ECO

Cât câștigă un prosumator: ce bani poți să iei dacă ajungi independent energetic

publicat pe 11 aug. 2023

    Dacă vrei să îți asiguri necesarul de energie electrică din surse regenerabile, atunci te poți gândi să te transformi în prosumator. Adică, să pompezi energie electrică în rețeaua principală, grație panourilor fotovoltaice, iar pentru asta să fii remunerat. În continuare, îți explicăm cât câștigă un prosumator. 

    Panourile fotovoltaice reprezintă una dintre soluțiile de viitor care te pot scuti de facturi mari la energie electrică. Ți-am făcut aici un calcul și o estimare vizavi de câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru un consum optim. 

    Totodată, panourile fotovoltaice te transformă în prosumator, adică într-un fel de producător de energie electrică. Cum cererea pentru panouri fotovoltaice a tot crescut, iar tot mai mulți români devin prosumatori, o întrebare își tot caută răspuns: cât câștigă un prosumator? Câteva detalii înainte de calcule. 

    Ce este un prosumator

    La finalul anului 2023, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) estimează că în România vor exista peste 100.000 de prosumatori. Noul statut al deținătorilor de panouri fotovoltaice a devenit tot mai popular, mai ales în condițiile în care prețul energiei electrice este unul fluctuant. 

    La bază, un prosumator nu doar consumă energie electrică din rețea, ci și o produce din surse regenerabile. Astfel, surplusul de energie pe care îl realizează este introdus în rețeaua națională, iar pentru fiecare cantitate de energie electrică prosumatorului i se aplică mecanismul de compensare cantitativă. 

    Fun fact: în decurs de 14 zile, pe un acoperiș ajunge suficient de multă energie solară cu care poți să alimentezi casa timp de un an de zile. Totodată, în fiecare oră, pe Pământ ajunge suficientă energie pentru a asigura consumul planetei pe toată durata unui an. 

    Cum ajungi prosumator și ce condiții trebuie să respecți

    Foarte important, prosumatorii trebuie să producă energia pentru propriul consum. Nu trebuie să aibă ca activitate specifică producerea de energie electrică, indiferent că vorbim de persoane fizice sau de persoane juridice. 

    Condițiile de bază sunt să aibă un sistem cu putere instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, iar producerea de energie să nu constituie activitate comercială sau profesională. 

    Înainte de toate, ca să devii prosumator trebuie să ai un sistem de panouri fotovoltaice instalat. Aici ai toate detaliile legate de programul Casa Verde Fotovoltaice care te poate ajuta să îți instalezi un astfel de sistem. 

    După care, trebuie să ai de la operatorul tău de distribuție de energie electrică un certificat care să ateste acest statut. În calitate de prosumator poți vinde energia unuia dintre furnizorii de energie electrică licențiați sau aceluia cu care ai încheiat un contract de furnizare. 

    Cât câștigă un prosumator: suma de bani pe care o poți încasa

    În calitate de prosumator ești plătit pentru energia pe care o livrezi în rețea la prețul mediu al PZU, adică al pieței pentru ziua următoare. În 2022, prețul mediu al pieței de energie electrică a fost de 55 de bani/kWh, adică 550 lei/Mwh. De aici, calculele depind de fiecare prosumator în parte. 

    Însă, sumele exacte pe care un prosumator le-ar primi de la furnizor pentru cantitatea de energie injectată în rețea depind de mai mulți factori. Printre aceștia se numără tipul de echipament instalat, puterea generată, orientarea panourilor care duce la o anumită producție și prețul energiei electrice. 

    În calitate de prosumator ajungi să fii independent din punct de vedere energetic. Fluxul de energie pe care îl livrezi în rețea îți poate garanta un venit lunar pasiv, iar facturile la curent devin aproape inexistente. Iată beneficiile cu care poți să rămâi dacă devii prosumator. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments