În perioada carantinei, multora ne lipsește timpul petrecut în natură, așa că fie grădinărim prin casă cu plantele și florile din recuzită, fie ne ocupăm de proiecte pentru casă.
Dacă te numeri printre norocoșii care au o curte cu grădină, profită la maximum de timpul petrecut în oaza ta de natură. Așa cum interiorul casei are nevoie mereu de îmbunătățiri și schimbări, și grădina merită aceeași atenție. Ca să treacă timpul mai ușor și să te simți mai bine la tine acasă, te poți apuca de la unul dintre cele 15 proiecte pentru grădină în vremea carantinei propuse de cei de la HouseBeautiful. Sau chiar și mai mult de unul.
1. Fă curat în grădină
Ok, ai decis că e timpul pentru niște proiecte de grădină, dar mai întâi curăț-o. E satisfăcător și cumva healing să faci ordine în micul tău colț verde, mai ales când ai un pic mai mult timp liber la dispoziție. Poate fi chiar cathartic să rupi crengile uscate, să scoți buruienile și să strângi frunzele și bețele de prin curte. Te vei simți cu siguranță mai bine într-o grădină curată și ordonată.
2. Tunde tufele și arbuștii
Este în regulă să tai crengile uscate, dar așteaptă puțin înainte să te apuci să dai și o anumită formă unora care înfloresc primăvara, cum ar fi hortensia și forsythia (copacul de aur). Dacă le tunzi acum, riști să pierzi florile de anul ăsta. Dar poți totuși să te ocupi de cele care înfloresc vara, cum ar fi liliacul de vară și potentilla. Dacă nu știi exact ce tufe ai, mai bine așteaptă să iasă toate frunzele și apoi dă-le o formă. Pentru identificarea plantelor poți folosi aplicația PlantNet.
3. Fă compost
De ce să nu faci aur din toate deșeurile organice pe care le arunci? Coji de fructe și de legume, zațul de la cafea, frunzele și iarba tunsă, toate astea pot fi puse în compost, în loc să le arunci. Să faci compost la curte este incredibil de ușor, spre deosebire de cel făcut în apartament. Nu ai nevoie decât de spațiu în grădină, unde să faci grămada de compost.
4. Curăță mobila de grădină
Ai nevoie de o găleată cu apă și detergent și de o perie. Șterge mizeria și praful adunate pe toate suprafețele de la mobila de grădină și apoi lasă-le să se usuce la aer. Dacă e nevoie, poți să dai un strat nou de vopsea pe mobila veche (poți folosi și vopsea spray pentru un efect mai rapid). Cum și vopseaua se vinde online, nu e nevoie să ieși din curte.
5. Ține un jurnal de grădină
Când va veni din nou vremea plantării la anul, nu vei mai reține exact ce floare s-a dezvoltat și a înflorit cel mai bine sau ce soi de roșii a fost un dezastru total. Evită frustrarea de la anul și fă-ți un caiet în care să scrii ce ai nevoie ca să fii un grădinar mai bun. Cum ar fi să scrii unde ai plantat fasolea, ca să știi la anul să rotești recolta, ce a funcționat bine și ce nu. Notează-ți idei, pune etichete cu plantele pe pagini, fă o schiță cum vrei să arate grădina etc. Cu ocazia asta vei avea noi proiecte la care să te gândești și pe care să le pui în aplicare.
6. Fă-ți o grădină de salată
Dacă n-ai energia sau spațiul necesar să plantezi legume în grădină, atunci optează pentru verdețuri. N-ai nevoie decât de un ghiveci ca să crești salate. Mesclunul (un mix de salate), spanacul și rucola pot fi plantate în același ghiveci. Ca să faci asta, pune semințele, acoperă în proporție de ¼ cu pământ și păstrează solul umed. În aproximativ o lună vei putea deja să-ți faci o salată din prima recoltă. Așa că fă o comandă de semințe și apucă-te de treabă.
7. Fă-ți răsaduri de legume văratice în interior
Proiectul ăsta este puțin mai ambițios, dar dacă ai spațiul necesar în casă, încearcă să-ți crești singură răsadurile pentru roșii, ardei și vinete din semințe. Apoi le vei putea transplanta în grădină când vine vara. Pe lângă semințe și pământ, ideal ar fi să ai și o lumină pentru creștere. Dar este în regulă și dacă pui răsadurile la o fereastră cu mult soare, dacă nu ai alte opțiuni.
8. Separă plantele pereniale aglomerate
În majoritatea zonelor din țară, solul s-a încălzit îndeajuns încât să meargă muncit. Este momentul oportun să separi plantele perene care s-au dezvoltat prea mult în afara spațiului lor, înainte să-și înceapă ciclul de creștere. Dacă le separi, vei face mai multe plante și vor arăta mai sănătoase. Irișii ,de exemplu, după ce stau prea mult timp în același loc, se subțiază la mijlocul tulpinei.
9. Fă-ți un butoi DIY pentru apa de ploaie
Să colectezi apă de ploaie de pe acoperiș te ajută să economisești la factura de la apă și este și eco. Cea mai simplă metodă este să pui un butoi sau un recipient mai mare sub burlanul de la casă. Ai totuși grijă să-l ții acoperit ca să eviți accidentele copiilor sau ale animăluțelor.
10. Transformă lucruri care nu mai sunt utile în ghivece
Cizme vechi de cauciuc, un coș care stă degeaba și adună praful, o strecurătoare, borcane sau chiar cutii de la conserve merg perfect ca ghivece decorative. Caută prin dulapuri și cămară obiecte abandonate, fă-le găuri în partea inferioară pentru drenaj și plantează în ele semințe de flori de primăvara, cum ar fi panseluțe și violete.
11. Construiește un spalier de grădină
Ce ai la îndemână care ți-ar fi de folos pentru a putea construi un spalier simplu pentru grădină? Ramurile lungi pot fi legate împreună la unul din capete ca să faci o formă de cort sau scară, pe care să se urce plantele. Mai poți să înfigi două bețe groase în pământ, la distanța dorită, și să legi de ele sfori. Poți învăța multe plante să crească pe spalierul tău, cum ar fi zorele, fasole cățărătoare și castraveți.
12. Masă pentru plantat DIY
Ai o masă, o noptieră sau un dulap vechi pe care nu le mai folosești deloc? Le poți transforma într-o masă pentru plantat. Scoate-o în grădină, curăț-o și dă un strat de vopsea peste ea ca să o faci să arate mai bine. Sau poți să o lași și așa dacă îți place look-ul. Când o să ieșim din carantină, pune peste ea o față de masă drăguță și invită-ți prietenii la un prânz în grădină.
13. Pregătește-ți uneltele
Adună-ți uneltele, cum ar fi lopețile și foarfecele și inspecteză-le condiția. Dacă nu le-ai curățat înainte să le depozitezi pe timpul iernii, spală suprafețele cu apă și săpun ca să nu transferi mizeria noilor plante de anul ăsta. Dacă au ruginit, atunci înmoaie-le într-o soluție concentrată de ceai negru, sugerează experții de la Universitatea din Vermont. Dacă sunt pline de rugină va trebui să le dai cu smirghel sau să folosești o perie de sârmă. Strânge șuruburile și cuiele de la mânere și gata, uneltele au trecut inspecția de primăvară!
14. Fă-ți semne pentru plante
Ca să nu mai uiți unde și ce anume ai plantat, poți să-ți faci niște semne pentru plante. Poți face asta cu materiale pe care este posibil să le ai deja, cum ar fi dopuri de plută de la sticlele de vin, pietre sau bucăți de lemn destul de plate cât să poți scrie pe ele. Ca să le inscripționezi poți folosi vopsea acrilică, markere permanente sau ștampile.
15. Hrănește păsările
Este un sentiment tare plăcut să stai în curte și să admiri păsările care te vizitează. Ca să le atragi în grădina ta și să le faci și un bine, agață câteva hrănitoare pentru păsări sau fă-ți singură dintr-o sticlă de plastic sau din bețișoare de lemn. Pune în ele semințe de grâu și de floarea soarelui (crude, nu prăjite sau sărate) sau mixuri gata făcute de la petshop. În carantină vizitele păsărilor sunt binevenite.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.