Grădină

Ghid pentru amenajarea unei grădini mici: de la cum alegi mobila și plantele, până la ce pavaj e mai potrivit

publicat pe 10 aug. 2021

    Gândirea decorului într-un spațiu mic este întotdeauna o provocare, fie că este vorba despre locuință, birou, balcon sau grădină. Trebuie să găsești soluții de optimizare a spațiului, iar la final locul să arate bine și să nu pară aglomerat.

    Când ai o grădină mică, amenajarea trebuie gândită sinergic, astfel încât toate elementele să se potrivească și să ofere un look unitar spațiului. Am vorbit cu Luminița Nicorici, peisagistă la Primitiv Plants, și-am făcut un mic ghid care să-ți vină în ajutor, ca să știi ce mobilier se potrivește cu un anumit tip pavaj sau care-s cele mai indicate plante pentru tipul de grădină pe care-l ai.

    Amenajare grădină mică: compartimentarea 

    amenajare gradina mica
    Zona de relaxare sau spațiu pentru petreceri? De la întrebarea asta trebuie să pornești amenajarea

    Când te apuci de amenajarea grădinii, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te întrebi cum anume vrei să utilizezi spațiul. Vrei să-ți creezi o oază verde, plină de plante, vrei un loc în care să dai petreceri cu prietenii în weekend? Peisagiștii pornesc întotdeauna de la această întrebare. „În funcție de asta, noi ne adaptăm la compartimentarea grădinii și la alegerea plantelor potrivite. Altfel amenajezi o grădină în care oamenii vor să se relaxeze, alta una în care se organizează des petreceri sau evenimente. Scopul este de a crea un spațiul ambiental, plăcut vizual, dar în același timp să-și îndeplinească și partea practică”, spune Luminița.

    Dacă-ți amenajezi o grădină în care să te relaxezi, dedică un colț unde să amplasezi mobilierul de grădină și păstrează restul spațiului pentru plante, ghivece și decorațiuni. Poți monta și un hamac între doi copaci și amenaja zona de la relaxare pornind de la acest element.

    Dacă vrei să creezi un spațiu pentru petreceri, gândește o zonă mai mare cu băncuțe, scaune, fotolii puf (pe care le poți aduce în casă după ce se termină party-ul) și alege un bar de grădină potrivit spațiului rămas. Fiindcă spațiul în care te vei aduna cu prietenii va acapara o mare parte din grădină, integrează plante în ghivece în jurul zonei de distracție. „Poți folosi jardiniere care pot fi mutate pe poziții diferite și astfel poți reconfigura spațiul în timp”, te sfătuiește peisagista.

    Cum alegi mobilierul într-o grădină mică

    amenajare grădină mică mobilă
    Nuanțele deschise și neutre creează un look aerisit grădinii

    Adesea o măsuță și câteva scaune sunt de ajuns într-o grădină mică. Evită mobilierul voluminos, cum ar fi cel din paleți și băncile care ocupă spațiul pe lungime. O variantă ușor de integrat și care nu ocupă prea mult spațiu ar fi seturile cu masă rotundă și scaune din fier. Pe de altă parte, trebuie să ții cont și de impactul vizual pe care îl au culorile și materialul din care e făcut mobilierul de grădină.

    „Recomandarea noastră este ca alegerea mobilei de exterior să coincidă cu utilitatea acesteia, astfel încât spațiul să se eficientizeze cât mai bine și să se păstreze un stil minimalist. Lemnul, nuanțele de gri și în general culorile neutre sunt cele care dau impresia de spațiu mai mare, mai deschis. Astfel, efectul va fi unul organic, accentul fiind pus pe culorile și verdele plantelor”, spune Luminița.

    Amenajare grădină mică: cum alegi plantele și copacii

    amenajare grădină mică plante
    Decorează grădina mică cu plante cățărătoare și în ghivece, pe care le poți muta cu ușurință

    Un truc pentru o grădină mică plină de verdeață este să folosești cât mai practic tot spațiul, inclusiv de zidurile casei și gardurile. O alegere bună sunt plantele cățărătoare, care arată și bine, și-ți oferă și mai multă intimitate.

    „Poți alege agățătoare precum iedera sau vița de vie decorativă. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. De exemplu, iedera rămâne verde pe toată perioada anului, dar asta înseamnă că acumulează și mult praf de-a lungul timpului. În schimb, vița de vie își pierde frunza pe timpul iernii. Totuși, coloritul acesteia este unul deosebit toamna, când frunza își schimbă culoarea în nuanțe de portocaliu, roșu și vișiniu”, spune peisagista. Dacă îți plac plantele cu flori, tot pentru ziduri este potrivită și hortensia, și anume Hydrangea anomala petiolaris, o specie cățărătoare de tip liană care preferă zonele umbroase.

    Când vine vorba despre copaci, Luminița recomandă mesteceni, arțari și magnolii. „Este important să te asiguri că respecți distanțele legale de plantare. Știm că sună ciudat, dar mai bine să eviți un conflict cu vecinii. De asemenea, unii copaci au rădăcini puternice și se întind mult sub nivelul solului, astfel pot genera în timp probleme cu pavajul sau infrastructura locuinței”, atenționează Luminița. Înainte să decizi ce copaci plantezi, informează-te despre condițiile necesare (cum ar fi lumina, udarea și evoluția rădăcinilor) și cere sfatul și ajutorul specialiștilor ca totul să decurgă cât mai bine.

    Când vine vorba despre speciile de plante, este important să le alegi în funcție de stilul de amenajare gândit și de condițiile din grădina ta. „Speciile sunt multiple, la fel și posibilitățile, de la plante perene, arbuști, copaci decorativi sau pomi fructiferi, până la plante cățărătoare sau aromatice. Poate fi tentant să-ți cumperi cât mai multe plante, dar care puse la un loc vor aglomera spațiul. E necesar să păstrezi o estetică anume, pe care să o alegi de la început. Nu o anume specie va fi cea care va da impresia de un spațiu mare, ci o aranjare bine gândită”, îndrumă Luminița.

    grădină mică pavaj
    Delimitează spațiul cu dale de piatră

    Ca toată amenajarea să fie cât mai organizată, te poți ajuta și de pavaj. „Posibilitățile sunt multiple aici, sfatul meu e să alegi o variantă care să fie în concordanță cu stilul de amenajare gândit. Aleile pavate cu beton permit accesul rapid și sunt rezistente în timp. Pentru un plus de estetică poți opta pentru amenajarea cu dale. Pietrișul decorativ este mai puțin practic, dar per ansamblu efectul dat este unul deosebit”, spune Luminița.

    Amenajare grădină mică: trucuri utile

    amenajare grădină mică trucuri
    Ghivecele amplasate vertical te vor ajuta să amximizezi spațiul
    • Montează rafturi pe zidurile exterioare sau creează un perete cu ghivece atârnate. Atunci când te folosești de spațiul vertical nu mai aglomerezi grădina pe orizontal și ai mai mult loc de mișcare.
    • Vopsește pereții și gardurile în nuanțe deschise (preferabil alb) care creează un aspect luminos și îngrijit.
    • Folosește hamace sau fotolii suspendate ca să optimizezi spațiul mic.

    În final, nu uita că cea mai potrivită amenajarea a unei grădini mici este cea în care te simți cel mai bine. Dacă vrei să mergi la sigur, poți apela cu încredere la ajutorul unui peisagist care te va îndruma pas cu pas. „Un peisagist îți va construi grădina sau te va ajuta să găsești plantele potrivite pentru spațiul tău și te va învăța să menții și să dezvolți grădina. Costurile variază de la sute de la lei până la sute sau mii de euro doar pentru serviciile de consultanță și realizarea conceptului. Proiectele și nevoile clienților sunt diferite, la fel și spațiile”, spune Luminița Nicorici. O poți vizita pe Luminița la showroomul Primitiv Plants, cu programare telefonică în prealabil.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments