LIFE

Tips&tricks pentru plante în baie: pe care le alegi și cum le îngrijești

  Anunț de interes public: poți pune și crește plante în baie. Chiar și într-una cu geam mic, fără multă lumină naturală. Nu orice plantă și nu oricum, dar iată tips&tricks pentru supraviețuirea lor. 

  Ai o baie mică, cu un geam și mai mic, dar îți dorești să o împodobești cu plante vii? Poate ai încercat deja și s-a lăsat cu frunze uscate, fără șanse de resuscitare. Asta fie pentru că nu ai pus planta potrivită, fie pentru că ai folosit produse care o pot afecta, cum ar fi cele de curățenie.

  Ce plante supraviețuiesc în baie

  S-o luăm cu începutul, nu orice plantă rezistă în baie. Nu e suficient să alegi o plantă cu nevoie de umezeală, ci și care să poată supraviețui fără lumină naturală.

  „Citești de „low light plants” și te gândești că mda, în baie răzbate un fir de lumină, deci pot să pun aici. Dar plantele tot au nevoie de lumină ca să trăiască și să se dezvolte”, explică Sorina Neaga, membră a comunității Schimb de Plante și posesoare a câtorva zeci plante. Așa că poți încerca să crești în baie:

  Plante din familia Marantaceae

  M

  Familie de plante tropicale, cu mare nevoie de apă și obișnuite cu umezeala. Poți alege, de exemplu, Calathea: îi place în semi-umbră, într-o temperatură de minimum 18 grade și multă umezeală pentru frunze. 

  Plante din familia Araceae

  M

  Familie de plante originară din America centrală și de Sud. Încearcă să pui în baie Crinul Păcii, care crește în temperaturi ridicate și are nevoie de umezeală crescută. Dacă o ții într-o cameră obișnuită, îi pulverizezi constant frunzele cu apă. Dar dacă o pui în baie, își ia singură umezeala din atmosferă. 

  Plante din familia Dryopteridaceae

  M

  Clasicele și minunatele ferigi sunt poate cel mai potrivite pentru a sta în baie. Pământul lor trebuie să fie umed în permanență și crește foarte bine în spații total umbrite. 

  Cum îngrijești plantele din baie

  Ani Dima, mamă de plante și membră a comunității Schimb de Plante de pe Facebook, are în baie o iederă, două tipuri de crini și o Dracaena. Le udă o dată la săptămână (sau o săptămână și jumătate), tot atunci pigulește frunzele uscate și o dată pe lună le curăță de praf. 

  În general, rutina este chiar atât de simplă: le uzi puțin o dată pe săptămână, le ștergi de praf când e nevoie și foarte important, ai grijă ce și câte produse de curățat folosești. 

  Anca Mihaela, membră a aceleiași comunități de Facebook, a avut o iederă în baie care a crescut foarte bine, i-au crescut frunze noi, dar care s-a supărat brusc și dintr-o dată. „Presupun acum, privind în ansamblu, ca vreo substanță de curățat mai agresivă pe care am folosit-o a fost de vină”, povestește ea. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tips&tricks pentru plante în baie: pe care le alegi și cum le îngrijeșt...