DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: 7 dintre cele mai spectaculoase proiecte before&after publicate pe Lovedeco

publicat pe 24 aug. 2020

  Spații mici, înghesuite cu mobilier ineficient și fără locuri de depozitare, cam așa încep descrierile multora dintre proiectele de mai jos. Și toate au în comun niște transformări radicale, adaptate la nevoile proprietarilor. Care sunt detaliile din spate, cât a durat fiecare amenajare în parte și ce a presupus? Hai să vedem.

  Indiferent că-i un apartament mic, înghesuit, o garsonieră cu pereți strâmbi și plini de igrasie, ori un spațiu generos plin cu mobilă masivă și lucruri nefolositoare, cu ajutorul unui arhitect și a unui designer priceput, casa ta se poate transforma în câteva luni într-un spațiu de-ți va fi numai drag să locuiești.

  1. Amenajare cu lemn, pereți de accent și mobilier multifuncțional

  Acest apartament cu trei camere are 100 metri pătrați și este situat în cartierul Vitan din București. Inițial avea pereți strâmbi, plafoane joase, camere și ferestre foarte mici. Asta până când echipa Craftr a făcut magie cu spațiul.

  Au decopertat tot locul și au demontat un perete despărțitor pentru a obține mai mult spațiu. Apoi au placat toți pereții cu gipscarton ca să obțină o planeitate perfectă, iar pe câțiva i-au vopsit în culori puternice, precum albastru și verde. Și au adus multe finisaje naturale pentru întreaga amenajare.

  2. Garsonieră transformată în apartament cu două camere

  bucataria
  Dulapurile bicolore fără mânere şi electrocasnicele incorporabile eficientizează spaţiul mic

  Arhitecta Irina Radu de la iDecorate a acceptat provocarea de a transforma o garsonieră într-un apartament cu două camere. A reușit să facă acest lucru prin reorganizarea camerelor, dar și prin alegerea unui mobilier multifuncțional.

  A mutat bucătăria în locul vechiului hol, alegând doar electrocasnice incorporabile, care ocupă mai puțin spațiu. Lângă frigider a montat un corp de dulap în care se regăsesc cele necesare unui hol. Irina a venit cu ideea de a sparge balconul și de a-l transforma într-o zonă de dining. În locul vechii bucătării a montat dormitorul, păstrând astfel cromatica din restul apartamentului – gri antracit, cu accente de portocaliu.

  Compartimentarea de bloc vechi a venit cu multe bătăi de cap pentru arhitectă, dar faptul că apartamentul e luminos și spațios a permis să mute diverse funcționalități și să aducă personalitate în fiecare cameră.

  3. Amenajarea unui apartament de 38 metri pătrați care pare mare

  Proprietarii apartamentului de 38 metri pătrați din Brașov au decis să facă o schimbare în spațiul plin de mobilier vechi, linoleum și multă înghesuială, apelând astfel la serviciile arhitectei Andreea Baban de la Rheea Studio. Problema pe care ei și-au dorit să o rezolve prin noua amenajare a fost lipsa spațiului de depozitare cu care se înfruntau din cauza camerelor foarte mici.

  before living apartament mic
  Livingul era încărcat cu mobilă

  Arhitecta a decis să extindă living-ul, demontând peretele despărțitor către balcon: astfel a făcut locul mai spațios și aerisit, ba chiar au montat și o zonă de luat masa. Din cauza spațiului foarte mic, mai toate corpurile de mobilier sau accesoriile decorative au fost făcute pe comandă. Proprietarii au realizat chiar și niște elemente DIY – riflajul de lemn din dormitor și vopsirea vechiului frigider cu o vopsea neagră tip tablă de scris.

  after living apartament mic
  Balconul a fost transformat în zonă de luat masa

  4. Amenajare într-o garsonieră multifuncțională

  Atunci când ai de amenajat un spațiu mic, trebuie să te asiguri că planul este bine definit încă de la început. Așa s-a întâmplat și în cazul acestei garsoniere de 25 de metri pătrați dintr-un bloc optzecist din București. Echipa Ochișoru s-a ocupat de întregul proces de renovare și amenajare.

  Din cauza deteriorărilor mari, au întărit  și îndreptat pereții, apoi au inversat baia și bucătăria și au folosit un tavan fals pentru a ascunde sistemul de țevi.

  amenajare garsoniera - baie
  Acum, baie este în locul fostei bucătării

  Ca în cazul altor apartamente cu dimensiuni mici, și aici majoritatea pieselor de mobilier au fost realizate pe comandă pentru a se putea integra ușor în spațiu. Echipa Ochișoru a reușit în camera de zi să aducă elementele necesare unui living cozy, care poate să devină și dormitor pe timp de noapte, dar și spațiu pentru depozitare și birou.

  mobilier la comanda
  Dulapul, biroul și mobila din bucătărie au fost făcute la comandă

  5. Apartament ca nou după 40 de ani

  Anda și Ionuț dețin un apartament în București ce ține loc, temporar, de „acasă„ pentru turiști. Spațiul este poziționat la doi pași de Piața Revoluției și chiar dacă nu fusese renovat de 40 de ani, cei doi au știut din prima clipă cum vor să îl transforme.

  Designerul de interior Georgiana Ursache i-a ajutat să dea un nou vibe locului întunecat și plin de mobiler vechi. Au înlăturat finisajele, tâmplăria și au schimbat instalația sanitară și pe cea electrică.

  Amenajarea a avut la bază crearea a două ambianțe diferite: una scandinavă în living și una asiatică în dormitor. Georgiana a folosit culori cât mai deschise, nuanțe pământii sau pastelate, pentru a aduce multă luminozitate în apartament și pentru a crea impresia de spațiu mărit.

  6. Transformarea unui apartament impersonal și rece într-unul cu design classic

  Un apartament blocat în anii 90 a fost transformat complet de arhitecții Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu de la Piano:terra. Proprietarii, un cuplu de bunici tineri, își doreau un ambient relaxat, dar și un spațiu elegant în care să se adune întreaga familie.

  Arhitecții au gândit o amenajare în stil clasic, cu influențe moderne. Livingul a fost împărțit în trei zone – cea unde se servește masa, zona canapelei și cea de citit – și este decorat cu ancadramente care sparg monotonia. Mobila de bucătărie a fost cea mai costisitoare din întreaga amenajare, deoarece a fost realizată pe comandă astfel încât să înglobeze și un stâlp, dar și o parte de perete.

  Cromatica întregii amenajări merge pe nuanțe de gri deschis, cu accente de albastru, verde și culori cât mai pastelate.

  7. Accente romantice într-un vechi apartament cu igrasie

  În cartierul Aviației, într-un bloc cu patru etaje construit în anii 80, se află apartamentul cu două dormitoare, două băi și o terasă închisă, care s-a transformat dintr-unul întunecat și plin de igrasie, într-unul luminos, cu accente romantice.

  După un îndelung research, proprietarii au decis că este mai bine să apeleze la un specialist pentru renovarea și amenajarea spațiului, așa că au colaborat cu designerul Natalia Beleva. Atât finisajele, cât și instalațiile electrice și sanitare au fost schimbate, iar pereții au fost decopertați și refăcuți pentru a preîntâmpina problema igrasiei în viitor.

  Chiar dacă dimensiunea camerelor era destul de mică, designerul a apelat la diverse trucuri pentru a alunga senzația de înghesuială: a vopsit pereții în culori deschise, a montat oglinzi și a exploatat la maximum luminozitatea spațiilor.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Inspirație pentru casă: 7 dintre cele mai spectaculoase proiecte before&a...