume din resturi.
Ceapă verde
Cumpără ceapa verde căreia nu i-a fost tăiată partea cu rădăcina și fă-ți un stoc de ceapă crescută chiar de tine. Ca să faci asta, urmează pașii următori:
- Taie ultimii doi sau trei centimetri din firul de ceapă (bulbul, partea cu rădăcini).
- Plantează bucățile în ghivece sau în grădină.
- Asigură-te că ai acoperit complet bulbii, dar vârful să fie la vedere. Udă ceapa regulat și urmărește cum crește.
- Ca să te bucuri de recoltă, taie frunzele verzi atât cât ai nevoie. Dacă lași bulbii albi în ghiveci, vor face frunze noi, pe care le vei putea folosi. În principiu vei putea obține trei-patru recolte dintr-o ceapă, înainte să trebuiască să plantezi alta.
Țelină
- Taie frunzele de la țelină ca să rămâi doar cu leguma.
- Pune bucata de țelină într-un bol cu partea unde au fost frunzele în sus. Adaugă apă cât să fie toată țelină scufundată.
- Pune bolul într-un loc luminos și așteaptă să se formeze frunze și rădăcini (durează doar câteva zile).
- Plantează țelina într-un ghiveci încăpător sau în grădină. Acoperă cu pământ totul, mai puțin frunzulițele.
- Așteaptă să crească tulpinile și taie cât ai nevoie. Atâta timp cât țelina stă în pământ, va face tulpini noi la nesfârșit.
Ghimbir
- Pune ghimbirul la înmuiat peste noapte. Apoi taie-l în bucăți, dar păstrează doar cele cu muguri de creștere pe ele. Plantează ghimbirul cu mugurii în sus sau într-o parte. Important este să nu fie puși în jos.
- Udă regulat, fiindcă ghimbirului îi place umezeala, dar ai grijă să nu-l îneci cu apă. Ca să recoltezi, pur și simplu scoate unul dintre rizomi (bucăți) și taie cât ai nevoie.
Salată
- De fiecare dată când te duci în grădină (sau la ghiveci) să iei frunze de salată, lasă pe cele interioare neatinse.
- Atâta timp când coroana plantei rămâne intactă, va produce frunze noi tot sezonul.
Ananas
Ok, ananasul nu e legumă, dar este inclus aici, fiindcă și el este ușor de crescut din resturi.
- Taie partea de sus a ananasului (coroana) și scoate bucata de fruct rămasă de pe ea.
- Desfă frunzele de la baza coroanei ca să ajungi la mugurii de unde se vor forma rădăcinile (sunt ca niște mici puncte).
- Rupe frunzele de la baza coroanei, cam doi sau trei centimetri. Bucata rămasă pune-o deoparte pentru câteva zile ca să se vindece tăieturile și să se usuce.
- Plantează apoi coroana de ananas în pământ, udă bine și pune ghiveciul într-un loc luminos.
- Udă ananasul regulat, o dată pe săptămână, poate chiar mai des la început. Planta va da rădăcini și va începe să crească în aproximativ două luni, dar ca să facă fructe va trebui să aștepți doi-trei ani.
Cartofi
- Taie aproximativ trei centimetri dintr-un cartof, din zona care are unul sau doi muguri.
- Lasă bucata o zi sau două ca să se usuce.
- Apoi planteaz-o în pământ cu mugurii în sus.
Cartofi dulci
- Îngroapă cartoful dulce (sau o parte din el) sub un strat subțire de pământ.
- Așteaptă să crească tulpini din cartof până ajung la înălțimea de aproximativ 10 centimetri.
- Scoate tulpinile din cartofi și plantează-le.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.