De la specialiști

Cum îți amenajezi grădina ca să o poți folosi pe tot parcursul anotimpurilor calde

  Faci parte dintre norocoşii care au parte de-o grădină? Avem câteva recomandări de la specialiști despre cum să amenajezi grădina și s-o decorezi astfel încât să o poți folosi tot timpul pe parcursul primăverii și al verii.

  Arhitecta Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design, designerul de interior Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu, arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofiteru Design Studio și designerul de interior Andreea Stefan îţi recomandă câteva lucruri esențiale.

  Chiar dacă spaţiul exterior se amenajează diferit faţă de cel interior, trebuie păstrată o legătură vizuală între cele două, astfel încât să nu pară din cu totul alt context. Dacă ţi-ai făcut o casă modernă, cu pereţi din sticlă şi acoperiş plat, atunci ar trebui să aduci geometria contemporană şi în curte, unde să alegi mobilier în linii drepte şi cu volum light. Pe de altă parte, dacă ai o casă în stil rustic, cu motive tradiţionale, adu în curtea ta şi flori precum muscatele sau margaretele. „Terasa face parte din casă şi este important să te gândeşti înainte cum să o asortezi cu restul spaţiului”, subliniază arhitecta Diana Ofiţeru.

  Împărţirea pe funcţionalităţi

  Cum să amenajezi grădina? Dacă spaţiul permite, împarte grădină în cel puţin trei zone: locul de luat masa, zona de grătar şi grădina cu flori, recomandă arhitecta Antonia Listarf. Și iluminezi diferit fiecare zonă, în funcție de nevoi: felinare, lămpi solare, un lampadar de grădină sau o ghirlandă de luminiţe.

  Amenajarea terasei
  Chiar dacă spaţiul e restrâns, împarte terasă pe zone pentru a o mobila mai eficient

  Pentru toate weekend-urile în care ai în plan să petreci cu întreaga familie în curte, ia în calcul că trebuie să faci loc tuturor acestor persoane, dar şi să menţii culoarele de circulaţie libere, astfel încât să te poţi desfăşura în voie între zona de grătar şi cea de masă sau altele. Dacă gradina va fi populată frecvent de mulţi oameni, apelează la piese pliabile sau extensibile, care pot fi mutate cu uşurinţă şi nu te grăbi să-ţi iei leagănul care ocupă jumătate de curte. „Estimează numărul de oameni care se va regăsi constant în curte şi decide apoi dacă ai loc să pui un leagăn de sau canapele”, recomanda designerul Andreea Ştefan.

  O altă soluţie pentru cum să amenajezi terasa este să apelezi la un mobilier compact, cu multe locuri pentru musafiri, cum ar fi un set de masă cu băncuțe de tip berărie, care nu ocupă mult loc, dar oferă spaţiu pentru șase sau opt persoane minimum.

  Alegerea finisajelor potrivite

  Finisajele potrivite pentru o terasă sunt cele rezistente la diferențele de temperatură, ploaie sau îngheţ. Spre exemplu, gresia de exterior antiderapanta (R10-R12) sau pardoseală exterioară WPC, e de părere designerul Diana Popescu. Compară atent materialele şi alege-l pe cel mai potrivit, adaugă arhitecta Diana Ofițeru. De pildă, pardoseala de piatră este mai rezistenta faţă de cea deck de lemn, cu plăci lungi ce seamănă cu un ponton.

  Pentru finisaje, nuanţele de gri, nuanţele pământii sunt cele mai indicate pentru că se integrează cel mai bine în peisajul natural al grădinii. În contrast cu finisajele neutre, mobilierul de exterior, accesoriile, plantele pot sparge monotonia printr-o diversitate de culori și texturi.

  Selectarea mobilierului rezistent

  Cum alegi mobilierul depinde de cum compartimentezi grădina: este integral deschisă sau semi acoperită? Prezenţa unui element protector precum o pergolă (construcție ușoară din grinzi de lemn susținute de coloane sau de stâlpi) sau chiar şi o prelată textilă poate permite o mobilă mai comodă. Chiar şi aşa, trebuie să ai în vedere că în sezoanele reci, e indicat să depozitezi majoritatea mobilierului în spaţii închise. Spre exemplu, piesele din ratan nu pot fi păstrate în grădina iarna.

  Amenajarea terasei
  Înainte de a cumpăra mobilă, gândeşte-te dacă ai unde s-o depozitezi în sezonul rece şi alege-o în funcţie de asta

  Orientează-te spre materiale rezistente mediului exterior precum fierul forjat, plasticul (anumite tipuri se decolorează uşor la soare) sau aluminiul.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îți amenajezi grădina ca să o poți folosi pe tot parcursul anotimpurilo...