DESIGN EXTERIOR

8 greșeli pe care să le eviți atunci când îți amenajezi grădina

publicat pe 30 apr. 2023

  Fie că ți-ai luat o casă cu grădină și te apuci de amenajare, fie că vrei să-ți reasfaltezi grădina veche, e important să eviți cele mai comune greșeli. Planificarea în avans și o bună strategie de design te vor ajuta să eviți aceste opt greșeli în amenajarea grădinii și să te poți bucura de ea mulți ani de acum înainte.

  Sunt multe lucruri de luat în considerare când îți amenajezi curtea cu grădină. De la aspectul cât mai plăcut, la detaliile practice, uite cele mai comune greșeli în amenajarea grădinii și cum să le eviți, potrivit Ideal Home. 

  1. Alegi greșit materialul cu care asfaltezi

  greșeli în amenajarea grădinii pavaj
  Ține cont de condițiile meteo când alegi materilaul cu care asfaltezi.

  Una dintre cele mai comune greșeli în amenajarea grădinii este alegerea greșită a materialelor pentru asfaltare. Acestea trebuie să fie potrivite climatului și condițiilor meteorologice din zona unde locuiești. Unele materiale pot face față cu brio umidității ridicate, în timp ce altele se degradează rapid dacă locuiești undeva cu ierni grele.

  De exemplu, deși betonul este o opțiune durabilă și accesibilă, cel netratat poate să se crape în timp, mai ales dacă e turnat în plăci mari sau expus la schimbări extreme de temperatură.

  Pietrele naturale, precum calcarul și gresia, sunt o opțiune bună pentru pavajul din grădină, dar trebuie de asemenea să fie sigilate pentru a evita eroziunea și decolorarea. Plăcile din pavaj de porțelan sunt o opțiune bună de luat în considerare. Pe lângă faptul că arată bine, nu se vor estompa la soare și nici nu vor fi afectate de îngheț.

  2. Lipsa scurgerii

  Pentru drenarea apei de ploaie nu-ți trebuie un sistem complicat.

  Una dintre greșelile majore pe care trebuie să le eviți când îți planifici amenajarea grădinii este să nu incluzi un sistem de drenaj pentru apa de ploaie.  Fără drenaj adecvat, apa care se adună pe terasă riscă să curgă în zonele nedorite, cum ar fi spre mobilierul de grădină sau spre casă.

  Când planifici sistemul de scurgere, ține minte că apa de ploaie ar trebui să se scurgă departe de casă și, în schimb, spre margini și peluză.

  O idee de scurgere poate fi o bandă subțire de grilaj care se întinde pe lungimea suprafeței. Nu va strica estetica, dar va proteja casa de ploaie. Alternativ, poți lăsa curtea să se îngusteze în mod natural într-o pantă, astfel încât apa să se poată scurge cu ușurință de la sine.

  3. Sacrificii în buget

  greșeli în amenajarea grădinii buget
  Investește în calitate pentru a nu cheltui mai mult ulterior.

  Sacrificiile pe care le faci ca să diminuezi costurile de amenajare a grădinii pot să creeze mai multe greșeli. Un exemplu ar fi când încerci să pavezi tu grădina în loc să angajezi un profesionist. Proiectele DIY sunt minunate când vine vorba despre decorare și design, dar e recomandat ca lucrurile care țin de fundație să fie făcute de un profesionist.

  Profesioniștii pot să lucreze împreună cu tine în așa fel încât să se încadreze în bugetul tău și să-ți amenajeze spațiul cu materiale de bună calitate. E mai important să investești în materiale și în munca unor profesioniști ca să te asiguri că nu vei avea mai multe probleme în viitorul apropiat care vor ajunge să te coste chiar mai mulți bani, pe lângă bătăi de cap.

  4. Folosești dimensiunile greșite de pavaj

  Mărimea plăcilor cu care asfaltezi trebuie să se potrivească cu dimensiunile spațiului tău și cu ce efect vrei să obții.

  Să folosești plăci de mărimea greșită este o greșeală foarte ușor de făcut, fiindcă nu te gândești că ar putea avea un impact mare. Dar mărimea plăcilor va crea impresia de spațiu mai mare sau mai mic, așa că nu trece cu vederea partea asta din planificare.

  De exemplu, te poți folosi de plăci mari de pavaj dacă ai o grădină mică, fiindcă fac spațiul să pară mai larg. Dacă ai o grădină mică și folosești plăci mici, spațiul va arăta aglomerat și mai plin. Nu există o formulă exactă pe care trebuie să o folosești, ci mai degrabă să-ți înțelegi spațiul și să știi ce anume vrei să obții. De exemplu, poate că vrei să folosești plăci mai mici de pavaj sau piatră cubică ca să creezi o atmosferă intimă pe o parte mai mare a suprafeței din grădină.

  5. Nu te uiți la material când e ud

  Greșeli în amenajarea grădinii pavaj ud
  După ploaie, culoarea pavajului se schimbă.

  Bucățile pavate din grădină arată diferit atunci când a plouat peste ele, deci e important să verifici dacă îți place diferența de culoare. Deși ai putea crede că nu stai în grădină când plouă, în funcție de material, pavajul poate să se mențină ud mai multe ore de la oprirea ploii. Testează întotdeauna materialul înainte ca să te asiguri că-ți place nuanța lui atât când e uscat, cât și când e ud.

  6. Lipsa de mentenanță adecvată

  Un aparat de spălat cu presiune îți va fi foarte util la curățenie.

  Pare simplu, dar una dintre cele mai mari greșeli în grădină este că oamenii își imaginează că odată ce au amenajat terasa, munca s-a terminat. Dar adevărul e că trebuie să o întreții ca să arate cât mai bine.

  Curățenia regulată este esențială pentru mentenanța și longevitatea curții tale. Multe persoane își neglijează adesea spațiul exterior și ignoră praful, frunzele și murdăria care se pot depune și cauza probleme în timp.

  Merită să investești într-un aparat de spălat cu presiune, fiindcă te ajută să cureți rapid mizeria de pe pavaj. Și ține minte că anumite materiale pentru pavaj, cum ar fi porțelanul, necesită mai puțină mentenanță decât altele.

  7. Alegi mobilierul nepotrivit

  Măsoară tot spațiul înainte să te duci la cumpărături pentru mobilierul de grădină.

  Să alegi mobilierul pentru grădină este o provocare la fel ca alegerea celui din interiorul locuinței. Asigură-te că ai măsurat bine spațiul înainte să cauți mobilierul ca să nu alegi ceva care e cu doar câțiva centimetri mai mare decât spațiul dedicat. Ține cont și de faptul că trebuie să-ți rămână îndeajuns de mult spațiu ca să te poți mișca liber printre obiectele de mobilier.

  8. Nu planifici ce plante vei avea

  greșeli în amenajrea grădinii plante
  Plantele sunt poate cel mai important element din amenajarea grădinii.

  În amenajarea curții, există tentația de a lăsa plantele la final, dar asta e o greșeală fiindcă ele au cel mai mare impact asupra esteticii din grădină. Poți delimita și crea zone cu plante, copaci și flori. De asemenea, poți aduce note de culoare în amenajare și să împarți zonele mari de pavaj.

  Dacă ai o curte mică, poți crea mini secțiuni cu ajutorul unui rând de ghivece. Astfel poți delimita zone pentru animalele de companie sau un spațiu de joacă pentru copii, separat de zona principală.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  8 greșeli pe care să le eviți atunci când îți amenajezi grădina