De la specialiști

Tips&tricks: cum să-ți faci un colț zen acasă, pentru yoga sau exerciții de meditație

    Indiferent că practici yoga de ceva timp sau ești la început, creează-ți acasă un colț în care să fii doar tu cu tine. Și câteva exerciții de meditație într-un loc liniștit îți pot face ziua mai bună. Ambele obiceiuri sunt utile ca să ne găsim calmul și echilibrul în perioadele stresante pe care toți le traversăm din când în când.

    Ca să știi de unde să începi, am adunat pentru tine câteva sfaturi de la designeri&arhitecți. Aceștia spun că amenajarea unui colț zen acasă nu presupune un foarte mare efort, însă are un impact major asupra stării tale de bine.

    Găsește cel mai potrivit loc

    amenajare colt zen
    Alege încăperea cu cea mai puțină mobilă

    Primul pas este să cauți acasă locul cel mai potrivit pentru exercițiile de meditație. Această activitate  presupune să te întinzi, așa că dormitorul sau livingul sunt zonele cele mai indicate, crede designerului de interior Iulia Văculişteanu de la Designful, pentru că ambele includ saltele comode. Arhitecta Luiza Scarlat de la Acrea Design spune că poți folosi și pernuțe moi sau o saltea specială , pe care să le pui direct pe pardoseală, inclusiv în balcon. 

    Alege un colț unde pătrunde lumina

    colț zen acasă natura
    Lumina naturală accentuează starea de bine pe care o obţii prin meditaţie

    Lumina naturală e un factor cheie și în acest caz, la fel ca-n toate planurile de amenajare. Designerul de interior Iulia Văculişteanu îți recomandă să-ți amenajezi locul pentru practica de meditație lângă fereastră, e indicat să-ți faci exercițiile într-un loc inundat de lumina naturală, pentru că are o contribuție semnificativă în eliberarea endorfinelor

    Arhitectul Ioana Daniel și designerul Anca Fetcu Lupu de la BeeLive cred că poți merge chiar și mai departe cu această idee: “Dacă spațiul permite, găsește un loc de stat la nivelul ferestrei, în directă legătură cu peisajul exterior”. Important este ca ceea ce vezi pe fereastră să-ți aducă o stare pozitivă și să-ți inspire liniște.

    Adaugă muzică ambientală

    O altă idee propusă de arhitecta Luiza Scarlat este să îți aduci o boxă portabilă, la care să asculți muzică ambientală sau să fii ghidată dintr-o aplicație sau de peYoutube. Combină sunetul naturii cu o muzică lentă și te vei concentra mai bine. 

    Asigură-te că vei avea linişte

    Chiar dacă e indicat să asociezi meditația cu un fundal sonor ambiental, evită zonele cu zgomote puternice, recomandă designerul de interior Iulia Văculişteanu. Dacă din balcon se aud des claxoanele mașinilor sau dacă ai dormitorul aproape de mașină de spălat, găsește un loc mai liniștit. Sau schimbă-ți programul de meditație într-un interval orar cu mai puțin trafic.

    Completează cu lumânări parfumate în felinare

    Lumânări parfumate
    Lumânările parfumate te pot ajuta să te concentrezi mai bine, aşa că alege-le în funcţie de aromă preferată

    Arhitecta Luiza Scarlat crede că și stimulii olfactivi pot fi benefici pentru exerciții de meditație. Selectează aroma preferată de lumânare sau alege una subtilă precum iasomia și completează momentul prin miros, pentru o senzație și mai plăcută.

    Amenajează în culori calde

    Dacă te întrebi ce pernuțe, saltea sau cuvertură să așterni pentru a te simți mai bine, Iulia Văculişteanu îți recomandă culorile calde, care să te energizeze, însă le poți integra într-un fundal neutru, că să nu îți obosească privirea.  Culorile tari sunt potrivite doar ca accente.

    Încearcă să nu combini foarte multe culori și să rămâi la una de bază, preferabil neutră.

    Adăugă plante

    amenajare colț zen acasă plante
    Înconjoară-te de plante, dar nu exagera. Keep it simple

    Meditația este în strânsă legătură cu natura, așa că arhitectul Ioana Daniel și designerul Anca Fetcu Lupu încheie lista cu idei de amenajare pentru exerciții de meditație acasă cu un ultim sfat important: înconjoară-te de plante. În plus, ea crede că și materialele naturale sunt preferabile într-un astfel de context.

    Meditația are ca obiectiv redarea unei stări de bine, așa că poți completa lista și cu alte obiecte care îndeplinesc acest scop, cum ar fi o statuetă sau niște pietre feng shui.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Tips&tricks: cum să-ți faci un colț zen acasă, pentru yoga sau exerciț...