Curte

10 moduri în care poți amenaja ieftin curtea sau grădina, oricât de mică ar fi

    Amenajarea curții cu bani puțini, dar cu un decor drăguț este o sarcină mai simplă decât crezi. Dacă folosești inteligent lucrurile pe care deja le ai sau le dai celor pe care nu le mai folosești un chip nou prin upcylcing, grădina ta, locul perfect pentru zilele de vară petrecute sub cerul liber, prinde contur.

    Amenajarea curții cu bani puțini nu include cine știe ce decoruri peisagistice luxuriante, dar cu ajutorul câtorva reguli de amenajare pentru o grădină de efect vei crea un spațiu de care tu și cei dragi ție vă veți bucura pe toată durata sezonului cald.

    Iar cele mai bune și creative idei sunt cele pentru care ori cheltui o sumă mică de bani, ori nimic. Ai nevoie doar de-un strop de imaginație și ici colo de îndemânare.

    Amenajarea curții cu bani puțini: ce trebuie să faci înainte de reîmprospătarea decorului cu idei noi

    Înainte de a trece în revistă cele mai bune idei pentru amenajarea curții cu bani puțini, te sfătuim să te uiți la imaginea de ansamblu. Vezi dacă gardul tău are nevoie de reparații sau de un strat nou de vopsea, dacă marginile grădinii trebuie curățate și ordonate sau dacă aleile din curte au nevoie de un refresh. Curăță mai întâi spațiul și apoi dă startul procesului de make-over.

    1. Umple spațiul cu flori și plante verzi

    c

    Să plantezi e una dintre cele mai simple și mai ieftine idei de amenajare a curții cu bani puțini. Cea mai serioasă investiție este timpul, fie că plantezi flori din semințe, bulbi sau plante în ghiveci. Acestea vor avea nevoie de atenția ta, dar grădinăritul este o activitate relaxantă, care te poate ajuta să scapi de tensiunea acumulată peste zi.

    Poți planta flori precum panseluțe, viorele și crizanteme. Acestea au potențialul de a înflori din nou an de an dacă le oferi îngrijirea potrivită și le ferești, pe cât se poate, de îngheț. Florile de piatră sunt o idee la fel de bună grație aspectului delicat și a rezilienței lor. În plus, acestea îți vor colora grădina la scurt timp după plantare, în timp ce semințele și bulbii vor avea nevoie de puțin mai multă răbdare.

    v

    Florile precum Petunia, Negrilica și Floarea-Soarelui pot înflori în aproximativ 60 de zile, în timp ce bulbii precum narcisele și lalelele vor înflori la începutul primăverii dacă sunt plantați în toamnă. Urmează de pe eticheta fiecărei plante sau pachet de semințe în parte pentru informații despre rutina de îngrijire.

    2. Fă-ți o grădină de ierburi și legume

    d
    Fructele, legumele și ierburile sunt gustoase, nelipsite din farfurii și le poți cultiva în grădina ta. În plus, au un farmec aparte în amenajarea curții cu bani puțini.
    Pe perioada primăverii și a verii grădinile de legume, mai mari sau mai mici, sunt perfecte, în special dacă îți place să migălești și să le îngrijești.
    d

    Dacă nu ai însă suficient timp sau spațiu la dispoziție pentru o grădină în toată regula, partea bună este că nu ai nevoie de un teren sau de o grădină imensă pentru a-ți crește propriile legume. Multe plante comestibile vor fi mai mult decât fericite în ghivece vechi. Roșiile, ierburile, frunzele de salată, chiar și dovleceii vor prospera în timpul verii în vase mari umplute cu compost.

    Dacă vrei să economisești bani poți să crești legume noi din deșeurile alimentare care-ți rămân. Semințele de ardei dulci și iute pot fi plantate direct în compost proaspăt – vor crește frumos în sezonul cald dacă sunt udate în mod regulat.
    d

    Ceapa de primăvară și țelina sunt două alimente de bază în bucătărie ușor de recrescut de la baza rădăcinii lor, cu câțiva centimetri de tulpină atașată. Taie tulpinile, apoi pune-le rădăcinile într-un pahar cu apă. Când apar rădăcini noi, plantează-le în grădină sau în recipiente suficient de spațioase pentru o nouă recoltă.

    Plantele de busuioc sau coriandru cumpărate de la supermarket pot avea, de asemenea, o nouă viață dacă sunt replantate și udate eficient.

    3. Decorează grădina cu ghivece colorate

    c
    Înainte să plantezi florile, plantele decorative și legumele în ghivece, te sfătuim să te uiți mai atent și să încerci să vizualizezi un set-up colorat. O modalitate foarte ușoară de a schimba stilul general al grădinii tale sunt ghivecele revopsite. Poți folosi ghivece pe care le ai deja sau poți cumpăra unele noi, dar ieftine, pe care să le reinterpretezi așa cum îți dorești, cu orice culori se potrivesc în grădina ta.

    Dacă vrei să păstrezi lucrurile simple, te sfătuim să alegi ghivece din teracotă, piatră și culori neutre moi pentru a lăsa verdeața și florile să iasă în evidență prin cromatică. Amenajarea curții cu bani puțini poate căpăta note mediraneene dacă folosești vase din teracotă și piatră și un decor general simplu sau un vibe exotic prin folosirea combinațiilor vibrante de galben soare și roșu vișiniu.
    f
    Un alt truc ieftin pentru ghivece este folosirea și reciclarea conservelor de aluminiu rămase. Aceste cutii sunt perfecte pentru cultivarea ierburilor, iar aspectul lor poate fi schimbat total cu puțină vopsea.

    4. Ai grijă de gazonul tău

    Îngrijirea gazonului este o parte importantă din reîmprospătarea grădinii. Pentru un gazon luxuriant recomandăm tunderi regulate, un sistem de irigații cu aspersoare și adăugarea de noi semințe din când în când în locurile în care observi goluri. Secretul unui finisaj impecabil este să tunzi gazonul în ambele direcții.
    v
    Dacă nu ai un sistem de irigații cu aspersoare, care „răcorește” des gazonul, trebuie să știi că iarba matură trebuie udată o dată pe săptămână, în perioada iunie-septembrie, dar fii pregătit să te abați de la această regulă dacă precipitațiile sunt frecvente în zona în care locuiești.

    Se recomandă udarea înainte de prânz, ca apoi să lași iarba să se usuce până la venirea seară. Primăvara și toamna gazonul nu trebuie udat la fel de des. În amenajarea curții cu bani puțin gazonul de sămânță poate face o diferență fantastică, setând un cadru verde frumos pentru restul îmbunătățirilor pe care intenționezi să le aduci grădinii.

    5. Retapițează, revopsește, întinerește

    d
    Dă un suflu nou mobilierul vechi de grădină, gardurilor și șoproanelor cu un strat proaspăt de vopsea. Culorile neutre precum albul sau cremele creează iluzia de spațiu și sunt alegeri ideale pentru grădinile umbrite. În plus, plantele și florile vor apărea pe un fundal alb.

    Nu-ți fie teamă însă să îndrăznești și să creezi un spațiu eclectic prin amenajarea curții cu bani puțini. Sfatul nostru este să folosești vopsea specială pentru exterior, în funcție de material, pentru o protecție suplimentară împotriva intemperiilor și o rezistență mai mare a culorii.
    c
    O altă opțiune este să aduci piese de mobilier din interior afară, mai ales dacă tinzi să petreci mai mult timp în grădină decât în casă. Poți să folosești scaunele de răchită și piesele de mobilier de ratan sau trestie și să dai grădinii tale un aer cozy.
    d

    6. Apelează la ucycling și creează mobilier unic pentru amenajarea curții cu bani puțini

    Dacă ai un buget redus, costurile cumpărării unui set nou de mobilier de grădină sunt, cu siguranță, prea mari pentru tine. Dar amenajarea curții cu bani puțini poate deveni de-a dreptul spectaculoasă dacă alegi să dai un nou sens sau o nouă înfățișare obiectelor de mobilier sau materialelor pe care deja le ai acasă.

    Din paleți de lemn, de exemplu, poți crea o mulțime de piese de mobilier pentru exterior, de la mese și canapele, la suporturi pentru grădini verticale. Ai nevoie doar de puțină culoare și îndemânare.
    d
    Poți să obții o grădină verticală și dintr-un set vechi de rafturi montate pe un gard, loc perfect pentru cultivarea ierburilor aromatice. Sau poți să fixezi ghivecele direct pe pereți sau pe gard.

    EXTRA TIP: Tot pentru aspectul de neegalat al unei grădini verticale îți recomandăm plantele cățărătoare cu creștere rapidă – o opțiune mult mai ieftină decât gardul viu.

    7. Construiește o canapea tip colțar pentru amenajarea curții cu bani puțini

    f
    Realizarea propriilor piese de mobilier poate deveni mult mai ieftină decât să cumperi unul nou. În plus, ai garanția că vei avea un set de mobilier exterior realizat fix pe măsurile și gusturile tale. Vizitează magazinele locale de bricolaj și cumpără câteva plăci de MDF sau scânduri de lemn pentru construirea bazei pentru colțar. Fixează bine baza și spătarul și verifică dacă structura este suficient de solidă cât să îți susțină greutatea.

    Personalizează zona prin pernele folosite pentru a face colțarul confortabil și vopsește pereții din jur în culori puternice, care să delimiteze clar locul de relaxare. Adaugă o măsuță de cafea și corpuri de iluminat exterior și bucură-te de compania celor dragi în spațiul meșterit de tine.

    8. Amenajează un bar de grădină

    d
    Un bar de grădină poate fi exact ce lipsește din amenajarea curții cu bani puțini, un refugiu pe toată perioada sezonului estival. Folosește paleți de lemn reciclați sau mobilier vechi reinterpretat.

    9. Creează o piesă centrală pentru masa de afară

    Folosește ghivece de teracotă vechi pentru realizarea unui suport pentru lumânări deosebit. Trebuie doar să umpli ghiveciul cu nisip și să înfigi câteva lumânări decorative în acest substrat. Recomandăm lumânări într-un număr impar pentru un echilibru vizual și, dacă vrei, poți să folosești lumânări de dimensiuni diferite pentru dinamism.
    d
    Așează piesa decorativă pe o masă sau fă mai multe astfel de aranjamente și plasează-le de-a lungul aleii. Pe lângă aspectul feeric, dacă folosești lumânări care conțin citronela sau adaugi câțiva stropi de ulei esențial în ceara lumânărilor, când acestea încep să se topescă, ții țânțarii la distanță.

    10. Amenajarea curții cu bani puțini cu lumini decorative

    x
    Luminile de exterior sunt o modalitate rapidă, simplă și ieftină de a aduce o strălucire frumoasă pe o terasă – există foarte multe stiluri disponibile. Luminile solare de grădină sunt practice, dar o opțiune interesantă sunt felinarele, beculețele sau luminile licurici.

    Poți să împodobești inclusiv copacii sau ramurile arbuștilor, le poți atașa de garduri și mobilier sau le poți suspenda de bastonașe înfipte în pământ. Alinierea luminilor de-a lungul unei pergole sau a unui arc ori în jurul unei umbrele de soare arată întotdeauna minunat și creează un cadru perfect pentru mesele în aer liber.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    10 moduri în care poți amenaja ieftin curtea sau grădina, oricât de mică ar...