LIFE

Rețeta unei case bine organizate: ce metode să aplici și ce greșeli să eviți

publicat pe 26 feb. 2021

    Chiar dacă nu crezi în rețete magice, atunci când e vorba de organizarea casei ele chiar există. Îți poți crea un sistem care să funcționeze perfect pentru tine și stilul tău de viață. Iar dacă nu știi de unde să începi, îți spunem de ce să ții cont atunci când te apuci de decluttering, care-s cele mai populare metode prin care poți păstra ordinea, dar și care-s greșelile de organizare a casei pe care să le eviți.

    De Marie Kondo sigur ai auzit până acum. E un soi de guru al ordinii în casă. A scris cărți, a apărut în emisiuni și are chiar și o serie pe Netflix, Tidying Up with Marie Kondo, în care merge prin casele oamenilor și le transformă viața învățându-i să fie mai ordonați.

    Metoda KonMari pentru organizarea casei

    Cartea Magia Ordinii – Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa a devenit un fenomen cultural și a inspirat mulți oameni care nu se încumetau să renunțe la excesul de lucruri, să arunce sacoșe întregi. Cartea se bazează pe metoda lui Kondo pentru organizarea casei sau a biroului, numită Metoda KonMari, metodă care poate fi un pic radicală.

    Această metodă te încurajează să renunți la lucruri inutile sau, așa cum zice Marie, care nu îți mai „aduc bucurie” și să le păstrezi doar pe cele utile și pe cele care chiar înseamnă ceva pentru tine. Este o metodă  care s-ar putea să nu fie potrivită pentru toată lumea. Ca să vezi dacă ți se potrivește, află care sunt principalele caracteristici ale metodei de organizare dezvoltată de experta japoneză și cum să eviți cele mai comune greșeli de organizare.

    Fii pregătită să renunți la lucruri

    Metoda konMari
    Va trebui să faci ordine doar în lucrurile pe care le păstrezi

    Deși titlul cărții te poate face să crezi că Metoda KonMari te va ajuta să-ți organizezi miile de lucruri din casă, nu despre asta este vorba. Este mai degrabă despre a renunța la lucruri. Teoria lui Kondo se referă la faptul că odată ce renunți cu mai multă ușurință la lucruri, cu atât îți va fi mai ușor să faci curat în spațiu și să păstrezi ordinea.

    Obține o nouă mentalitate

    Metoda KonMari îți explică cum să scapi de aglomerația fizică din casă. Dar dincolo de asta, tehnica ei este despre a obține o nouă mentalitate când vine vorba de dezordine și organizare. Kondo își încurajează clienții să facă ordine constant și să scape de lucrurile care nu mai sunt necesare, în loc să facă curățenie generală din când în când.

    Fă ordine în toată casă deodată

    Metoda KonMari te îndrumă să faci ordine în toată casa deodată, nu gradual prin pași mici. Kondo spune că să scapi de dezordinea din toată casă dintr-un foc te va ajuta să nu te întorci la obiceiurile vechi care-ți aglomerau spațiul. Gândește-te la procesul inițial ca la un „eveniment special”, nu ca la sarcinile de curățenie regulate. Odată ce vei scăpa de toate lucrurile de care nu ai nevoie îți va fi mult mai ușor să faci curățenie și să-ți menții casa organizată.

    Nu te baza pe depozitare

    Kondo nu este o susținătoare înfocată a spațiilor de depozitare. „Să depozitezi lucrurile creează iluzia că problema cu dezordinea a fost rezolvată”, scrie ea. Spațiile de depozitare, cum ar fi dulapurile și rafturile, ar trebui să fie folosite ca parte din stilul tău de viață și să aibă în ele numai lucrurile pe care chiar le folosești și-ți plac.

    Fă ordine pe categorii, nu pe încăpere

    Ordonează-ți toate hainele, nu doar pe cele dintr-un singur compartiment

    Kondo accentuează că e mai bine să ordonezi lucrurile pe categorii, nu pe baza locului unde sunt depozitate. De exemplu, să zicem că-ți ții hainele în mai multe locuri, o parte din ele sunt în dressing, altele prin dulapuri sau cutii. În loc să faci ordine în fiecare din ele în zile diferite, scoate hainele din toate locurile în care sunt depozitate și aranjează-le într-o singură zi.

    Folosește sistemul în două părți

    Metoda KonMari are două părți: aruncatul și organizatul. Întâi trebuie să scapi de toate lucrurile pe care nu le mai folosești sau nu te mai bucură, ca să scapi de dezordine. Apoi poți să treci la partea de organizare pentru lucrurile pe care plănuiești să le păstrezi.

    Vizualizează-ți viața

    Kondo le cere clienților să-și imagineze viața pe care vor să o trăiască. Notează-ți fiecare dorință sau scop ca să evaluezi de ce vrei să faci fiecare lucru în parte. De exemplu, dacă îți dorești să faci yoga zilnic, s-ar putea să realizezi că vrei mai mult timp ca să te relaxezi. Sau poate vrei să scapi de durerile de spate prin pozițiile de yoga.

    Învață cum să împăturești hainele

    Metoda lui Kondo de împăturire a hainelor îți va face mai mult spațiu

    Un pas important în organizarea casei, potrivit lui Kondp, pune mult accent pe împăturirea hainelor. După ce alegi ce păstrezi, trebuie să decizi ce faci cu hainele. Dacă nu este un articol care trebuie să stea pe umeraș, atunci trebuie să-l împăturești într-un anumit fel. În felul ăsta hainele vor ocupa cât mai puțin spațiu și vor fi ușor de găsit în dulap.

    Organizarea casei: procesul trebuie să fie personal

    Kondo spune că atunci când faci ordine totul se rezumă la un proces personal. Fă singură asta, fiindcă doar tu ești în măsură să știi care lucruri îți aduc bucurie. Și nu arunca lucrurile altcuiva care locuiește cu tine fără ca persoana respectivă să-și dea acordul, fie că e vorba de o prietenă, partenerul de viață sau copilul tău.

    Nu evita soluțiile extreme

    Kondo susține să scapi de aproape toate hârtiile din casă, inclusiv de fotografii și cărți, și să le păstrezi numai pe cele care sunt cu adevărat importante pentru tine. Poate că pare o soluție extremă, dar în final s-ar putea să realizezi că lucrurile alea nefolosite nu făceau decât să-ți ocupe aiurea spațiul și să adune praful.

    Depozitează lucrurile împreună

    organizarea casei metoda KonMari depozitare
    Depozitează anumite categorii de lucruri împreună

    Kondo susține „simplitatea maximă” când vine vorba de depozitare. Un principiu ar fi să păstrezi lucrurile împreună decât să le depozitezi în locuri diferite prin casă. De exemplu, păstrează paltoanele și gecile într-un singur dulap, nu împrăștiate prin mai multe locuri sau agățate în cuier pe hol. Fă asta pentru fiecare cameră. În bucătărie păstrează toate recipientele pentru băut într-un compartiment al dulapului.

    Cum să eviți cele mai comune greșeli de organizare cu Metoda KonMari

    Oricât de bine sună trucurile lui Marie Kondo, unele s-ar putea pur și simplu să nu funcționeze pentru tine. Așa că te poți abate de la ele sau le poți adapta la propriile tale nevoi. Uite cum să eviți cele mai comune greșeli de organizare și cum să adaptezi metoda KonMari ca să fie potrivită pentru tine.

    1. Nu te baza prea mult pe ideea că obiectele pe care le păstrezi trebuie „să-ți aducă bucurie”

    Pentru unii ideea asta funcționează, dar pentru alții s-ar putea să fie inutilă. Sunt oameni cărora le este greu să asocieze sentimentul de bucurie cu lucrurile materiale, mai ales când vine vorba de ceva necesar, dar plictisitor precum peria pentru WC. Alții se bucură de aproape tot ce dețin, indiferent dacă acele lucruri sunt utile pentru stilul lor de viață.

    Gândește-te la fusta aia faină pe care ai cumpărat-o acum zece ani, dar n-ai purtat-o. O ții în dulap fiindcă o iubești, dar asta nu înseamnă că n-o poți dărui cuiva care să o poarte. Te mai pot ajuta întrebările astea: „Este lucrul ăsta cu adevărat frumos sau util?” sau „Dacă aș vedea obiectul ăsta azi într-un magazin l-aș cumpăra fără să stau pe gânduri?”

    2. Nu te apuca să faci ordine fără un plan

    organizarea casei metoda konmari
    Pregătește-te să faci ordine întocmai ca atunci când te muți

    Cartea lui Kondo a inspirat cititorii să înceapă să scape imediat de lucruri. Este tentat să faci asta cât ai zice pește, dar genul de ordine pe care-l promovează Kondo nu este fără efort și durează până îi poți urma metoda cu exactitate.

    Dacă nu ai mai făcut o ordine generală de mult timp, asigură-te că rezervi cel puțin câteva zile proiectului ăsta, că ești odihnită și nu te distrage nimic. Pregătește-te ca pentru o mutare: e mai ușor atunci când nu te grăbești.

    3. Adaptează metoda nevoilor tale

    Kondo susține că instrucțiunile ei ar trebui urmate întocmai, dar unele dintre ele se potrivesc anumitor spații de locuit, de depozitare și credințe. Dacă nevoile sau stilul tău de viață nu se potrivesc în totalitate cu metoda KonMari, tot poți să faci ordine și să-ți organizezi casa.

    Gândește-te la sfaturile pentru ordonare și organizare ca la cele pentru sport, finanțe sau relații. Ia doar ce funcționează pentru tine, dar nu încerca să fii altfel decât ești.

    4. Menține casa ordonată

    organizarea casei rafturi
    Cea mai bună armă împotriva dezordinii este să menții mereu lucrurile organizate

    Când vine vorba de întreținerea ordinii, cartea este puțin contradictorie. Kondo spune că nu va mai trebui să faci ordine niciodată dacă ai făcut-o corect de prima oară. Cu toate astea face distincția între „ordonarea generală” și „cea zilnică”.

    Este adevărat că atunci când ești obișnuită să trăiești cu mai puțin, e mai ușor să păstrezi ordinea. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lași hârțogăraia să se acumuleze și să nu pui la loc lucrurile folosite.

    5. Termină ce-ai început

    Ca orice proiect care îți implică locuința, este ușor să te entuziasmezi inițial și apoi să-l abandonezi pe parcurs. Dacă ți se întâmplă asta cu metoda KonMari, nu înseamnă că nu poți să faci ordine. Poate că nu ești gata să-ți schimbi stilul de viață sau poate că-ți place să-ți transformi obiceiurile gradual. Gândește-te așa: doar fiindcă o dietă la modă nu a funcționat pentru tine, asta nu înseamnă că trebuie mâncatul sănătos nu e pentru tine.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments