CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

10 lucruri care îți aglomerează inutil casa, de aruncat la următoarea curățenie generală

    Curățenie generală nu înseamnă neapărat frecat faianța din zonele acelea greu accesibile ori scuturat cărțile de praf. Uneori, înseamnă să îți cureți spațiul de toate obiectele care îl ocupă inutil.

    „Dacă ai scoate câte un bun material din casă pe zi, timp de o lună de zile, ce s-ar întâmpla?” – e o întrebare care îți dă de gândit, din serialul „The Minimalists: Less Is Now” de pe Netflix. Și e o întrebare validă. Oare câte zile ar trece până când ar începe să îți lipsească câte ceva?

    Destul de multe probabil, având în vedere că avem, în medie, cam 300.000 lucruri în casele noastre. Nu la comun, cu ceilalți vecini din bloc sau din cartier, ci individual. Potrivit lui MJ Rosenthal, un organizator profesional din Newton, Statele Unite ale Americii, americanul de rând are aproximativ 300.000 de bunuri materiale în locuința lui. Și dacă stai să pui la socoteală nu doar lucrurile mari, cum sunt canapeaua și patul, ci și pe cele mici, cum sunt furculițele, s-ar putea să realizezi că te apropii destul de mult de acel număr, care până acum două minute părea o exagerare.

    Așa că da. Avem prea multe lucruri. Reducerile vin și pleacă, iar noi rămânem cu noi obiecte pe care le-am pus în coșurile virtuale în febra momentului. Dar cum decizi ce și de ce păstrezi, astfel încât să nu ajungi într-o zi îngropat sub tot felul de obiecte mici și mari, în propria casă? Răspunsul e în declutter, un termen foarte popular peste granițe, care a prins avânt și la noi în ultimii ani.

    Ce înseamnă declutter?

    Poate că nu e prima oară când auzi de declutter, dar nu știi exact de la ce vine. În limba engleză, „clutter” înseamnă dezordine, în termeni liberi. Mai degrabă învălmășeală sau chiar un amalgam de obiecte aleatorii. De la acest cuvânt a pornit și declutter, care probabil ai intuit deja ce înseamnă.

    Pe scurt, el dă un nume acelui proces de ordine și organizare în care te apuci să sortezi toate lucrurile pe care le ai într-un dulap, pe rafturi sau în orice spații de depozitare. Procesul în care alegi ce păstrezi și ce arunci, mai exact.

    Cu ce te ajută acest declutter? Te ajută să scapi de lucrurile care nu îți mai servesc în casă și, în loc să îți fie folositoare, îți aglomerează inutil spațiul. „După aproape 10 ani de când am început să fac pași spre un stil de viață mai simplu, mai simplificat, pot spune fără nicio urmă de îndoială că lucrurile pe care le păstrăm în jurul nostru ne influențează în fiecare zi starea de spirit și nu doar în bine”, spune Romina Roșu, primul consultant KonMari certificat din România, Professional Organizer și omul din spatele proiectului Organizo.

    Ca să înțelegi exact despre ce fel de lucruri vorbim, îți dăm mai jos câteva exemple de la persoane care fie au făcut la rândul lor un decluttering recent, fie chiar cu asta se ocupă datorită jobului. S-ar putea să descoperi că îți ocupă și ție spațiul „de pomană” și să te inspire să te-apuci de sortat.

    1. Tehnologia stricată sau depășită

    sertar cu telefoane vechi
    Dacă ai și tu un sertar cu telefoane vechi acasă, scapă de el

    Tehnologia e una dintre industriile care evoluează cel mai rapid, ceea ce înseamnă că obiectele pe care le cumperi din această categorie se învechesc văzând cu ochii. Parcă abia ieri ai cumpărat cel mai nou model de telefon, că deja apare altul și mai actual.

    „Cabluri electrice, memory stick-uri și căști de la telefoane, lucruri care aveau nevoie de reparații, dar pe care nu le reparam niciodată”, acestea sunt câteva dintre obiectele care îi ocupau inutil spațiul Rominei Roșu. Și s-ar putea să-ți fie de prisos și ție, probabil aruncate undeva într-o cutie sau într-un sertar „cu de toate”.

    2. Cutiile pe care le păstrezi „în caz de”

    cutii
    Știai că nu mai e nevoie să păstrez cutia unui produs electrocasnic în caz că ai nevoie să-l duci la garanție?

    Cumpărăturile online se lasă, la finalul zilei, cu multe cutii goale din carton de la colete. Și dacă nu le-ai aruncat încă din prima zi, probabil le-ai păstrat pe undeva prin casă. Și nu doar pe cele de la colete. Romina își amintește că obișnuia să păstreze „multe cutii de pantofi sau electrocasnice goale” până s-a apucat de declutter serios. A realizat, în cele din urmă, că nu-i folosesc la nimic, și s-ar putea ca nici ție. Așa că dacă le ții acolo „în caz de” apare ceva la care vor fi utile, mai bine le dai la reciclat.

    3. Hainele pe care nu le mai porți (sau nu le-ai purtat niciodată)

    declutter dulapul cu haine
    Ar cam fi momentul să spui „adio” hainelor care îți sunt prea mici sau prea mari

    E greu să te desparți de articole de îmbrăcăminte pe care le-ai îndrăgit cândva, dar vine un moment când trebuie să le dai mai departe. Romina obișnuia să păstreze hainele mai mici cu o mărime sau două, chiar.

    Și Laura Mușuroaea, digital content creator și adeptă a unui stil de viață minimalist, obișnuia să țină în șifonier hainele nepurtate. Până când a început să facă mai des declutter. „O dată la câteva luni, am grijă să fac curățenie în dulap și să țin doar acele articole vestimentare pe care chiar le port”, explică ea.

    Miruna Marcu, jumătatea care nu gătește din spatele contulului de Instagram @mihaigateste, spune că ea și Mihai au găsit o soluție simplă în locuința lor. S-au adaptat la limitele spațiului de depozitare pe care îl aveau când s-a mutat: un dulap mic și un suport pentru umerașe. „O dată pe an, renunțăm la hainele pe care nu le-am purtat în ultimii doi ani, fie le donăm, fie le dăm la reciclat, și așa ne încadrăm în același spațiu tot timpul”, spune Miruna.

    4. Masa din bucătărie

    canapea bucatarie
    Miruna și Mihai Marcu au înlocuit masa din bucătărie cu o canapea

    Poate că o piesă de mobilier nu e primul lucru la care te gândești să scapi în timpul unui declutter. Totuși, s-ar putea să descoperi că e cazul. „Pentru că mâncam doar la masa din sufragerie, am decis să înlocuim masa din bucătărie, pe care o foloseam doar ca loc de sprijinit filtrul de cafea, cu o canapea mică”, povestește Miruna Marcu, Așa că gândește-te mai bine, tu de câte ori folosești masa din bucătărie ca să mânânci pe ea? S-ar putea să-ți fie mai util acolo un blat de lucru.

    5. Mobila masivă

    biblioteca
    Biblioteca din livingul Mirunei și al lui Mihai Marcu e făcută, de fapt, din mai multe polițe

    Pe același principiu, ar merita să iei în considerare eliminarea mobilei masive, care sufocă spațiul fără să-ți aducă vreun beneficiu. Miruna și Mihai au înlocuit biblioteca din living cu rafturi prinse direct pe perete. „Biblioteca care era înainte aglomera destul de mult camera – era masivă, cu rafturi foarte adânci, care erau ocupate doar pe jumătate de cărți”, povestește. Practic, spune Miruna, spațiul liber rămas pe lângă cărți era doar un loc pe care să se așeze praful.

    birou miruna marcu
    Miruna folosește un birou pentru copii pe post de măsuță de machiaj și, mai nou, pe post de birou de lucru

    Și a procedat asemănător și în cazul biroului și măsuței de machiaj, pe care le-a combinat și a economist spațiu. „Când a venit pandemia și am început să lucrăm de acasă, am transformat măsuța de machiaj din dormitor în birou”, explică Miruna. Măsuță de machiaj era de fapt un birou pentru copii, deci era deja o improvizație. „Așa că am făcut o improvizație la improvizație ca să fie 2 în 1”, spune ea.

    6. Hârțogăraia din coșul cu reviste

    declutter hartogaraie
    De când nu ai mai sortat revistele din coșul acela de pe măsuța de cafea?

    Un coș pentru reviste poate da bine în living, mai ales dacă-l umpli cu publicații fancy, cu pagini lucioase și coperte ilustrate ca niște mici opere de artă. Însă, la un moment dat, poate ajunge să strângă toate hârtiile pe care nu știi unde altundeva să le pui. Romina Roșu povestește că a aruncat o mulțime de „materiale promoționale, reviste și ziare” care îi aglomerau inutil spațiul.

    7. Medicamentele și mostrele de produse cosmetice expirate

    produse cosmetice
    Aruncă tot ce a expirat ca să faci spațiu pentru produse noi

    Dacă tot te-ai apucat de făcut curățenie generală, ar merita să intri și în cutia cu medicamente sau în sertarul cu produse cosmetice. S-ar putea să descoperi că păstrezi inutil o mulțime de medicamente sau mostre de produse cosmetice expirate, așa cum a descoperit și Romina Roșu când a început procesul de declutter. Chiar dacă medicamentele presupun un efort în plus pentru a scăpa de ele, căci e recomandat să le duci la farmacie, nu să le arunci la gunoi. Iar recipientele de produse cosmetice ar fi de preferat să le golești, să le speli și apoi să le duci și pe acelea la reciclat, în funcție de materialul din care sunt făcute.

    8. Suvenirurile din călătorii

    raft cu suveniruri
    Suvenirurile sunt obiecte dragi, dar îți cam aglomerează spațiul

    Adevărat, sunt obiecte cu oarecare valoare sentimentală, însă la un moment dat realizezi că suvenirurile sunt genul de obiecte care nu se potrivesc cu nimic din casă. Aglomerează și vizual amenajarea, dar și fizic, că-ți ocupă spațiul degeaba. „Am încetat să mai cumpăr suveniruri cărora nu le găsesc un rost în casă. Cred că știm cu toții că majoritatea suvenirurilor ajung să stea dosite într-o cutie, în dulap”, explică Laura Mușuroaea. Așa că a renunțat să mai cumpere tot felul de nimicuri: „acum cumpăr suveniruri care pot avea un scop clar și util în casă”. Oricum, amintirile cele mai dragi le păstrezi în minte sau în arhiva foto.

    9. Dublurile

    dubluri declutter
    Oare la ce ai putea avea nevoie de două foarfece?

    Tu câte mături ai în casă? „Nu ai nevoie de două mături, trei foarfece, trei mopuri”, spune Laura. La ultimul declutter, ea a decis să arunce toate dublurile și la fel ar trebui să faci și tu. În fond, de câte tigăi de exact aceeași dimensiune poate avea nevoie un om?

    10. Decorațiunile

    decoratiuni lumanari
    Ce-i prea mult strică, spune o vorbă din popor

    Când vizual amenajarea ta e curată și simplă, și tu te simți mai bine în casă. „Pentru că e greu să ții o casă curată și ordonată, am grijă să nu o încarc cu foare multe obiecte decorative”, spune Laura Mușuroaea. Astfel, nu doar că spațiul arată mai aerisit, dar are și mai puțin de muncă atunci când vine vorba de curățenie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Iulia Ciobanu
    Iulia Ciobanu
    3 years ago

    Mi s-a parut ca in acest articol apare prea des cuvantul „arunci”. Adica eliberezi casa, dar incarci mediul inconjurator. Este absurd ca dublurile (matura, mop, tigai) sa le arunci doar pentru ca sunt dubluri. Le folosesti pe rand si le arunci (matura) sau le duci la reciclat (tigaie – metal, mop – plastic) cand chiar nu mai pot fi folosite. Iar cosmeticele, nu se arunca pur si simplu la ghena. Ideal ar fi sa se predea exact ca si medicamentele, dar pentru ca genul acesta de campanii sunt rare spre deloc, se arunca la ghena doar continutul, iar ambalajele (curatate… Read more »

    Last edited 3 years ago by Iulia Ciobanu
    icon

    10 lucruri care îți aglomerează inutil casa, de aruncat la următoarea cură�...