DESIGN EXTERIOR

Aceste unelte și ustensile te vor ajuta să îți îngrijești mai rapid și mai ușor plantele

publicat pe 21 apr. 2021

    Din februarie-martie până în noiembrie, e vreme de plantat, plivit, pus răsaduri, schimbat pământul plantelor de interior. Fie că ai un balcon plin de plante, o curte sau o grădină în toată regula, ce unelte de grădinărit folosești? Am pus cap la cap un kit cu esențiale împreună cu o peisagistă.

    Îngrijirea plantelor cere disciplină, atenție și unelte de grădinărit potrivite. Dar care sunt acele câteva pe care e musai să le ai în trusă când te apuci de treabă? Nu vorbim despre cultivarea legumelor, pentru care ai nevoie de echipament specializat, ci de amenajarea unei grădini de mici dimensiuni sau a unor jardiniere pe terasă.

    Îți explică peisagista Luminița Nicorici, de la Primitiv Plants și îți recomandă exact ce să iei și de unde, aceleași unelte de grădinărit pe care le folosește și ea în munca ei.

    Trei tipuri de mănuși: de protecție, de latex și anti-tăiere

    Mănușile de protecție, pentru curățarea plantelor și lucrul cu pământul din jardiniere, sunt indispensabile. Sunt mănușile de grădinărit pe care le găsești în toate rețelele mari de magazine precum Hornbach, Dedeman etc.

    Apoi, ai nevoie de mănuși de latex atunci când lucrezi cu pământ umed, apă, substanțe pentru tratament sau când adaugi nutrienți: îți vor lăsa mâinile uscate și pielea protejată. „Aș mai putea adaugă mănușile anti-tăiere pentru curățat trandafiri, pentru cei care au multe tufe de trandafiri în grădină”, spune Luminița.

    Mănuși pentru grădină bumbac și PVC, Dedeman, 14,90 lei
    Mănuși pentru grădină bumbac și PVC, Dedeman, 14,90 lei

    Luminița îți recomandă să folosești și o cremă de mâini hidratantă, mai ales după ce folosești mănuși o perioadă mai lungă de timp. În magazinele de specialitate din afară există un săpun special denumit chiar așa, „after gardening”, pe care-l poți comanda de pe un site internațional precum cel de mai jos.

    Săpun special pentru grădinari, Australian Body, 8,99 dolari
    Săpun special pentru grădinari, Australian Body, 8,99 dolari

    Extra tip: vasele în care faci amestecul de substrat: le găsești în orice departament de grădinărit din magazine. Sunt foarte folositoare pentru amestecul pământului, pentru transport și te vor ajută să menții curățenia la locul de muncă.

    Coș pentru grădină din plastic, Hornbach, 29, 99 lei
    Coș pentru grădină din plastic, Hornbach, 29, 99 lei

    ABC-ul pentru muncă: de la lopățică, la foarfecă, mini prășitor și pistol de stropit

    După echipamentul de protecție, treci la unelte pentru grădinărit. Și începi cu o spatulă, cu care transferi pământul în ghivece sau cu care sapi în grădină. Luminița recomandă această piesă din plastic, ușor de utilizat, cu o lungime de 12 centimetri.

    Lopățică din plastic, Hornbach, 27,99 lei
    Lopățică din plastic, Hornbach, 27,99 lei

    Apoi, este musai să-ți cumperi o foarfecă pentru plante cu tulpină nelemnoasă și una pentru cele cu tulpina lemnoasă. Luminița lucrează cu două unelte pe care le poți găsi la Ikea: o foarfecă cu mâner de cauciuc și lame de inox și una cu lame de oțel și mâner din cauciuc și plastic, specială pentru grădină.

    Foarfece ierburi, Ikea, 14,90 lei
    Foarfece ierburi, Ikea, 14,90 lei
    Foarfece grădină, Ikea, 29,90 lei
    Foarfece grădină, Ikea, 29,90 lei

    Mai ai nevoie de o săpăligă de mână, pentru săpat gropi și răscolit pământul sau o mini cazma. În oferta unor magazine precum Dedeman găsești destule astfel de ustensile, ușor de folosit. Îți recomandăm să alegi un model 2în1, ce poate fi folosit atât pentru plantat, cât și pentru plivit (smulgerea buruienilor).

    Săpăligă cu fibră de sticlă, Dedeman, 33 lei
    Săpăligă cu fibră de sticlă, Dedeman, 33 lei

    Pentru un plivit mai mult decât eficient, Luminița folosește un mini prășitor, care o ajută să distrugă buruienile și să afâneze pământul dintre rândurile de plante, și recomandă două astfel de unelte, de la Bricodepot.

    Mini prășitor, Brico Depot, 14 lei
    Mini prășitor, Brico Depot, 14 lei
    Mini săpător, Brico Depot, 11 lei
    Mini săpător, Brico Depot, 11 lei

    Partea asta o știai și tu: plantele trebuie udate. Probabil că te întrebi de ce este nevoie de un obiect special pentru o operațiune care se poate face, spui tu, cu orice recipient ai avea prin casă. Greșit. Operațiunea de udare a plantelor este una foarte sensibilă, căci dacă torni prea multă îmbolnăvești planta. Pentru udarea plantelor de interior, Luminița recomandă o stropitoare cu gât subțire, iar pentru exterior, un cap de furtun de bună calitate.

    Pistol de stropit, Big Store, 60 lei
    Pistol de stropit, Big Store, 60 lei

    „Noi folosim pistoale de stropit Benman, pentru că sunt și piese metalice, au o duză cu mai multe găuri și o presiune mai scăzută, dar constantă a apei. În acest fel, imită mult mai bine dușul sau ploaia”, spune Luminița.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments