Camera copilului

Cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului

    Când amenajezi camera copilului, contează mai mult eficiența decât estetica. Dispunerea mobilei față de lumina naturală, cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului, posibilitatea de a aerisi sunt criterii de care pediatrii recomandă să ții cont astfel încât să ai un copil sănătos. 

    Conform studiului „Impactul umidității ambientale asupra sănătății copiilor” publicat pe portalul Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, umiditatea din atmosferă influențează major starea bebelușilor. Sistemul respirator și cel digestiv sunt sensibile la schimbările climatice, iar un nivel prea mare de umiditate poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor infecțioase, alergiilor și astmului.

    Vara, dai drumul la aerul condiționat ca să reglezi temperatura din casă, dar el poate usca aerul mai mult decât e nevoie. La fel și iarna, când sistemul central de încălzire are efect și asupra umidității. E important să păstrezi un echilibru și să deschizi geamurile ca aer proaspăt să intre în casă. Chiar și când e frig afară.

    Cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului și cum o obții

    „În camera bebelușului, nivelul de umiditate nu ar trebui să fie mai ridicat decât cel de afară”, spune dr. Ana Gheorghe-Guta, medic primar pediatru în cadrul secției Neonatologie de la Spitalul Clinic Filantropia. Valoarea optimă este între 40% și 60%.

    Vara, aerul este mai umed și poate crea o senzație de disconfort. Iarna, nivelul de umiditate din aer scade drastic din cauza încălzirii artificiale a încăperii și poate duce la sinusuri uscate, nas înfundat și dureri în gât sau chiar eczeme și iritații pe piele. „Dacă se întâmplă ca atmosfera să fie prea uscată în camera respectivă, recomand folosirea unui umidificator”, explică dr. Ana Gheorghe- Guta.

    În lipsa unuia, medicul sugerează un truc foarte eficient: pune un vas cu apă sau un prosop umed pe caloriferul cald atunci când simți că aerul este prea uscat în camera bebelușului. De asemenea, recomandă și umezirea zilnică a nasului bebelușului, cu două-trei picături de apă de mare sau ser fiziologic.

    Cum alegi umidificatorul pentru camera copilului

    La o primă căutare prin magazine, vei observa că umidificatoarele cu aer cald sunt mai ieftine decât alte tipuri. Sunt avantajoase pentru că ajută la încălzirea camerei în timpul iernii, iar temperatura ridicată a apei elimină impuritățile. Pe de altă parte, nu acoperă o suprafață foarte mare, astfel că sunt recomandate pentru încăperile mici. Un alt dezavantaj sunt aburii fierbinți emanați de aparat.

    „În general, sunt recomandate vaporizatoarele sau umidificatoarele cu aburi reci în locul celor cu aer cald, căci în cazul celor cu aer cald există riscul ca bebelușul să se ardă accidental”, explică pediatra.

    Umidificatoarele cu aer rece sunt eficiente în spațiile generoase și nu sunt periculoase pentru copii. Ele trebuie folosite exclusiv cu apă distilată, pentru a nu elimina impurități în atmosferă – acestea pot ajunge în căile respiratorii ale bebelușului. Mai mult decât atât, necesită o curățare mai frecventă decât cele cu aer cald, pentru că asigură un mediu ideal pentru acumularea bacteriilor.

    Umidificatoarele cu ionizare determină creșterea ionilor pozitivi, combat efectele fumului de țigară și a poluării atmosferice și purifică aerul. În plus, elimină praful emanat de aparatele electrocasnice, care poate declanșa alergii, mai ales în cazul bebelușilor.

    Aparatele de umidificare a aerului cu ultrasunete produc vapori de apă cu ajutorul sunetelor cu frecvență ridicată. Avantajul lor este că sunt mult mai silențioase decât aparatele pe bază de ventilator, iar efectul este imediat.

    Care e temperatura optimă în camera unui bebeluș

    „Temperatura în camera bebelușului poate să varieze între 21-24 de grade, atât iarna, cât și vara”, susține medicul pediatru Bianca Giurgiu. De asemenea, recomandă ca în cazul bebelușilor și a copiilor mici, să nu existe schimbări bruște de temperatură. Dacă ții bebelușul în casă la o temperatură de 23 de grade, nu îl scoți afară unde sunt 33-34 de grade. Eviți plimbările la astfel de temperaturi ridicate.

    Nici noaptea, temperatura nu ar trebui să fie mai ridicată, mai ales că temperatura corpului unui bebeluș este mai ridicată decât a unui adult. Mare atenție și la poziționarea pătuțului, spune medicul Bianca Giurgiu. Nu îl așezi nici în raza aerului condiționat, nici aproape de vreo sursă de căldură.

    Trucuri pentru a asigura o umiditate optimă în camera bebelușului

    Acum că știi cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului, urmează acești pași care te vor ajuta să o menții la un nivel optim, chiar dacă nu ai un umidificator:

    • pune apă distilată într-un pulverizator și folosește-l în cameră ori de câte ori simți nevoia;
    • aerisește frecvent camerele în anotimpul rece;
    • pune hainele umede la uscat în camera în care vrei să crești nivelul de umiditate;
    • nu subestima puterea plantelor: nu doar că purifică aerul, ci îl umidifică printr-un proces numit transpirație;
    • dacă observi un nivel excesiv de umiditate în aer pe parcursul verii, folosește funcția de dezumidificare a aerului condiționat (eu una am fost surprinsă de cât de bine funcționează!).
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului