LIFE

16 lucruri și obiecte din casa ta care te fac nefericit fără să-ți dai seama

  Când ești la tine acasă și totuși parcă ceva nu-ți convine, poate că e momentul să te uiți un pic în jur. S-ar putea ca lucrul care îți provoacă o stare de neliniște să fie chiar sub ochii tăi, dar să nu-ți dai seama. Uite câteva exemple concrete de lucruri și obiecte din casă care te-ar putea indispune.

  Ca să te simți bine acasă, uneori nu ajunge să te asiguri că toate lucrurile sunt în ordine, sau că ai decorat așa cum ți-ai dorit. Vine un moment când trebuie să iei un obiect în mână, să conștientizezi că „nu-ți aduce bucurie”, vorba lui Marie Kondo, și să-i faci vânt. Știm, e cam greu să renunți la farfuriile vechi primite de la rude sau la cănile cu mesaje (non)amuzante care nu te-au mai făcut de mult să zâmbești. Totuși, ele îți pot strica tot zen-ul din casă, așa că ai face bine să găsești o cale prin care să le spui adio fără resentimente. Iată o listă cu toți potențialii „intruși” din locuința ta, conform House Beautiful. Și nu-i neapărat să fie obiecte din casă, uneori e vorba de un obicei, alteori e vorba de o paletă cromatică – nu te gândi neapărat că trebuie să arunci ceva.

  1. Moștenirile și cadourile de la diferiți membri ai familiei

  a

  Poate că apropiații tăi ți-au dăruit cu tot sufletul setul acela de farfurii chinezești, dar dacă au trecut ani de zile de atunci și încă nu au reușit să te cucerească, probabil nici nu o vor face vreodată. În loc să strângă praful pe rafturi sau, mai rău, să simți vinovăția de a nu le folosi niciodată, mai bine le dai mai departe.

  „Ne agățăm de moșteniri sau cadouri chiar dacă nu ne plac sau nu ne bucurăm de ele, pentru că ne simțim vinovați să scăpăm de ele”, explică dr. Susan Bartell, psiholog și scriitor. „Ne îngreunează emoțional și creează aglomerație psihică”, atenționează. Iată și cea mai bună scuză să le dai cu încredere cuiva care chiar le va aprecia.

  2. Lucrurile copiilor tăi

  b

  Nu-i vorba doar de câteva jucării împrăștiate pe podea, poate că te-ai obișnuit cu ele. Ceea ce ți-ar putea da bătăi de cap e acțiunea zilnică de a strânge valuri întregi de accesorii, haine, cubulețe și chiar desenele celor mici.

  „Dezordinea copiilor îi face pe părinți anxioși, pentru că este greu să faci ordine și să găsești un loc pentru fiecare lucru, așa că sentimentul că ți-au scăpat de sub control se înrăutățește”, explică dr. Bartell. Poate te va mai încălzi gândul că e doar o fază în vârsta celor mici și nu va trebui să te confrunți mereu cu dezordinea. O potențială soluție ar fi să creezi spații de depozitare o dată pentru totdeauna pentru fiecare lucru și să-ți înveți copilul să strângă după el.

  3. Cărțile care nu îți mai sunt dragi

  c

  Cu toții avem tendința de a păstra acele cărți care, într-un fel sau altul, ne-au fost alături în momentele importante ale vieții. Dar nu lăsa această valoare sentimentală pe care o au să te păcălească: pot inspira și stări negative. Cărțile primite de la persoane care nu mai sunt în viața ta sau cele care îți amintesc de perioade negre nu ar trebui păstrate. Și ca să nu te cuprindă vinovăția, donează-le, vor face pe altcineva fericit.

  4. Televizorul din fundal

  d

  Zgomotul excesiv îți poate crește nivelul de stres fără să-ți dai seama. Și dacă ai un televizor în casă pe care te-ai obișnuit să-l aprinzi printr-un automatism zilnic, gândește-te de două ori înainte. Chiar vrei să te uiți la televizor, sau îl aprinzi din plictiseală și apoi uiți de el în timp ce dai scroll pe Instagram? Încearcă să faci alegerea asta într-un mod conștient. Sau măcar să-l închizi când îți dai seama că îl ții doar ca zgomot de fundal.

  5. Amintirile din copilărie

  e

  E posibil ca multe obiecte din casa ta să fie amintiri păstrate din copilărie. Cutiuțe muzicale, jucării de pluș, jucării de la ouăle Kinder cu surprize și așa mai departe. Ele îți reamintesc constant că nu mai ești persoana care erai odată, așa că s-ar putea să-ți provoace sentimente de nostalgie, regret și nefericire. Mai bine le ții undeva unde nu dai nas în nas cu ele zilnic.

  6. Prea multe oglinzi

  f

  E adevărat, oglinzile sunt o decorațiune cu care poți face o încăpere să pară mai mare, însă s-ar putea să îți deranjeze zenul. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Psihiatri din Londra, privitul în oglindă te-ar putea face să te îndoiești de propriul tău fizic. Și dacă observi că se întâmplă asta, cel mai bine reduci numărul oglinzilor la una: cea din baie.

