ECO

Plante în apartament: cum ai grijă de ficusul bonsai Ginseng, de la udare, la modelarea ramurilor

  Dacă ai mai avut vreodată plante bonsai, probabil știi că e destul de greu să le ții în viață. Însă ficusul bonsai Ginseng nu-i la fel de greu de îngrijit și întreținut, motiv pentru care e și foarte popular.

  Lumină / Sol / Udare / Temperatură / Tunderea și modelarea rădăcinilor și ramurilor / Replantarea / Fertilizarea / Stimularea creșterii tulpinii

  Ficusul bonsai Ginseng e unul dintre puținii copaci în miniatură pe care-i poți crește în casă, în ghiveci, cu destul de multe șanse de reușită, chiar dacă nu ai cine știe ce cunoștințe și experiență cu îngrijirea plantelor. Iată ce trebuie să știi dacă vrei „să-ți încerci norocul” cu un astfel de bonsai. P.S: dacă ai animale de casă, să nu lași această plantă la îndemâna lor, căci este toxică.

  Sfaturi de îngrijire pentru un ficus bonsai Ginseng

  Ce lumină preferă

  Bonsaiul Ginseng are cerințe minime de îngrijire și este rezistent la boli și dăunători. Conform The Spruce, preferă să stea la loc luminos, îl poți lăsa chiar lângă fereastră, în plin soare. Cu cât mai multă lumină primește, cu atât mai bine, însă dacă ai locuința orientată către nord, să zicem, se mulțumește și cu lumini de creștere.

  Ce sol să alegi

  bonsai ginseng in forma de s
  Ficus bonsai Ginseng în formă de S, Bakker, 288,99 lei

  Un astfel de ficus preferă un pământ cu pH acid sau neutru, aerat, care permite scurgerea apei. Poți cumpăra un mix gata făcut pentru bonsai, sau poți amesteca un pământ obișnuit pentru ghiveci cu nisip și turbă. Dacă preferi să faci tu amestecul, poți adăuga și Akadama, un substrat anorganic care asigură un drenaj bun în timp ce reține subtanțele nutritive din apă.

  Cât de des să îl uzi

  Dacă tot am pomenit apa, asigură-te că uzi bonsaiul de fiecare dată când pământul devine uscat la suprafață. Poți suplimenta aportul de apă și cu un pulverizator, însă ai grijă să nu o faci excesiv, până când ajunge să curgă apa de frunze. Altfel, poți expune planta la apariția fungilor.

  La ce temperaturi prosperă

  În ceea ce privește temperatura, e important să reții că ficusul bonsai Ginseng e o plantă de interior, deci nu rezistă la îngheț. Îl poți ține vara pe balcon, însă-i musai să-l aduci în casă când temperaturile scad sub 15 grade. Și deși este o plantă care adoră umiditatea, poate supraviețui și în medii mai uscate, datorită suprafeței cu textură cerată a frunzelor.

  Tunderea frunzelor

  ficus bonsai
  Bonsai ficus Ginseng, Florăria Iris, 345 lei

  Pentru ficusul bonsai Ginseng, tăierea e o necesitate. Este acel ritual care deosebește un bonsai de o plantă o bișnuită. Poți sări peste acest pas maximum un an, dacă vrei să obții o rădăcină mai groasă, însă nu mai mult. O regulă de bază e să tai două frunze cu fiecare șase-opt nou crescute. E indicat să tunzi constant și frunzele uscate sau ramurile cu aspect neplăcut, pentru modelare. Dacă vrei să impui o anumită direcție de creștere pentru ramurile bonsaiului, concentrează tunderea pe diagonală. Asigură-i plantei un mediu cu umiditate crescută atunci când vrei să o tunzi și dezinfectează bine foarfecele înainte.

  Replantarea ficusului bonsai Ginseng

  Rădăcinile bonsaiului îți vor spune când e momentul să îl replantezi într-un ghiveci mai mare, pentru că vor fi umplut întregul recipient actual. De obicei, bonsailor le plac ghivecele mici, deci nu te grăbi să-l replantezi. Dacă nu vrei să verifici mereu rădăcinile să vezi în ce stadiu sunt, ține minte să replantezi bonsaiul o singură dată pe an, vara. În timpul procedeului de replantare, e recomandat să tunzi cam un sfert din lungimea rădăcinilor, poate chiar mai puțin, ca să eviți tunderea excesivă.

  Fertilizare

  Pentru un bonsai care prosperă, trebuie să vii cu un aport lunar de fertilizator. În general, aceste plante au nevoie de destul de puțin pământ în ghiveci, ceea ce înseamnă că își iau mai puțini nutrienți de acolo. Compensează cu un amestec fertilizator din comerț pe care să-l diluezi cu apă pe jumătate înainte să-l aplici.

  Cum să-l îngrijești pentru tulpini spectaculoase

  De obicei, proprietarii de ficuși Ginseng nu urmăresc doar creșterea frunzelor, ci și a tulpinii, pentru că poate ajunge la forme intricate spectaculoase. Ca să încurajezi creșterea în grosime a tulpinii, asigură-te că bonsaiul tău se află într-un mediu cu umiditate crescută. Poți recrea umiditatea pe care bonsaii o au în mediul lor natural cu un terariu din sticlă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Plante în apartament: cum ai grijă de ficusul bonsai Ginseng, de la udare, la ...