DESIGN INTERIOR

10 piese și decorațiuni din dormitorul bunicilor care sunt din nou la modă

  Piesele vechi din anii ’60-’70 revin la loc de cinste pe noptierele, pereții și paturile pasionaților de design. Odată considerate vechituri, uitate în pivnițe, în cutii cu amintiri sau pe rafturile magazinelor de obiecte la mâna a doua, acum sunt din nou la modă, folosite ca decorațiuni pentru dormitor.

  Tendințele sunt ciclice, ar spune designerii. Ce e vechi și demodat azi, s-ar putea să-ți pară din nou frumos mâine. Așa că nu ne mai miră că se întorc în scenă piese precum mileurile bunicii ori carpetele de pus pe pereți. Deși vin sub o denumire aparent nouă, e greu să nu-ți dai seama că sunt, de fapt, aceleași vechituri, dar reinterpretate. Și având în vedere că stilul numit Grandmillenial Design este în creștere și designerii spun că va domina anul 2021, parcă-ți vine să le pui din nou pe lista cu dorințe.

  Iată câteva exemple de accesorii și decorațiuni pentru dormitor care erau populare pe vremea bunicilor și sunt din nou la modă conform Apartment Therapy, dar și potrivit tendințelor populare de pe platforme de inspirație ca Instagram și Pinterest.

  1. Cuverturile cu finisaj de chenilă

  a

  Dacă în copilărie te fascina textura modelului reliefat al cuverturilor de pe patul bunicilor, te vei bucura să afli finisajul de chenilă e din nou la modă. Denumirea vine de la cuvântul franțuzesc „chenille”, care înseamnă omidă. Țesătura de chenilă are o textură moale, catifelată, care amintește într-un fel de perii de pe corpul unei omizi. Și tocmai modelul reliefat face aduce acest tip de cuvertură înapoi în vârful acestui top cu decorațiuni pentru dormitor, pentru că aduce un plus de textură în amenajare.

  2. Fotoliul mid-century modern

  b

  Stilul mid-century modern a căpătat multă popularitate în ultimii ani, așa că nu ne miră că o piesă de mobilier specifică lui ajunge din nou în tendințe. Mai ales dacă bunicii tăi locuiau la oraș prin anii 1960, sigur ai stat măcar o dată pe un astfel de fotoliu în copilărie. Acum se vând la prețuri mici pe platforme precum OLX și dacă ai noroc să știi vreun expert în recondiționare de mobilă, le poți da o nouă viață.

  3. Quiltul sau pătura matlasată

  c

  În engleză quilt, în română pătură matlasată, indiferent care dintre aceste două denumiri îți e familiară, știi despre ce e vorba. Cel mai probabil, pentru că ți-a ținut de cald într-o noapte petrecută la bunici. Poate că atunci nu ai considerat că astfel de pături au cine știe ce valoare estetică, însă acum sunt considerate decorațiuni pentru dormitor și sunt expuse la suprafața patului, nu sub cuverturi, cum le țineau bunicile noastre.

  4. Tapetul cu model floral

  d

  Mult timp, tapetul a fost considerat complet demodat și depășit. Însă de câțiva ani, el a revenit în trendurile de design interior, iar în ultima perioadă, chiar și cel cu model floral a reușit să recâștige teren. Bunicii noștri aveau pereții acoperiți cu astfel de tapet în nuanțe pastelate precum bleu, vernil sau chiar roz pal. Modelele care se poartă acum sunt ceva mai îndrăznețe și aduse în actualitate.

  5. Mileurile

  e

  Mileurile și-au făcut de câțiva ani revenirea în scena tendințelor de design, doar că au primit o reinterptare. Artizani din toată lumea le fac sub denumirea de macrame și le vând ca decorațiuni de perete pentru dormitor sau chiar și living. Sunt la mare căutare pentru iubitorii stilului boho. Deși diferă tehnica, căci mileurile se fac cu croșeta, iar macrameurile sunt, practic, secvențe de noduri, se cunoaște asemănarea produsului final.

  6. Ceasul deșteptător

  f

  Poate părea puțin ciudat să-ți mai cumperi un ceas deșteptător când poți activa oricând alarma de pe telefon. Totuși, pe lângă utilitate, poate avea acum și valoare estetică. Ceasurile deșteptătoare retro sunt la mare căutare și sunt decorațiuni potrivite pentru un dormitor în stil Grandmillenial. Oricum, s-ar putea să fie mai eficiente să te trezească dimineața decât cele cinci alarme consecutive pe care ți le setezi în aplicația de pe smartphone.

  7. Tapiseriile

  g

  Dacă mai ai uitată prin vreo pivniță carpeta cu „Răpirea din serai”, nu te grăbi să o arunci. Tapiseriile sunt din nou la modă, și dacă la nivel internațional sunt populare cele cu modele geometrice sau abstracte, la noi se caută din nou cele cu scene celebre.

  h

  Deși sunt considerate kitschoase, le găsești de cumpărat pe OLX la sume de câteva sute de sau chiar mii de lei.

  8. Pernele decorative rotunde

  i

  Dacă vrei o amenajare în stil retro, uneori e suficient să adaugi câteva decorațiuni pentru dormitor de pe vremea bunicii. Cum sunt pernele decorative rotunde, tapițate în stil „pintuck”, adică cu un model concentric cusut în mijloc cu un nasture.

  9. Goblenul

  j

  Indiferent dacă bunicii tăi locuiau la țară sau la oraș, trebuie să fi văzut măcar un goblen în copilărie. Sunt acele pânze brodate cu fel de fel de peisaje, modele florale sau scene cu personaje. Mai nou, au căpătat noi forme, pânzele albe au fost înlocuite cu plase transparente și unii artizani au înlocuit peisajele cu mesaje amuzante. Un lucru e cert, totuși: au revenit în tendințe.

  10. Cerga sau pătura din lână

  k

  O cergă este o țesătură groasă din lână care se așterne pe pat. Se găsește și acum în locuințele de la țară, iar mai nou a revenit în trendurile de decorațiuni pentru dormitor. Dacă te-ai întâlnit cu ea în copilărie, probabil îți amintești că este destul de inconfortabilă pe piele, însă poate fi un element decorativ potrivit în amenajările rustice, tradiționale sau chiar boho. Iar dacă o pui peste plapuma cu care te învelești, îți va da și acel sentiment confortabil de pătură grea care parcă te îmbrățișează.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 piese și decorațiuni din dormitorul bunicilor care sunt din nou la modă