  7. Colecțiile vechi care nu-ți mai aduc bucurie

  g

  O colecție veche de discuri de vinil pe care ai îndrăgit-o cândva ar putea deveni o povară când nu te mai pasionează aceste obiecte din casă. „Colecția e asociată cu amintirile cu o anumită perioadă din viață sau cu o anumită persoană. Așa că dificultatea de a te despărți de ea poate veni din sentimentul subconștient că abandonezi, de fapt, perioada sau persoana respectivă”, explică dr. Gail Saltz, psihiatru și gazdă a podcastului „The Power of Different”.

  8. Patul deranjat

  h

  Dacă încă nu ți-ai format o rutină de dimineață în care îți faci și patul, poate acum e momentul. Un pat deranjat poate avea un impact negativ asupra stării tale de spirit. În primul rând, faptul că îți începi ziua cu puțină mentenanță te poate motiva să te organizezi la fel de bine și în restul zilei. În al doilea rând, un pat ordonat zilnic te-ar putea ajuta să și dormi mai bine. Iar somnul îți aduce fericire.

  9. Resursele pentru hobby-uri abandonate

  i

  Când îți pică privirea aproape zilnic pe ustensilele de pictat pe care ți le-ai cumpărat mai demult, parcă simți vinovăție. Asta pentru că nu ți-ai mai făcut timp să pictezi de ceva timp și acum ai acest morman de pensule care să-ți amintească de asta constant. Acest lucru îți poate provoca un ciclu vicios de stres și anxietate, așa că dacă nu le mai folosești, scapă de aceste obiecte din casă.

  10. Draperiile greoaie

  j

  Chiar dacă te identifici cu stilul gotic, poate sunt lucruri la care ai putea face un compromis. Cum ar fi draperiile greoaie și închise la culoare, din catifea, care atârnă greu peste ferestre și obturează lumina naturală. „În general, cu cât mai greoaie sunt piesele de mobilier și accesoriile ferestrelor, cu atât mai greoaie se simte și atmosfera din casă”, spune Laura Benko, expertă în design holistic și autoare a cărții „The Holistic Home: Feng Shui for Mind Body Spirit Space”.

  11. Culorile nepotrivite

  k

  La asta se referă designerii de interior când insistă pe faptul că nu se bazează pe trendurile de design. Oricât de la modă ar fi o culoare de vopsea acum, dacă pur și simplu nu îți place culoarea respectivă, nu o pune pe pereții casei tale. Chiar dacă experții spun că e o nuanță relaxantă recomandată pentru dormitor. Dacă te enervează, te enervează și punct.

  12. Obiectele stricate sau deteriorate

  l

  Cine nu a salvat niciodată de pe Pinterest o poză cu farfurii sparte și lipite prin tehnica japoneză Kintsugi să arunce primul piatra. Dar dacă păstrezi de luni bune ceașca aceea scăpată pe jos în ideea că o vei repara astfel, mai bine o arunci. Încearcă să treci peste sentimentul că-ți va lipsi ori că nu îți vor ajunge ceștile cu aceasta în minus. Te-ai descurcat și fără ea de când s-a spart, nu?

  13. Hârtii și iar hârtii

  m

  Probabil primul lucru pe care îl treci pe lista de decluttering, dar în același timp, cel pe care îl lași la urma operațiunilor: hârtiile. Durează mult timp să treci prin fiecare și să vezi ce e de aruncat și ce nu. În fond, cine are ore întregi de petrecut citind facturi și note vechi? Dar merită, căci odată ce scapi de ele, nu vor mai trăi în spatele minții tale ca o notificare din telefon pe care tot amâni să o ștergi de teamă că vei uita să-i răspunzi.

  14. Depozitările deschise

  n

  Încă un trend cu care s-ar putea să nu te împaci atât de bine și, până la urmă, să te indispună. Depozitările deschise sunt doar pentru persoanele ultra organizate, care își pot asuma să păstreze ordinea pe rafturi întotdeauna. Dar dacă știi că ai tendința să păstrezi prea multe nimicuri sau să lași dezordine printre ele, mai bine te împaci cu ușile și alegi niște fronturi drăguțe.

  15. Tăvile cu obiecte decorative

  o

  La fel ca rafturile deschise, tăvile decorative pot ajunge suporturi pentru o mulțime de obiecte din casă care în altă parte nu și-au găsit locul. Și cu toate astea, nu servesc un scop decorativ, deci fac tava să pară un haos total. Fie îți impui regula strictă de a pune în tava decorativă doar obiectele care își au locul în ea, fie nu cumperi o astfel de tavă.

  16. Cănile cu mesaje sau printuri diverse

  p

  Uneori se întâmplă să cumperi o cană cu mesaj pentru că era la reduceri și te-ai gândit „De ce nu?”. Alteori le primești în dar. Nu judecăm, nici pe tine, nici pe dăruitor. Dar la un moment dat e timpul să te desparți de aceste obiecte din casă pe care nici nu le folosești, și care nici nu se potrivesc cu celelalte, mai atent alese.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  16 lucruri și obiecte din casa ta care te fac nefericit fără să-ți dai seam...