Plante

8 plante care alungă țânțarii și sunt potrivite în grădină sau în ghiveci

  Țânțarii sunt acele insecte care îți pot strica buna dispoziție, înțepătura acestora fiind destul de neplăcută. Uneori, substanțele repelente din comerț nu sunt de ajuns să alunge țânțarii. Iar soluțiile natural pot fi de real ajutor. Iată ce plante care alungă țânțarii te pot ajuta. 

  Pe timp de vară și după o ploaie serioasă, oriunde te-ai afla, țânțarii apar ca prin minune și pot deveni destul de greu de suportat. În cazul în care nu ai substanțe repelente din comerț, ideal ar fi să te protejezi natural contra țânțarilor. 

  Există mai multe plante care au efect natural de respingere a țânțarilor și care te pot ajuta să scapi de aceste insecte insistente. 

  Ți-am pregătit, în cele ce urmează, o serie de recomandări de plante care alungă țânțarii și pe care le poți cultiva și îngriji în propria grădină sau în ghiveci pe balcon. 

  Ce să mai faci ca să scapi de țânțari: 

  • Elimină din curte sau din locuință obiectele care colectează apă. Cum ar fi gălețile, ghivecele de flori sau huse din plastic. Țânțarii se reproduc în apă care stagnează. Iar aceste medii pot favoriza apariția lor; 
  • Atunci când aerul se mișcă, țânțarii pot ateriza greu pe o suprafață. Folosește un ventilator pentru a dispera aerul din jurul tău. Șansele ca tu să fii înțepat de aceste insecte se vor diminua considerabil; 
  • Usturoiul poate fi de folos dacă vrei să scapi de țânțari. Fă un mix de usturoi mărunțit cu apă și câteva picături de lămâie. Pune compoziția într-un pulverizator și stropește suprafețele. Mirosul înțepător va alunga țânțarii. 

  1. Plante care alungă țânțarii: gălbenelele 

  plante care alunga tantarii galbenele shutterstock

  Cu un miros pătrunzător care îndepărtează țânțarii, gălbenelele pot fi de folos. Aceste plante conțin un compus de piretru, care alungă insectele, printre care și țânțarii. De asemenea, uleiul esențial de gălbenele te poate ajuta să alungi țânțarii. Poți planta gălbenele în ghiveci, după care să le plasezi în locurile pe unde țânțarii ar putea intra în casă. 

  2. Plante care alungă țânțarii: lămâița 

  plante care alunga tantarii lamaita shutterstock

  Frunzele de lămâiță emană un miros puternic de lămâie atunci când sunt zdrobite. Constituie astfel un repelent natural împotriva țânțarilor. Zdrobește câteva frunze de lămâiță, freacă-le de mâini, pe gât și în alte zone expuse înțepăturii de țânțar și în felul aceste vei fi protejat. 

  3. Plante care alungă țânțarii: lavanda 

  plante care alunga tantarii lavanda shutterstock

  Mirosul de lavandă este plăcut oamenilor, cu efect de calmare, însă nu și pentru țânțari. În cazul insectelor, efectul lavandei este total opus. Lavanda conține linalol, un compus chimic care alungă țânțarii. Poți folosi ulei de lavandă în amestec cu uleiul de cocos sau de măsline. Aplici mixul pe piele și nu vei fi înțepat de niciun țânțar. În plus, îți vei hidrata pielea în mod natural. 

  4. Plante care alungă țânțarii: rozmarin

  plante care alunga tantarii rozmarin shutterstock

  Mirosul intens de rozmarin alungă insectele și în special țânțarii. Cea mai simplă metodă prin care să alungi țânțarii cu rozmarin este să arzi această plantă când este uscată. După care să răspândești fumul rezultat în zona în care stai. Vei realiza astfel un fel de barieră naturală de protecție contra țânțarilor. 

  5. Plante care alungă țânțarii: eucalipt

  plante care alunga tantarii eucalipt shutterstock

  Eucaliptul are efect de respingere nu doar în cazul țânțarilor, ci și în cazul afidelor, muștelor sau gândacilor. Parfumul asemănător de pin și de mentă rece face ca acest copac să fie eficient în a alunga și a ține țânțarii la distanță. Același efect îl are și uleiul de eucalipt dacă este folosit contra țânțarilor. 

  6. Plante care alungă țânțarii: iarba mâței

  Surprinzător sau nu, iarba mâței poate să fie mult mai eficientă în a alunga țânțarii decât substanțele repelente din comerț. Asta pentru că iarba mâței are un compus chimic numit nepetalactonă. 

  Ca să aibă efect, mărunțește câteva frunze de iarba mâței, după care pune-le într-un borcan în care ai deja ulei de măsline. Agită bine și lasă mixul într-un loc răcoros și ferit de lumina soarelui timp de șase săptămâni. Folosește apoi amestecul ca spray natural pentru a alunga țânțarii. 

  7. Plante care alungă țânțarii: menta 

  plante care alunga tantarii menta shutterstock

  Menta reprezintă o opțiune foarte bună și non-toxică prin care poți alunga țânțarii și muștele. Dacă aroma de mentă este înțepătoare, nu vei avea parte de țânțari. 

  Menta poate fi cultivată foarte ușor în ghivece. Dar dacă nu ai această posibilitate, atunci poți să usuci câteva frunze de mentă pe care să le lași prin casă. Niciun dăunător nu va intra dacă va simți mirosul de mentă.

  8. Plante care alungă țânțarii: busuioc

  plante care alunga tantarii busuioc shutterstock

  Fiind o plantă aromatică și medicinală în același timp, busuiocul poate alunga țânțarii. Mirosul de busuioc nu este pe placul insectelor care dacă îl simt se vor îndepărta rapid de locul în care este pusă planta. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  8 plante care alungă țânțarii și sunt potrivite în grădină sau în ghive...