DESIGN EXTERIOR

7 flori înalte care-ți vor transforma grădina într-o adevărată feerie, plus cum să ai grijă de ele

publicat pe 05 mai 2021

    Ești printre fericiții care stau la casă și ai o grădină pe care te gândești s-o transformi într-un spațiu sublim? Atunci poate vrei să iei în calcul alegerea unor flori înalte.

    Vor crea un impact vizual puternic și colorat și se pliază excelent în orice tip de spațiu. Grădina ta va arăta exotic, iar zilele petrecute în jurul ei îți vor fi mai frumoase și relaxante.

    Dacă ai trecut deja de pasul în care ți-ai amenajat grădina și te-ai blocat la cel în care nu știi ce flori înalte să alegi sau cum să ai grijă de ele, arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe îți dă toate detaliile de care ai nevoie, astfel încât să faci cea mai bună alegere.

    Florile înalte, adevărate vedete

    Florile înalte pot fi un adevărat atu pentru grădina ta
    Florile înalte pot fi un adevărat atu pentru grădina ta

    În primul rând, dacă tot vorbim de flori înalte, află că vorbim despre cele care pot atinge și trei metri înălțime într-un singur sezon de vegetație (trei-opt luni). Pesagistul de la Poteca Studio spune că florile perene înalte pot face un spectacol absolut impresionant, fie că vorbim de un spațiu mare sau de unul mic, urban.

    El te sfătuiește să le alegi cu grijă, și nu doar pentru flori (culoare, mărime, perioadă de înflorire), ci și pentru decorul prin frunze, petiol sau ramuri, cât și prin portul general al plantei și semințele decorative până în sezonul rece. Poți încerca să le combini cu tot felul de specii și varietăți de plante, deoarece ele doar vor întregi decorul, ca plante de structură.

    Plantele perene sunt plante care revin la viața an de an. Toamna, plantele perene se usucă, dar rădăcina lor supraviețuieste peste iarnă, iar primăvara aceste plante revin la viață. Conform specialiștilor, plantele perene trăiesc mai mult de doi ani.

    Ce trebuie să știi înainte să alegi o plantă înaltă de grădină

    Alexandru îți recomandă să-ți faci un plan de viitor și o proiecție pe minumum doi-trei ani, înainte de a alege plante perene înalte pentru grădina ta. Evident, toate trebuie să fie raportate la dimensiunea spațiului de amenajat.

    Florile perene înalte, uneori, pot ocupa un spațiu seminificativ la bază. În funcție de timpologia plantei, va fi necesar să asiguri un spațiu generos pentru dezvoltarea ei. Chiar dacă la început locul pare golaș, este indicat să păstrezi recomandările pentru distanțele de plantare”, spune el.

    Un alt lucru de pus pe lista de documentare este să verifici cum va arăta planta pe toată durata anului – de la muguri la frunze, flori, fructe, port general (port pendul, tufă, erect sau cu tendință de dezvoltare rapidă pe orizontală). Arhitectul îți recomandă să alegi culorile și texturile plantei în asociere cu contextul vegetal și construit.

    Flori înalte: cum ai grijă de ele

    Florile înalte au multe beneficii și pot îndeplini mai multe roluri
    Florile înalte au multe beneficii și pot îndeplini mai multe roluri

    Alexandru te sfătuiește să acorzi atenție și solului în care le plantezi. „Este un sol bine drenat sau băltește apa? Solul este curat, are buruieni, este compactat de circulație? Solul poate fi îmbunătățit cu anumite tratamente calibrate la diferitele situații”, spune el.

    Mai mult, peisagistul atrage atenția asupra sistemului de îngrijire pentru aceste plante, deoarece unele specii au nevoie de asistență în perioada de creștere deplină. „Dacă în contextul de plantare nu există alte plante care pot oferi sprijin, va fi nevoie să îl asiguram noi, cu sisteme existente de sprijinire. Le poți găsi fie în magazinele de bricolaj, fie poți face singură propriile sisteme creative”, completează el.

    Ai grijă și la expunerea solară. Alexandru te îndeamnă să ții cont de schimbările care se vor întâmpla pe tot parcursul anului. Spre exemplu, așa cum povestește el, o plantă de soare are nevoie de expunere solară directă, minimum patru-șase ore pe zi. Însă, soarele de amiază, mai ales în verile secetoase, este puternic și nu orice plantă erbacee îi poate face față.

    Ce avantaje îți oferă

    Poți organiza o grădină superbă cu ajutorul acestor plante, dar este bine să știi ce alte flori vei pune în apropierea lor, cât și ce construcții există în apropiere. Ele pot influența dezvoltarea plantelor, la fel cum o pot face apele pluviale, aleile, dar și animalele de companie.

    Așa cum explică peisagistul, florile înalte au o creștere rapidă și pot acoperi cu brio diferite zone pe care le vrei mascate. Amplasate cu grijă, ele pot avea mai multe roluri în grădină. Spre exemplu, pot oferi intimitate, dar și umbră în anumite perioade ale anului.

    Un alt avantaj este legat de biodiveristate și echilibru. Alexandru îți recomandă, atunci când le alegi, să iei în calcul că ele pot ajuta microhabitatul din zonă, nu doar prin flori, dar și prin întreg procesul de creștere. „Dacă iarna nu elimini ramurile uscate, ele pot fi casă pentru diferite insecte benefice pentru natură”, precizează el.

    7 specii de flori înalte recomandate de Alexandru Gheorghe, pentru diferite tipuri de grădini via

    1. Kniphofia „Nobilis”

    Planta Kniphofia “Nobilis”
    Planta Kniphofia “Nobilis

    O plantă de origine africană, care are nevoie de soare. Are o culoare puternică și un aspect plăcut, chiar și după ce se usucă ramurile.

    2. Cimicifuga racemosa

    Planta Cimicifuga racemosa
    Planta Cimicifuga racemosa

    Vorbim despre o plantă versatilă, cu dimensiuni impresionante și înflorile elegantă. Cu toate astea, ține cont că are nevoie de umbră.

    3. Verbena bonariensis

    Planta Verbena bonariensis
    Planta Verbena bonariensis

    Verbena este încă în topul peisagistului, deoarece atrage fluturi, are o creștere spectaculoasă în fiecare an și poate fi amplasată în jardiniere. Are nevoie de soare, dar și de spațiu pentru a fi admirată.

    4. Eremurus robustus

    Eremurus robustus
    Eremurus robustus

    Planta asta are nevoie de o atenție sporită, deoarece este ușor termosensibilă. Efortul merită, deoarece oferă o prezență absolut impresionantă în spații mici, dar și în cele mari, însorite, folosită în numere mari.

    5. Veronicastrum „Fascination”

    Veronicastrum “Fascination”1
    Veronicastrum “Fascination”1

    Așa cum îi zice și numele, planta asta fascinează prin textură, ritm, volum, culoare. Poate avea multe roluri care pot fi încercate în grădină, dar ai grijă să-i oferi soare.

    6. Aruncus „Horatio”

    Aruncus “Horatio”
    Aruncus “Horatio”

    Poți folosi aceste flori pentru decor sau pentru a masca o zonă, fără să ai probleme de îngrijire. Ai în vedere doar faptul că le place mult umbra.

    7. Digitalis ferruginea

    Digitalis ferruginea
    Digitalis ferruginea

    O nebunie de plantă! Înflorește la soare în iulie-august și pare că nu se mai oprește. Se simte bine în semiumbră și este preferată de albine și fluturi. Este o inflorescentă erectă unică, care transformă grădina într-o atracție și în perioada de iarnă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments