CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

7 întrebări la care să-ți răspunzi înainte să te apuci de decluttering

publicat pe 05 feb. 2021

    Dacă un lucru nu e nici foarte util și nici nu-ți dă vreo stare de bine atunci când îl privești, e clar că trebuie să-ți iei la revedere de la el. Însă sunt și tot felul de lucrușoare de care ne e greu să ne despărțim, de la haine, hârtii sau mici electrocasnice. Procesul de declutter poate fi unul provocator, așa că ți-am pregătit șapte întrebări la care să răspunzi atunci câte vrei să să scapi de elementele care-ți aglomerază inutil casa.

    Ce păstrezi și ce arunci? Iată ce te sfătuiesc cei de la The Spruce.

    1. A trecut de termenul de valabilitate?

    agloemrația din casă hârțogăraie
    Nu toată hârțogăraia trebuie păstrată

    Termenul de valabilitate nu se aplică doar alimentelor, ci și documentelor și hârtiilor. Dacă ai păstrat facturi, bonuri, contracte și CV-uri mai vechi de zece sau 20 de ani, atunci ele ocupă spațiu degeaba. Mărunțește-le și aruncă-le, sau mai bine reciclează-le.

    Ne mai putem referi la data de expirare a unui obiect și dacă nu mai este folositor. De exemplu, poate că ai un articol de îmbrăcăminte pe care l-ai păstrat mulți ani în dulapul de haine fiindcă avea valoare sentimentală, dar știi că nu-l vei mai îmbrăca vreodată. Poți în schimb să-i faci o poză înainte să-l donezi sau să-ți pui creativitatea la încercare, cu un proiect de upcycling.

    2. Este musai să-l păstrezi și dacă da, de ce?

    aglomerația din casă documente necesare
    Pune în ordine documentele importante și depozitează-le într-o cutie rezistentă la foc sau apă

    Inevitabil vei avea documente pe care trebuie să păstrezi, chiar dacă vrei să scapi de aglomerația din casă. Documentele pe care e musai să le păstrezi la loc sigur sunt testamentele, garanțiile, documente financiare, dovezi de plată a taxelor, diverse licențe și asigurări. Protejează-ți documentele valoroase în cutii care rezistă în caz de incendiu sau inundații.

    3. Iubești acel obiect necondiționat?

    Fotografiile pe care le iubești pot fi înrămate în loc să ocupe spațiul aiurea prin casă

    Obiectele pe care le iubești îți fac viața mai fericită. Poate că-ți face plăcere să te uiți la anumite fotografii sau te apucă nostalgia unui obiect de decor. Trucul este să nu transformi obiectele iubite în aglomerație sentimentală.

    Când vrei să scapi de aglomerația din casă alege câteva fotografii importante și valoroase pe care le poți înrăma și decora pereții cu ele. Nu trebuie să arunci obiectele la care ții, ci doar să elimini lucrurile pe care nu le folosești niciodată și de care nu o să mai ai nevoie în viitor.

    4. Ai obiecte duplicat?

    Obiectele duplicat îți aglomerează casa, depozitează-le departe de zonele cele mai frecventate din casă sau renunță la ele

    Gândește-te bine dacă vrei să ai două sau mai multe bucăți dintr-un obiect. De exemplu, ai nevoie de mai multe saltele gonflabile sau mai multe espressoare de cafea? Sau ai nevoie de două sau trei seturi de veselă scumpe?

    Obiectele duplicat îți ocupă spațiul important din casă, în special dacă sunt depozitate în puncte cheie, cum ar fi în dulapurile de pe hol sau în bucătărie. Dacă trebuie să păstrezi duplicatele, depozitează-le departe de locurile cele mai des frecventate din casă. Le poți păstra în beci sau în garaj.

    5. Folosești regulat acel obiect?

    Pantofii și gențile preferate sunt obiecte la care nu trebuie să renunți

    Folosești regulat acel obiect sau ai putea să te descurci bine mersi și fără el, dar nu vrei să-l arunci? Obiectele pe care le folosești constant includ perechea preferată de blugi sau de pantofi, geanta și lumânarea pe care o aprinzi în fiecare seară. Așa că probabil le-ai duce dorul dacă le-ai pierde. Lucrurile fără de care te-ai descurca sau le folosești rar ar putea fi următoarele:

    • obiecte la reducere despre care ai crezut că ar fi niște achiziții bune;
    • lucruri cumpărate cu gândul că le vei folosi cândva;
    • obiecte cumpărate în vacanțe pe care ai crezut că nu le vei mai găsi altundeva.

    6. A fost un cadou nepotrivit?

    Aglomerația din casă cadou nedorit
    Este ok să dai mai departe cadoul care nu-ți place sau pe care nu-l vei folosi niciodată

    Dacă ai primit un cadou pe care nu-l poți folosi, este în regulă în multe situații să-l dai mai departe sau să-l reciclezi. Acceptă politicos cadoul și mulțumește pentru el, dar nu trebuie să-l păstrezi sau să-l folosești. Dacă nu te simți ok să-l dai altcuiva, pune-l într-un loc unde te încurcă.

    7. I-ai putea găsi o întrebuințare?

    Uneltele de grădinărit pe care nu le folosești des le poți îmrpumuta prietenilor și familiei

    Poate că ai un obiect despre care intuiția îți spune că ar fi bine să-l păstrezi. Poate îi poți găsi o întrebuințare până la urmă. De ce să ții depozitată vesela vintage când o poți folosi zilnic? Multe obiecte vintage au trecut testul timpului și pot fi folosite zilnic.

    Sigur ai și obiecte pe care le mai poți împrumuta prietenilor sau familiei, „sharing is caring”. Unele dintre aceste tipuri de obiecte ar putea fi:

    • unelte de grădinărit de calitate;
    • electrocasnice, cum ar fi mașină de făcut pâine sau mixerul;
    • rochii de ocazie unice și alte haine deosebite;
    • echipament pentru fotografiat, pentru sport, rochie de mireasă, corturi pentru petreceri, caiace și schiuri.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments