Apartamente cu 2 camere

Cu lemn, beton și metal au făcut o amenajare lejeră și cozy pentru un antreprenor și pisica lui

Apartamentul cu două camere din zona Floreasca a Capitalei al unui antreprenor din domeniul construcțiilor, pe care îl împarte cu pisica lui, îmbină cu căldură elementele reci (lemnul, metalul, betonul), accentele masculine și corpurile de iluminat atent selecționate într-un spațiu funcțional și elegant.

Tema amenajării acestui apartament situat într-un imobil recent construit în București a pornit de la personalitatea și nevoile locatarului, un bărbat singur. De fapt, un bărbat și pisica sa. Acesta și-a dorit în special incorporarea unor elemente naturale, mai ales lemnul, și le-a lăsat mână liberă celor din echipa de amenajare de la SSAT+ în rest.

Așadar, arhitecta Georgiana Ivan și colegii ei au avut parte de mai multe avantaje când au primit acest proiect. Primul a fost că s-au ocupat inclusiv de proiectarea imobilului și urmărirea de șantier, participând la toate etapele de execuție – o ocazie perfectă pentru a identifica calitățile spațiului, de a analiza tiparului de iluminare naturală în funcție de anotimp și momentul zilei, precum și pentru a urmări priveliștea către parcul din apropiere pe toată durata anului. 

Al doilea avantaj a fost faptul că deja cunoșteau beneficiarul – în termeni de personalitate, nevoi, obiceiuri – așa că i le-au putut transpune în idei de amenajare, personalizare a obiectelor și definirea zonelor din apartament. El a acceptat de la prima întâlnire moodboard-ul echipei, incluzând paleta cromatică și materialele.

„Ne-am dorit să ilustrăm prin amenajare o altă față a materialelor primare, brute, reci, masive (metal, beton), cu care lucrează constant. Să le transpunem într-o lumină caldă, potrivită spațiului de locuit – să capete valențe estetice prin volumetrie, culoare și detalii”, ne-a spus arhitecta Georgiana Ivan.

Apartamentul se află în cadrul complexului imobiliar The Corner Floreasca -Rahmaninov, fiind situat în Parcelarea Negroponte între două parcuri, Verdi și Floreasca, pe strada Rahmaninov din București. Are o suprafață de 70 de metri pătrați și e compus dintr-un open space (living, bucătărie, dining), un dormitor cu o zonă pentru dulapuri integrată, un spațiu pentru depozitare și spălătorie, hol și două băi și o logie de colț de 20 metri pătrați.

Bugetul amenajării a fost de 35.000 de euro, iar 80% din costuri au reprezentat mobilierul executat la comanda, celelalte corpurile de mobilier, electronicele și electrocasnicele. Restul de bani s-au dus pe accesorii, obiecte decorative și corpuri de iluminat.

Beneficiarul și-a exprimat dorința de a integra materiale naturale (esențe de lemn cu diferite texturi sau tratamente aplicate) și preferințele în materie de paletă cromatică. Nu au existat alte constrângeri și le-a transmis celor din echipa de amenajare că nu se grăbește și că vrea să se mute când totul va fi gata: „Eu vin doar cu pisica și mă instalez”, își amintește Georgiana Ivan. 

Etapa de cercetare/identificare a surselor de inspirație și prezentarea planșelor de sinteza cu propunerea în diferite stadii s-a desfășurat simultan cu execuția construcției și a durat aproape cinci luni. Astfel, la finalizarea lucrărilor de execuție pentru închideri, compartimentare, tâmplărie și finisaje de pardoseală, proiectul de amenajare era într-un stadiu avansat.

În paralel cu execuția mobilierului s-au lansat comenzile pentru restul obiectelor voluminoase și pentru electrocasnice, etapă ce a durat trei luni, iar ultimele retușuri și achiziționarea accesoriilor au presupus încă trei săptămâni.

„Termenele de livrare amânate pentru câteva dintre produse au făcut mai dificilă respectarea termenului de finalizare propus. De asemenea, au fost momente când a fost nevoie de adaptarea propunerii inițiale, dar am încercat să nu privim modificarea ca pe un compromis, ci o oportunitate de a găsi soluția potrivită”, a precizat Georgiana Ivan.

Un apartament unde elementele „reci” se îmbină cu căldură

Traseul în interiorul locuinței se desfășoară ghidat de peretele longitudinal plin, ce structurează parcurgerea spațiului și generează o serie de nișe dedicate. La intrare, acesta este suport pentru un corp de depozitare făcut din valchromat negru, cu mânere discrete de culoare albastră, ce integrează nișa pentru cuier și banchetă, marcate cu lemn. 

Luate separat, materialele sunt din categoria celor reci, cu accente masculine. Însă poziționarea, culorile și modul în care cade lumina naturală și cea artificială transformă spațiul într-unul elegant și primitor.
Luate separat, materialele sunt din categoria celor reci, masculine. Însă poziționarea elementelor în amenajare, culorile și modul în care cade lumina naturală și cea artificială transformă spațiul într-unul elegant și primitor.

Trecerea către living este subliniată de peretele placat cu același material; textura acestuia este obținută prin frezare și devine discretă sau se evidențiază în funcție de unghiul sub care cade lumina.

Nișa pentru zona TV este delimitată cu nuanțe de gri și accentuată de structura metalică colorată; geometria panourilor ce alcătuiesc structura de pe perete urmărește liniile panourilor frezate de la mobilier și schițează un joc de umbre plăcut pe peretele alb.

Cine a zis că spațiul din jurul televizorului nu poate fi fructificat cu elemente decorative?
Cine a zis că spațiul din jurul televizorului nu poate fi fructificat cu elemente decorative?

Tablă pictată de artistul Ortaku este un element de inspirație urban art. Montată pe un perete de beton, aceasta personalizează spațiul și devine punctul central al încăperii.

Ortaku este un artist plastic bucureștean, care hipnotizează prin lucrările sale. Este cel care a creat muralul cu Domnișoara Pogany al lui Brâncuși pe o centrală de bloc.
Ortaku este un artist plastic bucureștean, care hipnotizează prin lucrările sale. Este cel care a creat muralul cu Domnișoara Pogany al lui Brâncuși pe o centrală de bloc.

Peretele din spatele canapelei este finisat cu microciment, finisaj ce se continuă și pe elementul structural de la nivelul plafonului. Parcursul zonei de zi se încheie la fațadă cu zona plină descrisă de mobilierul din bucătărie, realizat în colaborare cu Atelier Vast.

Zona de zi poate fi descrisă ca dinamică, având accente de culoare și un joc cu volumele.
Zona de zi poate fi descrisă ca dinamică, având accente de culoare și un joc cu volumele.

Legătura dintre zona de gătit și locul de luat masa se face prin corpul de mobilier de tip insulă, care a costat 6.000 de euro. Aceasta este tratată cu o serie de elemente verticale ce pun în valoare fladerul lemnului de stejar, iar desenul natural al materialului se lasă descoperit prin succesiunea de secțiuni diferite alese pentru frezare.

Zonă pentru gătit, insulă de tip bar și zonă de luat masa – ce să vrei mai mult de la un open space?

Au fost alese corpuri de iluminat discrete pentru lumina de fundal din camere și pentru draperii și câteva obiecte care marchează puncte de interes – un element central în zona de stat, corpuri de iluminat suspendate cu lumină caldă pentru locul de luat masa și cele încadrate în elementul sculptat de la insula. 

Lumina caldă și corpurile de culoare neagră creează un ambient plăcut și intim în acest spațiu.
Lumina caldă și corpurile de culoare neagră creează un ambient plăcut și intim.

Pentru dormitor, echipa de amenajare a mers un pic într-o altă direcție, fiind folosite culori deschise, neutre și țesături naturale, care transmit o atmosfera de echilibru și liniște.

Culorile și texturile alese pentru dormitor sunt perfecte pentru odihnă și relaxare.
Culorile și texturile alese pentru dormitor sunt perfecte pentru odihnă și relaxare.

Finisajul de pardoseală este realizat din parchet triplustratificat, care a fost tratat cu ulei, pentru a păstra textura lemnului de stejar. Pentru placările ceramice din băi a fost aleasă ceramica Marazzi de culoare deschisă și accente gri pentru baia dormitorului, iar pentru baia zonei de zi finisajele și obiectele propuse integrează detalii cu geometrie curbă și lemn.

Dușul de culoare neagră este un detaliu cool. nu-i așa?
Dușul de culoare neagră este un detaliu cool. nu-i așa?

“În fiecare zi descopăr un colț, un detaliu. Trebuie să mă acomodez cu finețea, toate se leagă cu toate. Și tabloul nu pare să fie excentric – are locul lui, fix așa trebuia să se întâmple!” (C. Panaitescu, beneficiar)

Nu în ultimul rând, terasa apartamentului a fost bine pusă în valoare printr-o ușă culisantă, cu geamuri, care oferă acces la priveliștea ce dă spre zonele cu verdeață din apropiere.

Fotografii: Bogdan Moise 

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Georgiana Ivan. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO The Dog’s Home: de la câinele meu am învățat să nu îmi pierd încr...