ECO

7 obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi pentru a reduce cheltuielile

    Pentru fiecare produs pe care îl cumperi s-a folosit energie și resurse naturale. Așa că, ajuți planeta mai mult decât îți imaginezi dacă extinzi viața lucrurilor pe care le ai deja, în loc să cumperi altele.

    Proiectele de upcycling și refolosirea unor lucruri pe care le-ai arunca reprezintă opțiuni sustenabile pe care le poți pune și tu în aplicare cu ușurință. Fie că realizezi sau nu, există o mulțime de obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi în loc să le arunci. De la sticle de lapte goale la ambalaje din plastic, uite 7 astfel de obiecte, conform Apartment Therapy. 

    1. Ambalaje din plastic pentru alimente și băuturi

    Deși ambalaje din plastic pentru alimente și băuturi sunt compuse din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) reciclabilă, tot au un impact negativ asupra mediului. Potrivit Agenției de Mediu a SUA (EPA), numai în 2018 au fost generate aproximativ 14,5 milioane de tone de recipiente și ambalaje din plastic, iar peste 10.000 tone au ajuns la groapa de gunoi.

    Din fericire, poți transforma unele recipiente pentru alimente și băuturi în lucruri funcționale pentru casă. De exemplu, ambalajele din plastic, precum cele în care vin ciupercile din supermarket, pot fi refolosite ca divizoare de sertare ca să menții organizarea în bucătărie. Ambalajele mici de la iaurturi le poți refolosi ca mulaj pentru înghețată pe băț. Le umpli cu suc de fructe sau cu iaurt cu fructe, pui în centru un bețișor din lemn și le bagi la congelator.

    Recipientul din plastic al laptelui îl poți transforma în stropitoare fiindcă e ușor de cărat și poți să-l umpli cu apă fără să riști să o verși. Sau poți să tai o parte laterală și pe cea de jos, dar să lași mânerul intact, și astfel să-ți faci o lopățică pentru grădinărit.

    2. Tricouri vechi din bumbac

    Obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi tricouri

    Din păcate, EPA spune că o mare parte din deșeurile generate anual provin de la haine aruncate, inclusiv tricouri vechi din bumbac, care sunt obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi sau recicla.

    Poți tăia tricourile ca să-ți faci cârpe sau folii parfumate pentru uscător. În locul unor folii comerciale, pune pătrate din bumbac într-o soluție cu oțet alb și o linguriță de ulei esențial cu aroma dorită și apoi pune câte o bucată la fiecare calup de haine puse în uscător.

    3. Obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi: pungile ambalaj

    Deși unii saci de gunoi sunt realizați din materiale reciclabile, atunci când sunt folosiți pentru colectarea gunoaielor nereciclabile și sunt aruncați, se îndreaptă cu tot cu conținutul lor către cea mai apropiată groapă de gunoi. Îți recomandăm să refolosești ambalajele produselor pe post de saci de gunoi. E mai bine decât să cumperi ceva nou numai ca să-l pui în coșul de gunoi.

    Dacă cumperi o pătură sau o pernă nouă care vine ambalată într-o pungă din plastic cu fermoar, poți să-ți faci din ea o mini seră pentru plantarea de semințe. Pune recipientele cu semințe în interiorul pungii ca să menții umezeala. Când semințele încep să încolțească scoate-le și pune o nouă rundă de semințe în pungă.

    4. Obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi: resturile de săpun 

    Dacă te gândeai că nu mai poți folosi resturile de săpun solid – aka bucățile mici de săpun pe care abia le mai poți dezlipi din săpunieră – greșești. Poți să aduni toate resturile de săpun și să le pui într-o plasă din meșă. Astfel o să ai o lavetă preîncărcată cu săpun pe care o poți folosi întocmai cum ai folosi un săpun întreg. Dacă n-ai o astfel de plasă, poți folosi plasele de tip meșă în care vine ambalat usturoiul.

    5. Sticle și borcane din sticlă

    Obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi sticle

    Din cele peste 12 mii tone de sticlă generate în 2018, EPA spune că mai mult de jumătate din această cantitată a ajung la groapa de gunoi. Fie că e vorba de sticle goale de băuturi alcoolice, fie borcane de lumânări terminate, recipientele din sticlă pot fi transformate într-o varietate de instrumente practice și pentru organizarea casei.

    Poți transforma o sticlă goală într-un dispozitiv de udare pentru plantele din ghivece. Fă o gaură în pământul din ghiveci, umple sticla cu apă și pune-o cu capul în jos în gaură. Te va ajuta la prelungirea timpului dintre udări, un lucru foarte practic, mai ales când pleci într-un mic concediu.

    Dacă nu vrei să folosești sticlele și borcanele la proiecte de upcycling, sunt șanse mari să le vrea altcineva. Strânge mai multe și apoi pune-le pe grupurile de freecycle. Sunt o mulțime de oameni care le folosesc pentru proiecte DIY, lumânări handmade și conserve și gemuri.

    Și dacă ești o persoană care adoră să-și petreacă timpul liber în mod creativ, aruncă un ochi și pe articolul nostru cu idei de proiecte cu sticle de vin.

    6. Obiecte de zi cu zi pe care le poți refolosi: resturi alimentare

    Deșeurile și risipa alimentară au un impact major asupra mediului. EPA estimează că în 2018, aproximativ 42,8 milioane de tone de mâncare aruncată au ajuns la groapa de gunoi sau la o uzină pentru arderea deșeurilor, unde se eliberează gaz metan pe măsură de se descompun și creează astfel un efect de seră care încălzește planeta. 

    În loc să arunci oasele, resturile și cojile de legume, poți să le pui pe toate într-o oală cu apă, sare și piper și le poți fierbe câteva ore. Vei obține o supă delicioasă pe care o poți bea ca atare sau o poți folosi ca bază pentru diverse preparate.

    De asemenea, poți pune în compost anumite resturi de alimente, cum ar fi zațul de cafea, cojile de ouă și resturile de la fructe și legume. Găsești coșuri pentru compost la prețuri decente și îndeajuns de mici încât să le poți depozita sub chiuvetă.

    Iar din anumite resturi alimentare poți să crești noi legume. Află mai multe în articolul ăsta din arhiva Lovedeco. 

    7. Materiale pentru ambalat cadourile

    Nu arunca ambalajele de la cadouri. Conform statisticilor, în fiecare an, în SUA se produs peste 4,6 milioane kilograme de hârtie pentru ambalarea cadourilor, iar aproximativ jumătate din cantitate va ajunge la groapa de gunoi. Poți refolosi hârtia pentru ambalare, pungile de cadouri și fundele ca să ambalaje cadouri viitoare. Așa că, ai grijă când despachetezi cadourile ca să nu rupi prea tare hârtia.

    Aplică aceeași tactică și pentru foliile cu bule în care vin împachetate diverse pachete. Le poți refolosi oricând te muți și trebuie să ambalezi ceva fragil, sau atunci când trebuie să trimiți un pachet prin poștă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA