Cum să crești și îngrijești trandafirul deșertului, un bonsai rezistent la secetă care face flori roz superbe
publicat pe 25 aug. 2023Trandafirul deșertului (Adenium obesum) este o plantă cu creștere lentă, crește maximum 30 de centimetri pe an. Este adesea folosit ca bonsai datorită trunchiului gros suculent și frunzelor subțiri și delicate. Bonus, face niște flori roz superbe. Este nativ din Africa, Orientul Mijlociu și Madagascar.
În țările cu climat temperat, trandafirul deșertului crește în ghivece, în interior. Nu este o plantă greu de crescut, dar nu este nici pentru începători. Așa că, dacă vrei să afli mai multe despre trandafirul deșertului, ți-am pregătit un ghid complet de la The Spruce.
Avertisment: Seva trandafirului deșertului este toxică pentru oameni și pentru animalele de companie.
Nume comun: Trandafirul deșertului, Steaua Sabi, crin impala
Nume botanic: Adenium obesum
Familie: Apocynaceae
Mărime la maturitate: 0,9m – 2,7m înălțime, 0,9m-1,5m lățime
Lumină: Soare direct
Tip de sol: Nisipos, cu drenare bună
pH sol: Neutru-acid
Perioada de înflorire: Vara
Culoare flori: Roz, roșu, roze
Cum se îngrijește trandafirul deșertului
1. Lumină
Trandafirul deșertului prosperă în plin soare. Alege un loc în casă în care planta să primească lumină amplă pe tot parcursul zilei, cum ar fi pe o fereastră cu orientare spre sud. Dacă stai la casă și scoți vara planta afară, pune-o într-un loc unde să nu fie umbrită de alte plante mai înalte. Soarele de la jumătatea zilei poate totuși să ardă frunzele plantei.
2. Sol
Așa cum spune și numele, trandafirul deșertului este o plantă care crește în condiții naturale uscate, asemănătoare deșertului. Adică are nevoie de un sol nisipos sau pietriș de cactus cu drenare bună. Solul ar trebui să aibă un pH neutru până la acid, ideal în jurul valorii de 6.
3. Apă
Trandafirul deșertului are necesități variate de apă în funcție de perioada anului și de temperatură. În sezonul de creștere (final de primăvară și vară), menține-i solul umed, dar niciodată saturat. Verifică-l periodic și asigură-te că e complet uscat înainte să-l uzi. Plantează-l în ghivece cu găuri mari de drenare. Este susceptibil la putrezirea rădăcinilor dacă solul devine prea umed (ghivecele din lut sau teracotă pot ajuta la absorbția umezelii excesive).
În lunile de toamnă și iarnă, udă planta cu o cantitate mică de apă cam o dată pe lună. Dacă vrei să vezi dacă planta ta primește îndeajuns de multă apă în sezonul de creștere, te poți uita la trunchi. Un trunchi gros și umflat (în proporție cu mărimea plantei) este un indiciu bun că planta ta este bine hidratată.
4. Temperatură și umiditate
Trandafirul deșertului trebuie să stea întotdeauna în temperatură caldă – va muri rapid dacă este expus la temperaturi mai scăzute de 10 grade Celsius. Temperatura ideală pentru el în interior este între 18 și 32 de grade Celsius. Umiditatea nu este importantă pentru trandafirul deșertului, fiindcă e obișnuit cu un climat uscat și fierbinte.
5. Fertilizator
Pentru un plus de substanțe nutritive și potențial mai multe flori, poți folosi fertilizator lichid (diluat la jumătate) o dată pe lună în perioada de creștere activă. Nu fertiliza planta în sezonul de repaos.
Cum și când să tai planta
Înainte să tai planta, folosește alcool sau clor ca să-ți sterilizezi unelte de grădinărit. Taie bucățile afectate și uscate imediat cum ies noii muguri. Taie tulpinile lungi și întinse ca să echilibrezi creșterea în mod simetric. Îndepărtează ramurile care se freacă sau traversează alte ramuri. Taie chiar deasupra unui nod sau unde tulpina de întâlnește cu o altă tulpină.
Cum să înmulțești trandafirul deșertului
Trandafirul deșertului poate fi crescut din cutting-uri de ramuri și semințe. Dacă optezi pentru varianta de propagare prin cutting-uri, planta care va crește s-ar putea să nu aibă trunchiul bulbos caracteristic cum are de obicei când e crescută din semințe. Uite cum să propagi planta din cutting-uri:
- Înainte să începi, trebuie să ai alături următoarele: mănuși de grădinărit, foarfece sterilizate, hormon de înrădăcinare, un ghiveci curat și substrat cu drenare bună.
- Folosește mănușile de grădinărit ca să eviți atingerea cu seva toxică a plantei. Taie apoi ramuri de 12-15 centimetri (de la vârful ramurii).
- Lasă ramurile tăiate să se usuce timp de o zi-două.
- Înmoaie capătul tăiat în hormon de înrădăcinare.
- Plantează apoi ramura într-un substrat cu drenare bună precum amestec de sol cu nisip și perlit.
- Udă cutting-ul zilnic, dar asigură-te că apa se drenează. Rădăcinile ar trebui să apară în aproximativ două-șase săptămâni.
- După șase săptămâni ar trebui ca planta să fie înrădăcinată. Verifică astfel: trage ușor de tulpină și ar trebui să se simtă prinsă în pământ.
Ca să înmulțești trandafirul deșertului prin seminte, așteaptă venirea primăverii. Folosește un amestec de sol cu perlit și nisip. Poți înmuia semințele în avans timp de câteva ore sau o zi ca să le rehidratezi. Acoperă cu un strat subțire de substrat.
Udă bine și ține ghivecele într-o locație caldă. Udă solul doar când începe să se usuce. Poți să-l pulverizezi cu apă. Odată ce semințele încep să încolțească (durează de obicei între o săptămână și zece zile), mută ghiveciul într-un loc cu soare.
Cum replantezi trandafirul deșertului
Replantează când rădicinile umplu ghiveciul, o dată pe an sau la doi ani. Dacă nu vrei ca planta să crească mai mare, o poți păstra în același ghiveci. Cea mai bună perioadă pentru replantarea tradafirului deșertului este la final de iarnă sau început de primăvară, preferabil imediat cum începe noua creștere.
Când replantezi o suculentă, asigură-te că solul este complet uscat înainte să scoți cu blândețe planta din ghiveci. Eliberează rădicinile de solul vechi și taie-le pe cele care s-au uscat. Dacă faci tăieturi poți aplica local un fungicid sau soluție antibacteriană.
Pune planta într-un nou ghiveci cu adaugă amestecul de substrat. Lasa planta uscată timp de o săptămână ca să reduci șocul. După o săptămână udă planta. Asigură-te că apa se drenează corect.
Cum să faci trandafirul deșertului să înflorească
Trandafirul deșertului înflorește la aproximativ la șapte-opt luni după însămânțare, în funcție de condițiile de cultivare. Ca să încurajezi înflorirea, asigură-te că planta ta primește cel puțin șase ore de soare zilnic și fertilizează o dată pe lună primăvara și vara. Dacă planta ta a fost recent replantată, s-ar putea să-și folosească energia ca să dezvolte noi rădăcini în loc de flori. Oferă-i timp să se adapteze la noile condiții de mediu.
Ce probleme pot apărea la trandafirul deșertului
Trandafirul deșertului este o plantă relativ rezistentă la boli și dăunători. Cea mai mare problemă este supraudarea. Când condițiile de creștere nu sunt ideale pentru o plantă, își reduce apărarea naturală și dăunătorii și bolile pot apărea.
1. Îngălbenirea sau căderea frunzelor
Un semn comun al putrezirii rădicinilor este îngălbenirea sau căderea bruscă a frunzelor. O ciupercă poate cauza putrezirea rădăcinilor. Dacă îți dai seama de problemă din timp, planta poate fi salvată. Va trebui să elimini frunzele afectate și ramurile și să scoți planta din pământ. Dacă observi rădăcini înegrite și putrezite, taie-le. Între fiecare tăietură, sterilizează cuțitul sau foarfecele. Aplică un fungicid conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Replantează într-un amestec de substrat cu drenare bună.
2. Pete pe frunze
Mucegaiul pudră face pe partea superioară a frunzelor pete. Poate duce la creștere distorsionată și la o substanță albă cu aspect de pudră pe frunze, pe tulpini și muguri. Se răspândește mai des în timpul nopților răcoroase, umede și a zilelor calde. Mucegaiului praf nu-i place apa. Pulverizează frunzele plantei și aplică un fungicid, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Tunde planta când tulpinile și ramurile se înmulțesc. Distanțarea adecvată între plante reduce riscul de mucegai.
3. Aspectul pestriț al frunzelor inferioare
Păianjenii acarieni sunt cei mai comuni dăunători care atacă trandafirul deșertului. Se hrănesc cu seva plantei, în special în partea inferioară a frunzelor. Petele de pe frunze pot duce la decolorarea completă și într-un final la moartea lor. Ca să detectezi tipul ăsta de dăunători, scutură frunzele afectate peste o coală albă de hârtie: arată ca niște puncte mici. Vei observa, de asemenea și țesături fine și ouă pe partea inferioară a frunzelor.
Ca să scapi de dăunători, fă poze la părțile afectate ale plantei și du-te la o fitofarmacie pentru a primi tratamentul ideal și instrucțiunile de aplicare.
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.