LIFE

Am înțeles, în sfârșit, de ce mucegăiește pământul la flori și îți zic și ție cum să previi asta

  Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le-am avut cu plantele mele de apartament de-a lungul timpului a fost mucegaiul. Când mi-era lumea mai dragă și aveam impresia că le îngrijesc corect, descopeream pete albe în ghiveci. Uneori, ăsta era unul dintre primele semne prevestitoare ale dezastrului. De-atunci și până la moartea plantei nu mai erau decât câteva săptămâni sau, cel mult, luni. Acum însă, nu mai am problema asta, fiindcă am înțeles de ce mucegăiește pământul la flori, ce să fac dacă se întâmplă asta și cum să previn situația pe viitor. Și îți dau toate detaliile, în cazul în care te confrunți cu aceeași problemă.

  Ca să aflu întâi de toate cauza, mai exact de ce mucegăiește pământul la flori, am vorbit cu cineva care chiar se pricepe și are experiență cu îngrijirea a zeci ori sute de flori simultan. Mai precis, am întrebat-o pe Cristina Țițescu, owner-ul magazinului de plante Variegata.

  De ce mucegăiește pământul la flori

  „Un pământ constant umed, nu foarte bine drenat și umiditatea din încăpere pot declanșa acest mucegai în substratul de suprafață al plantelor”, spune Cristina. Asta înseamnă că, dintr-un motiv sau altul, plantele tale stau în permanență într-un mediu prea umed. „Mucegaiul de pe suprafața pământului indică faptul că pământul nu se usucă corespunzător după udare sau că pământul este supraudat. În timp, asta poate duce la putrezirea rădăcinilor și mucegaiul se poate răspândi în întregimea ghiveciului”, explică ea.

  Însă nu întotdeauna mucegaiul de la suprafață este un motiv de îngrijorare sau un semn că rădăcinile plantei tale vor putrezi. „Mucegaiul de suprafață nu este un semn care să ne îngrijoreze, pentru că apariția lui este și un semn că pământul plantei este bogat în organisme vii, care se întrețin cu nutrienții pământului”, adaugă Cristina. Asta nu înseamnă totuși că te poți culca pe o ureche și lăsa planta așa. În timp, mucegaiul poate ajunge să intre în competiție cu planta și să consume din nutrienți, încetinind astfel creșterea.

  Ce e de făcut dacă ai observat mucegai în ghiveci

  de ce mucegaieste pamantul la flori
  Folosește o lingură sau o ustensilă să îndepărtezi pământul cu mucegai

  Dacă ai observat deja pete de mucegai în pământul plantelor tale, el poate fi înlăturat. „Mucegaiul deja apărut se îndepărtează de la suprafață destul de ușor, cu o lingură sau cu o ustensilă, astfel încât să nu se amestece prea mult cu pământul existent”, sfătuiește Cristina. Trucul ei este să aplici un strat de scorțișoară măcinată peste, pentru a preveni reapariția. „Sau poți aștepta ca pământul să se usuce și apoi să îl completezi cu un alt strat nou de pământ”, adaugă ea.

  Cum poți preveni apariția mucegaiului în viitor

  Acum că ai aflat de ce mucegăiește pământul la flori, poți avea mai multă grijă la cum le îngrijești. „Apariția mucegaiului poate fi controlată în primul rând alegând un mix de pământ care să se dreneze ușor după udare: poți amesteca pământul obișnuit de plante cu substrat de orhidee și perlit. Acesta permite apei să se scurgă mult mai bine, comparativ cu un pământ obișnuit, care absoarbe apa și rămâne ud constant”, explică Cristina.

  ghivece plante apartament
  Întotdeauna plantează floarea într-un ghiveci cu fund perforat, înainte să o pui într-o mască din ceramică

  Tot pentru drenare trebuie să ai grijă și ce ghivece folosești. „Cel mai bun sfat pentru prevenție este ca planta să fie întotdeauna plantată în ghiveciul de plastic și apoi introdusă în masca de ceramică. Astfel, poți verifica dacă există exces de apă pe fundul ghiveciului”, spune ea. Criteriul de care să ții cont este ca pământul din ghiveci să aibă fundul perforat, ca să se scurgă apa prin el, în masca sau farfuria pe care o folosești.

  Cum să nu mai ai niciodată probleme cu supraudarea

  Apoi, ai grijă și la obiceiurile tale de udare, fiindcă supraudarea este una dintre greșelile de îngrijire a plantelor care pot duce la apariția mucegaiului. Un truc pe care tot Cristina mi l-a arătat este să verific cu degetul primii centimetri de pământ. E bine să uzi planta doar atunci când simți că pământul este complet uscat. Cum verifici asta? Testezi cu vârful degetului băgat în pământ la o adâncime de aproximativ unul sau doi centimetri – adică până la prima sa articulație, deasupra unghiei. Dacă nu este umed, înseamnă că e momentul pentru udare. Dacă totuși nu ți se pare că este uscat încă, e bine să mai amâni.

  Și nu în ultimul rând, asigură-te că încăperea în care ții plantele de apartament este bine ventilată. Și acest lucru poate afecta nivelul de umiditate din pământ. La fel și accesul la lumina solară – în funcție de nevoile specifice ale fiecărui tip de plantă, bineînțeles. Însă dacă respecți toate aceste aspecte, nu va mai trebui să îți pui vreodată problema „de ce mucegăiește pământul la flori”.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Am înțeles, în sfârșit, de ce mucegăiește pământul la flori și îți z...