
Idei de amenajare pentru grădină sau terasă: 11 exemple din care să te inspiri
Dacă faci parte dintre cei care se bucură de o casă cu grădină sau de un apartament cu terasă, articolul ăsta o să te inspire chiar dacă plănuiești sau nu o schimbare. Indiferent că vrei să ai multe plante, locuri de relaxare, ori chiar o grădină cu legume, am lăsat mai jos 11 idei de amenajare pentru grădină sau terasă.
Într-o grădină ai o mulțime de posibilități în ceea ce privește amenajarea spațiului. Iar dacă suprafața îți permite, o poți împărți în loc de joacă pentru copii, spațiu de relaxare și chiar o zonă de socializare sau grădinărit. Și o terasă poate fi ușor transformată într-un colț cu multe plante și verdeață. Uite cum.
1. Idei amenajare grădină: cascadă, lemn și multe plante
Pergola are un aer asiatic datorită materialelor folosite.
Terasa are vedere către principalul punct de interes al grădinii: cascada.
La limita proprietății cu vecinătățile au fost plantați copaci adulți, pentru a crea o oarecare intimitate.
O grădină de 60 metri pătrați a fost transformă de arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu într-o mică oază de relaxare. Elementul must pe care Dragoș și-a dorit foarte mult să-l integreze în spațiu a fost o cascadă, deoarece oferă un cadru liniștit.
Terasa se află în dreapta intrării în casă.
În mijlocul deck-ului a fost prevăzută un mic ochi de verdeață, a cărui vedetă este un pin.
Zonele plantate cu diverse tipuri de arbori sunt marcate de pietre de mari dimensiuni.
Materialele folosite în amenajare au fost exclusiv materiale naturale, care au venit în continuarea peisajului. Pardoseala cu care este placată terasa este din lemn IPE, renumit pentru rezistența la trafic și la intemperii, iar în ceea ce privește vegetația, arhitectul a ales să folosească o diversitate pentru a crea o grădină veselă și colorată. Toate plantele au fost cumpărate de la Garden Center Grup.
2. Terasă amenajată super cozy, cu plante și luminițe

Roxana Maraloiu locuiește într-un bloc interbelic din Cartierul Evreiesc, într-o locuință amenajată cu bani puțini, dar cu multă imaginație.

Chiar dacă interiorul este o combinație de proiecte DIY, mobilă second hand și multe plante, vedeta apartamentului este terasa de 38 metri pătrați, pe care Roxana a ales să o înfrumusețeze cu zeci de plante. Tot aici, a amenajat o zonă de dining, dar și una de relaxare. Pentru că își petrece majoritatea serilor cu prietenii, i-a făcut chiar și o locație oficială pe social media, numită „Sus în tihnă”.
3. Terasa orientată spre soare aka un nou spațiu pentru plante
Dacă îți plac plantele, balconul este locul perfect pentru a reuni o colecție variată.
În zilele frumoase, este o inspirație să lucrezi în natură.
Optează pentru plante ce își schimbă culoare și balconul tău va fi diferit în fiecare sezon.
Terasa este și locul preferat al motanului, nu doar al proprietarei.
Printre plante este locul perfect pentru un somn de amiază.
Arhitecta Raluca Vișinescu are numeroase plante care cresc tot mai mari de la an la an. Chiar dacă spațiul interior al casei este cam mic, acesta este completat de 25 metri pătrați de terasă, orientată către sud.
Terasa se află peste garajele blocului și este separată cu garduri de lemn și BCA de terasele sau curțile învecinate. Proprietara a știut de la bun început că spațiul va fi plin de verdeață, așa că primele plante au început să apară înainte de a cumpăra tot mobilierul pentru casă.

A cheltuit în jur de 800 lei pentru a îmbogăți terasa cu plante, iar pentru a le alege pe cele mai potrivite a primit ajutor din partea unor prieteni peisagiști. În timp, a învățat să facă alegerile și transplantările singură.
4. Un penthouse cu trei terase spațioase
În mijlocul terasei principale au creat o oază de gazon.
Ghivecele ceramice în stil franțuzesc au culori contrastante: albastru, galben fad și verde.
Pentru terasa din dormitor, inspirat de serele reședințelor nobiliare de odinioară, designerul a creat o zonă pe care a denumit-o „mini-oranjerie”.
Pereții sunt placați cu lemn aplicat în 45 de grade, pentru un aspect urban contemporan, iar peretele de sticlă glisantă desparte camera de terasa principală.
Acest penthouse din Baia Mare se bucură de o amenajare sofisticată, dar îndrăzneață. Designerul Raul Șerban de la Hangar 7586, a preluat locuința și a lucrat la o amenajare ecletică.
Elementele surpriză ale acestui spațiu sunt cele trei terase care înconjoară open space-ul: una în zona bucătăriei, una în dreapta canapelei din living și încă una în spatele zonei media. Toate sunt placate cu plăci ceramice ce imită lemnul, iar ghivecele folosite, în stil franțuzesc, au culori contrastante: albastru, galben fad și verde. Fiecare terasă este decorată cu multe plante verzi și unele chiar și cu mobilier din lemn, pentru relaxare.
5. Casă pasivă cu grădina de legume și plante aromatice

În această casă pasivă din Otopeni locuiesc Costin, Mihaela și motanul Porthos. Casa cu soare – așa cum o numesc proprietarii – este formată astfel: la parter este zonă locuită, la etaj este un spațiu de 140 metri pătrați ce urmează a se transforma într-o seră. La acestea se adaugă o grădină de 220 metri pătrați, în care proprietarii cultivă legume și plante aromatice.

Grădina este amenajată și ea cu mobilier potrivit pentru relaxare, în nuanțe de alb și maro. Imediat lângă, unde începe gazonul, se întinde o fâșie de pământ unde proprietarii cultivă propriile legume. Mai frumos nu are cum să fie!
6. Amenajarea unei terase în locul unei prispe

O casă veche de 100 ani, cu o suprafață utilă de 60 metri pătrați, a fost recondiționată cu totul și transformată într-un loc numai bun în care să locuiască o familie cu doi copii și trei câini.
Prispa casei a fost transformată într-o terasă magică, colorată, cu mobilier recondiționat și perdele diafane. În capătul terasei este și o băncuță de pe care proprietarii stau și admiră priveliștea superbă.
7. Loc de joacă în grădină
Diana Cătănoaia și soțul ei și-au amenajat casa pe un nivel cu elemente din stilul contemporan și scandinav. Cei doi copii ai proprietarilor se bucură și de o grădină generoasă, de 550 metri pătrați, acoperită cu gazon.
Spațiul a fost gândit pentru cei mici, cu locuri de joacă speciale. Tatăl Dianei a construit căsuța tip loc de joacă, iar ea a vopsit-o în nuanțe cu accente pastel. Pe lângă căsuță, în curte este și trambulină înaltă, așezată pe niște piloni de ciment, astfel încât gazonul să nu se strice.
8. Pergolă și plante cățărătoare pe o terasă
Terasă cu expunere directă la soare, amenajată de Luminița ca parte a unui proiect Annterior Studio.
Pergola permite plantelor să se agațe și să creeze senzația de mult verde. Foto: Cătălin Georgescu.
Luminița a folosit trandafiri cățărători, mix de plante, arbuști, plante perene și ierburi decorative. Foto: Cătălin Georgescu.
Foto: Cătălin Georgescu.
Plante agățătoare pe suport metalic. Foto: Cătălin Georgescu.
Terasa la lăsarea serii. Foto: Cătălin Georgescu
Luminița Nicorici de la Primitiv Plants este peisagistă și se ocupă de infrumusețarea grădinilor și a teraselor. Parte a unui proiect realizat de Annterior Studio a fost și această terasă cu expunere direct la soare, pe care Luminița a îmbrăcat-o în plante verzi, înalte și cățărătoare. Pergola a fost montată cu scopul ca plantele să se agate și să creeze senzația de mai multă verdeață.
Câteva dintre plantele folosite în această amenajare au fost trandafirii cățărători, arbuști, plante perene și ierburi decorative.
9. Grădină de 160 metri pătrați cu o cramă și o cascadă

În această grădină de 160 metri pătrați, din Corbeanca, găsești o cascadă, un loc special pentru foc de tabără și o cramă. În continuarea terasei exterioare a casei, a fost creat acest paradis verde, iar tot proiectul a fost gândit de peisagistul Drajoș Isăcescu.

Și-au dorit ca într-un spațiu mic să fie amenajate diverse zone, cu funcțiuni diferite. Iar vegetația a ajutat la separarea lor. Un spațiu mic vine cu tot felul de provocări, așa că săpăturile pentru cramă au fost realizate manual, iar pietrele mari și copacii maturi au fost dificil de manevrat și au îngreunat execuția proiectului.
10. Amenajarea terasei dintr-un apartament din Cotroceni

Ana Chițan locuiește într-un apartament cu trei camere și o mansardă în cartierul Cotroceni din București. Stilul locului este o alăturare de elemente vintage cu unele contemporane, iar acest lucru se regăsește chiar și pe terasa casei.
Cel mai frumos lucru vara pentru proprietari este terasa, camera în aer liber, care reprezintă spațiul perfect în care poți să mănâci, să te relaxezi sau să lucrezi. Podeaua oferă personalitate spațiului, iar mobilierul negru și elementele naturale, completează perfect locul alături de copacii verzi.
11. Casa zen cu o grădină verde

Proprietarii acestei case din Cluj Napoca, cu 3 nivele și 250 de metri pătrați utili, au mers pe o amenajare în stil minimalist, cu accente elegante.
View this post on Instagram
Chiar dacă grădina nu este încă toată finalizată, aceasta a fost gândită în accelași stil minimalist, cu plante multe și colțuri de relaxare. Pe timp de vară, terasa este spațiul preferat al proprietarilor, iar pergola din lemn, cu leagăne chiar te fac să te simți ca într-o Dream Zen House.
-
Grădină
12 dintre cele mai parfumate flori care-ți vor transforma grădina într-o oază îmbietoare
-
Curte
8 greșeli pe care să le eviți atunci când îți amenajezi grădina
-
Grădină
Terenul din jurul casei, denivelat și bătătorit, a devenit o grădină bogată cu diferite specii de plante, alee și foc în piatră
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.