Camera copilului

Cum organizezi camera copilului atât de eficient încât să-i fie birou, loc de joacă și dormitor

    Pentru organizarea spațiului în camera copilului ai nevoie de un plan, de câteva reguli foarte simple și de multă imaginație.

    Când vezi în jurul tău o mulțime de jucării, haine și alte mizilicuri de-ale celui mic, pare greu de crezut că le poți pune pe toate la locul lor. Ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi care să înlesnească procesul.

    Fă un plan pentru organizarea spațiului în camera copilului

    Înainte să te apuci de treabă, fă un inventar al activităților pe care cel mic le desfășoară în camera lui, al lucrurilor de care are nevoie și al mobilierului pe care îl ai la dispoziție pentru organizarea spațiului în camera copilului.

    Munca-i pe jumătate gata odată ce știi cu ce lucrezi. Fă rapid o schiță a camerei, chiar și de mână, cu creionul. Încearcă să aranjezi, în primul rând, obiectele care ocupă cel mai mult spațiu, cum sunt patul și dulapul.

    Dacă te răzgândești, nu-i nimic. Ștergi sau faci o altă schemă pentru organizarea spațiului în camera copilului. La final, poți compara toate ideile și să o alegi pe cea mai bună.

    Sfaturi practice: 

    • Patul trebuie poziționat astfel încât cel care doarme în el să poată vedea ușa, ideal și geamurile. O idee bună nu doar potrivit regulilor Feng-Shui – prin acest amplasament vei oferi spori confortul copilului în timpul somnului pentru că va avea în permanență la vedere intrarea în cameră. Acest lucru este important având în vedere că la vârsta copilăriei poate dezvolta diverse temeri în timpul nopții.
    • Când copilul tău merge la școală, încearcă să găsești un loc pentru birou astfel încât, în timp ce scrie, lumina să-i cadă pe foaie – să nu fie umbrită. În acest fel, cât timp este zi afară își poate face temele fără lumină artificială.

    Depozitează lucrurile pe pereți

    organizarea spatiului in camera copilului vertical
    Lasă podeaua liberă și depozitează totul pe etajere

    Profită de spațiul vertical pentru depozitare – astfel, vei lăsa podeaua liberă, iar cel mic va avea suficient spațiu să se joace în voie.

    Câteva idei cu care te poți juca: 

    • Adaugă rafturi pe care să așezi jucăriile și cărțile. Optează pentru o bibliotecă clasică sau încearcă ceva mai neconvențional, cum ar fi o scară de lemn.
    • Alege un decor tematic împreună cu copilul tău. Organizarea spațiului în camera copilului nu trebuie să fie numai un proiect funcțional. Dimpotrivă, decorează pereții cât mai mult pe placul lui. Încearcă un tapet colorat, o colecție personală de poze sau orice altă idee năzdrăvană: tapet cu planetele, cu animale, cu o pistă de curse sau cu un acvariu.
    • Creează un loc dedicat activităților fizice. Poate fi un spalier, o mică trambulină, un loc de cățărat sau un leagăn. Nimic nu-i prea îndrăzneț pentru camera copilului.

    Pune fiecare lucrușor în categoria de care aparține

    organizarea spatiului in camera copilului depozitare
    Ține jucăriile la îndemână, în cutii și sertare

    Organizarea spațiului în camera copilului trebuie să respecte aceleași reguli ca orice altă încăpere din casă când vine vorba de ordine. Un spațiu în care fiecare obiect are un loc al său este unul mai ușor de întreținut.

    Provocarea cea mai mare este să păstrezi jucăriile mereu în ordine. Sunt multe, mici, colorate și în forme foarte variate. Așază-le pe toate la un loc în cutii sau coșuri. Hainele, rechizitele, încălțămintea, toate trebuie ordonate în dulap.

    Dacă te descurci cu organizarea, însă îți lipsește imaginația, iată cum amenajezi camera pentru băieți, de la pardoseală, la mobilier.

    Idei cameră copii: reguli în amenajarea camerei copilului care te vor ajuta să faci schimbări pe măsură ce crește fără mari investiții

    Când decorezi camera unui copil mai mare, implicarea acestuia în proiectul de amenajare este foarte importantă, pentru că spațiul trebuie să se plieze pe dorințele și personalitatea lui. Pe de altă parte, atunci când proiectezi o cameră pentru un copil mai mic, ai o mai mare libertate de decizie în privința designului. Există însă câțiva indici de care trebuie să ții cont în ambele cazuri.

    1. Comunica cine ocupă camera

    Decorează pereții camerei cu accesorii personale care spun câteva lucruri despre cine o ocupă. Dacă vorbim despre un copil mai mare, obiectele de decor și amenajarea funcțională – un spațiu pentru teme, citit, activități artistice – trebuie alese atent, în urma unor discuții despre cu copilul despre preferințele și pasiunile lui.

    camera copil colorata
    Afișele înrămate sunt o modalitate grozavă de a personaliza și înveseli camera copilului.

    Dacă ai un copil mic, cu o vârstă mai mică de patru ani, poți personaliza camera, astfel încât aceasta să reflecte identitatea copilului tău, cu obiecte de decor personalizate: fotografii, portrete sau un afiș DIY făcut cu acuarele cu inițialele copilului. Acordă atenție, chiar dacă copilul este mic, lucrurilor pentru care acesta are o afinitate. Poți include jucării, cărți sau activități creative. Fiecare copil este unic.

    2. Creează zone confortabile de lectură

    cort camera copil
    Un cort decorat cu luminițe poate fi cadrul perfect pentru poveștile de dinainte de culcare.

    Cititul este o activitate pozitivă cu efecte fantastice în dezvoltarea copilului. Gândește un colț confortabil pentru lectură în camera copilului tău. Amenajează o zonă confortabilă, cu perne și pături pufoase în care copilul tău poate citi sau, dacă vorbim despre un copil mic, în care să-i poți citi tu poveștile preferate.

    loc citit camera copil
    Pentru copiii mai mari, un colț amenajat chiar lângă fereastră este o idee de decor creativă.

    Forturile și corturile de interior sunt perfecte, foarte atractive pentru copii mici, având de altfel și o estetică plăcută. Pentru un copil mai mare recomandăm un fotoliu confortabil, un bean bag sau un pervaz lat, cu perne moi.

    3. Alege postere sau hărți educative în funcție de categoria de vârstă

    camera adolescent decor luminos
    Îmbogățește decorul camerei prin aplicarea unor decorațiuni de perete.

    Posterele înrămate sau prinse într-un suport de perete îmbogățesc designul unei camere. Copiii mici pot avea camera decorată cu postere educaționale cu alfabetul, cu cifre sau animale ori alte elemene din natură, în timp ce în camera unui copil mai mare se potrivesc hărțile ori, în funcție de vârstă, obiecte precum un tabel periodic creativ, un calendar sau un panou pe care pot fi agățate, la vedere, notițe. Acordă atenție activităților copilului tău, în funcție de categoria de vârstă.

    4. Optează pentru o paletă cromatică liniștită și pentru accesorii decorative colorate

    idei camera copii montessori
    Tonurile neutre sunt întotdeuauna o alegere inspirată pentru camera copilului.

    Copiii și adulții au adesea preferințe de stil diferite când vine vorba de decor; o modalitate de a vă întâlni la jumătatea drumului este să vopsiți pereții într-o culoare deschisă și elegantă, și să adăugați culoare prin accesorii și jucării.

    idei camera copii cu lemn
    Mobilierul și accesoriile din lemn creează o atmosferă calmă și caldă în camera copilului.

    Dacă vopsești camera într-o culoare subtilă, neutră sau pastelată, probabilitatea de a obosi din cauza culorilor puternice este în mod evident mai mică. În plus, o astfel de paletă cromatică este foarte versatilă – poți schimba decorul fără a fi nevoie să revopsești pereții de fiecare dată. Accesoriile și decorațiunile, chiar și mobilierul, pot fi însă colorate. Arta, jucăriile și corpurile de iluminat sunt doar un exemplu. Acestea pot fi schimbate pe măsură ce copilul crește.

    5. Lasă loc pentru schimbări

    decor colorat camera copil
    Lasă suficient spațiu în cameră pentru activități.

    Deși nu este un lucru tocmai ușor de acceptat pentru cei mai mulți dintre părinți, copilul crește, așa că preferințele lui, dar și nevoile amenajării se schimbă. Una dintre cele mai mari provocări ale decorării camerei copilului tău este nevoia de a face upgrade frecvent – ​​nevoile și preferințele copilului tău se vor schimba cu siguranță pe măsură ce crește. Asigură-te că există suficient spațiu pentru a schimba decorul într-o schemă adecvată vârstei, atunci când este necesar. De aceea, o schemă neutră este o sugestie valoroasă.

    Te poți afla în situația în care trebuie să faci modificări odată la câteva luni, în funcție de noile hobby-uri ale copilului. Poți schimba tablourile și posterele din cameră cu ușurință, însă un sistem de rafturi, de exemplu, sau zonele de depozitare trebuie gândite astfel încât să poată fi folosite pe termen luni. Sfatul nostru este să lași un colț liber în cameră. Acesta poate fi ocupat de un instrument muzical sau un canvas.

    6. Înveselește camera printr-un perete accent

    camera copil bleu
    Creează un perete accent folosind vopsea sau tapet.

    O cromatică pastelată sau neutră poate fi complimentată de un perete accent, pe care poți să îl vopsești diferit sau pe care poți să aplici tapet. Astfel aduci un plus de veselie și dinamism în decor.

    În cazul copiilor mici poți crea un perete accent cu ajutorul vopselei negre speciale care funcționează ca o tablă de scris.

    7. Dă-ți voie să te joci în alegerea covoarelor

    idei camera copii decor colorat
    Covoarele pot servi drept pot servi drept spații confortabile de joacă.

    Covoarele sunt o modalitate grozavă de a aduce un strop de culoare și căldură în camera copilului. În plus, pot servi drept spații confortabile de joacă. Copiii mici petrec mult timp pe jos în compania jucăriilor, în timp ce copiii mai mari se pot juca, cu prietenii, jocuri de societate.

    Te sfătuim să alegi covoare ușor curățat și să le coordonezi din punct de vede estetic cu celelalte obiecte din cameră.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum organizezi camera copilului atât de eficient încât să-i fie birou, loc d...