
Tips&tricks pentru plante în baie: pe care le alegi și cum le îngrijești
publicat pe 26 feb. 2020Anunț de interes public: poți pune și crește plante în baie. Chiar și într-una cu geam mic, fără multă lumină naturală. Nu orice plantă și nu oricum, dar iată tips&tricks pentru supraviețuirea lor.
Ai o baie mică, cu un geam și mai mic, dar îți dorești să o împodobești cu plante vii? Poate ai încercat deja și s-a lăsat cu frunze uscate, fără șanse de resuscitare. Asta fie pentru că nu ai pus planta potrivită, fie pentru că ai folosit produse care o pot afecta, cum ar fi cele de curățenie.
Ce plante supraviețuiesc în baie
S-o luăm cu începutul, nu orice plantă rezistă în baie. Nu e suficient să alegi o plantă cu nevoie de umezeală, ci și care să poată supraviețui fără lumină naturală.
„Citești de „low light plants” și te gândești că mda, în baie răzbate un fir de lumină, deci pot să pun aici. Dar plantele tot au nevoie de lumină ca să trăiască și să se dezvolte”, explică Sorina Neaga, membră a comunității Schimb de Plante și posesoare a câtorva zeci plante. Așa că poți încerca să crești în baie:
Plante din familia Marantaceae
Familie de plante tropicale, cu mare nevoie de apă și obișnuite cu umezeala. Poți alege, de exemplu, Calathea: îi place în semi-umbră, într-o temperatură de minimum 18 grade și multă umezeală pentru frunze.
Plante din familia Araceae
Familie de plante originară din America centrală și de Sud. Încearcă să pui în baie Crinul Păcii, care crește în temperaturi ridicate și are nevoie de umezeală crescută. Dacă o ții într-o cameră obișnuită, îi pulverizezi constant frunzele cu apă. Dar dacă o pui în baie, își ia singură umezeala din atmosferă.
Plante din familia Dryopteridaceae
Clasicele și minunatele ferigi sunt poate cel mai potrivite pentru a sta în baie. Pământul lor trebuie să fie umed în permanență și crește foarte bine în spații total umbrite.
Cum îngrijești plantele din baie
Ani Dima, mamă de plante și membră a comunității Schimb de Plante de pe Facebook, are în baie o iederă, două tipuri de crini și o Dracaena. Le udă o dată la săptămână (sau o săptămână și jumătate), tot atunci pigulește frunzele uscate și o dată pe lună le curăță de praf.
În general, rutina este chiar atât de simplă: le uzi puțin o dată pe săptămână, le ștergi de praf când e nevoie și foarte important, ai grijă ce și câte produse de curățat folosești.
Anca Mihaela, membră a aceleiași comunități de Facebook, a avut o iederă în baie care a crescut foarte bine, i-au crescut frunze noi, dar care s-a supărat brusc și dintr-o dată. „Presupun acum, privind în ansamblu, ca vreo substanță de curățat mai agresivă pe care am folosit-o a fost de vină”, povestește ea.
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.