Tips&tricks: cum să-ți îngrijești plantele la trecerea în sezonul cald
publicat pe 18 mart. 2020E oficial, primăvara și-a intrat în drepturi, iar asta înseamnă că plantele din casa ta au nevoie de un alt ritual de îngrijire. Iată câteva sfaturi despre îngrijirea plantelor primăvara, ca să le menții fericite și în noul sezon.
Cei mai importanți factori din viața unei plante sunt apa, lumina, curățarea, transplantarea și fertilizarea. Ortansa Marcela Vasilache, de la Botanical Pick Me Up, ne explică cum trebuie să-i gestionăm la venirea primăverii. Să-i luăm pe rând.
1. Apa
În sezonul cald, plantele au nevoie de o cantitate mai mare de apă decât iarna. Acest lucru se întâmplă din două motive: ziua se mărește, iar temperatura crește. Plantele pe care le udai foarte rar iarna (o dată pe lună) , au nevoie de apă la două săptămâni. Aici intră cactuși, suculente, zamioculcas, sansevieria.
Plantelor pe care le udai rar iarna (la o săptămână sau două) trebuie să le pui apă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. E vorba de photos, ficus, fittonia, monstera, calathea, maranta.
„E normal ca plantele să aibă nevoie de mai multă apă. Ziua este mai mare și, automat, avem mai multe ore de lumină naturală”, explică Ortansa.
Pentru a evita evaporarea apei, este indicat să le uzi dimineața. În plus, nu lăsa planta să stea în apa din farfurie.
2. Lumina
Sunt puține plante care preferă lumina directă a soarelui. Printre ele se numără cactușii, suculentele și plantele cu flori de sezon. Plantele iubesc lumina, dar este important să te asiguri că primesc lumină naturală indirectă. Este bine să le așezi în spatele unei perdele sau ceva mai departe de pervaz. Rotește plantele o dată pe săptămână pentru o creștere uniformă. Dacă apar arsuri ale frunzelor, înseamnă că plantele suferă din cauza luminii.
3. Curățarea
Plantele care se dezvoltă armonios sunt cele curățate. Așadar, când primăvara dă semne, îndepărtează frunzele uscate, curăță suprafața solului și șterge frunzele cu un prosop moale înmuiat în apă. Igiena îți ferește plantele de potențiali dăunători.
4. Transplantarea
După o hibernare de trei luni, primăvara plantele revin la viață. Transplantarea e unul din factorii cheie în îngrijirea plantelor primăvara și e face la un interval de 12-18 luni. Este recomandat ca noul vas să nu fie cu mult mai mai mare (2-3 centimetri în plus) față de cel anterior. Transplantarea nu înseamnă neapărat un nou ghiveci; poți să-l păstrezi pe cel vechi, dar să reînnoiești solul.
5. Fertilizarea
Nu folosi feritilizator dacă ai transplantat planta în pământ proaspăt. Cei mai importanți nutrienți de care plantele de interior au nevoie sunt azotul, fosforul și potasiul. Cel mai echilibrat îngrășământ merge pe o rețetă de 10 părți (azot) – 15 (fosfor) – 10 (potasiu). „Eu recomand să se se folosească aceeași cantitate de apă scrisă pe bidonaș, dar îngrășământ la jumătate din ce este indicat acolo”, completează Ortansa.
Poți opta pentru un îngrășământ solid, de tipul batoanelor pentru fertilizare treptată (aproximativ trei luni) sau pentru un îngrășământ lichid.
True fact pentru plantele cu flori de sezon
Știm că e perioada în care sprimești cadou plante înflorite în ghiveci (zambile, narcise, lalele). Dacă vrei să le prelungești viața, Ecaterina Stancu, membră a comunității Schimb de plante, recomandă să pui bulbii la hibernat după ce se usucă florile. La începutul anului următor, pot fi plantați atât în ghiveci, cât și în grădină.
Ana Constantinescu, fondatoare CRESC, e de părere că șansele de supraviețuire ale acestor plante sunt mici, pentru că bulbii în cauză sunt forțați chimic să înflorească fix în această perioadă. „După ce îi replantezi au nevoie de câțiva ani să își revină și să facă flori ca această primă oară”.
Tu ce trucuri de îngrijire a plantelor primăvara ai? Echipa Lovedeco a început o serie video despre oameni și plantele lor. Ai văzut primul episod ”Plantele din interior”?
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.