UTILE

De ce păstrez întotdeauna zațul de la cafea și cum îl folosesc prin casă

  Din 2020, perioada în care am stat mult acasă și am început să fiu atentă la tot felul de detalii și cheltuieli, am căpătat un obicei nou, anume că păstrez câte puțin din zațul de cafea și îl folosesc. Iată ce poți face cu zațul de cafea.

  Zațul de cafea conține antioxidanți puternici, precum acidul clorogenic, care pot contribui la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. De asemenea, el conține substanțe nutritive precum potasiu, magneziu și vitaminele B3 și B5.

  Eu am început prin a-l folosi ca scrub pentru piele, deși nu foarte des, ci o dată sau de două ori pe lună. Apoi am citit că îl pot folosi și pentru a curăța mobila, lucru pe care l-am încercat și a funcționat. Evident, nu frec apăsat și nici nu fac asta des. Dar hai să-ți povestesc mai multe despre ce poți face cu zațul de cafea prin casă și grădină.

  Ce poți face cu zațul de cafea

  Pe lângă proprietățile sale benefice pentru organism, zațul de cafea are și diverse utilizări practice. El poate fi folosit ca exfoliant natural pentru piele, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte și la obținerea unei pielii mai catifelate. De asemenea, zațul de cafea poate fi utilizat pentru a absorbi mirosurile neplăcute, fiind ideal ca deodorant pentru frigider sau mașină.

  Exfoliant natural pentru piele

  ce poți face cu zațul de cafea
  Scrub organic

  Zațul de cafea este un exfoliant natural excelent pentru piele. Poți amesteca zațul cu ulei de măsline sau de cocos pentru a crea un scrub de corp revitalizant și hidratant. Masează ușor acest amestec pe pielea umedă, apoi clătește bine.

  Detergent natural pentru mobilier

  Dacă ai mobilier din lemn, poți utiliza zațul de cafea pentru a-i reda strălucirea. Pur și simplu aplică puțin zaț umed pe o cârpă și șterge mobilierul. Pigmenții din cafea vor acoperi mici zgârieturi și vor adăuga o nuanță caldă suprafeței lemnului.

  Repelent pentru dăunători plante

  ce poți face cu zațul de cafea
  E bun împotriva micilor dăunători de plante.

  Zațul de cafea poate fi folosit ca un repelent natural împotriva dăunătorilor. Așază zațul în jurul plantelor de interior sau a grădinii tale pentru a ține la distanță furnicile, melcii și alte insecte nedorite. De asemenea, poți adăuga zaț de cafea în compost pentru a respinge mustele de casă.

  Deodorant natural pentru frigider

  Un bol mic cu zaț de cafea pus în frigider poate absorbi mirosurile neplăcute și poate menține un miros proaspăt înăuntru. Această soluție simplă și naturală este mult mai eco-friendly decât utilizarea deodorantelor chimice.

  Odorizant organic pentru mașină

  Pentru a elimina mirosurile neplăcute din mașină, poți folosi un sac mic plin cu zaț de cafea proaspătă. Așază sacul în interiorul mașinii și lasă-l să acționeze timp de câteva zile. Zațul de cafea va absorbi mirosurile neplăcute și va lăsa un miros plăcut de prospețime în interiorul vehiculului tău.

  Remediu natural pentru furnici

  Dacă ai probleme cu furnicile în casă, poți folosi zațul de cafea pentru a le ține la distanță. Identifică punctele de intrare ale acestor insecte și presară zațul de cafea în jurul lor. Furnicile nu vor suporta mirosul de cafea și vor evita acele zone.

  Hidratare pentru plantele de interior

  Adaugă puțin zaț de cafea în apa cu care uzi plantele de interior. Zațul de cafea va elibera treptat substanțe nutritive în sol, oferindu-le plantei o hidratare și hrănire suplimentară.

  Vopsea naturală pentru hârtie sau stofă

  Dacă dorești să experimentezi cu vopsea naturală, poți utiliza zațul de cafea pentru a crea nuanțe de maro pe hârtie sau pe material. Fierbe zațul de cafea în apă timp de aproximativ 30 minute, apoi scurge lichidul și utilizează-l pentru a înmuia hârtia sau țesătura dorită.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  De ce păstrez întotdeauna zațul de la cafea și cum îl folosesc prin casă