ECO

Cum reciclezi corect deșeurile menajere: sfaturi și pași de urmat pentru un stil de viață mai eco

    Suntem pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea deșeurilor menajere pe care le producem. Nu știm ce înseamnă reciclarea, colectarea selectivă sau precolectarea, ce sunt deșeurile menajere și cum se împart ele. Așa că ne-am gândit să îți explicăm ce înseamnă toate noțiunile astea ca să știi ce trebuie să faci de acum încolo.

    Roxana Puia, director de marketing Asociația Environ, spune că a cercetat un studiu Eurostat care arăta că doar 14% din deșeurile produse de români ajung să fie reciclate. Asta înseamnă, pe de o parte, că românii nu înțeleg ce înseamnă a recicla deșeurile pe care le produc, iar pe altă parte nu sunt informați de autorități în acest sens, totul dublat de o lipsă a infrastructurii.

    De aceea, Asociația Environ a pregătit un ghid prin care te învață cum să colectezi selectiv deșeurile și să le pregătești pentru reciclare. Iar noi o să îți prezentăm, în cele ce urmează, cum poți ajuta în procesul de colectare și reciclare a deșeurilor menajere.

    Ce sunt deșeurile menajere

    Dar, puțin context înainte de toate. Majoritatea deșeurilor ajung la gropile de gunoi. Asta deși există obligația în lege încă din 2011 și mai apoi din 1 iulie 2019 de a colecta selectiv pe cele patru fracții, adică hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeuri menajere sau reziduale care nu mai pot fi reciclate.

    Iar dacă vorbim de deșeurile de echipamente electronice și electrocasnice (DEEE), alte deșeuri pe care le producem fără să ne dăm seama, atunci colectarea și reciclarea lor reprezintă un proces separat despre care poți să citești mai multe aici.

    Deșeurile menajere în sine sunt cele care pot fi reciclate și pe care le producem din activitățile de zi cu zi: hârtie, plastic, metal, resturile alimentare sau sticlă. Adică lucrurile pe care le consumi în mod uzual și care lasă resturi. Ca aceste deșeuri să fie colectate și valorificate e nevoie și de aportul tău, în procesul de precolectare. Adică, să aduni resturile în saci separați, să nu le contaminezi, să le strivești, să scoți dopurile sticlelor etc, iar apoi să le arunci în containerele destinate fiecărui tip de deșeu.

    „Ideal ar fi ca deșeurile să se separe. Pentru că, de exemplu, când se pun în același sac un recipient de plastic, de metal sau de sticlă, alături de cele din carton, acolo poate să fie o problemă. Pentru că hârtia și cartonul pot fi contaminate în cazul în care celelalte tipuri de deșeuri nu au fost corect sortate, spălate, uscate. De-aia se vrea acea separare”, explică Roxana Puia.

    Fă-ți propriile compartimente de colectare. Dacă vrei să faci precolectarea deșeurilor menajere mai ușoară, există o soluție care e aplicată deja în unele state din Uniunea Europeană. În cazul în care îți renovezi sau îți redecorezi casa ar fi bine să iei în calcul, pentru mobilierul de bucătărie, proiectarea unui compartiment pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Adică sertarul de bucătărie dedicat gunoiului să fie compartimentat în patru secțiuni.

    Ce mai poți face în viața de zi cu zi încât să colectezi mai eficient fără să resimți un efort mare:

    • Înlocuiește sacoșele de plastic cu cele reutilizabile din bumbac;
    • Donează hainele sau jucăriile pe care nu le mai folosești;
    • Nu cumpăra prea multă mâncare. Cumpără cât ai nevoie;
    • Colectează uleiul uzat și predă-l la stațiile de carburanți care acceptă acest lucru;
    • Renunță la vesela de unică folosință;
    • Daca locuiești la curte folosește gunoiul menajer pentru compost;

    „E o percepție greșită, faptul că gunoiul nu ne mai privește. E ceva ce am generat și e responsabilitatea noastră să ne îngrijim ca ceea ce aruncăm să nu ajungă în natură. Pentru că dacă ajunge acolo, într-un fel sau altul, se va întoarce împotriva noastră. Dacă urmărim circuitul apei în natură, o să ajungem să consumăm apă, care are componente vegetale sau animale, care a fost infestată cu substanțele generate de deșeuri”, insistă Roxana.

    Atenție! Măștile și materialele de protecție împotriva COVID-19 nu sunt reciclabile. Deși toată lumea le aruncă cu celelalte deșeuri. Măștilor de protecție sunt considerate a fi deșeuri medicale, deci sunt periculoase și trebuie tratate separat.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum reciclezi corect deșeurile menajere: sfaturi și pași de urmat pentru un s...